Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

maanantai 13. maaliskuuta 2023

Näyttelijä Kati Outinen vieraana Cinema Orionissa 13.03.2023 Aki Kaurismäen leffan Varjoja paratiisissa - näytöksessä, työläistrilogian aloitus, formaattina 35 mm filmi

Kati Outinen oli irti elokuvateatteri Orionissa tänään 13.03.2023 Aki Kaurismäen työläistrilogian aloittaneen leffan Varjoja paratiisissa (35 mm filmiltä) näytöksessä. Linssit sumeina permantorahvaalla.... 

Leffat valkokankaalla 45/2023: Aki Kaurismäki: Varjoja paratiisissa (1986) 35 mm filmi, työläistrilogian aloitus, sarjasta Kati Outinen, joka oli myös paikalla. Cinema Orion 13.03.2023

⭐⭐⭐⭐

Kuinka kaunis ja ruma oli Helsinki, kaupunki silloin, ja yksin, yöllä, vähän sivussa, sivullinen 

Videoklippejäni tapahtumasta :

Näyttelijä Kati Outinen oli siis vieraana Cinema Orionissa tänään leffan  Varjoja paratiisissa - näytöksessä, 35 mm filmiltä. Kuinka surkeita olivat naisten roolit 80-luvulla sekä taide-elokuvissa että viihteessä. Kati muisteli Matti Pellonpäätä, joka tässä näytteli hänen vastaparinaan Nikanderina, roskakuskina. Katin rooli oli Ilona, kaupan kassa.

Leffassa soi nostalginen musiikki vaikka kuvat olivat tätä päivää, siis vuotta 1986, kun juppiaika nurkan koitti, kaikkiin ravintoloihin ei päässyt kun ei ollut oikee pukukoodi jne. Kuinka Helsinki näytti kaupungilta neonvaloineen, ja kuinka moni firma tai brändi on sen jälkeen kaatunut.

Heikki Kujanpää haasteli.


VARJOJA PARATIISISSA

Suomi, Ruotsi, 1986

KATI OUTINEN 

Ohjaaja: Aki Kaurismäki

Levittäjä: Pirkanmaan Elokuvakeskus

Ikäraja: S

Maa: Suomi, Ruotsi

Valmistumisvuosi: 1986

Kesto: 75 min

Kieli: suomi

Formaatti: 35mm



Lisää videoklippejä tapahtumasta:



Lainaukset Cinema Orionin sivulta ja Facebook-tapahtumasta: 

”Olen juuri ilmoittanut lehdistölle, että olet seuraavan elokuvani naispääosassa”, kertoo Aki Kaurismäki minulle syksyllä 1985 puhelimessa. –Kati Outinen


" Aki Kaurismäen työläistrilogian alku ankkuroituu suomalaiseen todellisuuteen jossa kasinotalouden ja nousukauden rakennemuutos jyrää vähäosaisten kustannuksella. 


Nikander (Matti Pellonpää) on entinen teurastaja ja nykyinen roskakuski suuressa jätehuoltofirmassa. Hänen vanhempi työtoverinsa (Esko Nikkari) suunnittelee oman yhtiön perustamista ja pyytää Nikanderia työnjohtajaksi (”Luotettavaa jätehuoltopalvelua vuodesta 1986”). Kotimatkalla Nikander poikkeaa valintamyymälään, jonka kassalla työskentelevä Ilona (Kati Outinen) huomaa hänen loukanneen kätensä ja laittaa siihen siteen. 


Aki Kaurismäen kolmas itsenäinen elokuva Varjoja paratiisissa avasi hänen tuotannossaan kokonaisuuden, joka jatkui elokuvilla Ariel (1988) ja Tulitikkutehtaan tyttö (1990). Ohjaaja itse on luonnehtinut sarjaansa myös ”häviäjien trilogiaksi”, huomauttaen samalla että Raamattuun nojautuen häviäjien voisi väittää perivän maan. Tuotantotukihakemuksen ”taiteellisessa selvityksessä” Kaurismäki määritteli elokuvansa ”jonkinlaiseksi realistiseksi rakkaustarinaksi” ja tavoitteekseen ”jollakin epämääräisellä tavalla aistittavan rosoisuuden, joka tunnetusti on runollisen realismin äiti”.


Nikanderin ja Ilonan rakkaustarina on yksinkertainen ja syvällinen kuin kansanlaulu tai iskelmä.  


Varjoja paratiisissa keräsi monia palkintoja kotimaassa ja se merkitsi myös alkua Kaurismäen kansainväliselle läpimurrolle: elokuva esitettiin Cannesin festivaalin ”Ohjaajien sarjassa” (Quinzaine des Réalisateurs) toukokuussa 1987 ja se sai Pariisin ensi-iltansa huhtikuussa 1988, molemmissa tapauksissa hyvän vastaanoton saattelemana.


Kati Outinen vierailee näytöksessä! "


maanantai 13.03. 17:15 VARJOJA PARATIISISSA

Vieraana Kati Outinen, ainoa näytös,


KATI OUTINEN -sarjan elokuvia


VARJOJA PARATIISISSA


PRINSESSA JOKA NUKKUI 100 VUOTTA sekä muita Kati Outisen tähdittämiä lyhäreitä

KOHTAAMISIA JA PERSPEKTIIVEJÄ: EIJA-LIISA AHTILA + KATI OUTINEN

CLOWNWISE

KAUAS PILVET KARKAAVAT





Leffan juliste:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.