Mikään ei ole siis muuttunut Dostojevskin Rikos ja rangaistus romaanin prostitupoidun Sonjan päivistä. Tytär sanookin pussin lukeneen Dostojevskiä. Jota harvat ovat oikeasti lukeneet. Hm...
Tyttären äitipuoli tai siis kasvattiäiti Julie on harmaatukkainen Nicole Kidman. Campionilla on jokin ironinen viesti ja fetissi harmaiden hiusten kanssa - kuten sarjan ykköskaudella.
Naisen oikea ikä voi näkyä harmaista hiuksista. Joita ei tarvitse peittää. Siinä on joku Suuri voima, Louhi, vapaus, vanhojen naisten, noitien viisaus. Vapaus, luonnonläheisyys. äitipuoli on eronnut ja hänen uusi elämänkumppaninsa on nainen. Isäpuoli tai siis kasvatti-isä niin ikään parrakas Pyke ( Ewen Leslie ) on yhtä etuoikeutettu, hyvätuloinen parrakas mies, joka asuu kauniissa mutta liian valkeaksi stailatussa talossa. Kummatkin he ovat huolissaan tyttärestään. Joka seurustelee väkivaltaisen hirviön kanssa.
Ewen Leslie ei tuttu minulle elokuvista paitsi The railway man. Nicolella on valtavasti elokuvia ja sarjojakin, jotka olen noteerannut 1990-luvulta alkaen kuten Naisen muotokuva ( ohjaus Jane Campion ), The Others, Tunnit, Stoker, Dogville, Moulin Rouge!, Eyes wide shut, Lumotut sisaret, Rabbit Hole - takaisin elämään, Margot at the Wedding, The Paperboy ja sarja Big Little Lies.
Mikä hirviössä viehättää? Campion pyörittää kauhuromantiikan konventioita. Komeakutrinem proffa Alexander Puss kaukaa romanttisesta Leipzigistä ei ole kuten romaanissa Pikku naisia - elokuvaversiossa häntä näytteli Gabriel Byrne. Puss ei ole myöskään byronilainen sankari vaan kaikkea.muuta. Oikeastaan irvikuva. Äkkipikainen ja huonosti käyttäytyvä - ja vihjaa syntyneensä äpäräksi raiskauksen vuoksi. Jos nyt muistan oikein, tai tulkitsin oikein.
Alexanderia elikkä Pussia näyttelee David Dencik, ironisesti kyllä parhaimman näköisenä kuin koskaan tässä roolissa, muuten hän on säväyttänyt sisuosissa tai siis sivuosissa minua leffoissa Kaikki puskastani ( Kaikki pehkostani - seksikomedia viherpeukaloille ), Cornelis ( jossa pääosassa trubaduurina, rakkauslaulujen lurittajana ja naistenmiehenä Cornelis Vreeswijkinä oli Hank Von Helvete - tietysti bändistä Turbonegro. Olen kuvannut paljon ja harvoin Hankkia keikoillaan. ) ja tietysti Miehet jotka vihaavat naisia -elokuva, joka oli ensimmäinen ja ruotsalainen filmatisointi kirjasta, ja Millenium-saagasta, mutta Män som hatar kvinnor -alkuperäisteoksesta tehtiin englanninkielinen versio sekä kirjana että elokuvana Girl with the dragon tattoo, ja tuon nimen valitseminen teokselle oli täysin perseestä. Englanninkielinen seksistinen elokuva-ala ei uskaltanut laittaa nimeksi Men who hate women. Dencikin muita töitä Herrasmiehiä & gangstereita ( minisarja, tulikohan Teemalta t Areenasta ) ja Borgiat ( Borgiat, maan ja taivaan valtiaat -telkusarja, jossa kardinaali Orsini, ja kaikkein parhaimmillaan hän oli ihanassa elokuvassa Original vuodelta 2009. Hän oli myös taksisuhari leffassa Vampyrer vuodelta 2008, joka kenties aloitti kansankodin vampyyribuumin...
Campion vie vihan ja inhon äärelle, ja se on hyvin tunnistettavaa arkipäivänä ja verkossa anonyymisti.
Kauhuromantiikan, romantiikan - romantiikka per se, ja kartanoromantiikan konventioita ja perversioita oli myös ykköskaudella. Onko nuoruuden rakastettu veljeni, iik! Nykyään Netflixin ja HBO nordicin kaudella kaikki on mahdollista, kuten insesti sarjassa Game of Thrones, joka on siis kirjasarjana ( Tulen ja jään lauluja ) ilmestynyt aikaisemmin. Kirjoittaja George R. R. Martin kertoi haastalussa, että hänen tekstinsä on varsin siistiä ja kilttiä verrattuna oikeaan historiaan...
Välillä Jane Campionin maailma muistuttaa Jean Rhysin maailmaa. Päivi Alasalmen upea goottilainen häijy kartanoromaani, ja sen parodia, nimeltään Vainola vuodelta 1996 sisälsi paljon Jean Rhysiä, jota päähenkilö tutki. On tuon kirjan ansiota, että Jean Rhysin romaaneja suomennettiin. Muutakin kuin vain Siintää Sargassomeri, joka kertoi Kotiopettajattaren romaani -tarinan ullakolle suljetun, unohdetun vaimon tarinan. Hullut naiset ullakolla -teemalla tutkittiin aikoinaan näitä suljettuja naisia...
Iljettävä Puss on myös kaksinnaija kuten kaunisotsainen mister Rochesteri.
Robinin työkaveri poliiseissa on Miranda Hilmarson, joka kuulostaa hilpeältä norskilta, viikingiltä, ehkäpä valkyrialta, ja häntä näyttelee Gwendoline Christie, tuo upea nainen, Lady ja soturi sarjasta Game of Thrones... Ja mallina Vivienne Westwoodille, muistaisin joistakin hurjista ja meista kuvista.
Robinin ja Mirandan suhde ei ole selkeästi bestiksiä, kaikkea muuta, he ovat työkavereita alalla jossa on ruma lasikatto, sisters, sisaruksia, jotka toimivat rinnan, oikeuden puolella.
Vaikka työ- ja yömaailma, arki ja kahvilat on täynnä ällöttäviä äijiä, jotka käyttävät hyväkseen nuoria aasialaisia prostituoituja, niin tarinaa on hauska, viihdyttävä, pakko seurata.
Itse asiassa kyse on orjuudesta ja ihmiskaupasta. Sitten nämä äijät, nuoret pojat pisteyttävät bordellissa käyntinsä ja arvostelunsa verkkoon, jakavat kokemuksensa kahvilassa. Nuoret tytöt, naiset ovat vain lihanpaloja. Yksi tytöistä murhataan ja pakataan matkalaukkuun, joka tyrkätään mereen.
Seksuaalinen häirintä poliisilaitoksella, työpaikalla jatkuu. Parrakas pomo, isähahmo ei sitä harjoita, hänellä on siniset kynnet, jotka autistinen tai vammainen poikansa lakkasi, poika ei puhu, vaan murahtelee. Pomo kuitenkin aiemmin on käyttänyt prostituoituja hyväkseen.
Luo valtavasti paineita, että epäpätevät poliisimiehet jatkavat häirintää, häiritsevät naisen työtä seksuaalisella häirinnällä, piirittämisellä.
Ja toisaalta juoksuttavat Gwendolynin hahmoa Harmisonia eikun Hilmarsonia, hakemaan takkia, kahvia...
Nykyiset paineet, menneisyyden taakka. Robin silti jatkaa. Hyvä Robin!
Robin pulahtaa veteen, hän ui, vaikka rannalla ei ole muita, voi olla kylmä ilma.
Vesi, ainakin meidän mytologiassa, on portti tuonpuoleiseen.
Sarjassa on myös hullut naiset ullakolla, tai yksi hullu nainen joka kävelee liikenteen seassa sairaalan mekossa, tai yöpaidassa, ja huutelee kadonneen lapsensa, vauvansa perään.
Läpäiseekö sarjan kakkoskausi Bechdelin testin? Päähenkilö on nainen. Naisilla on paljon vuorosanoja. Naisilla on muitakin rooleja kuin tyttöystävä, huora, äiti, myyjä, tarjoilija, vaimo, tytär, mielisairas nainen, rakastunut nainen, rakkaudessa petetty nainen.
Sarjassa tutkitaan myös äitiyttä, sijaisäitiyttä, adoptiota ja myös aborttia, abortin puolesta äänestettiin vast ikään Irlannissa, tietenkin, kuten sivistyneessä maassa ja yhteisössä pitääkin. Valitettavasti siitä tviittasi negatiiviseen sävyyn ja häiriintyneesti rasisti joka jostain syystä arvottiin ministeriksi. Useammassakin kommentissa ihmeteltiin, miksi nähdä ihmisarvo sikiöllä, kun sitä taas ei näe esimerkiksi Välinereen kuolevilla hukkuvilla tai seksuaalisesti hyväksikäytetyillä pakolaislapsilla, vaan rasistinen liike ei halua päästää pakolaisia rajan yli.
Jokaisella naisella on oikeus omaan ruumiiseensa ja koskemattomuutensa. Oikeus valintoihinsa.
tekijöiden haastatteluita:Traileri juutuupissa:
Iggy Popin alkuperäinen China Girl albumilta Idiot:
Ja tietty Bowien versio, ja tuon videon ensin'kemisen muistan, ja se oli suomennettu, taisi olla Kalle, pajavasara...
Kuka oli china girl viideolla china girl:
— Satu Ylävaara (@SatuYlavaara) 2. kesäkuuta 2018
Näyttelijäkuningatar Elisabethin valtakausi - Top of the Lake ja The Handmaid's Tale Ylen kanavilla https://t.co/jA2bVMDsPZ— Satu Ylävaara (@SatuYlavaara) 2. kesäkuuta 2018
— Satu Ylävaara (@SatuYlavaara) 2. kesäkuuta 2018
— Satu Ylävaara (@SatuYlavaara) 2. kesäkuuta 2018