Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

torstai 20. lokakuuta 2022

Joseph Mawle on Odysseus tv sarjassa Troija: Kaupungin tuho

Troija: Kaupungin tuho ( Troy: Fall of a City, 2018) hiekka ja sandaali, antiikin Kreikka, draama, romanttinen, tv sarja, 1 kausi, BBC. Näkyy Netflixistä. 


Joseph Mawle on Odysseus. Ei sen vähempää. Hänet ainakin huomaa. Muita partasuita on vaikea erottaa toisistaan. Mawle marssii sotisovassaan aavikolta ruutuun niin, että sen kyllä huomaa, jaksossa 2. Olen tyytyväinen, että hän on saanut tehdä tämänkin roolin. Odysseus halutaan houkutella sotaan. Häntä pidetään järkensä menettäneenä. Jatkan lisää toiste. 

Odysseus kyntää yötä päivää... Peltoa. Sanoo Penelope joka pitää sylissään pienokaista, joka on kääritty isoon, virkattuun vilttiin. Penelopella on siis ollut aikaa käsitöille... 

Mutta eikö tarinassa ole Hölmöläisten tarinaa siitä että kutoo mattoa päivällä, ja yöllä purkaa. Että miksei nainen voinut sanoa häntä kosimaan yrittäjille äijille, että painukaapas nyt vit... 

Koko sarja ei aikoinaan herättänyt suurta haloota. Kun oli Game of Thrones. Ja monta muuta. Viikingit, The Last Kingdom. 

Ja Rooman jälkeen. 


Rakastin Xenaa 90-luvulla. Kuinka raikas ja odotettu sankari! Vihdoinkin meille tytöille ja naisille jotain! 

Sitten Spartacus sarjassa 2000-luvulla oli rivakkaa miesten välistä seksiä, joten ikäraja oli 18. Vähäpukeiset, hengenvaaralliset gladiaattoritaistelut tietenkin sopivat tähän hikiseen skenaarioon... Jos niitä näkisi. Ennen muinoin rikkaat naiset innoissaan maksoivat näistä könsikkäiden palveluista. 

Nykyään vain katsomme Netflixiä. Mikä on hyvä, ettei ole orjia. Että on olemassa suostumus. 

Rakastin pienenä antiikin tarinoita, kirjahyllystä, taisi joku sarjakin olla, Suomen tai Ruåtsin telkkarista. Hirviöt, kykloopit, Kirke. 

Myöhemmin ne antiikin tarinat olivat misogyynisiä ja rasittavia setätarinoita, jossa vain uroot seikkailee, ja naiset ovat vain vaimoja, jotka kotona duunaa vain poppanaa, ja venaa ukkojansa josko ne vihdoinkin tulisivat kottiin, ettei näitä metatöitä aina yksin. Vaikka orjat ne taisi. 

Penelopea jatkuvasti häiritsevät äiät jotka yritti naimisiin. Vaikka ukko elossa. Vain karussa. 

Antiikin myytit ovat tietenkin pohja, ja alusta, josta voi miehet kirjoittaa monenlaista harharetkeä eli odysseiaa. Niin Dublinissa kuin Coenin broidien filkassa. 

Nautin toki osasta näistä. 

Kuinka seksistisiä antiikin Kreikan turinat olivat, sanoin kuin Olipa kerran ihminen eli olipa kerran mies. 

Kuinka nainen on sotien syypää tässäkin miesten kirjoittamassa ja jakamassa tarinassa. 

Luojat: David Farr. With Louis Hunter, Christiaan Schoombie, Bella Dayne, Chloe Pirrie. 


Mutta mikä on, oli Troija, tuo Vähässä-Aasiassa sijainnut muinainen kaupunki. Miksi kreikkalaiset pösilöt hyökkäsivät sinne. Miksi Homeros runoelmassaan Ilias kirjoitti siitä. Pitäisikö meidän saada toinen näkökulma. 




Kaikki kuvat internet, google, BBC, Netflix, Imdb 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.