Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

lauantai 14. tammikuuta 2023

Belfast (2021) viehättävä leffa, enimmäkseen mustavalkoinen, upean graafinen, osin surullisella tavalla

Belfast (2021) SkyShowTime-suoratoisto-palvelu, mustavalkoinen draama / draamakomedia, 1 h 38 m. 

Olemme vuodessa 1969, ja Pohjois-Irlannissa, jossa on viehättävä kadun pätkä, jossa ihmiset tanssii ja nauraa. 

Pääosassa virkeä ja sinisilmäinen pikkupoika Buddy (Jude Hill jolla on vanhanaikainen tapa näytellä, siis loistava). Heillä menee ihan oolsprait, mutta sitten kadulla alkaa levottomuudet. 

Ciarán Hinds on Pop, pappa, Jamie Dornan on Pa, siis isi. Caitríona Balfe on Ma, äiti. Judi Dench on mummi. Colin Morgan on Billy Clanton. Ohjaus ja käsikirjoitus Kenneth Branagh.



16.12. aloitin katsomisen mutta SkyShowTimen suomenkielinen tekstitys tökkii, tekstitystä näkyy vain osa. Kieli on enimmäkseen englantia, mutta vahvalla irlannin aksentilla.


Isän verosotkujen takia mietitään lähtöä Belfastista, muuttoa. Mutta juuri kun pikkupoika on rakastunut, tulisesti. Ja telkkari näyttää länkkäriä, jossa rakastavaisten pitää ehkä erota luokan tms takia, nainen on mamselli. ( Länkkäri on Sheriffi ( High Noon vuodelta 1952.) Ai se olikin kyse naimisiinmenosta, kun prinsessamainen pitsi-mamselli haluaa naimisiin, mutta mustaliivinen Sheriffi ei voi laskea tähteään, eikä jättää virkansa kun tietää kostoa janoavan roiston tulevan kaupunkiin ens viikolla.) 

Jos Belfastia ajattelee lännen filminä niin Jamie Dornan on hyvis ja Colin Morgan on järkyttävän hyvännäköinen Billy Clanton, siis pahis. He ovat kohdanneet aiemmin rikosdraamasarjassa The Fall. 

Enimmäkseen mustavalkoinen, upean graafinen, osin surullisella tavalla. Kun poika pääsee teatteriin, niin Saiturin joulu näkyy kultaisena näkynä. Pojalle ihmeellinen on myös värikäs elokuva Chitty chitty bang bang, jossa lennetään. Autolla.  Olen katsonut vain 1/3 mutta tähditän myöhemmin.

Kuten Sheriffissä pitäisi tehdä valinta, toimiiko sydämensä mukaan. Pitkä elokuva, mutta draama saakin olla. Piti nähdä valkokankaalta mutta tein toisen valinnan, ja katsoin silloin genre- arkisto- ja festivaalielokuvia, en tätä joka oli normaalijaossa.

" Buddy on 1960-lopun Pohjois-Irlannissa asuva koulupoika teini-iän kynnyksellä. Hänen rakas kotikaupunkinsa on päivä päivältä voimistuvien levottomuuksien kourissa, ja perheellä on edessään vaikea valinta. "


Everlasting love... Rakkauslaulu 60-luvun lopulle, omistettu heille, jotka lähtivät, jäivät ja jotka menetettiin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.