Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

maanantai 29. toukokuuta 2023

Ehkäpä parhain kokemani keikka, Rammstein Helsingissä 28.05.2023

Ehkäpä parhain kokemani keikka, Rammstein Helsingissä 28.05.2023. Olympiastadionilla olin myös sunnuntaina. Second Day was even better. Rammstein raikaa livenä Stadionilla la-su, tässä eilisiä sunnuntain kuvia. Rammstein, Olympiastadion, Hellsinki, Finland 28.05.2023: olin kentällä, tosin edessä Feuerzonessa seisova mies lippalakkineen vei näkyvistä joka hetki 3-1 Rammsteinin jäsentä. Samoin edehkössä oleva mies kameroineen, hiuksineen ja kyynärpäineen. Mutta mikä heidän välistä näkyi, on tässä. 

Upea keikka. Du Riechst So Gut oli tänäänkin kovin, ja antavin. Myös Ausländer viisua laulettiin, ja Radio yhdisti jengiä. Kaikki kuulosti paremmalta, ei niin kuin edellisenä päivänä, jossa osin puuroutumista kun istuin peräseinällä. Tässä paikoin kiertoa ja kaikua, mutta tunnelmaltaan tämä oli villi ja yhteisöllinen. 

Kun Richard Kruspe nousi korkeuksiin soittaessaan Deutschland RMX remixiä se oli jotensakin uutta, voiko Rikulla ja/tai muilla Rampsareilla, Rammsteinilla olla myös klubi/dj/performanssikeikkoja museoissa. Voi. 

Kahtena päivänä Hesan keikoille oli myyty yli 80 000 lippua, ja halukkaita olisi ollut myös kolmanteen päivään. Kun kitaristit Richard Kruspe ja Paul Landers kävelivät hitaasti toisiaan kohti, ei ollut varma, laulavatko he samaan mikkiin. Vai tapahtuuko jotain romanttista. Ehkä kuuntelijoiden, katselijoiden korvien välissä. 

Ja myös muuallakin. 

Otin paikkani Richardin ja kosketinsoittaja-velho-klownin Flaken edestä, koska suosikkipoikiani. 

Ikä ei vaivaa, ei lavalla eikä sen ulkopuolella, kun on koherenttia saatavaa ja annettavaa. 

Tämä oli ehkä parhain konserttini, vaikka olen nähnyt bändejä 70-luvun lopulta alkaen, kuten Lola Ego tuolla Lepakon takapihalla 1979? Vai oliko edessä. 1980? oli eka festarini t sen tyyppinen keikka eli Pelle Miljoona Oyn kesäsirkus Hesassa, Andy ja Sami olivat "juuri" häippässeet Tukholmaan - Piesnackin soittokamojen kera. Aiemmin taisin nähdä olikohan Alwari Tuohitorwi tai vastaava, en yhtään muista missä. Iggyä olen nähnyt useammalla vuosikymmenellä soolona 1987 lähtien, ja kera Stoogesien myös kolmessa maassa. 

Mutta Rammsteinit ovat oikeasti Grimmin veljesten perillisiä, heidän satunsa eivät ole lapsille sopivia. Rammstein kannibaalitarina Mein Teil on hätkähdyttävä myös videona, jossa nätit Rammsteinit ovat pukeutuneina naisiksi, erityisesti rumpali Frau Schneider näyttää oikein hyvältä mekossa ja suikassa. Piisi perustuu tosielämän kannibaaliuutiseen, aiheesta on tehty muunneltu versio myös kotimaisessa rikossarjassa Kylmäverisesti sinun

Harmi ettei osa bändiä pukeudu livenä tuon mainion videon itäsaksalaisiksi pioneerinaisiksi. 

Lavashowhun kuuluu iso pata jossa kosketinsoittaja Flake ihanan höpsönä kelluu, ja padan ympärillä linkkaa laulaja Till Lindemann isossa kokinhatussaan, ja mikrofoninjalkana on lihaveitsi. Esitykseen kuuluu kun kannibaalikokki, joka monenlaisella liekinheittäjällä syöksee tulta pataan. Jossa siis Flake on, soitellen koskettimiaan... 

Kumminkin kirjoja suosittelen luettavaksi, pikku pioneeri Flaken mainiota elämänkertaa, ja lastenkirjailijan pojan Tillin runoja. Ja Rammstein elämänkertaa jossa ihan alusta kerrataan. 

Mein Teil, minun tarinani, mun kaluni. Till kirjoittaa siis myös runoja laulunsanojen lisäksi. Osa runoista on lauluja. Runokokoelman on suomentanut sokea Rammstein fani. 

Rammstein onnistuu levyillä, valokuvissa, kirjoissa, videoissa ja konserteissa. Vaikka keikkasetti oli sama kumpanakin päivänä. Eikä turhia tilulilusooloja eikä välispiikkejä, niin ehtii vetää 25 biisiä. Ja soutaa vielä kumiveneellä yleisön yllä. 

Tulenhallinta liittyy sekä alkemiaan että sirkukseen. Maksava yleisö haluaa nähdä huikean esityksen, tulla hurmatuksi. Vaikka jalat olivat kipeinä seisomisesta ja tanssimisesta, niin Rammstein, oli varsinkin eilen, sellainen adrenaliinipiikki korona-aikaiseen, äärioikeiston vain noustessa, kaiken kallistuessa, kaikesta leikataan -uutisten doomskrollauksessa somessa, sekä omassa tilassa eristäytyneeseen nihilistin kroppaan. Kuten Pulp Fictionissa. 

Kiitos. Danke schön. 


Älkää lopettako. 

Koskaan. 


Rammstein kiittää ja kumartaa, Adjöö Hellsinki 







Tulen herra Richard Z. Kruspe 


Rammstein Helsingissä 28.5.2023. Piisilista: 
1. Rammlied
2. Bestrafe mich
3. Links 234
4. Giftig
5. Sensucht
6. Mein Herz Brennt
7. Puppe
8. Angst
9. Zeit
10. Deutchland
11. Radio
12. Mein Teil
13. Du Hast
14. Sonne
15. Ohne Dich
16. Engel
17. Ausländer
18. Du Riechst So Gut
19. Pussy
20. Rammstein
21. Ich Will
22. Adieu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.