Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

keskiviikko 15. kesäkuuta 2022

Gaslit (2022) poliittinen trilleri, Watergate, Vietnam, Nixon, 1 kausi. Oho, ihan alkumetreillä Dan Stevens

Gaslit (2022) poliittinen trilleri, Watergate, Vietnam, Nixon, 1 kausi. Oho, ihan alkumetreillä Dan Stevens ( aina tarpeeksi nilkki ja hottis, myös ironisesti ) on vähissä vaatteissa pukeutuessaan leveään krakaan, ei tosin niin leveään kuin Kalevi Sorsalla, mutta samaa alkukautta. Hän on viettänyt iloisen lounashetken kera fiksun, alastoman nuoren naisen, joka tietää hyvin Valkoisen talon, ja sen juorut, kuka saa potkut.  Aivan sarjan alussa on toks mask eli G. Gordon Liddymn (Shea Whigham) julistus kuinka patriarkaatti, miehet, sotilaat kirjoittavat historiaa. Sitten on tv välähdyksiä Martha Mitchellin (Julia Roberts) haastattelusta. 


Miltä Watergate -skandaali vaikuttaa naisen näkökulmasta. 

Perustuu Leon Neyfakhin podcastin Slow Burn ensimmäiseen kauteen. 

Kun itse muistaa ajan jossa mustavalkoisessa telkkarissa kuivat ukot valehtelivat, peittelivät ja hikoilivat keinotekoisissa puvuissaan toimiessaan politiikan päättäjinä. 

Niin onhan tämä mainio... 


Toksisen maskuliinisuuden ja seksistisen, fasistisen, rasistisen, kolonialistisen, sotahullun patriarkaatin, valeuutisten, peittelyn, suhmuroinnin jne mainiota esitystä koomisessa, epätoivoisessa valossa, jossa CIA:n ja FBI:n jäykkäselkäiset hillityt tai arvaamattomat aggressiiviset miehet bondaavat jumaloiden roomalaisia myyttisiä sotureita kuten Gaius Scaevola. 

 Ihan naurattaa. 

Ammattitaidon, sössimisen, sattuman, hetkeen tarttumisen merkitys. 

Samalla hienoa naiskuvaa ukkojen alalta kuten oli Jessica Chastainin Oskariin yltänyt tulkinta The Eyes of Tammy Faye (2021). 

Gaslit, gaslighting harhauttamisen, sumuttamisen, huijauksen termi Patrick Hamiltonin näytelmästä Gaslight, Kaasuvalo, jonka muistamme myös hienona, hyytävänä goottilaisena elokuvana. Tarkoituksena saada näyttämään kohde sekopäiseltä, harhaiselta... 

Salaliitto-asetelmasta, liittoutumisesta, huijauksesta tulee Rosemaryn painajainen mieleen, ja eipä aikaakaan kun sitä katsotaan telkkarista. 

Rage against the Machine joka on paperisilppuri... 


Betty Gilpin on Mo Dean. 

Dan Stevens on John Dean. 

Sean Penn on John Mitchell. 

Allison Tolman on toimittaja Winnie McLendon. 

John Carroll Lynch on L. Patrick Gray. 


Pääosissa Julia Roberts, Sean Penn, Dan Stevens, Betty Gilpin, Shea Whigham ja Darby Camp.





Nousi ihan iho kananlihalle kun tuoreessa tv sarjassa Gaslit soi Stoogesien Down on the Street.... https://t.co/zDsuSitzrI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.