" Missä olit, kun Brandon Lee kuoli?" Lainaukset Kino Reginan sivulta ja Fb-tapahtumasta.
Minulle tärkeä ja surullinen elokuva, ihminen, tapahtuma, muisto.
Leffat valkokankaalla 70/2023: RAPID FIRE – SARJATULTA (1992) 35 mm filmiltä Kino Reginan tapahtumassa BRANDON LEE 1965–1993. Lee on taideopiskelija, isänsä oli aktivisti, joka sai surmansa Taivaallisen rauhan aukiolla. Toimintapläjäys 🔥🔥🔥 kissamainen akrobatia ja koreografia
" THE CROW -elokuvan kuvauspäivästä 31.3.1993 on kohta 30 vuotta. Romanttisesti synkistelevän sarjakuvafilmatisoinnin tähti Brandon Lee menehtyi kuvauspaikalla aiheutuneeseen ampumahaavaan. Bruce Leen pojasta tuli tahtomattaan 1990-luvun popkulttuurin traaginen sankari.
BRANDON LEE 1965–1993 on vauhdikas kahden elokuvan muistojuhla Kino Reginassa. Ysäri-Suomessa kielletty RAPID FIRE nähdään vihdoin valkokankaalla. Illan kruunaa THE CROW.
”What would there be
Beyond the eyes of Brandon Lee?
Could there be
A revenging angel left to bleed?”
–The 69 Eyes
BRANDON LEE 1965–1993
Brandon Lee sai surmansa romanttisesti synkistelevän supersankarielokuvan kuvauksissa 31.3.1993. Charmikas näyttelijä oli 1990-luvun popkulttuurin traaginen sankari. Turma muistuttaa työturvallisuudesta, mutta asiassa on myös mytologinen puoli. Toimintaidoli Bruce Leen pojan elämä ja kuolema olivat vaiheita sukusaagassa, jossa aidot kohtalon iskut ja elokuvien käänteet yhdistyivät hämmentävästi. Brandon Lee 1965–1993 on vauhdikas kahden elokuvan muistojuhla. Suomessa kielletty Rapid Fire nähdään vihdoin elokuvateatterin kankaalla, ja illan kruunaa The Crow.
"Victims, aren't we all?"
Elokuvat, elämä ja melankolinen mutta räiskyvä ysärienergia yhdistyvät perjantaina 31.3. kahden elokuvan teemakokonaisuudessa BRANDON LEE 1965–1993.
30 vuotta sitten 31.3.1993 tapahturmaisesti menehtyneen näyttelijä Brandon Leen viimeiset elokuvat ovat RAPID FIRE (1992) ja THE CROW (1994). Kulttiteosten arkistonäytökset ovat lajinsa ensimmäiset, eikä 1990-luvun Suomessa kokonaan kiellettyä RAPID FIREÄ ole koskaan aikaisemmin julkisesti nähty suomalaisessa elokuvateatterissa. Aikoinaan sitä olisi pitänyt matkustaa katsomaan Viroon tai Ruotsiin. Tai toivoa, että FilmNet-kanava ei aina peittäisi toimintaelokuvaa mustalla neliöllä.
Molempien elokuvien esitysformaatti on aito 35mm-filmi. Lämpimästi tervetuloa perjantai-iltana Kino Reginaan!
RAPID FIRE pe 31.3. klo 18.45 (ainoa esitys). Liput ja lisätietoja:
https://kinoregina.fi/elokuva/143447
THE CROW pe 31.3. klo 20.45 (ainoa esitys). Liput ja lisätietoja: https://kinoregina.fi/elokuva/158587
PE 31.3.2023
klo 18.45 Dwight H. Little: RAPID FIRE – SARJATULTA (1992) 35mm
klo 20.45 Alex Proyas: THE CROW (1994) 35mm
Liput:
https://kinoregina.fi/teemat/brandon-lee-1965-1993
Lämpimästi tervetuloa!
Kysymys: Toiko Finnkino koskaan RAPID FIREÄ elokuvateattereihin?
Arvasitte, että tässä on knoppi! Finnkinon maahantuonti RAPID FIRE kiellettiin kokonaan Suomessa marraskuussa 1992. Sama yhtiö levitti kuitenkin elokuvaa Virossa nimellä "KIIRTULI". Tuoreeltaan itsenäistynyt valtio oli elokuvien suhteen hyvinkin vapaa maa ysäri-Suomeen verrattuna. Kuviosta todistaa Finnkinon harvinainen Viro-juliste, joka koristaa Reginan vitriiniä kotimaisen CROW-julisteen kera.
"Relvitu, kuid eriti ohtlik." Tere tulemas perjantaina Kino Reginaan nauttimaan juliste- ja elokuvataiteesta! "
THE CROW (1994)
The Crow
Ohjaaja
Alex Proyas
Henkilöt
Brandon Lee, Ernie Hudson, Michael Wincott
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
102 min
Teemat
BRANDON LEE 1965–1993
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
pohjautuu James O'Barrin sarjakuviin
Ikäraja
Kino Reginan sivulta:
" James O’Barrin sarjakuvaan perustuva aikuisten satu kertoo rocktähti Eric Dravenista, joka palaa haudan takaa kostamaan itsensä ja tyttöystävänsä kuolemat. Alex Proyasin kovaonninen ohjaustyö on esteettisesti vahva kokonaisuus. ”Heavy metal -kauhuelokuva The Crow kylpee yliluonnollisissa yön sävyissä”, Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin Eija Niskanen kirjoitti. The 69 Eyes -yhtye kunnioitti elokuvan ja pääosanesittäjän surumielistä yhtälöä hitiksi nousseella ”Brandon Lee” -laululla.
***
Paukkupanoksen voima riitti ampumaan käsiaseen piippuun unohtuneen oikean luodin The Crow -elokuvan pääosanesittäjän Brandon Leen mahaan maaliskuun 1993 lopussa. The Crow kertoo mystisestä variksesta, joka tuo edesmenneen rocktähti Eric Dravenin takaisin elävien kirjoihin syystäkin vihaisena kuoleman enkelinä. Dravenin kuolinkohtaus jäi Brandon Leen viimeiseksi.
Tapaturmat, epäonniset käänteet ja kova kiire olivat riivanneet James O’Barrin sarjakuvaan perustuvan elokuvan tuotantoa alusta asti, ja kuvausryhmä oli alkanut pitää koko hanketta kirottuna. The Crow’n kirous ei kuitenkaan pysäyttänyt elokuvaa. Australialainen ohjaaja Alex Proyas viimeisteli teoksen sijaisnäyttelijöiden ja digitaalisen kuvankäsittelyn avulla vuonna 1994.
Synkkämielisen fantasian ”supervoima” on sen kyky kääntää äärimmäiset vastoinkäymiset voimaksi. Mitä pahempia menetykset ovat, sitä paremmin ne sopivat teoksen kohtalokkaaseen maailmankuvaan, sarkastiseen huumoriin, kaipaukseen ja mustaan tyyliin.
Lastenkodissa orpopoikana kasvanut James O’Barr teki The Crow -sarjakuvaromaanin terapeuttisena projektina. Sarjakuvataiteilija oli menettänyt morsiamensa rattijuopon aiheuttamassa kolarissa. Sarjakuva korostaa rockhenkisyyttään ja etenkin The Cure -brittiyhtyeen musiikin vaikutusta. The Curen Robert Smith innostui O’Barrin sarjakuvasta ja teki elokuvaversiota varten uuden Burn-kappaleen.
The Crow toi synkällä tavallaan sekä supersankareita että digitaalista kuvanrakentamista Hollywoodin valtavirtaan. Leen kuolemaa ja ”CGI-ylösnousemusta” voi pitää symbolisena elokuvahistorian käännekohtana, jossa oikea toiminta ja oikeat näyttelijät vaihtuivat pikseleihin. Kyse on yhden illuusiotyypin vaihtumisesta toiseen, mutta digiaika on saanut vanhan liiton konkreettisemmat tehosteet ja stuntit näyttämään kiveenhakatulla tavallaan aidommilta asioilta.
Brandon Leen isä Bruce Lee oli kuollut vuonna 1973 kesken Game of Death -elokuvan kuvausten. Game of Death viimeisteltiin sijaisnäyttelijöiden avulla uusiksi käsikirjoitettuna. Game of Deathin sankari Billy Lo on näyttelijä, joka haavoittuu kuvauspaikalla, kun toimintakohtauksessa käytetyssä aseessa on kovat piipussa. Bruce ja Brandon Leen elokuvien ja elämäntarinoiden yhtälö on täynnä vastaavia tositapahtumien ja fiktion merkillisiä yhteyksiä. Kaiken kruunasi The Crow’n lyyrisyyden ja armottomuuden sekoitus, jonka tyylilaji ei ole kaukana todellisesta kohtalon ivasta.
The Crow on henkilöitynyt niin voimakkaasti Brandon Leen persoonaan, että James O’Barrin luomaa mytologiaa on vaikeampi tuotteistaa kuin vaikkapa Batmania tai Supermania. 2020-luvun taitteessa puuhattua uutta filmatisointia on vastustettu pyhäinhäväistyksenä. Suositulla elokuvalla on myös kourallinen jatko-osia, joista useimmat ovat niin matalan profiilin esityksiä, että niistä ei jaksa edes loukkaantua.
– Lauri Lehtinen 31.3.2023 "
RAPID FIRE – SARJATULTA (1992)
Rapid Fire
Ohjaaja
Dwight H. Little
Henkilöt
Brandon Lee, Powers Boothe, Nick Mancuso
Maa
USA
Tekstitys
svensk text
Kesto
95 min
Teemat
BRANDON LEE 1965–1993
Kopiotieto
35 mm
Lisätieto
ruotsalaiset sensuuripoistot palautettu
Kino Reginan sivulta: " Kiinalais-amerikkalainen taideopiskelija Jake Lo (Brandon Lee) on selvinnyt Tiananmenin verilöylystä ehjin nahoin. Hän päätyy USA:ssa triadigangsterien ja Chicagon huumemafian välienselvittelyn avaintodistajaksi ja joutuu vasten tahtoaan mukaan lainvartijoiden vaarallisiin operaatioihin. Nuoren kapinallisen mutkikas suhde edesmenneeseen isään vaikuttaa ryminän taustalla. Komea ja hurjapäinen toimintapaketti sai Valtion elokuvatarkastamolta Kokonaan kielletty -luokituksen vuonna 1992.
***
Kiinalais-amerikkalainen kuvataideopiskelija Jake Lo on arvostetun demokratia-aktivistin poika, jonka isä on saanut surmansa Pekingissä Tiananmenin aukion verilöylyssä vuonna 1989. Kamppailulajeja taitava prätkäkundi on hieman liian kyyninen ollakseen maailmanparantaja. Jake osuu sattumalta paikalle, kun länsimaisen ja aasialaisen mafian edustajat kamppailevat heroiinikaupan hallinnasta ja ruumiita tulee. Avaintodistaja joutuu vastahakoisesti mukaan lainvalvojien hurjiin operaatioihin.
Kamppailulaji-idoli Bruce Leen ainoa poika Brandon Lee alkoi 1980-luvun lopulla näytellä elokuvarooleja Hollywoodissa ja Hongkongissa. Rapid Fire – sarjatulta oli ison studion tuotantona uran käännekohta. 20th Century Fox uskoi charmikkaaseen tulokkaaseen ja aikoi kiinnittää hänet talon vakituiseksi toimintatähdeksi, siinä missä Warnerilla oli yrmeä Steven Seagal. Brandon Lee tahtoi näytellä isolla skaalalla ja pelkäsi lokeroitumista yhden ilmeen kovanaamaksi. Rapid Firen tähdelle rakentama imago on räiskyvän toiminnallinen mutta myös skarppi, romanttinen ja luovia kykyjä korostava. Sankarin ristiriitainen suhde legendaariseen isävainajaan heijastaa Leen omia vaiheita ja tunteita. Näyttelijä halusi olla muutakin kuin 1970-luvun popkulttuurin kovimman jätkän jatke.
Vuonna 1992 ensi-iltansa saanut Rapid Fire on elokuva ajalta, jolloin Hollywood löysi Hongkongin elokuvateollisuuden toiminnalliset ansiot ja janosi tuoretta, rajua itämaista draivia. Siinä missä samanvuotinen Quentin Tarantinon Reservoir Dogs on Ringo Lamin City on Fire -trillerin inspiroima, Rapid Firen innoittajia ovat Jackie Chanin Police Story -toimintakomedioiden vauhdikkaat stuntit ja John Woon urbaanit gangsterimelodraamat, joissa sarjatulen määrä ylittää normaalit sotaelokuvat. Woo oli ykkösvalinta ohjaajaksi, mutta tehtävän sai lopulta Steven Seagalin suositun Kuoleman merkin ohjannut Dwight Little.
Brandon Leen elokuvien joukossa Rapid Fire muistuttaa eniten hänen valkokangasdebyyttiään, Ronny Yun ohjaamaa hongkongilaista toimintadraamaa Legacy of Rage. Molemmat elokuvat yhdistävät tulitaistelua ja aseetonta kamppailua sekä viljelevät hillittyjä Bruce Lee -viittauksia. Brandon Lee pyrki säilyttämään terveen etäisyyden isänsä tarinaan ja kulttiin. Hän kieltäytyi tarjouksesta näytellä Brucea The Dragon -elämäkertaelokuvassa. Rapid Fireen ilmeisen tyytyväinen näyttelijä kertoi kuitenkin haastatteluissa toivovansa, että isä olisi voinut nähdä elokuvan. Rapid Fire jäi viimeiseksi Brandon Lee -elokuvaksi, jonka keväällä 1993 tapaturmaisesti kuollut Brandon Lee itse näki.
Valtion elokuvatarkastamo kielsi Finnkinon tarkastuttaman Rapid Firen kokonaan marraskuussa 1992. Pohdittaessa, miksi teosta kohdeltiin ankarammin kuin vaikka Seagalin brutaaleja rymistelyjä, on vaikea rajata yhtälön ulkopuolelle vahvoja Hongkong-vaikutteita ja tarkastamon päällikön Jerker A. Erikssonin äärimmäisen torjuvaa suhtautumista Hongkong-toiminnan eri muotoihin: Erikssonin aikana sekä Bruce Leen, Jackie Chanin että John Woon elokuvia määrättiin Suomessa kokonaan kielletyiksi.
Finnkino toi Rapid Firen elokuvateattereihin Virossa, joka oli kylmän sodan asetelmien romahdettua elokuvallisesti vapaampi maa kuin 1990-luvun Suomi. Kansainvälinen kaapeli- ja satelliittikanava FilmNet kunnioitti suomalaista kieltolinjaa näyttämällä suomalaisille mustaa neliötä samalla kun ulkomaiset FilmNet-kuluttajat saivat katsoa Rapid Fireä. Ratkaisu ei kaikkia tilaajia miellyttänyt. Verkkokeskusteluissa jaettujen muistojen perusteella kanavan visuaalinen blokkaus vaihteli eri lähetyksissä, ja aktiiviset tai onnekkaat olisivat joskus pystyneet katsomaan koko elokuvan.
– Lauri Lehtinen 31.3.2023 "
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.