Hornahemmon lumoissa - Pikselihumppaa ja huonoa makua. No ei vaiskaan. HELLBOY. Hellboy (2004) leffa on hauska pikselihumppa niin ikään samannimisestä Mike Mignolan sarjakuvasta tehtynä. Keitoksessa on niin ikään muutaman kerran edesmennyt maaginen Grigori Rasputin ja führerin tillaamat natsi-okkultistit, ja skenaario miellyttää ainakin Lovecraftiin hairahtuneita. Kirveellä veistetty Hellboy muistuttaa pulkkareissaan aika lailla jyrkkäpiirteistä Mustasch-orkesterin laulusolistia Ralf Gyllenhammaria[ hejssan! ] joka svengaa kuin hirvi läpi panssarilasin mm kappaleessa I hunt alone.. ja soundtrackilla olisi saanut soida myös Stiv Batorsin herkkä I´m an evil boy..
Eilen 17.10.2020 valkokankaalla: Lisää viehättäviä hirviöitä ja kummajaisia: Abe Sapien ja Hellboy, he pitävät pahan kaukana hallituksen, fbi:n & tavisten puolesta, osin yhteistyönä. Guillermo del Toron leffojen sarjasta HELLBOY Kino Reginassa, suurella valkokankaalla erityisen jännittävä, vaikka tuttu
Hellboy on inhimillinen, kipua tunteva hyvän tahdon lähettiläs - tavallaan, vaikka hänellä sarvet onkin ja epämuodostunut tai liikaakin muodostunut... käsi.
Ilmapiiri hirviöille on sopiva.
Kun 1990-luku marssitti kunnianhimoista vanhan ajan kauhua esiin nostaen myös alkuperäiset kirjailijat, jotka mainittiin jo elokuvan nimessä ettei mitenkään jäänyt epäselväksi, kenen klassikkokirjasta oli kysymys, á la Bram Stokerin Dracula, Mary Shelleyn Frankenstein, myös Isäntäni tri Jekyll / Mary Reilly oli kiinnostava, ihastuneen piian näkökulma tohtori Jekylliin ja varsiinkin herra Hydeen.
Mike Mignola HELLBOY ( Egmont kustannus 2004 ) oli kyllä hintansa [8,95 euroa] väärti, koska paketti sisältää peräti kolme seikkailua: Tuhon siemen, Herätä peto, Melkein kolossi. Eikä se ole typerää miekan- tai Coltin heilutusta vaan arkku menneeseen ja pimeään..
Piti ihan laskea, mitä alkuperäisuskontoja, mytologioita jne. on Mignola soppaansa yhteisestä alitajuntamme ja muistimme maustehyllyltä napannut.
Siellä on ainakin Lamia:
Lamia on niin kreikkalaisten kuin roomalaistenkin tunteman, usein kauniin naisen hahmon ottava vampyyri jonka suosikkiuhri on nuori naimaton mies...
Lamian reinkarnaatiota pelättiin myös mm aikuisille tarkoitetussa, siispä huumorittomassa, kauhu- ja huuhaasarjassa Poltergeist Legacy;
Romantiikan runoilija John Keats on omistanut runonsa " (1819) Lamialle, jonka voi lukea suositeltavan tiiviiltä The Literary Gothic –sivuilta, kuin feministienkin analysoimana Feminism and Women's Studie -sivuilta. Minulla se löytyy ainakin pokkarista The Complete Poems John Keats.
kuin Thessalian noidat:
jotka ovat Antiikin Kreikan noitia, jotka vetävät kuun alas taivaalta
=> tästä seurasi kuun pimennykset,
ja tietysti Hekate:
joka on kuun, noituuden, magian ja yliluonnollisen jumalatar sekä kuoleman valtiatar.
eli vahvoja ja vastustuskykyisiä, vimmaisia naisia piisaa.
Tosin matkan varrelta skandinaaviset öökköset putoavat huimassa kyydissä, ja niin natsien suunnitelma RAGNA ROK eikä kuten se alun perin kirjoitetaan yhteen ja ö-kirjaimelle eli Ragnarök, eli meidän pohjoismaisessa alkuperäisuskonnossa tuo aikojen lopussa tapahtuva maailmanpalo, jolloin aurinko pimenee..
Myös historian hirmuista veriset, kuumat hallitsijat kuten Vlad Dracula ja Elisabeth Bathory ovat Hellboyn seikkailuissa mukana, jos ei muuten niin viitteinä.
Siinä on myös viittauksia elokuvan maailmaan, tietysti James Whalen Frankensteneihin, jotka Mignola itse kirjoittikin toimineet vaikuttajina, ja Hammer yhtiön Liskonaiseen.
Yksi sarjan salaperäisistä hahmoista - humoristiselta nimeltään tohtori Sapien - muistuttaa hyvin peittävine aurinkolaseineen, syvälle vedettyine hattuineen, reilusti kaulan ympärille kiepautettuine kaulahuiveineen aivan tohtori Allenia [ samat tuntomerkit ], ja on näin ollen kaunis silinterihatunnosto Lovecraftille jonka kynästä Allen oli lähtöisin romaanissaan Charles Dexter Wardin tapaus. Hetkinen, oliko hän tohtori Allen? Pahus! En voi tarkistaa, koska.... Palautin kirjan kirjastoautoon joka kiisi jo ensi viikkoon!
Kuinka upea mielikuvitus meillä on! Ja tuo detaljien runsaus! Onneksi meillä on aina jokujoka aina herättää vanhat legendat henkiin. Hyvä ja paha taistelevat monella tasolla.
Vaikka tämän muhkean sarjakuva-albumin alkupuheessa itse Robert Bloch [ kirjoitti mm Psykon ] kehuu maasta taivaisiin ja manalaan, on kiinnostava, tutustumisen arvoinen uusi hahmo meille, ja tuttu myös miltei viiden tähden paisutetusta elokuvasta, joka yleensä saa vähemmän tähtiä kuten Van Helsing ja Herrasmiesliiga joidenka kanssa tämä ehdottomasti kuuluu samaan genreen - elokuvaan jossa erikoisefekteillä on pakko leikkiä jotta elävä kuva olisi sarjakuvan vimmattu, silleen graafisesti.
Hellboy eli suomeksi vaikkapa Hornahemmo on viehkeä ilmestys, hänellä on groteskit piirteet, otsallaan on olemattomaksi sahatut sarvet, hänellä on häntä, hän on varsin kookas ja toinen kätensä on valtaisa kuin leka. Kuten Corto Maltese on myös Hellboy synkkä, hiljainen, megalomaaninen lego-hahmo.
Myös Hellboyssä seikkailevat naishahmot ovat paperinukkeja suurempia kuin Maltesen matkassakin. Mm on alituisesti savuke huulillaan oleva pyromaani Liz kaunis goottilainen hahmo: hänellä on valtava krusifiksi kaulalla.
Nainen omistaa erityislahjakkuuden, ja niinpä kun laboratoriossa näemme ihmisenkokoisen Homonculus hahmon rotkottavan tulppa irrotettuna rintansa päältä niin Liz tietysti tökkää sormensa reikään, sähkövirta säkenöi ja Homonculus alkaa elää.
= > Homunculus –hahmo [ toisinaan kirjoitettuna Homonculus ], latinankielinen pieni mies, alkemisti nimeltä Paracelsus kehittämä, tuttu elokuvasta Frankensteinin morsian / Bride of Frankenstein, ja tietysti Mary Shelleyn tekstistä.
= > Tutustuin myös aiemmin sarjakuvaan Pentti Otsamo: The Fall of Homunculus, 1998 Drawn & Quarterly.
Muutenkin goottilaiset elementit ovat tässä sarjakuvassa sopivan jykevät.
Tosin Hellboy kiroilee. Eli sarjakuvan kieli ei ole niin stailatun asiallista ja hengittämätöntä, kuten olemme tottuneet lukemaan.
Mikä on ihana juttu.
Mytologian hirviöt yksi kerrallaan yrittävät kiduttaa kunnollisia ihmisiä sukupuuttoon - mutta onneksi meillä on Hellboy! Hänen vastustajakseen nousee Rasputin joka on aika lailla Anton LaVeyn näköinen, pelottava, satanistinen heppu mustassa pitkässä kaavussaan.
Kirja palautuu välillä 40-luvulle, ja silloin pahojen roolissa ovat tietysti natsit. Erityisen paha heistä on nainen - tietystikin nimeltään Ilsa Haupstein.
Erityisen paha tämä viileän vaalean naisen myyttion natsinaisilla, kuten oikeassa elämässä Eva Braun. Indiana Jonesin Viimeisen ristiretken seikkailussa ainoa vahva ja tasavertainen miesten kanssa oleva nainen Helga Schneider pitää sekä isästä että pojasta (well, kukapa ei).... Mutta hän on paha nainen, natsien kätyri, joten hänelle ei koita happy end.
Kunnon agenttiparodioissa löytyy aina yksi blondi saksalainen kimma, johon ei kannatta rakastua / luottaa. vrt. Indiana Jones ja Viimeinen ristiretki elokuvan Elsa Schneider.
Irvokkaammillaan tämä ilseily on kauhu-genren zombie-filmeissä.
Puhumattakaan Mel Brooksin mauttomista.... musikaalivitseistä, joissa saa vapaasti nauraa.
Hellboy ( 2004 ) ja eri toten Hellboy 2: The Golden Army ( 2008 ) esittelevät kiinnostavan ja viehättävän turkoosin kalamiehen nimeltä Abe Sapien, joka asuu suuressa vesitankissa klassista musiikkia kuunnellen, ja kirjoja lukien.
Hän on tavattoman kohtelias, sivistynyt, huomaavainen, ja uusimmassa filmissä hän rakastuu! Hellboy 2: The Golden Army on elokuvaksi turhankin rento, ja jopa lepsukka. Musiikki svengaa lounge -maisesti – kuin Hornahemmo kulkisi liukkaana playböyna punaisessa satiinitakissa imuke suullaan…. Tietenkin hän on tutussa nuuskanruskean, lepattavan pitkän nahkatakin reuhkassaan, ja mustissa nahkahousuissa, jotka sopivan paloauton punaiseen ihoonsa enemmän kuin mainiosti. Yllättävää kyllä, näemme kun Hellboy on suihkussa. Kylmää suihkuä tuo Helvetin kasvatti tarvitseekin kun tulinen tyttöystävänsä tulistuu kirjaimellisesti raivostuessaan. Elokuva on kansoitettu ”hirviöillä”, ja ”normaalit” ovat paitsiossa. Mielenkiintoista.
Abe Sapienia näyttelee Doug Jones, joka on tuttu hirviö, tai vain toisenlainen mies:
Guillermo del Toron niin ikään erinomaisessa teoksessa Pan's Labyrinth ( El Laberinto del fauno, 2006 ) hän on tietysti viehättävä fauni, ja myös Pale Man, se kalpea silmätön olento. Mykkäklassikon v. 2005 uusintaversiossa The Cabinet of Dr. Caligari hän on tietysti Cesare.
Kultainen kalpea ihmisvihaaja puhuu... Luke Goss, Hellboy 2 https://t.co/iMstZVzO6w
— Satu Ylävaara (@SatuYlavaara) November 8, 2019
Luke Goss näytteli Olentoa suht sujuvassa halpiksessa Frankenstein vuodelta 2004 https://t.co/vnCMlKP9bF
— Satu Ylävaara (@SatuYlavaara) November 8, 2019
Näillä veljeksillä on niin hyvät leukaperät ja luustot, ettei ihmekään, että Luke Goss (vas.) on näytellyt 75 elokuvassa. Nenäpäivän aloitin eilen Suomen hauskimmalla miehellä, tänään mennään tällä dokulla @yleareena 👃 🤡 https://t.co/zZShycyt09
— Satu Ylävaara (@SatuYlavaara) November 8, 2019
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.