Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

maanantai 3. lokakuuta 2022

Mahtisormukset. Eli Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset (2022) tv sarja, fantasia, eeppinen, draama. 1 kausi. Alkoi 2.9.2022. Aloin katsoa 03.10.2022

Mahtisormukset. Eli Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset (2022) tv sarja, fantasia, eeppinen, draama. 1 kausi. Alkoi 2.9.2022. Aloin katsoa 03.10.2022. J. D. Paynen ja Patrick McKayn luoma.

 
J. R. R. Tolkienin tekstit ja tarinat ovat taustalla mutta ollaa tuhansia vuosia ennen Hobittia ja Lord of the Rings romaania.

Taru sormusten herrasta: Valtasormukset
Original title: The Lord of the Rings: The Rings of Power (TV sarja, Prime Video, 2022) 

On todella typerää vertailla kumpi on parempi THOD vai Mahtisormukset MS, koska genre on kyllä sama, mutta ikärajakin jo kertoo, että MS on kiltimpi ja valoisampi myös kirjaimellisesti, fyysisesti. Että minkälaista väkivaltas kussakin näytetään. MS musiikki ja kuorolaulut vievät pitemmän korren, samoin Prime Videon ekstrat, joissa kerrotaan Tolkienin luoman saagan taustoista. Mutta kokonaisuuksina nautin kummastakin, pahoista pojista, ja vahvoista, hurjista naisista. Se on hienoa, ettei seikkaluissa ole pelkästään uuvuttavan Tylsiä valkoisia miehiä, vaan muitakin sukupuolia, ja värejä on. 

Misogyynit, incelit, natsit ja trollit ovat heittäneet lokaa ja verkkovihaa ensin Captain Marvelin, sitten Serena Williamsin, sitten Sandmanin naisituksen Lucienne, Lucifer, uusimman Pinheadin valinnoista. Paljon ovat inisseet ja tuhlanneet verkkotilaa ja sähköä valittaessaan Tolkienin ja vastaavien sarjojen näyttelijävalinnoiden ihonväristä. Tyhmimmät haukkuvat Mahtisormuksia tai House of the Dragonia Neil Gaimanille, joka ei ole kumpiakaan luonut, vaan Sandmanin... 

Missä Tolkienin tekstissä lukee, että hahmo on valkoihoinen... 

Missä on haltijamiesten upeasti hulmuavat pitkät, vaaleat tukat, häh? 

7. jakso ilmestyi perjantaina 07.10.2022, näemme Mordorin. Paljon muutakin. Mutta kuka tai mikä haltijankielinen ja - korvainen Adar on? Miksi hän on uruk. Miksi hän on örkeille isä.


Örkkien loppulaulu Nampat! on sarjan komein ja uhkaavin. 
Tekstitys ja luova tarkastaja. 


6. jakso: Nampat! Kick out the jams, brothers and sisters! Muttei sillä lailla kuin HOTD:ssa.. Ohjaajana Charlotte Brändström. 05.10.2022.

Taistelut synkässä ja valossa. Päivänvalossa "ratsuväki" näytti jo aiemmin hieman roomalaisilta sotilailta. He ovat ritareita, joiden kypäristä kaunis pitkä poninhäntä, kuin Valkoisen hevosen jouhia... Haarniskaa koostuu lohikäärmeen suomuista. He taistelevat rujoja ja aggressiivisia, orjuutettuja örkkejä vastaan. Mutta keitä örkit olivat, keitä he ovat nyt. Kuka Adar on. Jakson nimi onkin Udûn. 

Etelämaalaisten hyvä ryhmähenki ja ulkona pyöriminen näyttää viikinkikylältä. Jakson loppu muistuttaa suomalaisia kaskenpolttajia, Eero Järnefeltin maalaus Ahertajat rahanalaiset, kaski. Tietysti seppien työn voi rinnastaa Ilmariseen, ja monta on Kullervoa, jotka puhuvat vain miekalleen.... 



Morfydd Clark oli upea viimeistään Saint Maud leffassa valkokankaalla. Ja hän on oikein sopiva nuori Galadriel

Tai nuori ja nuori. Iätön, ikuinen. Malttamaton, rohkea, sisukas, nöyrtymätön. 




 
Lloyd Owen on Elendil. Oikein sopiva valinta myös. 


Charlie Vickers on vähänlainen mies, mutta haluaa kutsuttavan Halbrandiksi. Hän on mysteeri, tricksteri. 



Karvajalat ovat upeita tyttöjä, jotka haluavat mennä seikkailuihin, ja kokea muutakin kuin pikku kuviot pikkukylässä, mutta eivät silti unohda empaattisuutta Markella Kavenagh on Elanor ”Nori” Rankkijalka.

 

Megan Richards on Unikko Jaloveikko.


 

Daniel Weyman on Muukalainen



Harvinaista kyllä, iloisia ja onnellisia tasa-arvoisemmin avioliittoja, ainakin Karvajaloilla ja kääpiöillä. Rikas, feministinen, kaunis seikkailu kahden jakson ja risat jälkeen. 


Suomennettu sana örkki on paljon mahtavampi, röyhkeämpi ja raivoavampi kuin alkuperäinen englannin orc, joka on  kuin ujo ruikahdus, ei edes oikea, väkevä sana joka kuvaa lähdettään. 



Sauronin ja örkkien uhka on ilmassa, ja Galadriel tuntee sen.



Spooky spooktober jatkuu 03.10. tiirauksessani ei elokuvaa, vaan #RingsofPower hahmo Adar, jonka on kyl kohtalaisen synkkä. 



Joseph Mawle näytteli aiemmin mm George Orwelliä elokuvassa Mr Jones, joka kertoi stalinin aiheuttamasta nälänhädästä Ukrainassa 1933. Sekä olihan hän myös Benjen Stark sarjassa Game of Thrones.




Kuvat ja kuvakaappaukset Prime Video. Jaarittelen ehkä tuonnempana. Valkea oikeastaan kirjoittaa mitään ettei paljasta juonta. 

Jakson 2. lopulla myös Frankenstein viittaus, tai Frankenstein tuli mieleen jo aiemmin.

Kärkisarjoja. 


Rasismista, myös meta-tasolla, kun rasistit inisevät Tolkienin kirjoittamien hahmojen ja olentojen ihonväristä. Ystövyydestä, rohkeudesta, sankaruudesta, seikkailuista, kolonialismista, valtaanisesta, populisteistä, vihasta, sodasta, rauhan ajasta, intohimosta ja rakkaudesta tämä on tehty. 
04.10.2022

Vähän tuli mieleen Väinämöinen wanhasta kuninkaasta, ja hänen tyttärestään Rauta-ajan Louhi.... 



5. jakso: nälkäiset Keski-Maan sudet uhkaavat Karvajalkojen idylliä. Ja henkeä. Ne näyttävät enemmänkin hoikahkoilta willisioilta. 




Aloin katsoa myös uudelleen Hobottia ts ensimmäistä Peter Jacksonin hobittileffaa The Hobbit: An Unexpected Journey (2012) jossa Martin Freeman on täydellinen nuori Bilbo Reppuli, söpö, pelokas, kotia ja rauhaa rakastava piiputteleva hobitti, joka lähtee vaaralliselle ja jännittävälle seikkailulle, vaikka rakastaa siistiä kotiaan, jossa on kaikki paikallaan, niin pitsiliinat kuin suvun kauniit, vanhat astiat. 


Ja on uusia pahiksia, upeita 
Upea Bridie Sisson Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset sarjan ensi-illassa, IG-tililtään. Roolissa Dweller, The Dweller


Ja spekulointia Sauronista, kuka heistä kolmesta se on... 
Meemejä, ingressejä. 







Katso tiedot Kontuwikistä. 

Esittelyt Prime Videon kattavilta sivuilta:


Haltijat 

" Kaikkien kansojen esikoiset, kaikki haltiat ovat kuolemattomia eivätkä vanhene kuten ihmiset, vaikka sodan aikana heidät saatetaan silti tappaa. Monet Valinorissa ensimmäisellä aikakaudella asuneet tontut kaipaavat palaamista jättämäänsä kotiin, mutta kokevat velvollisuutensa pysyä Keski-Maassa suojellakseen sen valtakuntia ja kansoja."

GALADRIEL
"Legendaarinen haltiasoturi ja pohjoisten armeijoiden komentaja. Tämä paljon nuorempi Galadriel on kaukana siitä viisasta, eteerisestä Lórienin rouvasta, joka hänestä tulee jonakin päivänä." Lady of Lórien. 




Numenóreans Numenórin väki:

KUNINGATAR-REGENT hallitsija MIRIEL
" Hänen ikääntyvä isänsä omistaa edelleen virallisesti Númenorin saarivaltakunnan valtikka, mutta kuningatar-Regent Míriel on sen virkaatekevä hallitsija. Vaikka valtakunta on rikkautensa ja voimansa huipulla, Míriel kantaa kauhean salaisuuden taakkaa, joka häämöttää hänen koko kansansa."


KAPTEENI ELENDIL
" Númenórelaisen vartiolaitoksen kapteenina Elendil on rauhallisimmin merellä. Leski, hänen lapsensa ovat nyt täysi-ikäisiä ja aloittavat elämänsä seuraavat luvut lähettäen Elendilin oman elämän kartoittamattomille vesille." 

EÄRIEN
" on Elendilin lahjakas ja kunnianhimoinen tytär ja Isildurin sisko. Vaikka heitä kaikkia yhdistää vahva side monimutkaisista poliittisista ja sosiaalisista jännitteistä vallitsevassa valtakunnassa, Eärien huomaa, että hänen vakaumustensa saattaa olla ristiriidassa kaikkien hänen perheensä kanssa."

ISILDUR
" on nuori mies, jonka tulevaisuus on jo suunniteltu hänelle. Pian hän ottaa paikkansa isänsä Elendilin viereen Númenorin merivartiossa. Hän on kuitenkin epävarma, onko tämä se tulevaisuus, jonka hän haluaa itselleen, ja pohtii, voisiko hän valita jonkin muun polun."



Etelämaalaiset:

HALBRAND
" on etelämaiden "matala mies", jyrkkä karja menneisyyttään – ja mahdollisesti kohtaloaan – paettaessa."

BRONWYN
" on yksinhuoltajaäiti ja parantaja Etelämaista, jonka mieltä ja uteliaisuutta ympärillään olevat eivät täysin arvosta. Vain yksi näkee hänet sellaisena kuin hän todella on – tonttu-sotilas Arondir. Mutta kaikki Bronwynin kaupunkilaiset vihaavat häntä, minkä vuoksi heidän väliset suhteet ovat kiellettyjä. "

THEO
" Bronwynin ainoa poika, joka on kasvanut haltioiden valvovan silmän alla, jotka eivät voi nähdä kansansa esi-isien pahuuden perinnön ohi. Kun hän kamppailee elämänsä kysymysten kanssa ja yrittää todistaa itsensä, hän huomaa olevansa synkän löydön houkutteleva."



Harfoots, Karvajalat:

ELANOR “NORI” BRANDYFOOT
" vaeltava, esi-isien yhteisö puoliskoista, joista jonain päivänä kehittyy hobitit. Luustoon asti unelmoija Nori kaipaa seikkailua puolikkaiden vaarallisen maailman pienten rajojen ulkopuolella."
Ehkä parempi suomennos : hän on unelmoija, luihin ja ytimiin asti. 

" wandering, ancestral community of halflings who will one day develop into Hobbits. A dreamer to the bone, Nori yearns for adventure outside the small bounds of the halflings’ perilous world." 

POPPY PROUDFELLOW
"  orpo, joka on kärsinyt suuren menetyksen ja joutui kasvamaan nopeasti. Poppy on Norin utelias ja uskollinen paras ystävä, joka pysyy hänen kanssaan läpi ja ohuen – ja kaiken siltä väliltä. 
an orphan who has suffered a great loss and had to grow up fast. Poppy is Nori’s curious and loyal best friend who will stick with her through thick and thin – and all the mischief in between." 



Kääpiöt

PRINSSI DURIN IV
" on julkisuudessa yhtä kääpiö ja hiljainen kuin hänen kokoiselta kääpiöltä voisi odottaa – mutta kaukana vieraiden silmistä hän on lämmin, mietteliäs ja kiukkuinen. Khazad-dûmin valtaistuimen perillisenä hän odottaa aikaa, jolloin hän voi tehdä jälkensä maailmaan."


PRINSESSA DISA
" Prinssi Durinin vaimo ja tuleva kuningatar, lämmin ja rakastava kääpiö, jolla on erityinen kyky laulaa vuorelle selvittääkseen, missä tietyt malmit sijaitsevat ja missä on turvallista kaivaa. Hän tekee mitä tahansa kansansa tulevaisuuden puolesta – mikä toisinaan tarkoittaa sitä, että hän pakottaa miehensä tekemään sen, minkä he molemmat tietävät olevan oikein."





ENSIMMÄINEN AIKAKAUSI 
" oli konfliktirikasta aikaa Keski-Maan historiassa, jolloin sen ihmiset kestivät vuosisatoja sodankäyntiä. Aikakauden lopussa suuri vihollinen Morgoth kukistettiin lopulta, mutta Keski-Maa jätettiin ikuisesti muuttuneeksi, ja suurin osa sen maista hukkui ja murtui."

TOINEN AIKAKAUSI
" alkoi Morgothin, alkuperäisen Dark Lordin, kukistumisen jälkeen. Toisen aikakauden alkupuoli on suhteellisen rauhan aikaa, jolloin haltioiden, kääpiöiden ja ihmisten valtakunnat voivat kasvaa ja kukoistaa, kun ensimmäisen aikakauden sodat jäävät kaukaiseksi muistoksi."


VALINOR
" Siellä, missä Keski-Maan maat päättyvät, niiden länsirannat väistyvät Hajallaan. Kaukana niiden vesien toisella puolella sijaitsevat Kuolemattomat maat – joka tunnetaan myös nimellä Valinor, Far West, High Haltioiden viimeinen koti, jossa he elävät kuolematonta elämäänsä autuaassa rauhassa Valarien, jumalan kaltaisten maailman vartijoiden, rinnalla." 


VALINORIN KAKSI PUUTA
" Telperionina ja Laurelinina tunnetut Valinorin kaksi puuta säteilevät loistavaa valoa valaisemaan kuolemattomia maita ensimmäisellä aikakaudella. Puut tuhosi Morgoth, joka pakeni sitten Keski-Maahan silmarilien, jalokivien kanssa, jotka olivat saaneet puiden säteilyä."


SAURON
" Yksi Morgothin johtavista luutnanteista, Sauron oli avaintekijä ensimmäisen aikakauden sotien aiheuttamassa rajattomassa kärsimyksessä ja kuolemassa. Kun hänen isäntänsä kaadettiin, Sauron katosi. Hänen kohtalonsa on edelleen tuntematon, mutta jotkut uskovat hänen vielä palaavan – ja jotkut jopa kaipaavat sitä. "


VALAR
" Enkelimäiset ja voimakkaat maailman vartijat, jumalan kaltaiset olennot, jotka valvovat Keski-Maaa ja Valinoria. Ensimmäisen aikakauden lopussa he palkitsivat haltioiden rinnalla Morgothia vastaan ​​taistelleita miehiä jumalallisella lahjalla: Númenorin saarivaltakunnalla."


TUNTEMATON
" Tuntematonta alkuperää oleva arvoituksellinen hahmo, joka kamppailee muistaakseen omaa identiteettiään. Hänellä on mystisiä voimia, jotka voivat osoittautua vaarallisiksi hänen ympärillään oleville."


RESONOIVA
" Resonointi on pyhä prosessi, jolla kääpiönaiset "laulavat" vuorelle määrittääkseen, mihin kaivaa - ja mihin ei… "

Tämä oli hienoa laulua, ja varmaan kiinnostaa nörttityttöjen kuoroja, wink wink.... 

" Tämä eeppinen draama sijoittuu tuhansia vuosia ennen JRR Tolkienin Taru sormusten herrasta -elokuvan tapahtumia. Tämä eeppinen draama seuraa sekä tuttujen että uusien hahmojen kokonaisuutta, kun he kohtaavat kauan pelätyn pahan ilmaantumisen Keski-Maahan. "












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.