Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

torstai 21. huhtikuuta 2022

Night Visions Back to Basics festari alkoi ekstaattisesti The Northman viikinkieepoksella 20.04.2022

Night Visions Back to Basics festari alkoi ekstaattisesti The Northman viikinkieepoksella, aiheesta hypetetyllä Robert Eggersin uusimmalla elokuvalla. Verta ja suolenpätkiä, suomalaisia noitarumpuja, päät putoo ja uho on kova. Niin kuin tuoreimmassa Batmanissa (2022) orvot, ja puoliorvot pojat, rikkaat ja köyhät pojat, kostavat ja pärjäävät, kukin omalla tavallaan. 

Kuinka upeaa oli nähdä se ennakkoon. Festivaalit ovat tässä niin herkullisia kattauksineen, että tuntee ihan itsensä etuoikeutetuksi yli-ihmiseksi. On se Hellsinki komee elokuvakaupunki. Mutta ei ilman kovaa työtä... Kiitoksia. 

Night Visions Back to Basics festari alkoi ekstaattisesti The Northman viikinkieepoksella 20.04.2022 :
Genre-elokuvien festivaalien eka ekstaattinen päivä. Pikakelauksella... 
 
Jokos se oli ensimmäinen Night Visions Back to Basics 2022 festaripäivä loppu? Pää pää päivä pulkassa? 



Festen har börjat.... Night Visions 20.04.2022 Hellsinki. 






Leffat valkokankaalla 38/2022: Inexorable (2021) kostojännäri alkaa rakeisena värielokuvana, draama muuntuu hiljaisella hiilloksella myös äänimaailmaltaan häiriintyneeksi. Vanha mies hakee tyttärensä kera rescue-koiran vaimon hulppeaan kartanoon jonne astelee varovasti myös vieras nuori nainen. 

Draamana tai melodraamana tämä olisi vähemmän kiinnostava, mutta mitä ilmeisimmin nykyohjaaja haluaa tehdä omanlaisensa elokuvan. Vaikka aihe ja motiivi olisi tuttu. 

Katsojan oletukset valtasuhteista menee heti pieleen. Tikas vanha mies ja hänen nuori tyttärensä menevät ottamaan pelastetun koiran, antamaan sille hyvän kodin. Mies on vanha, kirjailija, joka polttaa koko ajan sietämättömästi. Hänen vaimonsa on nuorempi, hoikempi, ja oikea edustusvaimo. Paitsi, että vaimo on hulppean kartanon omistaja, perijä, jolla on varaa rempata suurta vanhaa rakennusta. Mies ei saa kirjoitetuksi. 

Eräänä päivänä koira karkaa, ja sen tuo kotiin nuori totinen orpo tyttö ts nainen, joka on sattumalta paikkakunnalla, josta on joutunut lastenkotiin vanhempiensa kuollessa auto-onnettomuudessa. Tästä tulisi myös saippuasarjaa, mutta mm äänimaailma, tyylilaji, valinnat kertovat muuta. 

At cinema today 20.04.2023


Night Visions Back to Basics 2022 on alkanut...


Seuraava elokuva valkokankaalla: Robert Eggersin THE NORTHMAN. Night Visions avajaiselokuva. Ah. 
Watched Apr 21, 2022 Teatterinlumoa’s review published on Letterboxd: At cinema today 20.04.2022 before premiere. 


Leffat valkokankaalta 39/2022: kevään odotetuin ja kovin viikinkieepos, Robert Eggersin kovasti odotetuin, hypetetyin uutuus, rikas räyhäkäs ja mukaansa tempaava THE NORTHMAN (2021) toimii kuten Amleth, Hamlet, Gladiaattori (huono isä, huono poika, huono hallitsija), The Green King, ja Midsommar-vihjeitäkin (lopputeksteissä kiitetään mm Ari Asteria). Verta ja suolenpätkiä, suomalaisia noitarumpuja, The VVitch näyttelijäkaartia mukana. 


Gustav Lindhin esittämä poika on osin dregenmäinen, osin jeesus, siis ulkonäöltään, huono soturi, huono hallitsija tulevaisuudessa. 




Claes Bangin Fjölnir-hahmossa on sekä Dracula-sarjansa kuumuutta ja julmuutta, mutta myös Hamletin isän murhaajan laskelmallisuutta, veljenmurhaajaa. 



Vaikka Eggers ei pidä tai arvosta toksisen maskuliinisuuden turhaa kuvaamista niin osuu hyvin tuhoisaan ytimeen, kun miehellä on yksi ajatus, kosto. 




Paljon ei ehdi tästä kirjoittaa, myöhemmin sitten. Mutta erityisen sopiva avajaiselokuva Night Visions festareilla. 




Intensiivinen, meditatiivinen, raivoisa, höpsö, autenttinen, fyysinen, rääkkäävä, nautinto. 


My ★★★★★ The Northman (2022) Letterboxdin sivullani


















Poor Yorick. 
I mean, 
Poor Heimir. 



Rakki!  



Ennen näytelmää Hamlet oli saksilainen legenda nimeltä Amleth. Tänään 20.04.2022 ennakkoon nähtävä Robert Eggersin THE NORTHMAN kertoo hänen verisen tarinansa, luultavasti. Night Visions esittää. Kukapas muu. 






Pistän linkit myöhemmin blogiin, mutta Amlethista voi lukasta British Libraryn sivulta josta kuvat ja kaappaukset yllä. 


Myös Turun Sanomien pitkä juttu Turun kaupunginteatterin versiosta Hamlet vuodelta 2019, kävin tiuhaan katsomassa kyseistä. 





Tein Viljami Säkinperä kyselyn, eli William Shakespearen tuotannosta tunsin 9/10 kohtaa. 

Rotten Tomatoesin twitterin sivulta varmaan joku kaappaus. 






Sitten olisi vielä Maggie O'Farrellin tuore romaani HAMNET, S&S 2022, jonka vasta aloitin, mutta perehdytään tragediaan, menetykseen, ja miten se vaikutti näytelmän isän ja pojan valintoihin, kulkuun... ja historian Amlethiin.


Ennen The Northman -elokuvan ennakkonäytöstä leffassa soitettuja  noitarumpuja esitteli rumpujen tekijä Juha Järvinen, kertoen taustoista, miten häntä lähestyttiin. 











Leffat valkokankaalla 40/2022: Suurenmoisen lahjakkuuden sietämätön taakka (2021) flirttailee nimellään mielellään Iñárritulle. Night Visions ennakossa makoisa kamuleffa veijaritarina: Nic Cagen ykkösfani kroisos tilaa hänet villaansa synttärijuhliin Majorkalle. Cagen mukaan "spycraft"...  Letterboxdin sivullani






Sosialistesta mediastani: 

Ennen The Northman -elokuvan ennakkonäytöstä leffassa soitettuja noitarumpuja esitteli rumpujen tekijä Juha Järvinen, kertoen taustoista, miten häntä lähestyttiin. The Shaman Drums made by Juha Järvinen, In Robert Eggers' movie THE NORTHMAN (2021). Night Visions Back to Basics genre movie festival at Hellsinki 20.04.2022.

 


Juha Järvisen noitarumpuja Night Visions Back to Basics 20.04.2022. The Shaman Drums made by Juha Järvinen, In Robert Eggers' movie THE NORTHMAN (2021).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.