Kuten eilisen matkapuhelinoperaattori lupasi. Minä en katso tosi tv:tä, minusta tosi tv -ohjelmat ovat perseestä. Joskus olemme katsoneet kriitisesti Moonshining sarjan jakson, jossa tehdään pontikkaa - jo usemman kauden verran - eikä kytät saa kiinni. Miksiköhän. Ponuntekijät edustavat sellaista katoavaa kahjoa kansanperinnettä joita katsoimme pari jaksoa - ei useita kausia.
Tosi tv ( reality tv ) - formaatti on perseestä. Halutaan mahdollisimman vähällä rahalla, siis ei makseta oikeille käsikirjoittajille. Sietämättömät pinnalliset ihmiset sekoilevat käsittämättömästi paratiisisaarilla rakkaimpiaan pettäen ja kun rakkaat tekevät saman, niin alkaa hirveä pillitys ja ankara kameralle tilittäminen. En katso big brotheria, en katso mitään.
Tiedän mikä on dokumentin ja taiteen raja verrattuna näihin länsimaisen rappion edustajiin. Kuka vaan saisi olla tähti, ettei vain missään nimessä tavis. Tosi tv -jutskat voi rajata järkeviin ja järjettömiin. Joissakin YLEN tv 1 ja / tai 2 tosi tv -tyyppisissä ohjelmissa on päämääränä ihmisen onnelliseksi tekeminen - eikä myötähäpeä kuten kaupallisten kanavien. Tällaisia ohjelmia voi käyttää mm itseapuna, selfhelppinä.
Ruotsissa laskin noin vuonna 2002 että jo silloin tuli 13 tosi tv -ohjelmaa per päivä noin kuudelta eri kanavalta. Varföf?
Voice of Finlandia en ole nyt katsonut, vaikka mukana on Michael Monroe, jota olen valokuvannut useamman vuosikymmenen ajan, ja vielä pitempään kuunnellut. Minusta on hyvä, että nuoret muusikot laulajat saavat itsensä esille. Voi kunpa kaikkien taiteiden kanssa olisi samoin! Kuten taide ja kirjallisuus. Suuri huokaus.
Ylioppilasteatterin XL näytelmä syntyi kun tämä nimeltä mainitsematon joka mamman unelmavävy , ja mukava, ja kannustava juontaja VOF:ssä salakuvasi ja jakoi seksielämäänsä - partnereiden siitä tietämättä. Ylioppilasteatteri kosiskeli yleisöö, siis ironisesti: näytelmässä sai valokuvata, ja olla mukana esitystä, katsoa peiliin ja niin edelleen. Katsojan ja näyttelijän paikat sekoitettiin...
Saako vakava, kunnianhimoinen tai radikaali teatteri tehdä näytelmiä pinnallisista aiheista? Voiko näytelmässä käyttää videokuvaa ja kännykän selfieitä?
Salakuvasin Ylioppilasteatterissa näytelmää XL. Kaikkien kanssa, kaiken aikaa, kaikkialla. Ylioppilasteatteri, näytelmä XL,
Peter Greenaway: Kokki, varas, vaimo ja rakastaja ( The Cook the Thief His Wife & Her Lover,1989) erikoisnäytös elokuvateatteri Orionissa.
Vieraana ohjaaja Riko Saatsi sekä näyttelijät Vilma Melasniemi ja Elmer Bäck (KOM-teatteri) sekä professori Henry Bacon. Antti Alanen ja Aiskhyloksen kannibalismi - minulle myös Syö minut, juo minut - Liisa Ihmemaassa ja tabut tai tohtori Jekyllin litkut ja dropit, jotka saavat suureksi. Tai hyvin pieneksi. Bloggasin näytelmästä verekseltään 22.2.17. Aiskhyloksen Oresteia-trilogiaa en ole lukenut muinaiskreikaksi. Kuulin ensin, että Aisopoksen kannibaalit. Mutta eihän faabeleissa ihmissyöjiä ole ;) Vai onko?
Näytelmän Kokki, varas, vaimo ja rakastaja ensi-ilta KOM-teatterissa 15.2.2017. Elokuvateatteri Orionissa 23.2.2017. Elmer Bäck oli kovasti ranskalaisen uuden aallon väreissä...
Kokki varas vaimo ja rakastaja elokuva ja näytelmä kertoo kannibalismista. Se kertoo myös ihmissyönnistä eli antropofagiasta. Greenawayn visisio on dionyysinen, bakkanaali, jossa kaikilla ei ole kuitenkaan hauskaa. Sillä öykkärillä, jolla on rahaa ja valtaa, mutta ei makua. Rikas mahtaileva rikollinen kerää rahaa, mutta ei lue kirjoja. Albert Spica on impotentti naisenhakkaaja, seksisti, joka tarttuu tussuun. Sana kannibaali tulee ehkä epsanjasta ja Kolumbukselta, joka kans on sellainen harharetkien tekijä että. Odysseiansa muuttivat peruuttamattomastu alkuperäiskansan, kansojen tulevaisuuden, kauneuden ja terveyden. Kuten kannibalismin wikipediassacane-bal - koirapäiset ihmiset. Greenawayn teoksen alussa likaiset hihnattomat koirat kaluavat ravintolan törkyisellä pihalla ja kulisseissa jäännöksiä. WOK/KOM-teatterin versiossa ei ole koprofiilistelyä - ehkä Divine ja Pasolini ovat jo avainteoksensa tehneet. Ahneella on - millainen loppu? Jos ulosteilla tahtoo järkyttää niin menkää Hakaniemen Hexburgeriin...
Kiinnostavaa on myös amerikkal. uudisraivaajien kannibalismi mm häijyssä lemppari-elokuvassa Erämaa syö miestä, sekä tietysti Donner party, joka oli aikamoinen Dinner Party! Oma genrensä on vuoristolaiset sukurutsaiset Appalakkien kannibaalit, jotka ovat tuttu elementti kauhusta. Brittiläinen romsku Kannibaalit on mainio teos, jonka lue aina kun olen yksin eräpirtissä... Sitten on tietysti laidasta laitaan: Saturnus syö poikansa, Hannu ja Kerttu, Sweeney Todd,Game of Thrones, Elossa!, Eläkeläinen muistelee ja Sin City. Homeroksen eli Homer Simpsonin odysseiassa päädytään välillä kannibalismiin - kun panaanit oli liian raakoja.... Eikä kotimaisetkaan teokset häpiä kuten Gournet Club. Itse olen kasvissyöjä, siis hyvä ihminen. Lapsuudessa, Pohjoisessa Andreas Alariesto maalasi jännittäviä, naivistisia taukokuvia kannibalismista - jostain syystä niitä teoksia ei painettu lautasiin joita ihmiset asettelevat seinille. En ymmärrä, miksi. HBO Nordicin uudessa sarjassa Taboo, joka on paitsi järjettömän kaunis synkkyydessään ja sinisen värin huumaavaassa käytössä on pääosassa Tom Hardy, joka kävi Tukholmassa, juuri silloin kuin minä en, joka siis esittää päähenkilöä nimeltä James Delaney, erään sortin tuhlaajapoikaa, yksitysyrittäjää, pelottavaa, kiinnostavaa miestä, jota paikalliset pelkäävät, ja yrittävät sortaa hänen valtaansa sanomalla kuin palasi Afrikasta ihmisliha vielä hampaidenda välissä....
From Greenaway´s macabre brilliant artificial original movie into finnish radical post modern play. Interviews and foreplays in unique Cinema Orion, Hellsinki, Finland, movie archive of auteurs, trash and all the important genres between...
Pöytävaraus. KOM-teatteri tarttuu hanakasti elävään kuvaan ja kunnioittaa ja samalla haastaa Peter Greenawayn alkuperäisteoksen. Jota olen veivannut vhs-muodossa tiuhaan. Myös Michael Nymanin uusbarokkinen soundtrack on niin sadomasokistisen viiltävän hyvää. Oikeasti ihon alle menevää. Koska elokuvaversiossa on Jean Paul Gaultierin korsetti-luomus upean Helen Mirrenin päällä, niin minä en pukeutunut Gaultierin korsettiin näytelmän katsomossa. No, Gaultier-pikkarit oli. Ja mekko jota viimeksi käyttänyt 1990-luvulla. Koska tämä on fetisistinen teos. Vai onko? Osallistuva? Ajankohtainen? Kenen joukossa seisot, kenen leipää jonotat, ketä tarinaa nakerrat, kenen version nielet? Huumori on mustaa kuin kalleimman annoksen väri, tuo kuolemasta muistuttava.
Alkukattaus. Elmer Bäck on kaikkitietävä barokkimainen mainio kertoja
myllynkivi-kauluksessaan, jonka aistikas liikehdintä Michaelina tuo mieleen
katutaiteilijan jolla on näppärät Michael Jason -imitaatiot. Vilma Melasniemen
tyylikäs vaimo Georgina lukee myös. Miksi hän on öykkärin kanssa? Miksi hän
sietää? Miksi kaikki sietävät ja pelkäävät paksua mahtailijaa joka tuo hilloa
pöytään. Eikä verotietoja kysytä. Näytelmän tiisereissä kiusaavissa kuvissa
Nikopietari Saarela on ilmiselvä tosi tv -hahmo joka sanoo You're fired! Ja
tviittaa huutomerkin kanssa! Mautonta. Vaikka mainoskuvissa käytetään hyväksi
populistin populismiä, niin kertoja julistaa, ettei lavalla näy trumppia.
Paitsi kyllä Saarelan kasvoissa käy kolme ja puoli trumputin ilmettä.
Tässähän ravaa Männerheim. Eipäs kuin Marc Gassot. Johannes Holopainen on kuin yksinäinen paarinkantaja Simbergin maalauksesta. Elmer Bäckin dandynkenkä näkyy
Suuren valkokankaan käyttö on sopivan sykkivää, ahdistavaa, moternia kun
on vr ( joka ei tarkoita valtion
rautateitä ) ja adhd, myös kerran kaikki puhuvat päällekkäin. Kenen viesti
valitaan? Baabelin tornista tulee matskua. Kuten Ylioppilasteatteri käytti XL-näytelmässään
aiheena ja välineenä salakuvausta - johon yleisö sai myös kosiskelevasti
osallistua. XL:ssähän oli tämän nuoren kansan suosikkijuontaja joka kuvasi ja
jakoi panonsa - aktiin osallistuneiden
neitojen tietämäti. Saako moderni vakaavasti otettava teatteri käyttää
sosiaalipronoa, tosi tv:tä, roskalehdistöä? Tietenkin. Sherlock NYC sarjassa
nykyajan Holmes - Jonny Lee Millerin nahkoissa - katsoo sujuvasti useampaa näyttöä
yhtä aikaa – tässä monimieleisesti sirpaloituneessa ajassa.
Narikka. Molonoff on täydellinen suomalainen aasi ja Klux Klux klaanin jäsen A5
-kirjekuori päässään. Anteeksi korjaus - Eero Milonoff! Hienoja yksityiskohtia. Ei mennä siitä mistä aita matalin, vaan missä eniten piikkilankaa?
Her-kullinen alkupala. Vaimon ja rakastajan kohtaaminen, Vilman ja Elmerin, hahmojen,
tualetissa on kaunista katseltavaa, lähikuvaa. Kun sormet, neljän käden
duetossa, osuvat mustille ja valkoisille koskettimille. Näyttävät ihanalta
parilta - vaikka iso pata näyttää olevan elokuvasta Pekka ja Pätkä Suezilla
jossa niin ikään harjoitettiin kannibalismia ja rasismia. Kokki varas vaimo
rakastaja näytelmä on selkeästi avoimen haastava ja poliittisesti epäkorrekti -
kuten oli myös Family Affairs jonka ensi-illassa olin vuonna 1993 tai milloin
se olikin KOM-teatterissa. Kävin katsomassa myös Teatteri Kultsan päivitetyn
version 2016.
Syksyllä nousi suuri haloo että Pekka ja Pätkä neekereinä -elokuva
tulisi kieltää. N-word n-sanan takia. Mielestäni ei koska silloin näytettiin
koko Pekka ja Pätkä elokuvien kavalkadi. Jossa irvailtiin television
hullutuksille. Pekka ja Pätkä ryhtyivät neekereiksi - kuten Piukat paikat
elokuvan miehet naisiksi. Jotta saisivat paremman, kiinnostavimman shown. Koska
elokuva ja taide olivat rillumareitä ja vaudevilleä. Kun Pekka ja Pätkä ovat
n-kirjaimia niin naiset juoksevat perässä. Eksotiikkaa! Kunpa tuon ajan
1950-luvun seksismiin puututtaisiin yhtä hanakasti. Mutta. Öykkärit ovat tyhmiä mauttomia sivistymättömiä rasisteja. Siitä saa hyvää poliittista satiiria ja kylmää farssia.
Valasitu sinäkin KOM-teatterissa! Bertolt Brecht kahtoo kun lämpiöstä on tullut wc
Pääruokana, tiskin alta. Kirjastosta: Rakastaja lukee kirjaa vaikka Varas sanoo, että tämä on ravintola eikä
mikään kirjasto. Istun luultavasti niin lähellä Rakastajan pöytää että otsaa
kuumottaa kynttilän loimu. Kuumottaa kyllä muutkin paikat. Näen, että yksi
kirjoista on Pihlajamäen kirjastosta! Lempipaikkani! Jota ei enää ole 😞 Pihliksen kirjasto on revitty alas - pääasia
että lähiössä on tarpeeksi räkälöitä. Ok - kirjasto on siirretty Viikkiin. Räkälöitä ei. Lähiöhelvetti. Oikeasti Pihlis oli minulle rakas. Siellä katsoin paljon Greenawayn visioita. Osaa elinkin... Kirja. Pojatkin lukee. Onko se
Viaton.. Ehdotus?
Jonathan Swiftin vähintäänki häijy satiiri Vaatimaton ehdotus, joka estäisi Irlannin lapsia olemasta taakaksi vanhemmilleen tai maalleen vuodelta 1729 ( A Modest Proposal for Preventing the Children of Poor People from Being a Burden to their Parents or Country) wikipedia
Olin tieteiden päivillä jossa mietittiin taiteen rajoja. Ellu Knihtilä
sanoi ettei ole enää muita tabuja kuin kannibalismi suomalaisessa taiteessa.
Sitäkin on tehty. Ja ettei saa satuttaa toisia ja itseä.
Tähän vedän rajan. Saa satuttaa. Kuten ihastuttava Pavlensky joka on
varsinainen balls to the Wall -performanssitaiteilija. Olen käynyt myös
sivuteilläkin eli sideshow -esityksissä joissa on oikein kaunista taidetta
neulalla ihon lävitse.
Majakovskin ja Blixa Bargeldin rakkauslapselta näyttävä Pavlensky oli herkku Docpoint dokkari-festivaalilla. Tässä performanssitaiteilija on ommellut suunsa kiinni - kannattaessaan Pussy Riotia.
Sekä myös Nalle Virolaisen piercing –show´ssa noin
vuonna 1993.
Osattiin sitä somettaa ennen internettiäkin. Family Affairs, KOM-teatteri, ensi-ilta
Nalle Virolaisen piercing show:sta ei voinut muuta kuvaa laittaa kuin tämä.
Kokki varas vaimo rakastaja nykytulkintana kilpailee myös elokuvien ja sarjojen kanssa
kuten Hannibal ja Walking Dead. Ja mikseipä Erämaa syö miestä - mainio elokuva
jota olen veivannut tiuhaan, näytettiin myös Orionissa sarjassa Kauhun kuningattaret.
Amerikkalaisilla tuntuu olevan alalajinsa tämä uudisraivaajien kannibalismi.
Syökö vallankumous lapsensa? Kalvaako tarina itse itseään kuin häiriintynyt
häkkiapina?
Hannibal: Eat the Rude.
Motörhead: Eat the Rich.
Eat me. Drink Me. Marilyn Manson via Alice in Wonderland.
Eat me. Unknown.
Sen sijaan Jonathan Swiftillä on toisenlainen ehdotus pamfletissaan: syödään köyhien lapset.
Kylmä lautanen versus notkuva noutopöytä. Olen kasvissyöjä. Ja olin jo paasaamassa 1. näytöksen jälkeen että
menkääpä ryhmäläiset katsomaan poliittisen valokuvataiteen näyttelyä
Valokuvataiteen Museoon. Onneksi toisessa näytöksessä valkokankaan täyttivät
eläintenraadot. Tietäkää mitä syötte. Tietäkää millä hinnalla. Tietäkää millä
kärsimyksellä aiheutettua. Minä en siis syö eläintenraatoja - se on eettinen ja
ekologinen tietoinen valinta. Ja päämäärä. Minulla ei ole katumaasturia, koiraa enkä golfaa. En juo olutta enkä osta riisiä. Puolet vuodesta maasta nousee oma kasvis-sato. Tiedän, mitä syön. En aja lentokoneella enkö lentokoneessa ainakaan muutamaan vuoteen. En käy hollywood-suihkuissa.
Lapsena Pohjoisessa minua kiehtoi Andreas Alarieston naivististen
maalausten kannibalismi. Nykyään ihminen voi tilata itselleen halukkaan
osallistujan joka haluaa tulla syödyksi. Tätä tapausta käytettiin mm
rikossarjassa Kylmäverisesti sinun.
Mutta. Intohimoni hämärä kohde Pastori sillin poika vastenmielisessä
roolissa. Siinä on hetken Blue Velvetin maanista Dennis Hopperin esittämää, lihallistamaa Frankia, joka taantuu lapsen
tasolle. Myös Tim Roth on tehnyt tosi inhoja rooleja ja silti on hottis. Voisin
jatkaa loputtomiin pahojen poikien pissimiskilpailua.
Den japanska rätten. Eka e-kirjani oli mustaan kynsilakkaan uskova professori partasuu Micael
Dahlénin Monster ruotsinkielisenä kun halusin alkuperäiskielellä joka oli
tietenkin englanti. On minulla tuo kovakantisena kirjana suomeksi nimellä
Ihmishirviöt. Kannibalismia edustaa kirjassa Issei Sagawa - den japanska
jätten. Tai kuten minä luin että Den japanska rätten - Eli ruokalaji! LOL 😁 Noh - ruotsalaista huumoria!
Luku alkaa
Rolling Stones -lainauksella laulussa joka on silkkaa sosiaalipronoa ja
väkivaltaviihdettä. Laulu on Too much blood. Musiikkivideo jossa on paljaan pinnan sanomaa: Väli- ja
Etelä-Amerikan poliittinen korruptio. Undercover of The night oli William
Burroughs -vaikutteinen. Julian Temple oli onnistunut video-ohjaajana: Video on
raaka - tietenkin koska se on suoraan uutisista. Tietenkin video kiellettiin "musiikki" kanavalla eli MTV:llä joka on keskittynyt näyttämään vain naisten perseitä perseitä perseitä
- lainatakseni Kari Peitsamoa.
Mutta japanilainen kannibaali antoi aiheen laululle Too much blood.
Jälkiruuaksi Elmerin erikoinen. Mutta onko Kokki varas vaimo rakastaja näytelmässä tarpeeksi verta eli
punaviinimarjasoppaa? Ironista kyllä, vesi tulee kielelle katsoessa
lähietäisyydellä Elmer Bäckiä kuorrutettuna punaisella, kiiltävällä nesteellä...
Splatteria. Saako yleisö mitä haluaa? Suomi 100? Vaikka on juhlavuosi niin kun
katsoo poliitikkojen eli yritysjohtajien ja natsien lässyttämää soopaa.
Talvivaaraan kaadetaan satoja miljoonia - enkä puhu nyt Game of Thronesta.
Valitettavasti.
Oikeasti jäin vielä kaipaamaan. Mämmiä! En siis jumalanteatteri -maisesti, Darwin parahtakoon, mutta jotain, vielä. Näytös oli niin lineaarinen että seuraavan kerran häätyy katsoa eri pallilta.
Onko KOM-teatteri muuttunut WOK-teatteriksi? Tämä kuva ei ollut Trainsporringista waan Molonoffin jäljiltä ;)
Mutta. Kom-teatterin esitys käyttää hyväkseen slapstickiä, klovneriaa ja animaation tyyppistä näyttelemistä. Ollaan kuin Cocco Billin villissä lännessä jossa joku kumittaa junanraiteet pois. Käydään myös ruutujen ulkopuolella kuten Lurppa-koiran jaksoissa joissa susi pitää jännitettä yllä. Haluaisin kyllä toistekin.
Juutuubissa soittolistassani tuoreimmat taide-elokuvat ja kannibalismi:
Ja twitterin piipitykset:
First exhibition of painter artist bear called Juuso. He wasn´t in exhibit - because of hibernation :)
Juuso-karhun ensinäyttely Ruplassa. Selkeä Reitari Särestöniemen ja JussiTwoSevenin vaikutus - jos näin voi puhua karhusta, joka ottaa vaikutteita ihmistaiteilijoista... Taiteilija ei ollut paikalla vaan talviunilla... Juuso-karhu, karhu, ensinäyttely, Rupla, Helsinginkatu, Helsinki. Pyhä karhu, esi-isä...
Elokuvateatteri Orionissa oli mainio keikka 4.2.2017. Gruusialaisessa anarkistisessa montaasielokuvassa Chemi Bebia (vuosimallia 1929) on mm sikaria tuprutteleva pukupelle joka on kuin suoraan tulevaisuuden twinpeaksista - myös Cleaning Womenin musiikki tuona hetkenä hyväilee Twin Peaksin laiskaa jazzia, ja voi miltei haistaa, miten agentti Cooperin pirun hyvä kahvi tuoksuu. Agentti myös napsauttaa sormiaan svengaavan jazzin mukaan.... Haluan nähdä tämän myös näytelmänä. Leffaa tehtiin samaan aikaan kuin surrealistista klassikkoa Andalusialainen koira - kummankaan tahon tietämättä toisistaan. Aikana jolloin oli suurlama vai miksi sitä kutsutaan kun pukupellet hyppäävät jyrkänteeltä. Elokuva ei arvostele pelkästään kulutushysteriaa ja kapitalismia joka on kuin tarttuva, villitsevä hyppytauti, vaan myös byrokratiaa, joka rutistaa ihmisen paperitolloksi kafkalaisessa vääjäämättömyydessä.
Orion on niin ikkään 216-paikkainen art deco -teatteri (vuosimallia 1927)
lainaus esitteestä: " Loistava Cleaning Women palaa Orioniin ja tuo mukanaan georgialaisen elokuvan helmen Isoäitini (1929). Kate Mikaberidzen ohjauksessa amerikkalainen slapstick-komedia nivoutuu hykerryttävästi neuvostoliittolaiseen montaasielokuvaan. Tarinassa yllättäen työttömäksi jäänyt byrokraatti etsii epätoivoisesti ”isoäitiä”, vaikutusvaltaista suosittelijaa. Vaimo on kotirouva, jonka elämän täyttää shoppailu ja villi charleston. "
Cleaning Women kinokonsertti, Cleaning Women, kinokonsertti.