Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

maanantai 5. joulukuuta 2022

Turun Kaupunginteatterin mainiota Hobittia muistelin. Haikaillen...

#Hobitti tiirauksessa tänäänkin 28.11.2021. Murteita puhuvat kivipeikot ovat kunnianosoitus myös Peter Jacksonin omille elokuville Bad taste, Meet the Feebles ja Aivokuollut. Lisukkeena Siunatun hulluuden Rummukaisten veljesten leipäkinastelun kaltainen, triggerinä sinapinkeltainen viitta. Turun kaupunginteatterilla. 


Smaug lähikuvassa teatterisillalla. Hobitti eli sinne ja takaisin. Turuus. Smaug kuulosti jonkin verran Eero Aholta.. Joka hönkäili myös sillan yllä. Myös Bilbo Reppuli vastahakoisena sankarina, pelastajana ja säikkynä hyggeä ja kotoilua arvostava matkatoverina oli sopeva valinta

Smaug lentää komeasti Aurajoen yllä. Turun kaupunginteatterin Hobitti oli hauska, kaihoisa, pasifistinen, pelottavakin matka ihmisen ahneuteen, yksinäisyyteen, aarteen etsintään, ja varsinkin palautukseen, kolonialismiin (Saamenmaasta Palestiinaan). Klonkku ja ylevä Thranduil! 😍


Turun kaupunginteatterin HOBITTI-näytelmän O-kirjain on tietysti kultainen rinkula, jonka Bilbo löytää. Ja varastaa. Se on myös Ouborobos, käärme t lohikäärme, joka syö häntäänsä symboloida ihmisten, kääpiöiden ahneutta, kullan, mammonan himoa, hanakkuutta järjestää uusia sotia.

Turun kaupunginteatterin Hobitti kysyy, kannattaako niitä aarteita varastaa. Ja voisiko niitä palauttaa. Samoin tekee Kansallismuseo näyttely Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu, jonka ääreen menemme lähitulevaisuudessa. Hobitissa mainitaan myös avohakkuut ts metsän tuhoaminen. 

Kuvat Turun kaupunginteatteri 

Kuvat Suomen Kansallismuseo 


Eräs kirja. Dyykattu, ilmainen, kierrätetty. Silti rakastettu.


Odottamattomalla matkalla voi tehdä löytöjä #Hobbit #Hobitti 
Ostin Ruåtsista. Kun sai halvalla. Muutama vuosi sitten.



Näin tämän kahdesti marraskuussa 2021. Alkuperäistä tekstiäni Teatterinlumoa-teatteriblogistani en löydä, kuka lie vienyt. Syönyt. Lipun sain teatterilya, kiitos siitä, toisen ostin ite.



Lue lisää  Turun kaupunginteatterin sivulta: 

" Joskus seikkailu valitsee sinut

Hobitti vastaa elävän kulttuurin kaipuuseen moniaistisella toteutuksellaan ja kuljettaa kauas arjesta. Viimeistään Smaugin syöksemän liekin lämmössä katsoja huomaa, miten voimallisen elämyksen teatteri voi tarjota.

Kun Gandalf-velho (Jouni Innilä) saa taivuteltua kotikonnussa viihtyvän hobitti Bilbo Reppulin (Teemu Aromaa) mukaan matkaansa, alkaa seikkailu, jossa hurjat taistelut ja toisiaan seuraavat yllätykset ovat omiaan hitsaamaan ystävykset yhteen. Vaellusta vauhdittavat Thorin Tammikilven johtama kääpiö-klaani ja vastaan tulevat vuorenpeikot, hämähäkit ja tietenkin Klonkku (Miska Kaukonen), jokaisen antiseikkailijan, eh, uskollisehko ystävä. Matkan päämääränä on vallata takaisin Yksinäinen vuori ja sen sisällä odottava aarre, joka kuului muinoin kääpiöiden kansalle. Rikkauksien ja matkaseurueen välillä vain sattuu makaamaan tultasyöksevän lohikäärme Smaugin kokoinen este…


J.R.R. Tolkienin Hobitti on maailmankirjallisuuden klassikko ja sen toteuttaminen suurtuotantona ilo ja ylpeydenaihe Turun Kaupunginteatterille. Leuat loksauttavasta esillepanosta vastaavat tekijät Taru sormusten herrasta -menestysesityksen takaa. Kirjana ja elokuvina julkaistun tarinan on dramatisoinut Sami Keski-Vähälä ja sen ohjaa Mikko Kouki. Mykistävää taitoa ja hengästyttävää lennokkuutta näyttämölle tuo yhteistyö Turun Taideakatemian sirkuslinjan kanssa. Tervetuloa ikimuistoiselle matkalle! "


TAITEELLINEN TYÖRYHMÄ

Ohjaus

Mikko Kouki

Lavastussuunnittelu

Teemu Loikas

Pukusuunnittelu

Pirjo Liiri-Majava

Naamioinnin suunnittelu

Minna Pilvinen

Taistelukoreografia

Oula Kitti

Äänisuunnittelu ja sävellys

Iiro Laakso

Valosuunnittelu

Janne Teivainen

Projisointien suunnittelu

Sanna Malkavaara

Nukkesuunnittelu

Pia Kalenius

Pyrosuunnittelu

Tero Aalto





NÄYTTELIJÄT


Teemu Aromaa

Stefan Karlsson

Markus Ilkka Uolevi

Minna Hämäläinen

Ulla Reinikainen

Iiro Heikkilä

Miska Kaukonen

Antti Kyllönen

Ville Seivo

Marko Pekkarinen

Janne Sundqvist

Sakari Saikkonen

Annika Heinonen

Hanna Närhisalo

Jemina Hyökki

Katarina Suviniitty

Kira Leppälä

Helmi Pirkola

Charlotta Ingraeus

Henri Kannisto

Vilma Turku

Jouni Innilä




Sosialistisesta mediastani:

Jouluna telkkarista tuli hobitti-elokuvia, jossa on mainio kattaus joulusyömiseen: rohmuavat sottaavaat hobitit versus vegaanit haltijat! ;)

Aragorn! Mutta myös Vesiraukka oli ihana, sekä mikä hobitti-combo Tuntemattomasta alkaen ;)
Hobittielokuvasta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.