Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

keskiviikko 26. toukokuuta 2021

Klassikkoelokuva: Psyko (Psycho) luento & elokuva Kanneltalossa 23.04.2018. Kaikki yksityiset ansamme, FT Harri Kilpi

Klassikkoelokuva: Psyko (Psycho) luento klo 17 & elokuva klo 18 Kanneltalossa 23.04.2018.  Kaikki yksityiset ansamme... Rakastan kulttuurikeskusten ja kirjastojen ilmaisia elokuvia ja luentoja lähiöissä.... Psyko on yksiä lemppareitani, niin leffan kuin kirjankin puolelta. Hitchcock teki mainion teon palkatessaan Anthony Perkinsin Norman Batesin rooliin - vaikka kirjassa Norman on täysin toisennäköinen. Nappirooli: kaunis, rikkinäinen kalpea poika, jolla on salaisuus.... Ja tietysti hyvin kaukana Ed Geinin muotokuvasta, usch. Koska hilloa ei pahemmin ollut, tehtiin elokuva mustavalkoiseksi, ja se oli oikea ratkaisu, mielestäni, esim alusvaatteet, ensin valkeat, sitten mustat, rikoksen jälkeen, erottuivat enemmän. Samoin paikan ja kellonajan tarkka määritys konekivääriä muistuttavalla kirjoituskoneen näppäinten äänellä oli miltei dokumentaarista, yksi kamera-ajokin oli huikea kuten Noidutussa. Tai kaksikin huikeaa ajoa. Näin siis itse ajattelin muinoin, aina löytää uutta. Rakastan Hitchiä kun hän tekee "akkojen tarinoita". Tästä ehkä myöhemmin mutta sellaisia kauhujuttuja, joita naiste selittävät ja pelkäävät, eli höpöttävät miehen mielestä. Että mies ei saa näyttää pelkoaan, ettei tosi mies pelkää. Ja muuta tyhmää, ahdasta myrkyllistä miehisyyden mittaa ja kapeaa määritelmää.

Mutta tuolloin huhtikuussa 2018 ilmaisena elokuvana kulttuurikeskuksessa Kannelmäessä, Kanneltalossa,oli Psyko, ja alustuksen piti FT Harri Kilpi, ja muistiinpanoja tuolta ei muista Wanha Erkkikään, ja nehän olisivat Kilven omaisuutta. Tässä kuitenkin jokunen dia.

esittelyteksti: "Tämän kevään klassikkoelokuvasarjassa nähdään mestariohjaaja Alfred Hitchcockin klassikkoelokuvia. Elokuvat on valinnut FT Harri Kilpi ja hän pohjustaa elokuvat
esityspäivinä klo 17 alkaen.

Psyko on Alfred Hitchcockin kuuluisimpia elleikuuluisin elokuva. Hän teki Psykon pienellä budjetilla mustavalkoisena – tämä riski kannatti ja elokuvasta tuli samantien suurmenestys. Psyko kertoo syrjäisessä motellissa yöpyvästä naisesta (Janet Leigh), jonka matkasta tulee painajaismainen.

Psykon tärkeitä tekijöitä Hitchcockin lisäksi olivat ainakin elokuvan viiltävän musiikin säveltänyt Bernard Herrmann, leikkaaja George Tomasini sekä alkutekstijakson ja kuuluisan suihkukohtauksen suunnitellut Saul Bass. Elokuva perustuu Robert Blochin romaaniin, joka puolestaan perustuu hyvin löyhästi sarjamurhaaja Ed Geinin tapaukseen. Yhdysvallat, 1960, kesto 109 min. K16""

kuvat Harri Kilven pohjustus












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.