Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

torstai 20. heinäkuuta 2023

Kino Reginassa aah oli 8.-9.5. LUX Film Days -ilmaisnäytöksissä parhaita uusia eurooppalaisia elokuvia: Burning Days, Triangle of Sadness, Close, Will-o’-the-Wisp (Fogo-Fátuo) ja Tämä maa

Kino Reginassa nähtiin 8.-9.5.2023 eurooppalaista, moneltakin osin tuoretta, rohkeaa, ajankohtaista ja yksinkertaisesti nautittavaa ja moniäänistä elokuvaa - ihan ilmaiseksi.

LUX Film Days -ilmaisnäytöksissä parhaita uusia eurooppalaisia elokuvia: Burning Days, Triangle of Sadness, Close, Will-o’-the-Wisp (Fogo-Fátuo) ja Tämä maa (Alcarràs).

BURNING DAYS

Leffat valkokankaalla 98/2023: Emin Alper: BURNING DAYS (Kurak Günler, 2022) järkyttävän intensiivinen turkkilais-saksalainen poliittinen mutta humaani trilleri nimen omaan jännitysnäytelmä: pikkukaupungin korruptio, valtataistelu, autoritäärisyyden kasvaminen, ilmastonmuutos, Mikä pysäyttää hyväveli-systeemin.
      Kun pidän, arvostan ja ahdistun elokuvista Holy Spider, Lupaava nuori nainen ja And Then We Danced, ja niiden keinoista, niin nautin myös tästä.
      Eilen 8.5. valkokankaalla Kino Reginassa ilmaisnäytöksenä yhtenä Euroopan parlamentin LUX-elokuvapalkinnon finalistielokuvista
🔥🔥🔥🔥🔥Kuuma! Monellakin tapaa kuuma. 

TRIANGLE OF SADNESS

Leffat valkokankaalla 99/2023: Ruben Östlundin luokkasatiiri TRIANGLE OF SADNESS (2022) toimi valkokankaalla kolmannenkin kerran katsottuna eilen valkokankaalla Kino Reginassa  ilmaisnäytöksenä yhtenä Euroopan parlamentin LUX-elokuvapalkinnon finalistielokuvista 08.05.2023. Letterboxdissani
Aina yhtä hauska bongata Filmihullun Triangle of Sadness leffan mainosta - vastapäätä pitseriaa...

CLOSE

Leffat valkokankaalla 100/2023: Päivän aloitti Lukas Dhont: CLOSE (2022) toimien toisellakin katselukerralla, mikä ettei: eurooppalaista laatua, herkkyyttä ja diversiteettiä katsoessa. Tällä kerralla symboliikka tuli enemmän esille. 9.5.2023 Kino Reginassa ilmaisnäytös LUX-finalistileffana. Letterboxdissani

Yleensä Hgin kauppakeskukset mainostavat kuvissa, videoissa, kaiuttimissa epäeettistä surkeaa roinaa jota et tarvitse, ja johon sinulla ei ole edes varaa. CLOSE elokuvan mainos pysäytti Kampissa. Toki näin elokuvan tuoreeltaan ensi-illassa. Aiheuttaa sopivan paljon kysymyksiä
(Ensimmäisellä katselukerralla: Leffat valkokankaalla 30/2023: Lukas Dhont: Close (2022) eurooppalaista diversiteettiä amerikkalaisen hötön ja mäiskeen sijaan. Nuorisokuvauksen nimi on harvinaisen onnistunut kiteytys. Kahden 13 v pojan ystävyydestä ja välirikosta, mutta toisin kuin siinä irlantil. vastaavassa. Letterboxdissäni)

WILL-O’-THE-WISP

Leffat valkokankaalla 101/2023: João Pedro Rodrigues: WILL-O’-THE-WISP (Fogo-Fátuo, 2022) Kylläpä oli hyvä musikaalinen sateenkaareva, portugalil. tuore romanttinen elokuva ilmastonmuutoksesta & metsäpaloista: jossa vihdoinkin keskiössä miehen keho. Palomiesten ja prinssin joka julistaa How dare you..
🌈🌈🌈🌈🌈 
09.05.2023 Kino Reginassa Euroopan parlamentin LUX-elokuvapalkinnon yhtenä finalistielokuvana, LUX Film Days -tapahtumassa.


Tämä maa (Alcarràs)

Leffat valkokankaalla 102/2023: Suosittelen lämpimästi tätä Kataloniaan sijoittuvaa elokuvaa
TÄMÄ MAA (2022) jossa ilmastonmuutoksen, kuivuuden vuoksi hedelmiä on vaikeaa viljellä. Perheen isä taistelee tuulimyllyjä ts aurinkopaneeleita vastaan eikä halua oppia uutta ammattia 
🍑🍑🍑🍑
Toisaalta isä haluaa poikansa keskittyvän enemmän opiskeluihinsa eikä persikoiden poimimiseen. Pikkutyttö on paikallinen Peppi: tekee mitä lystää, leikkii villejä leikkejä, eikä suostu passiiviseksi rinsessaks. Isosisko lakkaa vain kynsiään ja keikuttaa takalistoa BossLady-biisissä. 09.05.2023 Letterboxissani



Info: 

Kaikki alla sitaateissa Kino Reginan sivuilta ja mm Uutiset: 

" Toukokuussa suomalaiset pääsevät katsomaan ilmaiseksi Euroopan parlamentin LUX-elokuvapalkinnon finalistielokuvia ja äänestämään elokuvapalkinnon saajasta. LUX Film Days -tapahtumassa Helsingissä ja Tampereella näytetään elokuvat Tämä maa, Burning Days (Kurak Günler), Close, Triangle of Sadness ja Will-o’-the-Wisp (Fogo-Fátuo). "

" Vuonna 2007 perustettu LUX-elokuvapalkinto tukee eurooppalaisten elokuvien levitystä. Vuodesta 2021 alkaen elokuvapalkinnon voittajan ovat valinneet eurooppalaiset katsojat yhdessä Euroopan parlamentin jäsenten kanssa. "

" Tänä vuonna LUX-elokuvapalkinnosta kilpailee viisi elokuvaa. Ehdokkaiksi on valittu tuoreita eurooppalaisia elokuvia, jotka lisäävät tietoisuutta ajankohtaisista yhteiskunnallisista ja poliittisista kysymyksistä. Ne kuvastavat samalla eurooppalaisen elokuvan kauneutta ja monimuotoisuutta. "

" Vuoden 2023 finalistielokuvat

Tämä maa (Ohjaus Carla Simón, Espanja/Italia) kertoo Solén perheestä, joka on aina viettänyt kesät poimimalla persikoita pienessä Alcarràsin kylässä, Espanjan Kataloniassa. Tämän vuoden sato voi kuitenkin olla viimeinen, sillä perheen maille suunnitellaan persikkapuiden hakkuuta ja aurinkopaneelien asentamista. Tämä repii juopaa suurperheen jäsenten välille. Ensimmäistä kertaa tulevaisuus näyttää epävarmalta, ja perhe on vaarassa menettää enemmänkin kuin hedelmätarhansa.

Burning Days (Kurak Günler) (Ohjaus Emin Alper, Turkki/Ranska/Saksa/ Alankomaat/Kreikka/Kroatia) -elokuvan päähenkilö on nuori, työlleen omistautunut syyttäjä Emre. Hänet on äskettäin nimitetty virkaan pieneen kaupunkiin, jota koettelevat vesikriisi ja poliittiset skandaalit. Emre otetaan aluksi hyvin vastaan, mutta myöhemmin tilanteet käyvät yhä kiperimmiksi, ja hän tulee vedetyksi mukaan paikallispolitiikkaan. Kun Emre ystävystyy paikallislehden omistajan kanssa, huhumylly lähtee käyntiin.

Close (Ohjaus Lukas Dhont, Belgia/Ranska/Alankomaat) kertoo kahdesta 13-vuotiaasta pojasta, Leosta ja Remistä, joiden välinen syvä ystävyys katkeaa äkillisesti. Leon on vaikea ymmärtää, mitä on tapahtunut, ja hän lähestyy Remin äitiä Sophieta. Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix -palkinnon voittanut Close on elokuva ystävyydestä ja vastuusta.

Triangle of Sadness (Ohjaus Ruben Östlund, Ruotsi/Saksa/Ranska/Iso-Britannia) on estoton satiiri, jossa roolit ja yhteiskuntaluokat käännetään ylösalaisin ja paljastetaan, että kauneuden taloudellinen arvo on vähäistä. Mallit Carl ja Yaya liikkuvat muodin maailmassa ja tutkivat suhteensa rajoja. Pariskunta kutsutaan luksusristeilylle, jolla on mukana värikäs kokoelma superrikkaita matkustajia, venäläinen oligarkki, brittiläisiä asekauppiaita sekä omalaatuinen ja alkoholisoitunut, Marxia siteeraava kapteeni. Aluksi kaikki vaikuttaa Instagram-kelpoiselta… Elokuva voitti Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon.

Will-o’-the-Wisp (Fogo-Fátuo) (Ohjaus João Pedro Rodrigues, Portugali/Ranska) ‑elokuvassa hänen kuninkaallinen korkeutensa Alfredo, kuningas ilman kruunua, muistelee kuolinvuoteellaan kaukaista nuoruuttaan ja unelmaansa tulla palomieheksi. Kun Alfredo tapaa palokunnan kouluttaja Afonson, avautuu uusi luku näiden kahden nuoren miehen elämässä. He uppoutuvat rakkauden ja halun maailmaan ja pyrkivät muuttamaan yhteiskunnan vallitsevaa tilannetta. "

LUX Film Days -elokuvanäytökset

Viisi finalistielokuvaa näytettiinn ilmaiseksi toukokuussa Helsingissä sekä Tampereella. Elokuvat on tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi.

Helsingin näytökset Kino Reginassa, keskustakirjasto Oodissa 8.–9.5.:

Ma 8.5. klo 17.00 Burning Days (Kurak Günler) (ikäraja 12)

Ma 8.5. klo 19.45 Triangle of Sadness (ikäraja 12)

Ti 9.5. klo 17.00 Close (ikäraja 12)

Ti 9.5. klo 19.15 Will-o’-the-Wisp (Fogo-Fátuo) (ikäraja 18)

Ti 9.5. klo 20.45 Tämä maa (ikäraja 7)


Muuta:

15.09.2022: Leffat valkokankaalla 116/2022: Rakkautta ja anarkiaa avajaiselokuva TRIANGLE OF SADNESS ⭐⭐⭐⭐⭐ Harris Dickinson kiinnitti huomion herkkävaistoisuudellaan jo The King's Manissa, mutta ny mennään pintaa syvemmälle. En tienny hänen olevan ginger... Mainio tärppielokuva, tattis.

Tämä ei ollut Katkera kuu, eikä M/S Romantic, rautavuori Titanic, Lemmenlaiva eikä Mats Strandbergin Risteily. Ehkä tämä oli enemmän kallistuva Fellinin Laivan suuntaan. Risteilyn groteskeissa naisissa oli jotain Lina Wertmüllerin kosketusta. Kuitenkin samaistuin Carliin eniten. 

Ruben Östlundin tuorein leffa TRIANGLE OF SADNESS on satiirinen musta komedia pinnallisista ihmisistä. Välillä itkettää, ei pelkästään barokkimusiikin vuoksi. Monasti kuumottaa, miehen vartaloa tullaan lähelle, monin eri motiivein. Rakkautta ja anarkiaa festarien avajaiselokuva. Letterboxissani

Leffat valkokankaalla 136/2022:Triangle of Sadness (2021) toiseen kertaan nähtynä, ennakko oli Rakkautta ja anarkiaa festareilla. Satiiri luokista, mistä raha tulee, pinnallisista pinnoista, pärjäämisestä, himosta, nähdyksi, ikuistetuksi tulemisen tärkeydestä. Cinema Orionissa. 08.10.2022. Letterboxdissani


Ensimmäisellä katselukerralla Ruben Östlundin tuorein leffa TRIANGLE OF SADNESS on satiirinen musta komedia pinnallisista ihmisistä. Välillä itkettää, ei pelkästään barokkimusiikin vuoksi. Monasti kuumottaa, miehen vartaloa tullaan lähelle, monin eri motiivein. Rakkautta ja anarkiaa festarien avajaiselokuva.




Popkulttuuria ja undergroundia: Rakkautta ja anarkiaa avajaisfilmissä TRIANGLE OF SADNESS ei oltu otsa kurtussa (wink wink) Q&A tekijävieraana venäläistä uusrikasta näytellyt mainio Zlatko Burić muisteli projektia hilpeästi : Popkulttuuria blogissani: Rakkautta ja anarkiaa avajaisfilmissä TRIANGLE OF SADNESS ei oltu otsa kurtussa (wink wink) Tekijävieraana venäläistä uusrikasta näytellyt mainio Zlatko Burić muisteli projektia hilpeästi . Rakkautta ja anarkiaa Festivaali pärähtivät käyntiin 35. kerran eilen 15.09.2022 Helsingissä, Lasipalatsin Bio Rexissä. Tekijävieraana venäläistä uusrikasta King of Shitiä (paskan kuningasta, koska kopeekat tuli lannoitteista) näytellyt mainio Zlatko Burić muisteli projektia hilpeästi. 

Rakkautta ja anarkiaa festarin avajaisleffasta Triangle of Sadness piipahti vieras Zlatko Burić 15.09.2022 Lasipalatsin Bio Rexissä.

Hehän ovat kuin kaksi marjaa:  Ruben Östlundin Triangle of Sadness (2022) ja Risto Jarvan Loma (1976, kuva blogista Elokuvahömppää).

Kun Triangle of Sadness-leffassa oli vastakkain ja kaulakkain amerikkalainen kommunisti (anteeksi, marxilainen) ja venäläinen kapitalisti mottoja vaihtelemassa, niin tässä on lisää kaskuja kirjasta:



Lisää giffejä ja kuvia:

Emin Alper: BURNING DAYS (Kurak Günler, 2022)

João Pedro Rodrigues: WILL-O’-THE-WISP (Fogo-Fátuo, 2022)


Virallisia railereita:

" Emre, a young and dedicated prosecutor, is newly appointed to a small town hit by a water crisis and political scandals. After an initial welcome, he experiences an increasing number of tense interactions and is reluctantly dragged into local politics. When Emre forms a bond with the owner of the local newspaper pressure escalates under heated rumours." The Match Factory

" Elokuvateattereissa 23.9. Cannes-voittaja Triangle of Sadness on estoton satiiri, jossa roolit ja luokat on käännetty päälaelleen ja kauneuden taloudellinen arvo paljastetaan kaikessa mauttomuudessaan.

Mallit Carl ja Yaya navigoivat muodin maailmassa samalla, kun tutkivat suhteensa rajoja. Pariskunta kutsutaan superrikkaiden luksusristeilylle, jolle osallistuvat myös venäläinen oligarkki, brittiläinen asekauppias ja omaperäinen alkoholisoitunut Marx-lainauksia laukova kapteeni. Ensin kaikki vaikuttaa Instagrammattavalta. Mutta myrsky on nousemassa, ja valtaisa meripahoinvoinnin aalto iskee matkustajiin kapteenin järjestämän seitsemän ruokalajin illallisen aikana.

Risteily päättyy katastrofiin. Carl ja Yaya löytävät itsensä autiolta saarelta miljardöörien sekä laivan siivoojan kanssa. Hierarkia on yhtäkkiä päälaellaan, kun siivooja on ainut, joka osaa kalastaa. " Leffat

" 13-vuotiaat Leo (Eden Dambrine) ja Remi (Gustav De Waele) ovat olleet parhaat ystävät pienestä pitäen. Pojat yökyläilevät toistensa luona useammin kuin yöpyvät omissa kodeissaan. Yläasteelle siirryttäessä asiat kuitenkin muuttuvat. Mukaan kuvioihin tulee uusia kavereita. Erityisesti Leo alkaa miettiä, millaiselta heidän harvinaisen läheinen ystävyytensä muiden silmissä näyttää. Kasvaminen lapsenomaisista leikeistä kohti nuoruutta tuo mukanaan uudenlaisia odotuksia, toiveita, pelkoja ja suuren surun. Lukas Dhontin toinen pitkä elokuva Close on tarina ystävyydestä ja vastuusta sekä rohkeudesta olla oma itsensä.

Elokuvan ensi-ilta vuoden 2022 Cannesin elokuvajuhlilla innoitti yleisön taputtamaan pitkään seisaallaan ja liikutti yleisöä vahvasti esityksestä toiseen. Poikkeuksellisen voimakasta empatiaa huokuva elokuva voitti Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix -palkinnon. Myös Dhontin ensimmäinen ohjaustyö Girl palkittiin Cannesissa Camera D’Or-palkinnolla vuonna 2018. Close on Belgian vuoden 2022 Oscar-ehdokas. " Future Film 

" Will-o'-the-Wisp, a musical fantasy by João Pedro Rodrigues, officially opens on May 26th at the IFC Center in New York City.

On his deathbed, his royal highness Alfredo, king without a crown, is taken back to distant youth memories and the time he dreamt of becoming a fireman. The encounter with instructor Afonso from the fire brigade opens a new chapter in the life of the two young men immersed in love and desire, and the will to change the status quo.

#willothewisp #joaopedrorodrigues #strandreleasing "


" Elokuvateattereissa 28.10.2022. Katalonialaisen pikkukylän persikanviljelijäperheen elämä kokee suuren muutoksen, kun heidän satonsa uhkaa jäädä heidän viimeisekseen. Perhetilaa uhkaa häätö, kun maankäytön suunnitelmiin kuuluu persikkapuiden korvaaminen aurinkopaneeleilla. Elokuvan katalonialaiset amatöörinäyttelijöiden ansiosta elokuva on ravisteleva kunnianosoitus katoaville perinteille.

Ohjaaja Carla Simón käsittelee elokuvan sukupolvien välisiä perhesuhteita hienotunteisesti ja henkilökohtaisella otteella. Tämä maa (Alcarrás) voitti vuoden 2022 Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon, Kultaisen Karhun.

Elokuva on ensi-esityksessä Suomessa R&A elokuvafestivaalilla: https://hiff.fi/elokuvat/alcarras/

"Aito ja koskettava" - Screendaily
"Loistava" - Telegraph
"Sydämellinen" - Hollywood Reporter " Cinemanse Films

Haastatteluja, kulissien takaa ja faniklippejä:




João Pedro Rodrigues on Will-o'-the-Wisp | NYFF60



Sosialistisesta mediastani:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.