Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

maanantai 22. huhtikuuta 2019

Katsoin tuoreimman jakson Game of Thronesia - sudenhetkenä, ennen kuin aurinko nousi

Olin matkalla, linjuriautossa, koko yön, enkä sitten oikein saanut unta. Niinpä katsoin ekan jakson puhelimesta 15.04. Äsken katsoin toisen jakson 22.04. Olipa jännä. Mielestäni Arya ei kiirehtinyt, vaan hoiti asian pois päiväjärjestyksessä. Takkatulen äärellä keskusteltiin, kupit kourissa. Koettiin dramaattinen hetki. Khaleesi yllättyi.

Tässä en siitä kirjoita lainkaan vaan laitan tänne GoT:n merkityksestä. Game of Thronesin näyttelijöistä olen tavannut vain Pilou Asbaekin ja pari muusikkoa, Wilko Johnsonin Tavastialla ja Edward Tudor-Polen Lontoossa punk-juhlissa. Nyt olen nähnyt ja valokuvannut kolmea Game of Thronesissa näytellyttä heppua, kahta keikoillaan, ja kolmas on tietty Pilou... Wilkon barokkimaisen rönsyilevän psykedeelinen doku oli aikoinaan Yle Areenassa kiehtova katsoa ja aion katsoa uudelleenkin.


Wilko Johnson Tavastialla 2014. Tuttu myös Game of Thrones henkilökaartiin alkukaudella blogissani

Minua niin nauratti Ruottissa, eksoottisessa Västeroosissa joka on muuntunut George R. R. Martinin päässä eksoottiseksi paikaksi nimeltä Westeros. Samalla Västeråsin ( wikin mukaan suomeksi myös Vesterås tai Vesteroos)  matkalla ohitin paikan nimeltä Mörkö! Siis Mörk ö - tummanpuhuva saari. No eihän siinä kuvia ehtinyt kun linjuriauto vain kiihdytti siutti.

Game of Thrones on pakahdettujen tunteiden ja merkitsevien katseiden, jännitysten peliä, jota jaksaa seurata. Minne kaikki johtaakaan... Ja millä hinnalla.

Sehän on hyvä, että Lohikäärmeiden äidillä on lämmintä päällä, ettei tarvitse olla pikineissä. Minusta oli hauskaa, kun Emilia Clarke oli lomalla talvella Lapissa. Näköjään ei saa tarpeekseen kylmistä paikoista. Vai hetkinen, onko hän vasta nyt kylmässä pohjoisessa, siis sarjassa.

Sehän on hyvä, että on monipuolisia, isoja naisten rooleja, naisten malleja. Tosin kehopositiivisuus on tarkoitettu pelkästään miehille GoT:ssa, ikävä kyllä. Arya Stark on aina ollut hyvä malli, arvaamaton, itsepäinen, eikä tyydy siihen kaavaan, muottiin mikä tytöille on tärkätty.


Myös Brienne Tarthin kehitystä on kiinnostavaa seurata. Tänään 22.04. varsinkin. Episodi artikkelissa jo ihmeteltiin, miksi Brienne uupuu ekasta jaksosta...

Kova valtaistuin- ja meediapeli oli myös suomen vaaleissa just ennen ekaa jaksoa.

George R. R. Martin ilmeisesti halusi kirjoittaa ei niin selkeitä ja yksoikoisia hyviksiä ja pahiksia, verrattuna LOTRailuun, siis tolkienismiin ( örkit versus haltijat, örkit versus nuori polvi, örkit versus ritarit ).

Nikolaj eli sarjassa Sersein broidia ja rakastajaa Jaime Lannisteria näyttelevä Nikolaj Coster-Waldau on tietty hyvisten puolella tällä planeetalla, tässä elämässä. GoT:n hottie-kyselyssä kysyttiin haluammeko Jamieta ilman kättä ja pitkähiuksisena, ja vastasin, että toki toki!



Alkaako kohta GoT -nostalgia? Paluu entiseen, viattomaan aikaan? Ykköskaudella Sean Beanille kävi sitten huonosti. Minä olen seurannut Sean Beanin uraa jo sarjasta A Woman's Guide to Adultery ( 1993– ), en muista millä nimellä se suomessa tuli. samoin kuin Lady Chatterleyn rakastaja. Sekä Näkymätön vihollinen (1992) vaikka se oli niin umpirasistinen sarja. Ja sitten tuli 1997 Anna Kareninaa, jossa hän oli tietysti kreivi Vronski. Ah. Vasta sitten, LOTRauksen jälkeen tuli näitä rooleja, ettei tässä Hyvin kää.



Katsoin tuoreimman jakson Game of Thronesia - sudenhetkenä, ennen kuin aurinko nousi. Katsoin myös seiska kauden toiseks vikan. Yön kuningas ja muut Kalpeat, valkoiset kulkijat ovat hirvittäviä - koska... he voivat herättää henkiin, tai herättää jäihin kaiken mahdollisen armeijakseen. Lohdutonta. Ovatko Valkoiset kulkijat kuten Muumilaakson Mörkö, vai kuten Jääkuningatar?

Mutta mitä, keitä Kalpeat kulkijat ovat? Luen iltasella muuten Risto Isomäki: Viiden meren kansa romaania, enkä yhtään tiedä, keitä me olemme, ketkä ovat ne tai nuo, tai mikä on näkökulma. On hirveän hauskaa kun krtisoidaan kuinka eläkeläiset muuttaa etelän vetelään lämpöön Epsanjaan Ja Portugalin huhtikuuhun - koska suomalaiset tulivat juuri kummastakin paikasta Suomeen. Ympyrä tavallaan sulkeutuu.

Välillä kun Daenerys Targaryenin valloitusta katsoo, aiemmilta kausilta, niin ei tiedä ollaanks fantasiassa, vai kritisoidaanko tässä amerikkalaisia jotka ennättävät joka maailman kolkkaan tuomaan "rauhaa" ja "itsenäisyyttä. "

Kun Pilou kävi Suomessa. blogissani:

Pilou Talk at Suomalainen kirjakauppa, Hellsinki 20.3. Arto Halonen, Pilou Asbaek & Kevin Frazier







Yle: Seitsemännellä kaudella Muurilla käy taas kuhina. Kuva: HBO


Game of Thrones juutuupissa:

Yön kuningas eli Vladimir Furdik on ilman maskiakin huomiota herättävän näköinen, ilkeä ja sarjakuvamainen - töitä hänellä siis piisaa tulevassa. Suosiosta kertoo myös, että lateksinaamio The Night King on loppuunmyyty, vaikka sillä on aika karvanen hinta. Karvas!
Myös kotona voi leikkiä #GoT - useammassakin huoneessa...



Miltä Got näyttää virrassani, sosialistisessa mediassani: 


katusoittajien soittolistalla, Tukholman tunnelbanassa: kun pikkusormi oli ennen muinoin Älä kerro äidille julma hottis:

















Simpsoneiden 29. sesonki pärähti käyntiin hurjalla jaksolla joka kumarsi, ryöstöviljeli ja pyllisti sarjoille ja elokuville #GoT, #Narnia #HarryPotter ja #LotRailu oli myös mukana. Cameon vetäisi #NikolajCosterWaldau #cameo appearance as Marge's #Brother.... Hm... Margen broidina siis.





VOIMA_lehdessä hieno artikkeli: Game of Thrones tunnetaan muun muassa siitä, että se esittää lukuisia näkyvästi vammaisia hahmoja keskeisissä rooleissa. Mutta kuinka Westerosin fantasiamaailmassa sekä puretaan, toistetaan että kommentoidaan erilaisiin vammoihin liittyviä stereotypioita?
Nikolaj eli sarjassa Sersein broidia ja rakastajaa näyttelevä Nikolaj Coster-Waldau on tietty hyvisten puolella tällä planeetalla, tässä elämässä:











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.