Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

perjantai 3. maaliskuuta 2023

Parhaimmat ulkomaan tv sarjat 2022: Irma Vep, Yellowjackets, Our Flag Means Death, House of the Dragon, Mahtisormukset, She-Hulk, Sandman, Dahmer

Parhaimmat ulkomaan tv sarjat 2022: 

Irma Vep, Yellowjackets, Our Flag Means Death, House of the  Dragon, Mahtisormukset, She-Hulk: Attorney at Law, The Sandman, Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story, The Cleaner, Gaslit, Peacemaker, Moon Knight ja minisarjoista Why didn´t they ask Evans?, The Thief, His Wife and the Canoe. 

Sekä kesken olevat saksalainen Faking Hitler, Dome Karukosken The Beast Must Die ja ruotsalainen Tumma sydän. 

Sekä kesken myös Riget Exodus, tuorein Aikuiset ja Fitz ratkaisee kesken, tai aloitan taas uudelleen. Näitä haluan säästää. 


Paras joulujakso eli jouluspesu, speiaali oli Me metallinetsijät (Detectorists) nimeltä Detectorists Special (2022) ★★★★★ BritBox ja CMore. Letterboxedissani.


En tosin katsonut muita. 







(Tässä kaikkien sarjojen ensimmäinen kausi ja minisarjat suoraRoistoilta) 

Elokuviin verrattuna, varsinkin valkokankaalle, on tv sarjoissa, ainakin niissä, joita haluan nähdä. On naisia tekijöinä, on naisia päähenkilöinä, on lihavia naisia. On POC, on sateenkaarevaa. On diversiteettiä. On eurooppalaista sarjaa. On yhteistyötä. On alkuperäiskansaa, päähenkilöinä, ei eksoottisena tirkistelynä. 


Parhaimmat tv sarjat 2022 koska:


        Irma Vep (2022)


Irma Vep ja Lars Eidinger, Saksanmaan parasta näyttämöllä, nykytaiteen museossa, diskossa, valkokankaalla ja myös telsussa. 
Parasta tv:ssä: Irma Vep tv sarjan toinen jakso Hbo Maxilla ilmestyi . 14.06.2022. Erään lempielokuvani uudelleenversiointi, päivitys. Vuoden 1996 Irma Vep leffan ohjaajalla Olivier Assayasilla on tässäkin sormensa ja sielunsa pelissä, joten ei olla ihan hakoteillä. 


Monipuolinen, hiljainen, salaperäinen ruotsalainen Alicia Vikander sopii hyvin päärolliin... 

Kino Reginassa pyörii kesällä Jean-Pierre Léaud -sarja, alkuperäisen Irma Vepin näkee uudelleen valkokankaalta... 

Klassisesta goottilaisesta Les Vampires -teoksesta lähtökohtansa saanut päähenkilö, anagrammi Irma Vep, jota esitti maaginen Musidora, tuntuu tässäkin kerroksessa. Ensimmäinen jakso tuntui kaoottiselta ja realistiselta kuvaukselta kuvauksista. Siinä ei tapahtunut paljoa mitään, ja samalla siinä tapahtui liikaakin.
Voi ei, tässäkin Irma Vepissä puvustaja, pukusuunnittelija polttaa röökiä kun Alician Irma testailee kallista, harvinaista pukua, joka oli Musidoran klassikkoasu.
 Rakastava katse elokuvataiteeseen, jossa välillä tragikoomisesti näyttelijät ovat inhimillisiä, virheineen, lyhyine pinnoineen, suurine addiktioineen, Intohimoineen, kunnianhimoinen. 
Millaista kuhinaa käydään kulisseissa autenttisuudesta, rahasta, aikatauluista, somekuvista, juoruista, moraalista, pitääkö addiktille hankkia kamaa, jos ei ole koskaan näytellyt selvänä. 
Tragikoominen ja haikea myös eurooppalaisesta taiteilijamyytistä. Kunnianosoitus myös käsityöntekijöille. 

Vincent Macaigne on ranskalainen ohjaaja René Vidal, joka tekee Les Vampires elokuvasarjasta uusintaversiota tv sarjan muodossa Pariisissa. Alicia Vikander on Mira, tähti joka näyttelee Irma Vepiä.

 Lars Eidinger on Gottfried Von Schack, joka kuulostaa Max Schreckiltä, paperilla. Sekä sanalta shag, eli panisin. 
Tom Sturridge on Eamonn, joka nähdään vasta ensi jaksossa.  "The Ring that Kills" jakson kirjoittaja ja ohjaaja Olivier Assayas. 
                       
Les Vampires oli vuosilta 1915–16 ranskalainen mykkä rikoselokuva, elokuvien sarja, kirjoittanut ja ohjannut Louis Feuillade. Pääosassa myyttinen Musidora.

It is vital to be photogenic from head to foot. After that you are allowed to display some measure of talent.” Näin sanoin Musidora, joka oli myös feministi, kirjailija, toimittaja, ohjaaja ja tuottaja. 
 
On monta kehikkoa päällekkäin, tämä 2020-luvun Irma Vep ja Les Vampires, ja 90-luvun Irma Vep ja Les Vampires, ja tietenkin sata vuotta sitten tehdyn Les Vampires sarjan haamu, ja runko. Jonka katsojat olivat myös keskellä maailmansotaa. Ensimmäistä. 


Torille! Gottfried (Lars Eidinger) saapuu junalla (koska ei lennä) hyvinkin matkanraikkaana ja tukka takussa Sodankylästä. Elokuvajuhlilta. 

Assayasin IRMA VEPin jaksossa muistutetaan kuinka Les Vampires oli elokuvasarja, ja 1800-luvun parhaimmat romaanit julkaistiin ensin sarjakertomuksina lehdissä. Miten alustojen ahneet algoritmit nykyään syövät taidetta, omaa näkemystä, katsojan aikaa ja keskittymistä?

She-Hulk: Attorney at Law (2022)

Ihana, feministinen, raikas, hullutteleva She-Hulk.

Disney plussalta hyvinkin tuore sarja She-Hulk, täydellistä viihdettä, feminismiä, vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Marvel Comics sarjakuvaan perustuva tv sarja. 

Oikein raikas ja häijy supersankaritarina, jossa koulutettu, itsevarma, ammatissaan hyvinkin pätevä juristi lakinainen, Jen Walters, Jennifer Walters aka She-Hulk ( roolissa oikein osuva ja hurmaava Tatiana Maslany ) kuulemaan cat callingia, eli ällöjä äijiä jotka vislaavat perään, ja baarin ovien ulkopuolella yrittävät tunkea iholla. Työpaikalla miesselittäjät jotka yrittävät miesselittää alasta tai asiasta, josta eivät tiedä, asiasta paremmin selvillä olevalle naiselle. Tunnistettavaa, mutta riemukkaasti toteutettu. Voimaannuttava! Nainen joka ei saa näyttää voimaansa, raivoansa. 

Onko Kostajilla työterveyshuoltoa? Ei varmaankaan ameriikassa. 

Jen Walters, Jennifer Walters on Hilk, She-Hulk, tyttö-Hulk Pääosassa Tatiana Maslany. She-Hulk: Attorney at Law (2022) supersankarifiktio, 1 kausi. Disney+ 

Ja Tim Roth on palannut! Eturistiriitoja? Takuulla... Pienenä meillä telkkarista ei näkynyt Hulkki, mutta naapurissa näky, kun niillä oli parempi antenni, tai ainaki lähempänä Ruåtsia... 

Kirjoittajat: Jessica Gao Ohjelman luoja: Jessica Gao

SHE-HULK. Kuinka olemmekin, olen kaivannut tällaista freesiä ja kreisiä sarjaa! Nyt uudessa jaksossa bimbo meikkituotteiden brändin myyjä Titania myy She-Hulk -ihonhoitosarjaa, törkeä muija varastaa nimen, ja vielä myy käärmeöljyä kirjaimellisesti, ja on rekisteröinyt nimen itselleen. Tästähän tulee lakijuttu, ja Jen suuttuu, ja vihreäksi muuttuu..

Jen miettii, mikä on mainiota kun on Hulk: ei kärsi krapuloita, ja saa rauhassa kävellä kuulokkeet päässä. Tämä jälkimmäinen lause on tärkeä, ja kertoo naisvihasta ja seksismistä. Kuinka nainen ei saa kävellä rauhassa kuunnellen musiikkia tai äänikirjaa, vaan on oltava valmiina, kun mies hyökkää, vislaa huutelee perään, yrittää lääppiä ja puhua ällöttöviä, tai miesselittää tsi muuten sabotoida.

Mm suurin osin kotimaisessa släsherileffassa Sound of Violence päähenkilönä on nainen (muusikko, äänen käsittelijä) joka kertoo samaa. Miten ei voi nainen kävellä rauhassa kuulokkeet päässä. Myös moderni upea vampyyrileffa A girl Walks Home Alone at Night voisi viitata siihen, kuinka turvatonta naisen on kävellä kotiin.

She-Hulk on rento sarja, se on raikkaasti näytelty, nokkelasti kirjoitettu. On ihanaa nähdä kuinka tavis Jen on kotonaan kauha kädessä tai paljain varpain jalat rennosti pöydillä. Kuinka puhdistavaa ja voimaannuttava on nähdä ja nauttia popkulttuurista, joka ei ole vain yksipuolista äijien tarinoita äijistä äijille, äijien rahoittamina.

Sivuroolissa kätevä sihteeri, nainen joka pitää puolensa, ja puoliniljakas lakimies kuulostaa Christian Balelta, joka olisi sekä Amerikan psyko ja Batman. 


Yellowjackets (2021)

Yellowjackets

Feministinen, hurja, hienot naisroolit, hyytävä, voimaannuttava.
Niin kuin Orange is the New Black sarja oli uraa uurtava, on myös tämäkin. Kohta saadaan kakkoskausi. Sarja etenee kahdessa aikatasossa. 90-luvulla tyttöjen Yellowjackets joukkue tekee haaksirikon lentokoneella korpeen. Nykyajassa seuraamme tragediasta selvinneitä. 

Pääosassa mm Melanie Lynskey joka kertoo Vulturen haastattelussa In Conversation: Melanie Lynskey  : " In Conversation: Melanie Lynskey After debuting at 17, the actress felt lost in the industry. It took years to find her way out of the wilderness."
Melanie Jayne Lynskeyn roolit ovat sykähdyttääneet leffoissa ja sarkoissa kuten Xx, Taivaalliset olennot, Castle Rock, Mrs. America, House ja Stephen Kingin Rose Red.
Ei, hänen sukunimensä ei ole Lewinsky.
" Näyttelijä Melanie Lynskey sai tylyn kommentin painostaan hittisarjan kulisseissa – haluaa toimia nyt esikuvana naisille
Melanie Lynskey on yksi Yellowjackets-sarjan pääosanäyttelijöistä. Kulisseissa saatu palaute nousi periaatteen kysymykseksi. " Iltalehti 19.1.2022.

Go Yellowjackets Go!

Vihdoinkin sarja tyttöjen elämästä! Yellowjackets tytöt ovat huippu-urheiloijoita, jalkapallojoukkue, kympin tyttöjä, tyttöjä, joilla on oma ääni. Myös arkea näytetään, tytöt seksuaalisina olentoina, tytöt koulussa, tytöt jotka pistävät hanttiin, tytöt jotka noudattava koodia, ja tyttöjä jotka eivät. Olen kyllästynyt tooogapoikaelokuvien ällöttäviin seksistisiin sarjoihin ja sikailuleffoihin, joissa tyttöjen rooli on kapea ja esineellistetty. Joissa huumoria on miesten mielestä monikin ällöttävä asia. Älköttövä rakenne. Mm tällä sarjalla, menolla ja sanomalla sitä rikotaan. 

Ja kuinka tytöt on ja oli ennen ja muualla vain vähäpukeisia cheerleadereita, ei oikeita urheilijoita. Tytöt itsenäisiä. Ei pelkästään jonkun halun tai sadismin kohde. Ei pelkästään tirkistelyn kohde. 

Olemme vuodessa 1996, monivärikynällå kirjoitetaan, grunge soi. Matkslla lentokone katoaa ja tytöt katoavat. Pakkolasku. Hevonkuuseen. Joutuvat hirveään paikkaan.

25 vuotta myöhemmin tytöt löytyvät. Lehdistö haluaa siitä. hyötyä, kirjoittsa kirjoja. Mutta mitä heille tapahtui. Millainen arki on nyt. Kuka käy terapiassa, kuka mitenkin hoitaa, hsndlaa.

Näyttelijöinä on mm Jasmin Savoy Brown, joka oli hurjassa pääroolissa kotomaisessa kauhussa Sound of Violence, joka nähtiin Night Visions festareilla. Sekä tuleva Scream.  Ja Juliette Lewis. Ja Christina Ricci, joilla kunnallskin hurja ura niin genre/indie kuin valtavirrassakin. Ja löytyvät hyllyistäni. Sekä Melanie Jayne Lynskey (Xx, Taivaalliset olennot, Castle Rock, Mrs. America, House ja Stephen Kingin Rose Red) 

Musiikki ihanasti valittu, toimii hyvin, on räkäistä saundia. Tyttöjen omaa ääntä. Koska on joukkue, niin voi tarkastella useampaa persoonaa. On rämäpäätä, on nörttiä, on queeria, on kaapissa, on suosittua, on hihhulia, on sekopäätä.

Yellowjackets, Ruutu plussalta, Paramount.
17.01.2022.


OUR FLAG MEANS DEATH

Ihana sateenkaarellinen piraattisarja, oikeasti hauska ja romanttinen. 

Tämäkin sarja rikkoo rajoja. Monin tavoin. Myös kolonialismia käsitellään. 

. Ihastuttava ja kuuma cockney Joel Fry on sivuroolissa tässä pitkään odotetussa piraattikomediassa OUR FLAG MEANS DEATH, jota ajattelin ensin säästää, mutta aloitin kuitenkin. Myös muut murteet ovat mainioita ja tontun kapun silkkipöksyt järjettömän kauniin turkoosit + cembalo soi. 

Kuukausi sitten näimme vasta tuoreimman railerin, niin nyt sitten kokonaisen sarjan. Myös skottilainen ja svedu aksentti kuulostavat mainioilta. Tammikuun uutisista ollaan siirretty näkemään koko sarja, julkaistu Hbo Maxilla 3.3.2022. 

Hirvittävän merirosvolaivan keulassa on valkoinen yksisarvinen...
Mikä on miehekästä, mikä toksista mikä naurettavaa. Kuinka miesten roolit ahtaita ovat. Miehistö ei osaa lukea, mutta kapu lukee heille öisin mm puisesta nukesta joka haluaa olla oikea poika... Eli kapu lukee Iltasatuja. Tämä on hänen uusi perheensä. 

Ja kenellä on pisin kaukoputki..

Kapteeni on tollo, mutta kiltti mies, eikä hän ole merirosvoudessaan ammattilainen. Elitistisen kolonialistiset britit yläluokkaiset tai merikapteenit pitävät itseään parempina verrattuna raakalaisiin, siis tummaihoisiin merirosvoihin, joiden kanssa taas kapteenimme toimii tasavertaisesti. Ainakin lapsuusajan kiusaajiin, jotka kiusaavat yhä. Pikku-Bonnet on tämän lempinimi, itseasiassa pilkkanimi. Mutta ovatko pahempia ja julmempia yläluokkaiset valkoiset britit kuin miehistö oikeita merirosvoja.

Kuka onkaan tarinan sankari ja antisankari. Kuka saa toteuttaa itseään, olla vapaasti oms itsensä. Miten tähän ajanjaksoon liittyy orjakauppa.

Seksikäs, poliittinen, raikaz ja viihdyttävä. 📺📺📺📺 
Rakastan syfilis-rokokoon estetiikkaa myös omassa taiteessani... Viittauksia myös elokuvaan Farinelli, ja frenologia mainittu. Valkoihoiset etuoikeutetut miehet, jotka mittasivat kalloja, rasistisesti. Ei ihan liittynyt frenologiaan, mutta symbolisesti myös pääkallolippuihin.

Juonipaljastuksia ekan kauden lopulta
- Upea pyramidihuijaus!
- Amadeus-viittaukset! 
- Kun tulee hauska, kuuma tai yllättävä homoerottinen kohtaus, niin se ei pääty ikävään homovitsiin kuten hereromiesten ummehtuneissa toimintapätkissä, vaan todellakin päästään huumorilla
- Ihana viittaus Jane Campionin Pianon varjoteatteria!
- Tapahtuuko tämä todella!? kysyy ihmeissään, onnessaan gay miehistön jäsen katsoessaan kun syövät grillattua käärmettä niin Stede poimii Mustaparran mustasta parrasta tippunutta ruokaa... 

                                     House of the Dragon 


House of the Dragon -sarjan eli kotoisammi HOTD ensimmäinen jakso pärähti eetteriin Hbo Maxilla, komeaa katsottavaa, alku. Ken on heistä kaikkein hotein, Rhys Ifans, Paddy Considine vaiko Matt Smith... Milly Alcock tuntuu liian nuorelta nuoren prinsessa Rhaenyra Targaryenin roolin, jotta häneen samaistuisi, mutta ikää tulee ajan myötä... Ja näyttelijäkin vaihtuu. Mukavaa, että porukkaa on sarjoista Uusi Sherlock, Nurse Jackie, Outlander ja Näkemiin vaan muru.

Hieno on lohikäärmekypärä, ja tietysti ne lohikäärmeet. Hevosetkin. Valtataistelu oli kovaa sille piikikkäälle toolille jo 200 vuotta ennen Valtaistuinpeliä. George RR Martin "Fire & Blood". 21.08.2022 

I watch House of the Dragon because the plot.

The plot:

Kuukauden näyttelijänä myös Matt Smith, koska huomenna koittaa fantasiasarjan House of the Dragon (2022) ensimmäisen kauden päätösjakso. Smith on siinä Daemon Targaryen, yksi päähenkilöistä, pahis ja strategi pitkine vaalein hiuksineen, joka on suvun merkki. Insestisen suvun, joka pitää verensä puhtaana. Hyvinkin kuumottava epämoraalinen hahmo, joka kumminkin tekee myös oikeutettuja ratkaisuja. 

Emma D’Arcy on oikeasti hieno näyttelijä, radikaali, hyväryhtinen siis kuningatar ainesta. Vapaalla rennosti pukeutuva, virkeät sirkeät kasvot, ja hauskat jutut kun katsoo juutuupin tai instan videoklippejä. Onnistunut tulkinta Rhaenyra Targaryenina. 

Ja tietysti Aemond Targaryen. Roolissa Ewan Mitchell. Tämäkin ikimuistoinen pahisrooli.

Miksi nautin House of the Dragon ja Mahtisormukset sarjoista 2022. Koska ne kolahtavat samaan tarpeeseen kuin Angelika-elokuvat ja -kirjat vuonna 1978>. Koska silloin lapsena, teininä kaikki seikkailut olivat edessä. Nyt keski-ikäisenä pandemian, Ukrainan sodan, ilmastokriisin aikana kaikki oman elämän seikkailut ovat takana, ja haluaa vain turvallisesti omassa kolossaan, kotona ja konnussaan olla.

Minua ei haittaa ollenkaan House of the Dragon ja Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset sarjojen 1. kausien enimmäkseen heterot, osin insestisiset romanttiset, sadomasokistiset, toksiset vibat, tunnelmat, kohtaukset, sivujuonteet. Samaa tai "samaa" oli Angelikan seikkailuissa tyrmiä, sitomisia, ruoskimista yhtä lailla kuin heinälatokohtauksia.



Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset ( Lord of the Rings: Rings of the power, 2021 )


Mahtisormukset sarjassa sinisiin pukeutunut haltija, helposti pillastuva sankari Galadriel (Morfydd Clark) upean kerman värisen hevosensa selässä ja kapteeni, työssä ja yhteisössä tasa-arvoinen työkumppani, kenties ystävä, tukija, ainakin aluksi  Elendil (Lloyd Owen), onnistuneet näyttelijävalinnat.

Mahtisormukset. Adar. Parasta. 

Mahtisormukset. Adar. Parasta. Roolissa Joseph Mawle. Ainakin sarjan ykköskaudella. Paras näyttelijä. 

Mahtisormukset. Eli Taru sormusten herrasta:  Mahtisormukset (2022) tv sarja, fantasia, eeppinen, draam. 1 kausi. Aökoi 2.9.2022. Aloin katsoa 03.10.2022.

J. D. Paynen ja Patrick McKayn luoma. J. R. R. Tolkienin tekstit ja tarinat ovat taustalla mutta ollaa tuhansia vuosia ennen Hobittia ja Lord of the Rings romaania. 


Morfydd Clark oli upea viimeistään Saint Maud leffassa valkokankaalla. Ja hän on oikein sopiva nuori Galadriel. 


Lloyd Owen on Elendil. Oikein sopiva valinta myös. Laakson kuningas oli hieno sarja, ja hänellä on täydellinen ääni. 

Charlie Vickers on vähänlainen mies, mutta haluaa kutsuttavan Halbrandiksi. Hän on mysteeri, tricksteri. 

Karvajalat ovat upeita tyttöjä, jotka haluavat mennä seikkailuihin, ja kokea muutakin kuin pikku kuviot pikkukylässä, mutta eivät silti unohda empaattisuutta. Markella Kavenagh (yllä kuvassa) on Elanor ”Nori” Rankkijalka. 
Megan Richards on Unikko Jaloveikko. 


Daniel Weyman on Muukalainen. Frankensteinin oloinen tuore olento.

Harvinaista kyllä, iloisia ja onnellisia tasa-arvoisemmin avioliittoja, ainakin Karvajaloilla ja kääpiöillä. 


Rikas, feministinen, kaunis seikkailu kahden jakson ja risat jälkeen. 

Suomennettu sana örkki on paljon mahtavampi, röyhkeämpi ja raivoavampi kuin alkuperäinen englannin orc, joka on kuin ujo ruikahdus, ei edes oikea, väkevä sana joka kuvaa lähdettään. Sauronin ja örkkien uhka on ilmassa, ja Galadriel tuntee sen. 


Mahtisormukset kauden päätösjakso. Saako Prime Video arvuutella, kuka on Sauron. Saako sen paljastaa. Oliko Sauron tässä vaiheessa ihminen ts ihmisen hahmoissa, ei varjomaailmassa. Olipa eeppinen vika jakso. Vuonna 2024 sitten jo jatkuu.... Ehtiihän tässä välissä sitten kaikenlaista. Mahtisormukset kauden päätösjakso. 14.10.2022.

Niin hyvässä kuin pahassa. Mahtisormukset 8. jakso Prime Videolla.

Kirjoitan tuonnempana, ettei spoilereita. Millaisen version, filmatisoinnin, kuunnelman, näytelmän voi, saa tehdä. Millä artikkeleilla, partikkeleilla voi sarjaa myydä. Miten kirjan, kirjojen lukijat, tutkijat tähän suhtautuvat. Miten fäniteoriat, villit arvaukset toimivat.

Kaiken kaikkiaan kallis, rikas ja loistokas sarja yleisilmeeltään ja yksityiskohdiltaan. On joukkokohtauksia, on ulkokohtauksia, hevosia, taisteluita, örkkejä. On fantasian puvustuksia, peruukkeja, koruja, niihin saakin upota fyffee.

On paljon suomalaisia elementtejä, tai suomalaistenkin varastamia, kuten wanha kuningas, joka näyttää Väinämöiseltä, ja hänen tyttärensä ny kuningatar Miriel näyttää Rauta-ajan Louhelta helisevän, hopeisen pääkoristeensa kanssa. On Lemminkäisen äidin sommitelmaa, on Raatajat, rahanarvoiset, kaski -maalauksen tunnelmaa kytevässä maassa. On useampi Kullervo joka puhuu vain miekalleen. On seppä Ilmarinen.

BookBeatissa on Tolkienia kerrakseen. Olen nähnyt Turun Kaupunginteatterilla Hobitin pari kertaa, Taru sormusten herrasta useamminkin. Ryhmäteatterin Tarua en nähnyt. Nyt Prime Videolla pyörii rikas, kallis ja hohdokas sarja Mahtisormukset, joka sisältyy Silmarillioniin. Varsinkin näinä aikoina luettavaa, hyvää. 12.10.2022. Primellä myös Hobitit ja muut lotrailut. Hyllyyn olen ottanut Hobitin kierrätettynä kirjana. Muitakin erikoisia kansia on mukava löytää.

Mystiset hakijat, etsijät, pahikset, palvojat



Sekä tietysti haltija Arondir, roolissa oikein onnistunut valinta Ismael Cruz Córdova. Ensin en pitänyt Arondirista, kun hän oli aina niin huolissaan, valmiina tragediaan ja kantoi jotakin taakkaa, kenties myös syyllisyyttä. Mutta sittemmin lykästyin. 

Oli todella ikävää lukea kuinka rasistit ja muut öyhöttäjät valittivat, kun osaa pää- ja sivuhenkilöistä eivät ole valkeaihosia... Että on wokea kun nykyään sankareina ja antisankareina on myös tummaihoisia ja heidän näkökulmiaan tarinan keskiössä, mm vaeltavat karvajalat voisivat olla pakolaisia. 
On varmaan jokaisessa kulttuurissa omat haltijansa, ja olentonsa, miksi kaikkein pitäisikään olla alabasterin värisiä hipiältään. 

Tolkien ei ole pilattu. Olen teatterissa ahkerana istuneena huomioinut, että alkuperäisestä romaanista tai jopa näytelmästä voi tehdä oman näköisensä adaptaation. Tarinaa voi päivittää. Kun ottaa huomioon kun Tolkien opiskeli yliopistossa, siellä ei saanut naiset opiskella. Tieto oli valtaa vain valkoihoisille etuoikeutetuille rikkaille pojille... Tästä ei ole pitkäkään aika. 

Tietenään en ole Tolkien-entuasti enkä -puritaani. Osaan hädin tuskin laittaa kolmen Ajan lokeroon oikeat nimet ja paikkakunnat, vaikka olentojen nimet muuttuvat usein, samoin paikkojen nimet. Näin olen lähempänä uusia Tolkienin kokejia, kirjat toki tuttuja, ja Tarus sormusen herrasta ja Hobitti -trilogiat tuttuja elokuvia, samoin myös Turun kaupunginteatterin versiot, joita kävin suht tiuhaan katsomassa. Minulle tämä oli sopivaa viihdettä, hyvän ja pahan taistelua, kuumia örkkejä, anteeksi, urukeja, pahiksia. Seksikkäitä juttuja, ja feminismiä, ihana sankari tuittupää Galadriel. 

Joseph Mawlen Adar on parasta Mahtisormukset sarjassa. 

Ja nyt kun hän ei enää näyttele Adaria sarjan toisessa sesongissa niin johan on perse päätös. Ah dark Adar! Mahtisormukset sarjan Making of -videoita. PrimeVideoon pamahti kontenttia ja sisältöä, Mahtisormukset sarjan Making of -videoita. Paras jakso minulle kaikin tavoin on 6. jakso Udûn, ohjaajana Charlotte Brändström. Latokohtaus on minullekin merkittävin, niin Visuaalisesti, koska tulee mieleen Stiv Batorsin Disconnected LP, ja biisinä I'm an evil boy. Hieman. Vaikka Adar haluaa luoda kodin kaikille lapsilleen. Veljilleen, Veljilleen ja siskoilleen. Tässä yhdessä kirjoituksessa tuli hyvin esiin kohtia joiden mukaan Adar ei edustaisi Tolkienin (kirjoittaman hahmon) moraalia kaikissa teoissaan. Kuukauden näyttelijä on Joseph Mawle. Ainakin tässä pirtissä. Viimeksi hän oli ruudulla Mahtisormukset sarjan hahmona nimeltä Adar, joka on örkki, anteeksi, uruk, tuo yhtä aikaa siro ja rujo, langennut, ja rääkätty haltia, moriquendi. Vai onko. Prime Videolla. Itse kyllä nautin suunnattomasti.

Missä synnyit, soturi
Adarin ja Arondirin kohtaaminen


Adarin ja Halbrandin kohtaaminen
Visuaalisesti upeaa on myös kohtaus joka tuo mieleen Bernt Notken keskiaikaisen veistokset jossa tyhmä poika kiusaa lohikäärmettä, siis Sankt Georg och draken, pyhä yrjö ja lohikäärme, olen kuvannut muitakin versioita. Kun Halbrand on kuin pyhä Yrjö ja Adar tainnutettu, kidutettu lohikäärme. Rukka.

Kuvasin Sankt Görania joka kiusaa kaunista lohikäärme-raukkaa

Myös tässäkin kohatuksessa on kaunis raukka alistettuna. Mutta antoiko hän itsensä kiinni ihan tarkoituksella? Yksi Mahtisormusten antia on strategiat. 

Yksi syy, miksi rakastan sarjoja on nämä viittaukset. Jotka itse ainakin näen. 

Ohjaaja Charlotte Brändström kertoo Making of -ekstroissa lempparijaksostani, 6. jaksosta nimeltä Udûn, ja sen latokohtauksesta. 

Vaikka heinäladot ovat yleensä ruraalin romantiikan tyyssijoja Suomessa ja Angelika-elokuvissa, niin tässä lato ei ihan välttämättä niin ole. Vaikka tunteet kuohuvat yli, ainakin Galadrielillä, jonka pitää kuulustella, ja miltei kiduttaa vangittua örkkien, anteeksi, urukien johtajaa. Mutta tuleekin itse paljastaneeksi. 





The Sandman 

Ei tiedä mistä aloittaa, mihin lopettaa. Onnistunut sarja, sarjakuvan filmatisointi. Pysynyt aitona 1980-1990-luvun sarjakuvalle The Sandman. Onnistunut kuten What we do in the Shadows. Säilyttänyt alkuperänsä mutta päivitetty. 

Pääosassa unien ruhtinaana, unihiekkaa heittävänä nukkumattina, Morpheuksena on Tom Sturridge, joka ei tosiaankin ilmestynyt tyhjästä, vaan vuoden 2022 parhaimmassa sarjassa Irma Vep oli hän päähenkilön Miran eksä. Ja Shakespearea, kuten Ontto kruunu. Sandman kohtaakin tavernassa Viljami Säkinperän, ja näyttää eri aikakausina niin Lucrezia Borgian veljeltä ja kuin sopisi the 69 Eyesin solistiksi... 

Joku epäili, että hän olisi liian emo eikä tarpeeksi gootti. 

The Sandman, 10 jaksoa. 

John Dee (David Thewlis) on niin humaani ja epähumaani, oikea ihminen. Maagi Burgessin äpärä poika, jonka halusi abortoitavan. Rubiinin ryöstäjä ja siniraitaiseen pyjamaan pukeutuva vanki, mielenterveyspotilas. Ilmeisesti viitteenä teokseen Poika raidallisessa pyjamassa, keskitysleirikertomus, josta on tehty myös elokuva. Hyllyssäni kumpikin. 

Hal Carter (John Cameron Mitchell) on aivan ihana queer-aktivisti, hahmo, intohimoinen teatterintekijä kuten John Cameron Mitchellkin. Oli hyvin sopivaa eilen katsoa jaksoa, jossa hänet esitellään ja sitten illalla mennä queer-aktivisti ja drag-tähti Taylor Macin  A 24-Decade History of Popular Music -keikkaan ja performanssiesitykseen Huvila-teltalle. Hal on niin aito ihminen joka majoittaa sopeutumattomia ja gootteja perittyyn vanhaan taloonsa. Antaa tukensa. 

Kova roolitus:

Roderick Burgess (Charles Dance) 

Lucifer (Gwendoline Christie)

Death (Kirby Howell-Baptiste)

Desire (Mason Alexander Park)

The Corinthian (Boyd Holbrook) 

The Sandman tv sarjan 11. jakso, bonusjakso pärähti kotva sitten yllättäen Netflixiin nimellä Dream of a Thousand Cats / Calliope. Noin kolme päivää sitten. Olihan tämä yllättävää, ja maukasta. Ääniroolien valinnat kiehtovia, mm Good Omens tyypit. 12.08.2022 

Jo on kissavideo! Niin kuin Pekka Töpöhännän alussa on kissa ja sen koti, tai ainakin paikka jossa ihmiset palvovat kissoja. Tai ainakin ruokkivat ja rapsuttavat. Milloin kissat hallitsivat. Milloin kissat olivat suuria. Mitä tarkoittaa kissaemolle se, että ihmisten mielestä rotuemon pennut ovat sekarotuisia.

Kalliopeia-osuudessa kirjailija luennoi nuorille kirjoittajille, jotka vihaavat tekstiään, tai ainakin yksi. Hän keplottelee nuorelta lääkiksen naiselta jotain.... orgaanista.

Sopiiko 1. osan animaatio tämän kakkososuuden kanssa. Hassua kysyä, kun kyse on kuitenkin sarjakuvasta.

Dream ja Hob. Eräänä vuonna....

Kuinka paljon saa muuntaa, päivittää. Rakastan teatteria jossa romaani hetkeksi lihallistuu. Ja Shakspearea voi käyttää alustana moneen vallan, väkivallan, surun käsittelyyn. Ja kappas, jaksossa vierailee Shakespeare-näyttelijä. Kukaan ei kysy kun näytelmiä dramatisoidaan ja muokataan. Elokuviakin ja sarjoja saa, varsinkin kun alkuperäiset tekijät ja luojat ovat mukana. Huvittaa nämä misogyynit rasistit jotka pitävät sarjaa liian wokena. Eivät ole vissiin lukenet sarjakuvaa. 


Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story (2022)

Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story, 2022, Netflix minisarja, 1 kausi.. Dahmer pärähti Netflixiin tänään 21.09.2022. Sarjamurhaaja Jeff Dahmerista on tehty hyvä sarjakuva Ystäväni Dahmer, siitä hyvä elokuva (Night Visions festareilla) ja nyt on laatusarjan vuoro. Tosin vasta aloitin. Ekassa jaksossa alussa tulee ilmi ympäristö, amerikkalainen rasismi 90-luvun alussa, kun tummaihoiset naapurit vuoden vertan valittiäavat valkoiselle poliisille, että naapurissa tapahtuu jotain hämärää. Ja siellä haisee kuvottavalle. Sarjamurhaaja Dahmer sai siis toimia vapaasti. Hän saalisti tummaihoisia nuoria miehiä gaybaareista, että ottaisi heistä valokuvia. Alussa tummaihoinen naapurin nainen katsoo uutisia, jossa valkoihoiset poliisit pahoinpitekevät tummaihoista kolleegaansa joka oli peitetehtävissä, ja pysäytetty vain etnisen profiloinnin takia.

#sarjamurhaajakeissi voi siis kertoa montakin tarinaa yhteiskunnasta. Pääosassa Evan Peters jonka huomioin välittömästi kun American Horror Story alkoi, oliko 2012 maissa. Viimeksi hän oli parjaimmillaan Mare of Easttown-sarjassa, ansaitustikin palkittuna. Sarjan alku on nihilismiä mutta myös hedonismiä, ja helliä kosketuksia. Onneksi viimeisin uhri karkaa ja Dahmer jää kiinni. Mikä oli hänen lapsuutensa?

Ohjelman luojat: Ryan Murphy, Ian Brennan. Ensimmäinen jakso: 21. syyskuuta 2022.

Ryan Murphy tietää, mikä amerikkalaisia pelottaa. Poliisit ovat aiemmikin vierailleet, mutta eivät uskaltaneet tutkia kämppää, koska pelkäsivät outoja juttuja, tartuntaa (AIDS). Homofobiasta kertoo myös.

Kertoo myös naisvihasta, kuinka raskaana olevan naisen mt-ongelmia ei edes haluta selvittää, määrätään tukuttain lääkkeitä kun ei ole raskaana, ja kun on raskaana, eikä nauti siitä, eikä ole tasapainoinen, onnellinen, niin kaikki lääkkeet pitäisi jättää mies-lääkärin neuvosta ottamatta. Miespuolinen lääkäri pitää sitä vain hormoneista johtuvana, ei pidä minään. 

Suosittelen katsottavaksi jakso per päivä, tai kajsi jaksoa, jotta kaikki alaviitteet ja kysymykset alkavat pyöriä. Hyytävä. Onnistunut. Sekä sipulinkuori-tekniikalla että lineaarisesti toteutettu. Näyttelijävalinnat onnistuneita. Osan jaksoista ohjannut Jennifer Lynch. 

Dahmer - Hirviö: Jeffrey Dahmerin tarina (TV-minisarja, 2022, alkup. nimi: Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story (2022)

Hyytävä musiikki: Nick Cave( 10 jaksoa, 2022) ja Warren Ellis( 10 jaksoa, 2022) 

Kirjoitin tästä 2021: Vihdoinkin lisää Penelope Ann Millerin leffoja ja sarjoja. Myös Evan Peters istuu rolliin hyvin.




The Cleaner (2021) 


The Cleaner (2021) britbox. Mainio, freesi komediasarja rikospaikkasiivojan vaihterikkaista työpäivistä. Viiskymppiset näyttelijät ovat mukavaa seuraa. Paras vitzi oli kun päähenkilö Wicky muisteli tyttöystävänsä selän lukuisia merihirviötatuointeja, niin tunsi panevan aarrekarttaa.

Vasta aloitin. Eka jakso Leski, vieraana taivaallinen Helena Bonham-Carter. Toka jakso Kirjailija. Joka yrittää kirjoittaa.

Päähenkilönä rikospaikkasiivoja, mies, jolla ikä tuntuu jo polvissa ja selässä. Mutta muistaa hyvin Happy Mondaysien keikat, ekat reivit, ja nostaa kuppia 90-luvulle. Suojapuvun alla on mm Inspiral Carpetsien lehmäpaita MÖÖ tai siis MOO. Kaiken komedian, ikääntymisen ja nostalgian alla ja jälkiruokana on haikeus. Onhan rikospaikka siivottava. Siellä on tapahtunut aina jotain hirveää, lopullista. Muistutetaan, että Britannia on luokkayhteiskunta, ja aina on se yksi tyhmä kaveri, joka ottaa haasteita vastaan pubissa tyhmistä asioista. 

Katsoin kaikki kuusi jaksoa. Greg Davies näyttelee Paul Wicksteadia, hän on myös sarjan kirjoittaja. Luoja Mizzi Meyer. 




Gaslit (2022) 

Gaslit (2022) poliittinen trilleri, Watergate, Vietnam, Nixon, 1 kausi. Oho, ihan alkumetreillä Dan Stevens ( aina tarpeeksi nilkki ja hottis, myös ironisesti ) on vähissä vaatteissa pukeutuessaan leveään krakaan, ei tosin niin leveään kuin Kalevi Sorsalla, mutta samaa alkukautta. Hän on viettänyt iloisen lounashetken kera fiksun, alastoman nuoren naisen, joka tietää hyvin Valkoisen talon, ja sen juorut, kuka saa potkut. Aivan sarjan alussa on toks mask eli G. Gordon Liddymn (Shea Whigham) julistus kuinka patriarkaatti, miehet, sotilaat kirjoittavat historiaa. Sitten on tv välähdyksiä Martha Mitchellin (Julia Roberts) haastattelusta. 

Miltä Watergate -skandaali vaikuttaa naisen näkökulmasta. 

Perustuu Leon Neyfakhin podcastin Slow Burn ensimmäiseen kauteen. 

Kun itse muistaa ajan jossa mustavalkoisessa telkkarissa kuivat ukot valehtelivat, peittelivät ja hikoilivat keinotekoisissa puvuissaan toimiessaan politiikan päättäjinä. 

Niin onhan tämä mainio... 

Toksisen maskuliinisuuden ja seksistisen, fasistisen, rasistisen, kolonialistisen, sotahullun patriarkaatin, valeuutisten, peittelyn, suhmuroinnin jne mainiota esitystä koomisessa, epätoivoisessa valossa, jossa CIA:n ja FBI:n jäykkäselkäiset hillityt tai arvaamattomat aggressiiviset miehet bondaavat jumaloiden roomalaisia myyttisiä sotureita kuten Gaius Scaevola. 

 Ihan naurattaa. Ammattitaidon, sössimisen, sattuman, hetkeen tarttumisen merkitys. Samalla hienoa naiskuvaa ukkojen alalta kuten oli Jessica Chastainin Oskariin yltänyt tulkinta The Eyes of Tammy Faye (2021). 

Gaslit, gaslighting harhauttamisen, sumuttamisen, huijauksen termi Patrick Hamiltonin näytelmästä Gaslight, Kaasuvalo, jonka muistamme myös hienona, hyytävänä goottilaisena elokuvana. Tarkoituksena saada näyttämään kohde sekopäiseltä, harhaiselta... 

Salaliitto-asetelmasta, liittoutumisesta, huijauksesta tulee Rosemaryn painajainen mieleen, ja eipä aikaakaan kun sitä katsotaan telkkarista. 

Rage against the Machine joka on paperisilppuri... 


Betty Gilpin on Mo Dean. 

Dan Stevens on John Dean. 

Sean Penn on John Mitchell. 

Allison Tolman on toimittaja Winnie McLendon. 

John Carroll Lynch on L. Patrick Gray. 

Pääosissa Julia Roberts, Sean Penn, Dan Stevens, Betty Gilpin, Shea Whigham ja Darby Camp.

Nousi ihan iho kananlihalle kun tuoreessa tv sarjassa Gaslit soi Stoogesien Down on the Street.... 



Peacemaker 



Ubermacho supersankari että pakostakin tarkastellaan toksista maskuliinisuutta supersankareissa, elokuvapisneksessä, sosiaalisessa mediassa. Kuinka isän myrkyllinen malli opetetaan pojalle. Ettei saa olla nössö. Kuvissa voi olla juonipaljastuksia. Äänellisiä. 

On reteetä menoa, on diversiteettiä, on sateenkaarihahmoja jotka eivät paperinukkeja. Näytetään keskisormea, mainitaan penis, vagina,

Alkutunnarin aikana hauskat muuvit tansseissa. Isänä mainio Robert Patrick, tukka pystyssä, hurjasti. Punaniska totinen jäärä. 

Katsoin koska raivohullu poraaja ei anna korvalle rauhaa. Myös sarjassa agentit ovat röttelössä jossa joku raivohullu "remontoi". 

Melkein kuin Batcave. Siis Batmanin tarvikeluola. 

Ohjelman luojan James Gunnin kirjoittama ja ohjaama (ainakin aluksi) sarja jatkaa samassa hyvässä hengessä kuin tuorein Suicide Squadinsa. 80-luvun musiikki, tukkahevi ja kauden glam rock soi reteästi, uhmakkaasti, nostalgisesti ja ironisesti. Pääosan John Cena tykkää kuunnella niitä vinyyliltä kuten silloin ennen, ja sanookin, että silloin miehet olivat miehiä ja uskalsivat näyttää naisilta. Olla naisia. 

Muutakin sopivan ristiriitaista on.

En ensin uskaltanut katsoa jos Peacemaker on niin naareissa alushousuissa että räjähtää, mutta kantsii katsoa. 


Sitten seuraa jakso, jossa pähtää soimaan Hanoi Rocksin 11th street kid! Well accidents....


Well that day was special...








Parhaimmat "vanhat" tv sarjat 2022: 

Ripper Street, What we do in the Shadows, The Handmaid's Tale, Reservation Dogs, Loki, Escape from Dannemora, Wellington paranormal, Loukussa, Mary Kills People, Chapelwaite, Mindhunter, Requiem, Devil in Ohio. Osan näistä löysin vasta nyt, osa tuttuja juttuja. 


 Ripper Street (2012)


                                                                Kiinnostavin pahis Jebediah Shine

Ripper Street sarjasta Joseph Mawle ja roolinaan Jebediah Shine, paha poliisi. 

Tv sarjat. Ripper Street (2012) mysteeri, viktoriaaninen, Viiltäjä-Jack, 5 kautta. Brit Box. Kausi 2: 

 Hyvät naiset ja herrat, tervetuloa Whitechapeliin. Katsokaa mihin astutte. Synkkä Viiltäjä-Jack sarja 10 vuoden takaa. Synkkä brittiläinen sarja, jossa tuttuja naamoja. Brittejä kaihertaa vieläkin nämä raa'at, misogyynit murhat. Sarja alkaakin puoli vuotta Ripperin pidätyksen jälkeen, 1889,. Jo silloin tehdään rikkaille jännittävää kummituskierrosta, siis Jack the Ripper -kierrosta. Kunnes sen varrelta löytyy uusi murhattu nainen. Poliisitkin nyrkkeilevät likaisissa kellareissa. Rujo tarinan alku. 

Viiltäjä-Jackin uhreista on kirjoitettu 1-2 empaattista kirjaa, joita on lukujonossani. Lontoo myös myy Jack the Ripper -seinänkoristeilla,on postikortteja, johon on painettu kartta, missä kohokohtina löydetyt murhatut naiset. 
Mitä kauempana true crime on maantieteellisesti ja ajallisesti, niin sitä hurskaampi voi immeinen. Paljon on spekulointia myös sarjakuvissa, miksei murhaajaa vangittu. Vai miksi tehtiin peiteoperaatio. Oliko Syyllinen liian etuoikeutte ja rikas. Polliisi niin tyhmä.

Kun kaikki dekkarit ja trillerit alkavat siitä, kun rannalta löytyy alaston nuori nainen kuolleena, ihan Twin Peakista tuonne Siltaan. Että siitä on hieno, kotimainen lyhärikin tehty. Että onko tälle tilausta. Mikä tässä kiehtoo.

Itse olen täysin hurahtanut täysin viktoriaanisuuteen, sem myrkkypulloihin, korsetteihin, saapikkaisiin, kirjoihin, Kodakiin, keksintöihin, jatkokertomyksiin Penny Dreadful, rakennuksiin, laiskanlinnoihin eli isoihin nojatuoleihin joissa saa lukea, taikalyhtyihin. 14.10.2022. 

Aloitin rytinällä ja melskeellä Ripper Street (2012) 2. kauden: Jebediah Shinen roolissa vieraili Joseph Mawle (joka on Mahtisormukset sarjan rujo, siro ja kidutettu uruk Adar). Eeppinen nyrkkeilymatsi tulossa tuonnempana. Brit Boxilta.
Viktoriaanisuus 

Mm kirjoittaneet Richard Warlow, Julie Rutterford, Declan Croghan ja Toby Finlay ja ohjannut Andy Wilson (4 jaksoa), Colm McCarthy (2 jaksoa) ja Tom Shankland (2 jaksoa).

Luonnollisestikin muitakin keissejä. Lapsityövoimaa. Orpous. Lapsijengit. Yhteiskunta. Luokkayhteiskunta. Köyhyys. Kolera.

Jakson nimi suomeksi on Puhdas kuin pulmunen. 


Matthew Macfadyen (Operaatio Mincemeat, Ylpeys ja ennakkoluulo 2005, Anna Karenina 2012, Kolme muskettisoturia 2011, Pikku Dorrit 2008) on komisario Edmund Reid, traumatisoitunut, empaattinen älykäs poliisi, tutkija, ammattilainen, joka ei ole korruptoitunut. Herkkävaistoinen, päin vastoin kuin aikalaisensa. Amanda Hale (Veripunainen, lumivalkoinen 2011 The White Queen 2013, Viisasteleva sydän
2007  Yön kirkas tähti 2009) 
on vaimonsa Emily Reid, joka yhä suree. Ja rukoilee. 

Muissa Rooleissa Jerome Flynn (Game of Thrones, The Trick, Loving Vincent, Black Mirror: Shut Up and Dance, Edward II
1991) on Bennet Drake. Adam Rothenberg on kapt Homer Jackson. 

David Dawson (Peaky Blinders – gangsteriklaani, The Secret Agent 2016, Ontto kruunu 2012 – 2016, The Borgias ) on törkylehden reportteri Fred Best. Clive Russell (Book of Blood, The 13th Warrior, The Last Duel Dracula 2020, Game of Thrones, Outlander ) on Frederick Abberline. 

Koska kausia on 5, niin tässä kenties muiltakin kausilta. 

Josh O'Connor (The Riot Club, Emma.) on Bobby Grace. 

Joseph Mawle on tuttu mm elokuvasta Mr. Jones jossa näytteli George Orwelliä, sekä Mahtisormukset The Lord of the Rings: The Rings of Power, Game of Thrones, Abraham Lincoln: Vampire Hunter, The Awakening, Red Riding: The Year of Our Lord 1980, Persuasion, The Tunnel sarja. Tässä hän on Detective Inspector Jedediah Shine. 

David Warner on ( The Omen, Olkikoirat, In the Mouth of Madness, The Alienist, Wallander, Penny Dreadful) rabbi Max Steiner. 

Ripper Street kausi 1, jakso 2:

No nii. Viktoriaanisen, hyvin viktoriaanisen RIPPER STREET sarjan toinen kausi alkaa. Whitechapel. Nyt vierailijana Joseph Mawle. Olemme vuodessa 1890, ja kohtaus alkaa väkivallalla. Sekö kadulla että kyttäasemalla. Räväkkä musa soi, ja poliisi pamputtaa. Auuuuu... 

Miksiköhän virkavaltaa ei kunnioiteta. 

Musiikkikin on hyvin machoa. 

Tapaamme myös herra Merrickin, eli Elefanttimiehen. Miten oopiumikauppa muuntuu. On hyvin tervetullutta kuulla kuinka britti myöntää Iso-Britannian turmelleen Kiinaan. 

Sarjan alku eli 1. kausi oli Viiltäjä-Jackiä, se oli se koukku, jolla saatiin katsomaan. Se tunnelma, se ajanjakso, se genre, se estetiikka. Kaikki oli heti selvillä. Mutta 1800-luvun loppu etenee.... 

Itä-Lontoossa ei vieläkään olla kuin herran kukkarossa. On monenlaista pahuutta, ja monenlaista miehuuta, toksisuutta ja selkärankaisuutta. Kaikki poliisit eivät ole pahoja. Naiset ovat kyllä sivuosissa, ikävä kyllä. Palvottuja naisia, rakkauden tai himon kohteita, tai silvottuja uhreja. 

On hännällinen ihminen, on kuriositeettiteatteri, on sideshow. 

Jebediah Shinen roolissa Joseph Mawle, vassokuu: Kukaan mies ei juo teetään yhtä mustana kuin hän... Jos hän muistuttaa liikaa Gangs of New Yorkin päähenkilöä, Daniel Day-Lewisin esittämää, ulkonäöltään, kamppailluiltaan, niin tämä on synkempi hahmo. Viktoriaanisella ajalla miehillä oli toisinaan mittavat pulisongit, kuin hyvinvoivien oravien hännät. Näissä taideteoksissa tosin komeiksi trimmatut. Uhkuen jotain alkukantaista, brutaalia. 











Jokeri eli villi kortti:
Ei enää Fonzie määrää kuka on viilee vaan paha poika vihreä, Loki



Onnistunut, goottilainen, seksikäs ja yhä naurattava vampyyrikomedia:
Vampyyrikomedian What we do in the Shadows uudet(kin) kaudet hurmaavat 





Jo vihdoinkin on alkuperäiskansaa, päähenkilöinä, ei eksoottisena tirkistelynä:






Aina niin lohduton dystopia, ennustus
Orjattaresi



Yle Areenan ja digipoksiini tallennetut parhaimmat tv sarjat 2022: Ragdoll, Verta Wienissä, Harakkamurhat, Sherwood, The Responder, Haamu menneisyydestä. 




Räsynukke (Ragdoll 2021)


Ragdollin pääosassa Henry Lloyd-Hughes

Yle Areenalta Räsynukke (Ragdoll 2021) rikossarja, draama, sarjamurhaajakeissi, ehkä, 1 kausi. 

Yle Areenasta. Perustuu Daniel Colen romaaniin Ragdoll. Pääosissa Henry Lloyd-Hughes DS eli ylikomisario Nathan Rosen roolissa. Lloyd-Hughes oli erityisen kuuma Sherlock Holmesina tv sarjassa Irregulars, jota totta vieköön, olisi voitu tehdä useampia kausia.

Kohtalaisen tuoreen sarjan aloitin ihan näillä näppäimillä, ja olisi tämä saanut Yle Teemalta tulla, että olisi kahdeksi vuodeksi saanut omaan boxiin katsottavaks, mut käyhän tämä näinkin. 11.06.2022.

Joyn roolissa Samantha Spiro, jolla oli upeassa vankilaan sijoittuvassa mainiossa komediallisessa. Sweeney Todd -versiossa Huomenna La Scala! (Tomorrow La Scala!, 2002) hirveä tarve vapaana näyttelijänä iskeä rikollisia miehiä vankilan sisällä.

Michael Smiley on DS Finlay. Ura: Kill List (2011), A Field in England (2013), Burke & Hare (2010) sekä tietty The World's End (2013) leffan höpöheinän myyjänä Reverend Greeninä jonka toimisto oli miestenvessassa.

Onhan tämä välillä huu ja välillä haa, mutta haluaa nähdä kokonaisuutena.

Mukana on myös vähemmistöjä, nuoria naisia, jotka todella sanovat mielipiteensä. Buumeri tai miltei samanikäinen voi sanoa sitä TikTok-marxismiksi.

On hienoa nähdä kaari Tennisonin Epäilyksen polttopisteessä vuodesta 1991 tähän hetkeen, ts 2020, 2021. Korona, brexit. Kuinka lasikatot murskataan ja korruptiokytät pistetään pois viroilta.tai eläkkeelle.

Vauhdikas, rujo sarja. 

En ole niin fanaattinen kuten vainoaja jaksossa x enkä ole edes redditissä...

Henry Lloyd-Hughes Nathan Rosen roolissa on toisenlainen kyttä, hän tulee kropalle pyörällä. Hän ei löydä kotoaan kynää kirjoittaakseen muistiin osoitetta, hän kirjoittaa pölyiseen akkunalautaan. Hänellä keitti yli raastuvassa, hakkasi rikollisen, joutui psykiatriseen sairaalaan eli läävään. Nyt häntä tarvitaan taas. Hermoromahdus, trauma. 

Murhapaikalle tullessa kysytään mikä tilanne:

- Kuinka paha?

- Tästä tehdään vielä podcasteja.


Ragdoll, räsynukke on poliisin ts olanyliheittimen korjaajan kekkasema nimi

sarjamurhaajalle, joka ottaa uhreista osan sieltä, osan täältä, ja ompelee yhteen, kuten mollamaijan.  Eräänlainen Frankenstein.


Tv 2021: Hotein Sherlock löytyy sarjasta The Irregulars



Tv 2021: Hotein Sherlock löytyy sarjasta The Irregulars. Lisää nuorelle yleisölle tarkoitettua viktoriaanista sisältöä, koska seikkailee tuore Sherlock Holmes ( rujo, vakava ja sopiva Henry Lloyd-Hughes) eli THE IRREGULARS. En ole lukenut kirjasarjaa eli en tiedä mitä on muutettu sarjaan. Aloitin Netflixissä 28.05.2021. Yliluonnollinen mysteerisarja. 

Ainakin yksi hyvä naisrooli, tyttörooli Bumble. Bea. Johtohahmo, johtaja, haluaa selvittää mysteerit, rohkea. 

Toinen tytöistä, päähenkilöistä on Jessie, joka tahtoo myös vehtailla ja uskoo romansseihin. Meno on aika teiniä, hormonit hyrrää, syntsapop soi, vaikka / koska ollaan 1800-luvun lopulla, myös silloin oli dandyjä. Ihanan pösilö aatelinen Leopold karkaa kartanostaan Lontoon riemuihin ja likaiseen kapakkaan silmät hyvin sinisinä. 

Välillä hyvinkin pösilöä menoa vaikka skrode rontti on Game of Thronesista Sandor Clegane eli noin parimetrinen Rory McCann on lintumestarina. En tiedä onko kässäri, ohjaus, äänimaailma vai leikkaus näissä lintukohtauksissa pielessä. Olisi ne toisinkin voinut toteuttaa. Vasta eka jakso. Luin, ettei uusia kausia tule, olisivat voineet kyllä jatkaa.

Minua ei haitannut kun modernia musiikkia käytetään historiallisessa sarjassa, kunhan se ei ole surkeaa naisvihamielistä räppiä. Mutta kauhu-kohtausten äänimaailma on liian kova, että korvat tippuu. Mukavaa cockneytä puhuu osa populaa. 28.05.2021.


Verta Wienissä (Vienna Blood, 2019)

Verta Wienissä 

Parasta mulle: Verta Wienissä (Vienna Blood, 2019) psykologinen trilleri. Yle Areenassa eka kausi

Verta Wienissä (Vienna Blood, 2019) psykologinen trilleri, 2 kautta. Yle Areenassa eka kausi. Matthew Beard on Max Liebermann, ihan tohtori, neurologi, englantilainen, ja Freudin oppilas, nuori mies, joka avustaa Oskar Rheinhardtia (Jürgen Maurer). 

Matthew Beard pisti silmään viime päivinä mainiosta dekkarista Harakkamurhat, josta tuttu Conleth Hill on Mendel Liebermannin roolissa. 1900-luvun alussa Wien elää kulta-aikaa kertoo Max ihan alussa. Mutta pinnan alla kuohuu. Perustuu Frank Tallisin romaaneihin joita en ole lukenut. 

Viehättävästi lavastettu ja puettu ajanjakso, jota Max kuvaa mm rikosten tutkimisen, ruumiinavausten kautta. Tutkii rikollista käytöstä. Yrmeä poliisi ei paljoa häntä paljoa arvosta. Gustav Klimtin Beethoven-friisiä Max arvostaa, mutta tyttönsä Clara ei. Sitten eräs outo nainen saa Stendahlin syndrooman taulun edessä. Tai ehkä hän on vain hysteerinen... Eka jakso. 07.09.2022 

Naisvihaa, naisten kiduttamista sähköshokein "tieteen" nimissä, kabareeta, vaudevilleä, spiritismiä, romantiikkaa, hypnoosia, mystiikkaa ja profilointia. Gustav Klimtin taide, alitajunta, ja ja suurelta osin antisemitistinen patriarkaatti joka käyttää valtaansa väärin - niin monessa sektorissa.

Elokuvan mittaiset jaksot, n. 1 h 30 min. Se ilmestyi ilmeisesti Uuden Sherlockin jättämään tyhjiöön, ja mikä ettei, saisi jatkuakin.







Harakkamurhat



Suomi listan superit vielä kesken, ainakin:

Pysäyttäkää Nyqvist. 


Jos listassa on vähän Ylessä ja Areenassa olevaa, niin voi ollam että olen tallentanut sen digipoksiin, ja katson kahden vuoden sisällä, kunnes se hajoaa poks tuhannen palaksi. Galaksiin. 



Letterbox: Olivier Assayas: Irma Vep (2022), Carl Franklin, Clement Virgo: Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story (2022), Kat Coiro, Anu Valia: She-Hulk: Attorney at Law (2022), Richard Laxton: The Thief, His Wife and the Canoe (2022), Matt Ross: Gaslit (2022)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.