Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

lauantai 11. maaliskuuta 2023

Feministisiä elokuvauutuuksia Latviasta Orionissa 9.3.23

✨ Feministisiä elokuvauutuuksia Latviasta. Cinema. Elokuvateatteri Orionissa eilen perjantaina 10.03.2023. Katsoin kaksi ilmaista latvialaisesta tuoretta, feminististä leffaa ja kuuntelin lyhyitä esitelmiä, joita piti Jana Kukaine. Hän myös kysyi yleisöltä, tietääkö mainitsemiaan termejä ja mittaustapoja, kuten intersektionaalinen feminismi ja Bechdelin testi. ✨ 

Leffat valkokankaalla 43/2023: Elza Gaujan: KEEP SMILING MOM! (Mamma vēlsmaida, 2022) Feministisiä elokuvauutuuksia Latviasta. #52filmsbywomen     Viehättävän hauska ja kitkeränsuloinen esikoisohjaus tie-elokuva kolmen etääntyneen sisaren pakollisesta, äkittäisestä kohtaamisesta. 


Tässä videoklippejä tapahtumasta, äänessä Jana Kukaine


Leffat valkokankaalla 44/2023: Linda Olte: SISTERS (Māsas, 2022) Feministisiä elokuvauutuuksia Latviasta: järkyn hyvä, empaattinen ja tarkka kuvaus sisaruksista ja orpokodista, amerikkal adopitijoijista. System Crasher, 400 kepposta & Christiane F kolahtavat, tämä avaa keissä muutakin. Ihana, ihana itkettävä, voimaannuttava, rakastettava, myötätuntoinen, realistinen. Ansaitsee kaikki tulevatkin palkintonsa. Ostan itelle joskus. 




Ilmaisnäytöksissä nautittiin valikoima feministisiä uutuuksia Latviasta perjantaina 10.3.2023:


Tekstit, sitaatit cinema Orionin sivulta sekä Facebook-tapahtumasta:

" Vuoden 2017 jälkeen #metoo-liike, feministiset taidetapahtumat sekä tutkija Jana Kukainen kirja ovat nostaneet feminismin trendiksi, joka näkyy niin nykytaiteessa, teatterissa kuin elokuvissakin. ”Feministiset teemat latvialaisessa elokuvassa ovat sisäsyntyisiä ja sidoksissa aikaan ja paikkaan, luoden näin omaa feminististä taidekieltään."

Kuten taiteilija ja kriitikko Rasa Jansone on kirjoittanut, kiinnostus feministisiä teemoja kohtaan on kasvanut Latviassa vuoden 2017 jälkeen. Mainittavia ilmiöitä ovat muiden muassa #metoo-liike, feministisesti värittyneet taidetapahtumat sekä feministisen tutkija Jana Kukainen kirja Daiļās mātes. Sieviete, ķermenis, subjektivitāte. Trendi on nähtävissä niin nykytaiteessa, teatterissa kuin nyt Helsingissä nähtävissä elokuvissakin. ”— ohjaajat, yleensä naiset, eivät keskity ainoastaan sukupuolten tasa-arvon näkökulmiin, vaan myös neuvostoajan perinnön tulkintoihin ja esityksiin, sekä post-sosialistisen tilanteen analyysiin”, kirjoittaa Kukaine. Näin ollen ”ne eivät ole ainoastaan yksinkertaistettuja siirrännäisiä ”läntisistä” diskursseista. Feministiset teemat latvialaisessa elokuvassa ovat sisäsyntyisiä ja sidoksissa aikaan ja paikkaan, luoden näin omaa feminististä taidekieltään”.

Kaksipäiväisen tapahtuman elokuvat esittelee Kukaine, joka opettaa ja tutkii Latvian taideakatemiassa, Riian Stradiņš-yliopistossa sekä Latvian yliopiston kirjallisuuden, kansatieteen ja taideaineiden laitoksella. Hän on julkaissut useita monografioita ja tieteellisiä julkaisuja ja toiminut kuraattorina ja taidekriitikkona. Jana Kukaine on luennoinut Yhdysvalloissa ja eri puolilla Eurooppaa, muun muassa Tallinnan ja Tarton yliopistoissa. Hän harrastaa puutarhanhoitoa ja lautapelejä."


Kaksipäiväisen tapahtuman elokuvat 


TO 9.3. KLO 16.45 MY LOVE AFFAIR WITH MARRIAGE (Signe Baumane, 2022, 108 min, K12)

Baumanen kokopitkä animaatioelokuva esittää rakkauden reittejä ja avioliiton mekanismeja biologisesta näkökulmasta, tai hyvin kasvatetun tytön kuvitetun avioliitto-oppaan. Seuraamalla päähenkilö Zelma Liepan elämäntarinaa, jonka reunaehdot määrittää avioliiton mahdollisuus tai mahdottomuus, yleisö pääsee näkemään myös post-sosialistisen perherakenteen, erityisesti tavat, joilla naisellisuutta rakennetaan. Näin voidaan tunnistaa tapahtumasarjoja, joiden muunnelmat ovat nähtävissä myös modernissa latvialaisessa yhteiskunnassa. Elokuva oli ehdolla Euroopan elokuva-akatemian palkinnon saajaksi. "

 


PE 10.3. KLO 16.30 KEEP SMILING, MOM! (Elza Gauja, 2022, 96 min, K12)

Keep smiling, Mom! käsittelee sisaruuden teemaa, tuoden yhteen kolme sisarta, joiden vaikeita elämiä ksäitellään heidän ätinsä salaperäisen hymyn valossa. Erimielisyyksistä ja radikaalista erilaisista maailmankatsomuksista huolimatta sisarukset haastavat kohtalon ja Suomen poliisin.


PE 10.3. KLO 18.30 SISTERS (Linda Olte, 2022, 104 min, K12)

Elokuva Sisters keskittyy naisten sukulaisuussuhteisiin nostaen esiin hoivan, hellyyden, yksinäisyyden ja läheisyyden kysymyksiä. Se käsittelee myös haavoittuvuutta, mahdollisuuksia ja suhteiden ylläpitämistä.

Tapahtuman järjestää Latvian suurlähetystö yhteistyössä Rozentāls-seuran kanssa. Tapahtumaa tukee myös kulttuuriseura Laukku. Sen tarkoituksena on edistää naisten mahdollisuuksia sekä tehokasta ja merkityksellistä osallistumista kaikilla elämänalueilla. Elokuvanäytös on osa ohjelmaa, joka tukee Latvian ehdokkuutta YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvaksi jäseneksi 2026-2027. "





Tässä videoklippejä tapahtumasta, äänessä Jana Kukaine:




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.