Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

perjantai 27. toukokuuta 2022

Mykkäelokuva, kauhuelementtejä sisältävä kotimainen draama Meren kasvojen edessä

Mykkäelokuva, kauhuelementtejä sisältävä kotimainen draama Meren kasvojen edessä (1926) Draama/mykkä, 1 h 30 m. Ohjaus Teuvo Pura 


Leffat valkokankaalla 61/2022: Teuvo Puran mykkäelokuva, kauhuelementtejä sisältävä kotimainen draama Meren kasvojen edessä (1926).


#PerjantaiEtkot: Ilari Hannula säestää improvisoiden pianolla Kallion kirjastossa. Kauan eläköön elokuva valtavirran ulkopuolelta! Ajallisestikin




Lue lisää fb-tapahtumasta:

" #PerjantaiEtkot: Ilari Hannula säestää improvisoiden pianolla Teuvo Puran ohjaaman mustavalkomykkäelokuvan "Meren kasvojen edessä" vuodelta 1926 Kallion kirjaston Kupolisalissa perjantaina 27.5.2022 klo 18.30 alkaen. 

Näin suureellisesti ei kirjastossa yleensä leffoista voi nauttia, varsinkaan Kupolisalissa, saatikka elävän pianomusiikin säestyksellä! Hannula välittää elokuvan tuntoja pianon ja juuri leffan eri kohtauksia varten valitun musiikin välityksellä.

***


Meren kasvojen edessä (1926)

Ohjaaja: Teuvo Puro

Henkilöt: Kaarlo Kytö, Urho Seppälä, Ilmari Unho

Maa: Suomi

Ikäraja: S

Kesto: 89 min


"Kauhuelementtejä sisältävä mykkädraama Meren kasvojen edessä (1926) perustuu Arvid Mörnen romaaniin. Purjehdusretkellä olevat ylioppilaat Kristoffer (Urho Seppälä), Pentti (Kaarlo Kytö) ja Lasse (Ilmari Unho) ankkuroivat veneensä pahamaineisen Hylkysaaren edustalle, ja vierailevat kylmäkiskoisen Hylkysaaren Paulin (Axel Slangus) ja hänen tyttärensä Henrikan (Heidi Blåfield-Korhonen) talossa. Hylkysaaren arvoitus ei jätä Kristofferia rauhaan, joten nuorukainen päättää jäädä kesäksi selvittämään sen pitkään vaiettuja tapahtumia."


 - Elonet 


***


#PerjantaiEtkot #KallionKirjasto

Kallion kirjasto 

http://facebook.com/kirjastokallio

K-16 - kollektiivi esittää:LEMMIKKI. Tänään siis teatterissa yöllä Uinu, uinu lemmikkini (Pet Sematary), tulkintaa.

Tänään siis teatterissa yöllä Uinu, uinu lemmikkini (Pet Sematary), tulkintaa. Kuvissa tosin oma versio, eläinten hautausmaalta. Keskuspuistossa voi kävellä 9 km, valokuvata, nähdä 9 hevosta, ja päätyä tänne, Ramones-paita päällä. Mutta kuinka hienoa, että teatterissa on kauhua. https://t.co/udAAtBBIAA


59. folk horror kokenukseni: ei ole olemassa "intiaanien hautausmaata", on cherokee-, navajo-, ja sioux- jne hautausmaat. Sanottiin dokumentissa Woodlands Dark and Days Bewitched.

Vrt Hohto, Uinu uinu lemmikkini, Poltergeist, Luojan tähden, paetkaa! https://t.co/tJhoFfMbH4






Tässä taustoja fb-tapahtumasta, kollektiivista ja Viiruksesta:


"

K-16 - kollektiivi esittää:


LEMMIKKI


Lemmikki kuolee ja se haudataan.

Lemmikkiä ikävöidään.

Sateet syövät itsetehtyä muistolaattaa, kun lemmikki maatuu haudassaan. Kunnes eräänä yönä tuttu hahmo saapuu pieneläinhautausmaalle.


Lemmikki on kauhuesitys eläimen kuolemasta ja hautarauhan rikkomisesta. Tuttu, söpö ja pörröinen ruumis muuttuu vieraaksi.


Esitys on innoittunut Stephen Kingin romaanista ”Uinu, uinu lemmikkini”.


Teatterikauhun mahdollisuuksia testaavan teossarjan ensimmäisessä osassa paneudutaan kauhun perusainekseen kuolemaan. Kauhutarinoiden kautta on aina tunnusteltu yksilön ja yhteisön kuolemasuhdetta, mutta nyt keskitytään toislajiseen eläimeen.


K-16 on vuonna 2019 perustettu kollektiivi, joka hyödyntää esityksissään kauhukulttuuria. Kollektiivi selvittää laboratoriomaisesti, millaista on genre-ajattelun taiteellinen potentiaali.


Esiyksen kesto n.60min

Esitys on sanaton, ja ei vaadi kielitaitoa.


Esityksen aikana yleisöä ei osallisteta, eikä kehenkään kosketa. Vastaamme mielellämme lisäkysymyksiin: kollektiivi16@gmail.com


Ohjaus Arni Rajamäki

Konsepti Arni Rajamäki ja Sampsa

Timoskainen

Näyttämöllä Talvikki Eerola ja Sampsa Timoskainen

Lavastus ja valosuunnittelu Julia Jäntti 

Äänisuunnittelu Antero Kemppi

Tuotanto Mimmi Nahi


Näytösajat ja lisätiedot:

https://www.viirus.fi/fi/esitykset/lemmikki

Liput 16 / 8 €

"

Christopher Lee täyttää tänään 27.05.2022 peräti 100 vuotta.

Christopher Lee täyttää tänään 27.05.2022 peräti 100 vuotta. Tuntuu tosi oudolta, ettei häntä enää ole, enkä enää lähetä hänelle synttärikorttia. 20 vuotta sitten annoin hänelle synttärikorttinsa jo etukäteen huhtikuussa. Käteen. Livenä.


Tässä valokuviani. 




Christopher Lee. Tänä päivänä, jokunen vuosi sitten, itse asiassa 20 vuotta sitten, Christopher Lee vieraili Helsingissä, Night Visions spesiaalissa Hammertime, jolloin katseltiin elokuviaan läpi yön cinema Orionissa. Oi niitä aikoja. 13.04.2020.  Elämäni kohokohta oli tavata Christopher Lee, lempinäyttelijäni. Rakastuin kauhujen kesällä 80-luvun yöttömässä yössä Hammerin kauhuihin Maikkarilta...

Stranger Things 4. sesonki pärähti eetteriin 27.05.2022

Stranger Things 4. sesonki pärähti eetteriin. Kylläpä luokka"kaverit" on ällöjä, kiusaajia, mutta sitten loma koittaa. Ulkona mukava kesäsade, kovin on vihreää. Jännittävä vkl tulossa. https://t.co/ioSgakxSm6



Jännää, että vain pojat saavat olla hevareita, nörttejä, ylipainoisia, kuulua Hornantuli -klubiin, olla rälssiliivissä, olla nahkatakissa, räkättää, röhöttää ja rehottaa. Vain miehillä on silmälasit. Vain miehet saavat olla koomisia hahmoja. 

Naisten pitää olla laihoja, laitettuja, siistejä hallita käytöstään. Näin 1. ja 2. jaksossa. 

 

Onneksi edes yksi tyttö kuuntelee Kate Bushia korvalappustereoista. Stranger Thingsin nuaret ovat kasvaneet. Lukiossa, high schoolissa. Ällöttävät tyypit ovat tietty bimboja cheerleadereita, jotka hyppivät vailla järkeä minihameissa vappuhuiskia heiluttaen, kun vain pojat saavat olla urheilijoita, kun KISS soi.

 

Eka jakso on pikkasen liian pitkä, ja hirviöt yllättävät vasta ennen lopputekstejä.


Yhdistelmänä inhottavaa sanallista kiulukiusaamista, nöyryyttämistä ja kamppaamista, jotta koulukamat leviää. Kuka kuuluu joukkoon, kuka on friikki.


80-luvulla eläneet tunnistavat ääniraidan selkärangassaan, Dead or Alive, Rock me Amadeus.


Sitten kun tähän lisää aikuiset ja KGB https://t.co/BT3XvBTt8h


27.05.2022.





torstai 26. toukokuuta 2022

Tv sarjat toukokuussa 2022: Requiem, Partisan

Tv sarjat toukokuu 2022:

Mindhunter 2. kausi jaksot - 6. Kaikki katsottu. 

Haunting on the Hill House katsottu minisarja, kauhuantologia. 26.05.2022. 

Haunting of Bly Manor aloitin 26.05.2022

Requiem, 1. kausi, Netflix, jaksot 1,2, kaikki. 

Partisan 1 kausi aloitettu 

Stranger Things 4. sesonki pärähti eetteriin 27.05.2022 





The Haunting of Bly Manor (2020) goottilainen draama, kauhu, romaanisovitus, ‧1 kausi. Netflix. 

Kummitustalojen antologian toisessa osasa ollaan Henry Jamesin tarinassa, tai tarinoissa. 

Osa tekijöitä ja näyttelijöitä on samoja kuin ykkösosassa mutta tarina on ihan eri. Samoin hahmot, ja ajanjakso.

Tarinan sisällä kerrotaan kummitustarinaa, jossa Enklannissa avautuu paikka aupairille, amerikkalaiselle tytölle, joka rakastaa seutua. Hän kaitsee tyttöä, Floraa ja poikaa, Milesiä. Flora juttelee mukavia jo ensalkuun, ja esittelee taloa. Mutta kylpyhuoneessa tyttö näkee ehkä kummituksen, muttei peljästy. Lasten vanhemmat ovat kuolleet. Talossa on vain kaksi työntekijää, taloudenhoitaja ja kokki. Ja puutarhuri.

Poikakoulussa hihhuli opettaa liperit tiukilla. Kuulostaa Dostojevskin Riivaajat romaanilta. Siat ja demonit. Miksi hihhulit puhuvst lapsille demoneista ollenkaan. Miksi koulussa edes on hihhuleita "opettajina". 

26.05.2022 aloitin.

Luoja Mike Flanagan. 

Pääosassa Victoria Pedretti, Oliver Jackson-Cohen, Amelia Eve, T'Nia Miller, Rahul Kohli, Tahirah Sharif, Amelie Bea Smith, Benjamin Evan Ainsworth, Henry Thomas.



The Haunting of Hill House (2018) kauhusarja, draama. 1 kausi. Pelottavan kirjailijan Shirley Jacksonin romaaniin perustuva minisarja tai yksikautinen sarja Netflixistä. Aloitin. 25.05.2022.

Ensimmäinen lukemani Shirley Jacksonin suomennettu teksti oli hyytävä novelli Arpajaiset. 1990-luvun antologiassa. Paljon hänen kirjojaan löytyy englanniksi sähkö- ja äänikirjoina. Suomeksi ostin omaksi Tämä linna on aina ollut meidän. Festareilla valkokankaalla ja Yle Teenalla ja Areenassa oli hieno ja hyytävä elokuva Shirley, joka pohjautui, persoonallisesti, ja sadistisen psykologisesti Shirleyn kirjailijan elämään mielikuvitukseen, persoonaan.

Tämän sarjan on kehittänyt ja ohjannut Mike Flanagan.

Alkuteos: Shirley Jackson: The Haunting of Hill House, 1959.

Carla Gugino on Olivia Crain. Elizabeth Reaser on Shirley Crain Harris. Henry Thomas on Hugh Crain. Annabeth Gish on Rouva Dudley. 

Victoria Pedretti on Eleanor ”Nell” Crain Vance tässä sarjassa The Haunting of Hill House (2018). 

Ja Danielle ”Dani” Clayton tv sarjassa The Haunting of Bly Manor, 2020. 

Kahdessa aikatasossa liikkuva kummitustarina. 

The Haunting-antologiasarja Netflixissä halloweenin aikaan julkaistu, 12.10.2018 alkaen. Toinen kausi The Haunting of Bly Manor julkaistiin niin ikkään halloween-kaudlela 9.10.2020.

Toukokuuta on kulunut vasta 9 päivää, niin kaksi sarjaa kesken / aloitettu. 




Requiem. Minisarja vuodelta 2018, tehtiin vain yksi kausi. Mysteeri, jännäri, draama. Koska Joel Fry on messissä. Vaikkei ole pääosassa, vaan ensimmäinen jakso on nimeltään Matilda, pääosassa saman niminen sellisti. (äskön katsoin myös sellisti-naista leffassa Metal Lords) 

Persoonallisen näköinen nainen, otsatukka ja kajal, huippumuusikko elää vapaan sinkun heteroelämää, hoidot vaihtuvat, ja haluavat tehdä aamuisin hollamdaise-kastiketta brunssille, eikä häipyä. Luotettava ystävä (Joel Fry) kuuntelee ja kannustaa, työssäkin. Matildan äiti on ihan nornaali, kunnes suuren konserton alkaessa tulee yllättäen konserttitalon takaovelle oudosti käyttäytyen, ruusupuketti kädessään. Ja tapahtuu hirveitä. 

Kartanoromantiikkaa ja gotiikkaa, unia, aaveita, kenties. Yliluonnollinen, kumma, traumat. 




Mennyttä:

Tv sarjat 2022: huhtikuu

Herrasmiesliiga 3s, kaikki jaksot, oma dvd. 

Salainen agentti Harry Palmer (2022) Yle, aloitin. 

Vikings 3s, 7e. Uudelleen katselussa koska Linus Roache, Lothaire Bluteau, Gustaf Skarsgård, Kevin Durand ja tietysti Katheryn Winnick. 

Moon Knight 6/6, 5/6, 4/6, 3/6 

Viideskin jakso pärähti eetteriin. 

Neljäs jakso pärähti eetteriin #MoonKnightu, mtta ehtiikö tässä ja kahdessa seuraavassa maailma / maailman parantaa, pysäyttää, selittää. Jännite pysyy kun jaksot ovat suht lyhyitä, ja pehmeitä arvoja edustava epävarma tavis Steven on raikas tuulahdus supersankarieepoksissa  https://t.co/NQWlrRmpu0

Tv. Paul Schraderin uusimpien elokuvien päähenkilöt Oscar Isaac (dissosiatiivisen identiteettihäiriön omaava nörtti britti, nimi ei jää työkavereidenkaan mieleen) ja Ethan Hawke (kulttijohtaja, skarabeen varastaja) kohtaavat Moon Knight'ssa.

Jakso omistettu Gaspard Ullielille

Onko paha paikka? No on. Paha paikka, 2. kausi, Yle Areena. Rikossarja..(The Bay. Käsikirjoitus: Daragh Carville. Ohjaus: Lee Haven-Jones ja Robert Quinn. Tuotanto: Tall Story Pictures, ITV, Britannia, 2019.) Ykköskauden näin aiemmin. 

Hollington Drive, S1. Britannia, 2021, Yle Areena, rikossarja. Upeat naiset sisarukset Theresa (Anna Maxwell Martin) ja Helen (Rachael Stirling) tuttuja monista sarjoista ja elokuvista, valmistelevat grillijuhlia kun heidän lapsensa viipyvät puistossa liian pitkään, ruoka on valmista, lapsia haetaan, muttei löydetä puistosta, vaan kaempaa metsästä. Lapset heittävät roskikseen jotain. Kaikki palaavat kotiin, grillijuhliin. Paitsi naapurin lapsi on kadonnut. Oikeasti. Neliosainen saeka, draama. Ketä uskoa. 


Wellington paranormal 1s, 3e

Moon Knight 1s, 2e.

Simpsonit kausi 32, jaksot 1-5. Mm muinaisessa Roomassa gladiaattorina, Lisa on Lisanardo da Vinci, Frida Kahlo ja Diego Rivera matkaavat Nykkiin, ja Riveralta tiltaan fresco, Rockefellerinä tietysti Mr Burns. Kauhujaksossa on äänestys, presidentinvaalit, ja muistellaan neljää viimeistä hirveää trunputin vuotta. Lisalla on kovin tutunoloinen Happy Deathday eikun Birthday. 

Kuinka nukavaa katsoa Disney plussalta eikä mistään ällöltä kanavalta, jossa kirkuu liian kovaääniset mainokset täysin turhista tuotteista. Siksi suoratoisto. Kuukausimaksu. 

True Detective 1. kausi, Hbo Max. Uuudelleen katseluun kylmäävä sarjamurhaajakeissi, joka on tehty taiten, myös näytelty. True Detective2 (014)  Draama, rikossarja, 3 kautta. Matthew McConaughey on Rustin Cohle, kipeästi kaivattu ateisti! Joka ratkoo rikoksia työkaverinsa Martin Hartin (Woody Harrelson) kanssa. 

Beforeigners 2. kausi, kaikki 6 jaksoa, Hbo Max 

Tin Star, 3. kausi ja 1. kausi Ruutu+

Leffat valkokankaalla 60/2022: Sergio Corbucci: MIEKKA JA NAAMIO (L’uomo che ride, The Man Who Laughs, 1966 / 16mm)

Leffat valkokankaalla 60/2022: Sergio Corbucci: MIEKKA JA NAAMIO (L’uomo che ride, The Man Who Laughs, 1966 / 16mm). Victor Hugon  romaanin mukaan. Tarinassa seikkailee myös Lucrezia Borgia, jonka elämänkerrat ovat hyvinkin kuumottavia ennen GoT:ia. Myös Cesar-broidi on mukana https://t.co/XWly7Pr7fB

Elokuvan goottilaisin hahmo Angelo (roolissa Jean Sorel) oli hyvin edellä aikaansa, esi-bowie, esi-curt, esi-madmax kalkinvalkokasvoineen, punahiuksineen. Victor Hugon romaanin Nauruihminen, muunnelma, roolissa Jean Sorel. Seikkailuita ja heinälatokohtauksia sittemmin spagettilänkkäreitä tehneen Corbuccin https://t.co/NIqXT2xnHf

26.05.2022.







tiistai 24. toukokuuta 2022

OMEN-TRILOGIAPÄIVÄ 666 (6.6.2022) elokuvateatteri Orionissa

OMEN-TRILOGIAPÄIVÄ 666 (6.6.2022)

elokuvateatteri Orionissa 



Erikoisnäytökset

OMEN-TRILOGIAPÄIVÄ 666

6.6. kello 6 (pm) twitterissäni


Orion: 

" 6. kesäkuuta on Omen-elokuvien paholaislapsen Damien Thornin syntymäpäivä. Tänä vuonna kyseessä on erityinen numeromaaginen merkkipäivä, sillä 6.6.2022 on yhtä kuin 666! Cinema Orion juhlistaa ainutkertaista Omen-päivää esittämällä koko alkuperäisen trilogian suomeksi tekstitettyinä 35mm-filmikopioina. Elokuvateatterissa Suomessa Omen II ja Omen III nähdään nyt ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin, ensimmäistä kertaa sensuroimattomina! "


MA 6.6. klo 18.00

Richard Donner:

THE OMEN – ENNUSTUS

(The Omen, UK/USA 1976) 111 min – K16 – tekstitys: suomi, ruotsi – 35mm



MA 6.6. klo 20.15

Don Taylor:

OMEN II: DAMIEN – KIROUS

(Damien: Omen II, UK/USA 1978) 107 min – K16 – tekstitys: suomi, ruotsi – 35mm



MA 6.6. klo 22.20

Graham Baker:

OMEN III: THE FINAL CONFLICT – 7 TIKARIA

(Omen III: The Final Conflict, UK/USA 1981) 108 min – K16 – tekstitys: suomi, ruotsi – 35mm



sunnuntai 22. toukokuuta 2022

Turun kaupunginteatterin Amadeus kikattaa katsojan kyyneliin asti tähtisilmäisenä taiturina, ikuisena Peter Panina. Vieressä Saituri suivaantuu, katkeroituu ja myrkyttää - monin tavoin

Turun kaupunginteatterin Amadeus kikattaa katsojan kyyneliin asti tähtisilmäisenä taiturina, ikuisena Peter Panina. Vieressä Saituri suivaantuu, katkeroituu ja myrkyttää - monin  tavoin.
Kyyn eleine[e]n. 

Teatteri. Ei pelkästään kateudesta, katkeruudesta ja kaiken myrkyttävästä vihasta, pahuuden valinnasta. Myös tekijöistä koronan keskellä, taiteen ja kulttuurin alasajosta, keskinkertaisuudesta, konservatiivismista, tukijoista. 




Rokokoon aikaisella shakkiruutulattialla pelataan kovaa peliä. Se voi liittyä myös Bergmanin elokuvaan Seitsemäs sinetti. Turun kt:n suuren näyttämön AMADEUS sopii Turun kt:n pienen näyttämön Don Juanin jatkoksi, kummassakin kun soi Don Giovanni. Myös Oopperan kummituksella on kovin Figaron häitten tyylinen koominen ooppera ja tietysti Don Juan Triumphant. 

Vaikka mainokset ovat yrittäneet banalisoida Mozartia, niin silti saan Stendhalin syndroomaa. 
Kyllä. 

Mozartin ja Salierin soppaan voisi lisätä vielä lahjakkaan muusikon Maria Anna Nannerl Mozartin, joka oli veljeänsä Wolfgangia parempi, mutta jonka ura keskeytettiin, koska hän oli nainen. 




Amadeus leffa nähtiin tuoreeltaan luokkaretkelä, ja jonka kävin myös yksin katsomassa. Oli vuosina 1984 ja 1985 yksi järisyttävä elokuva! Se on yksiä lemppareitani. Kaikessa. Silloin kun sovitan peruukkia. Tai kun arvostelen näytelmää jossa liikaa nuotteja. 

Amadeus Turun kaupunginteatterilla 10.02.2022 sekä 19.02.2022. Kirjoitan jahka tokenen. 

Erityisen hienoa oli Turuus näyttämöllä olevien naisten määrä - myös miesrooleissa. Naiset ovat alkuperäisessä teoksessa niin rajattuja, harvoja, suppeita, vain himon kohteita. Todella huonoja rooleja naisille. 


Silmäkarkkia ja ekstaasihattaraa. Amadeus Turun kaupunginteatterilla 10.02.2022. Neonpinkki käsiohjelma vie moninverroin huikentelevaiselle supertähtien 80-luvulle, jolloin näin Amadeuksen valkokankaalta, kouluretkellä ja omaksi huvikseni. Pink on myös punk, ja sitä pidetään vähäarvoisempana kuin vaaleansininen, joka on poikien väri, ja poikakuninkaallisten, jotka perivät kruunun ja vallan väri. Vaaleanpunainen on tyttöjen väri, unelmoinnin väri, hattaran, punkin, makean. 

Se on vallankumouksellinen, hedonistinen, provosoiva ja kekkuloiva väri. 

Logistisista syistä otin matinean, päivänäytöksen, kumpaankin esitykseen. 

Kyllä Salieria korpeaa. Kateus ja keskinkertaisuus. 

Miro Lopperin nuoresta tähtisilmäisestä Amadeuksesta tuli mieleen 17-vuotiaan tähtisilmä Andy McCoyn haastattelu, jossa hän tulevassa tähtää aina vain ylemmäs, ja ylemmäs... Hänellä on myös hyvin Andymäiset röyhkeät rokrok-kiiltokengät. 


 Väliajalla: 


Elämältä kaiken sain! kuului reteesti teatterin lämpiön ratiosta, kaiuttimista. Seuraavaksi sitten Salierin pariin. Joka ei ihan kaikkea saanut. Kun taas toiset sai... 
 
Kaksikko Karvonen ja Lopperi on kohdannut aiemmin Ryhmiksen siis Ryhmäteatterin Seitsemässä veljeksessä, Juhanin ja Laurin rooleissa. He ovat myös kuin Ohukainen ja Paksukainen, kun Salieri-Karvonen katsoo suoraan kameraan, katsojaan, nykyaikaan silmät selällään, kummastellen, ja Amadeus-Lopperi haahuilee omiaan. 

Karvosen spesiaalia on puhua tavattoman nopeasti suuret määrät vuorosanoja, mutta kuitenkin niin, että katsoja hengästyneenä kuulee ja rekisteröi kaiken. Uskoo, ostaa kaiken. Lopperi on taas notkea sirkusihminen, akrobaatti, kuten leijumassa Aleksis Kivenä Ryhmiksen näytelmässä vaijerien huutaen: Minä elän. Ja tämän Amadeuksen alun biljardipallokohtauksessa hänellä on Willem Dafoen ilmeitä. Mutta kuitenkin hän saalistaa kissimirri-Constanzea, ja maukuu samalla lailla. Heillä on omat ja yhteiset kinky-hetkensä. Ja miltei päästään parisuhteen ulkopuolellekin. 


Kuinka mukavaa on päästä teatteriin! 
 
Lopperin Mozart on Måneskin-maista nuorta iloa, röyhkeyttä ja seksuaalisuutta päivitettynä Jerry Lee Lewiksen pianon takomisesta, alkaen varsamaisuudesta, kissanpennun leikistä, kun Salieri salakatselija näkee hänet ensi kerran. 

Karvosen Salierin synkkiä sävyjä näkyy me too -kohtauksessa, josta en Formanin leffan directors cut dvd-levystä pitänyt. 

Näin, ah, aikoinaan Amadeuksen, Formanin leffan tuoreeltaan kouluretkellä, menin heti katsomaan uudelleen. Turun kaupunginteatterilla voi kokea samaa hurmiota. 

#välitaukotviitti 

Rakastin myös 3-vuotiaana Figaron häitä, jotka tulivat tv:stä. 


Shakkiruutulattialla 19.02. suohonnäyttelemisestä ei ollut kyse, ei turhaa kilpaa, vaan kumpikin ylitti itsensä viime viikkoisen verrattuna, Lopperi lopun uusissa nyansseissa, ja Karvonen alun italiaanon kummisedän makaaberiuden ja Meat Loafin mahtipontisuuden kautta, ja ei kummankaan kautta. 

Juuri kun ihminen ajattelee, että Salieri-Karvonen näyttelee kuin Marlon Brando Godfatherin roolissa, niin hän muuntaakin virityksiä. Tuo ei ollut pilkallinen huomio. 

Koska Constanza sanoi Wolfgangin sanoneen, että kaikki italialaiset ovat näyttelijöitä, ja varoa erityisesti tätä Salieria, joka on paha. 

Lopperi taisi näytellä nenä verta vuotaen, mutta näytöstä ei peruuteta, ja lavalla on oltava, vaikka peruukki palaa....
No tässä ei palanut peruukki. 

Kuinka meta Amadeus näytelmänä on, Suomessa, koronan aikana, kun kulttuuria ja taidetta ajetaan alas, näyttelijät eivät saa tehdä jo sovittuja töitä täysipainoisesti miltei kahteen vuoteen, eivätkä katsojat pääse katsomoon? 

Taide ja kulttuurihan on tärkeintä, mitä meillä on mielenterveyden lisäksi, ja mielenterveyttä ylläpitäen. Teatteri, joka on yhteisöllinen tila, jossa tapahtuu vuorovaikutus, illuusio. 
Ihme. 


#Amadeus 19.02.2022. Mainiota, että perse/kakkahuumoria ei oltu poistettu partituurista, vaan se oli samaa iloittelevaa, vapaata ja röyhkeää kuin Mozartin kirjeissä. Jos ne nyt olivat Mozartin kirjeitä joita luin 80-luvulla.

Mainiota, ettei teosta oltu vesitetty, että saadaan enemmän katsojia. 
 


Simpsoneissa oli joskus hauska jakso, jossa Lisa Simpson taisi olla Salieri. 

(Tai sitten Maria Anna Nannerl Mozart, Wolfgangin isosisar, joka oli häntä lahjakkaampi muusikko, mutta jonka uran isä pisti jäihin, koska nainen oli nainen, jonka piti mennä häihin, ts naimisiin jonkun ukon kanssa, ja hylätä uransa.) 

Lisa, tuo älykäs, humaani, 8-vuotias lukutoukka, kasvissyöjä ja luonnonsuojelija, taidetta ja kulttuuria arvostava tyttö, joka soittaa jazzia saksofonillaan. Niin tyhmä isoveljensä Bart, joka tekee vain rikoksia ja tyhmyyksiä, nauraen, vastuuttomasti, eikä lue läksyjään. Bart taisi olla Mozart. 

Jossain toisessa jaksossa siis Bart pääsi soittamaan huippujazzmuusikoiden kanssa, jotka olivat tietysti miehiä, ja Lisa joutui katsomaan sivusta, vaikka on soittanut jazzia joka päivä useamman vuoden ajan, ja veljensä vain paiskoo rumpupalikoita rumpuihin, ja kaikki ihastelee. 




Nyt seuraa spoilereita eli pillauksia eli paljastuksia, koska eihän analysointia voi kirjoittaa kertomasta motiiveista ja tapahtumista.


Jos et ole koskaan nähnyt Amadeusta leffana etkä näytelmänä, niin mene katsomaan.
 
Nyt. 

Kuuntelin tämän muuten eilen äänikirjana, joka oli lähinnä kuunnelma: AMADEUS. L.A. Theatre Works 27.02.2017.  

Tässä Salierina Michael Emerson (Lost, Saw, The Legend of Zorro, The X-Files). 

Ja Mozartina James Callis (Austenland, Sex, Chips & Rock n' Roll, ihana tv sarja, Bridget Jones leffat)  

Mutta palatakseni tähän Amadeus-jaksoon, jossa Homer Simpson pitää tätä Peter Shafferin näytelmää, fiktiivistä tarinaa täysin totena, että Salieri olisi sekä fyysisesti että psyykkisesti myrkyttänyt Mozartin, tuhonnut tämän uran, neron uran, 
nuoressa iässä, kun Amadeus poltti, poltti kynttiläänsä molemmista päistä, ja sävelsi yömyöhään pienessä, törkyisessä loukossa, läävässä, yksinään, hyljättynä, pennittömänä tyhjien pullojen keskellä, niitä suloisia, ikuisia, puhtaita, yleviä säveliään, vaikka muste jäätyi pulloon, ettei enempää nuotteja voinut kirjoittaa.... 

Niin Homer innostui Milos Formanin leffan Amadeuksen roolissa olleesta Tom Hulcesta niin, että meni aamulla töihin tooga päällä.

Tuo oli viittaus miesten sikailuelokuvaan, jota komediaksi kutsutaan. 

Mutta olen aina kuten Homer, innostun ja menen ekstaasi edellä elokuviin ja näytelmiin, koska minulla on hyvä vainu. Menen säkki päässä, kuten lehmälle, joka viedään oudolle laitumelle, ja josta kuvataan kuvasarjaa säkin otettua päästä, kuinka lehmä ihmettelee. Ei pelkästään uutta navettaa. Hankin tiedon jälkikäteen, eli minuun ei todellakaan vaikuta teoksen saama kritiikki, koska hommaan liput kuukausia ennen, osan saan ilmaiseksi, koska kirjoitan esityksestä, kuten sain liput 10.02. esitykseen, kiitoksia Turun kaupunginteatteri! Itse ostin lipun 19.02. esitykseen, koska silloin lauvantaina istuin eturivissä, ja 10.02. istuin keskellä. Teokset voi nähdä kahdesti, jos terveyttä piisaa, ja saa lapsenvahteja ja muuten arjen rullaamaan. 

Suosittelen. 


Rock me Amadeus.
Amadeus.





Amadeus köyhtyi, hänet köyhdytettiin. Hänen piti ansaita palkkansa. Hän ei saanut tilaustöitä tai oppilaita, koska hänellä on huono maine, rivo ja huikentelevainen kikattelija, joka loi loistavaa, loistavaa musiikkia. 

Kun taas hovin rikkaat, etuoikeutetut miehet eivät tarvinneet maksaa mistään, ei millään tasolla. 

Miksi juuri klassikkonäytelmä Amadeus valittiin tälle keväälle. Se toimii päänäyttämöllä, mutta käy myös pienelle näyttämölle, jonne ehkei yksi elementti sinne mahdu. Ei, en tarkoita neron egoa... 

Ensemble koostuu päätähtien vierailusta ja sivurooleissa on Turun kaupunginteatterin omaa populaa. 
Sekä Salieri että Amadeus on sopivasti valittu kohtaamaan toisensa, keskenään. 

Kun Aleksis Kiven Seitsemän veljestä romaanissa on lopussa tärkeintä rauha, sovinto, niin myös Amadeuksen pieneen vaudevilleteatteriin tekemä hupaelma Taikahuilu sisältää kauniin sovinnon Wolfgangin ja ankaran isänsä välillä. Näin ainakin Salieri huomaa. 


Suosittelen. 


Rock me Amadeus.
Amadeus.





Tekijäloota:


Tekijät Teksti Peter Shaffer 
Suomennos Sami Parkkinen 
Ohjaus Tuomas Parkkinen 
Lavastus Jani Uljas 
Pukusuunnittelu Tuomas Lampinen Maskeeraus Anna Kulju Valosuunnittelu Jari Sipilä Äänisuunnittelu Jari Tengström 
 

Rooleissa 
Miro Lopperi, Santtu Karvonen, 
Linda Hämäläinen, Minna Hämäläinen, 
Stefan Karlsson, Miska Kaukonen, 
Ulla Koivuranta, 
Mika Kujala, Ulla Reinikainen, Riitta Salminen 
+ muusikko Henna Linko 
 
Näytelmän esitysoikeuksia valvoo Nordic Drama Corner Oy 

Raileri:
   


Mitä Turun kaupunginteatteri kertoaa esityksestä: 


AMADEUS 
Ensi-ilta 4.2.2022, oma tuotanto 
Näyttämö: Päänäyttämö 
Kesto: noin 3 h 15 min 

 Keskinkertaisuuden kirous 


"  Antonio Salierilla on säveltämisen taivaallinen lahja. Hän on pyhittänyt elämänsä työlleen Itävallan keisari Josef II:n hovisäveltäjänä. Kun Wienin hovia saapuu viihdyttämään ihmelapsi Wolfgang Amadeus Mozart, Salieri huomaa, että toinen onkin saanut häntä niin paljon enemmän! Kuriton, suorastaan räävitön Mozart säveltää vaivatta kuin luikuria laskettelisi ja nerous paistaa teoksissa Salierin keskinkertaisuutta ilkkuen. Hovin sisäpiiriläisenä Salierilla on mahdollisuus joko nostaa tai tuhota nuori kollegansa. Amadeus on yksi esitetyimmistä nykyajan klassikkonäytelmistä. Parrasvaloissa sen pitävät herkullinen valta-asetelma ja henkilöhahmojen tunnistettava kamppailu toistensa – mutta etenkin itsensä kanssa. Kukapa ei olisi janonnut arvostusta, vertaillut itseään muihin tai tuntenut sisällään kateuden syövyttävää voimaa. 


 “Myös minä pidän tätä yhtenä parhaista näytelmistä, mitä elinaikanani on kirjoitettu. Minua siinä koskettaa oman keskinkertaisuuden teema, sen tajuaminen, etten olekaan nero, enkä tule koskaan tekemään mitään kuolematonta. Tätä Turun Kaupunginteatterin Amadeusta lukuun ottamatta", naurahtaa ohjaaja Tuomas Parkkinen, jonka pitkältä saavutuslistalta löytyvät muun muassa Jekyll & Hyde -musikaalin ohjaus (TKT 2013) ja libretto menestysmusikaaliin Tom of Finland (TKT 2017). Amadeus on Peter Shafferin fiktiivinen tarina historiallisten henkilöiden koko 1780-luvun ajan jatkuneesta kilvoittelusta ja kuumeisesta halusta luoda toinen toistaan ikiaikaisempia sävellyksiä. Suuren taiteilijaelämäkerran kuningasrooleissa Salierina katkeroituu Santtu Karvonen ja Mozartina lapsekasta elämäniloa pursuaa Miro Lopperi. "



 #Amadeus 19.02.2022, 10.02.2022


Suosittelen kuuntelemaan ja katsomaan Helmetin kirjastokortin omaaville Borgiat eikun Medici -palvelua, jossa voi katsoa ja kuunnella maksutta oopperoita ja muuta klasaria, kuuntelin kotimatkalla puoli tiimaa Figaron häitä, olipa moderni näyttämösovitus, ja puoli tiimaa Taikahuilua, paa pa pa. 



Luen lisää: 

"Wienissä Itävallassa sijaitseva Mozart-museo haluaa uusimmassa näyttelyssään puhdistaa italialaisen säveltäjä Antonio Salierin ryvettyneen maineen. Salierin on uskottu tappaneen säveltäjä Wolfgang Amadeus Mozartin myrkyttämällä." YLE, 2014:

Amadeus, ah, BD. Valkokankaalta näin tuoreeltaan 1985, kahdesti, mm luokkaretkellä.

Amadeus, ah. Amadeus (1984) draama/musikaali, 2 h 40 m. Kirjaston BD. Valkokankaalta näin tuoreeltaan 1985, kahdesti, mm luokkaretkellä. Viimeksi näin näytelmänä Turun kaupunginteatterilla, BRAVO!, kahdesti niin ikkään, 2021. Vaiko 2022. Kuuntelin äänikirjana lukuaikapalvelusta, se oli enemmänkin kuunnelma ja esityksen taltiointi, kiinnostavin näyttelijöin.

Pitempi versio. Olen tottunut lyhyempään versioon näinä vuosikymmeninä. 

Kun tähän ymppää vielä Simpsonien version, jossa huoleton kakara Bart on Mozart, ja Lisa kateellinen Salieri, ja Homer, joka tarinan kuultuaan pitää sitä totena, ja innostuu Tom Hulcesta, ja kukapa ei, ja menee aamulla töihin tooga päällä.


No kukapa ei. Viitaten Hulcen rooliin eräässä vallan toisessa elokuvassa.

Tämä oli niitä suuria 80-luvun elokuvia, jolloin sai humahtaa, ja humaltua elokuvan taikaan, taiasta, vanhaan Prahaan, tai missä eurooppalaisessa kaupungissa kuvattiinkin. Tämä jatkaa Formanin elokuvien sarjaa, jossa fokuksessa on mielenterveys, siis mielisairaala, ja mielenterveyden hoito, kuten Yksi lensi yli käenpesän. Yksilön vapaudesta, taiteen merkityksestä. Kuinka hyväksikäytämme taidetta, kulttuuria, taiteilijaa. Tähtikultista, kateudesta, katkeruudesta. Keskinkertaisuudesta. 

Huonoja, yksipuolisia naisrooleja.

Muuten, Amadeus ei ollut ainoa musiikillisesti lahjakas perheessään. Hänen sisarensa oli lahjakkaampi....


Mutta keneen satsattiin...


Julkaisupäivä: 19. lokakuuta 1984 Suomessa. 

Ohjaaja: Miloš Forman. Perustuuu Peter Shafferin osin fiktiiviseen näytelmään Amadeus. 

Tom Hulce on Wolfgang Amadeus Mozart.

F. Murray Abraham on Antonio Salieri.


Mainioita luonnenäyttelijöitä, hovin pokkurointia, hulppeat aidot puitteet, kaunis vanha aika.

Kiinnostavaa on, miten Mozartin oopperat ovat vaikuttaneet Oopperan kummitukseen, kuten Figaron häät > Il Muto. 

Ja Don Giovanni > Don Juan Triumphant.


Ja Herr Sommar ei ole yltänyt edes keskinkertaisuuteen... Hänet valittiin nuoren tytön musiikkiopettajaksi, koska Mozart olisi ollut liian vaarallinen. 


Johannes Chrysostomus Wolfgangus  Theophilus Mozart. 


Rakastin, muinoin, kirjaa jossa on Mozartin ja äitinsä kirjeitä, oli ne sitten aitoja eli ei. Kieli oli hyvin räiskyvää, vulgääriä ja hauskaa. 


Kolmivuotiaana minulle parasta tv:tä oli Figaron häät. 


Miten Amadeus, Tom Hulce, viettelee innostaa,, sanoillaan, ideoillaan, musiikillaan, luovuudellaan, ilollaan. 



Mozartin ja Salierin soppaan voisi lisätä vielä lahjakkaan muusikon Anna Mozartin, joka oli veljeänsä Wolfgangia parempi, mutta jonka ura keskeytettiin, koska hän oli nainen. Elokuvassa ja näytelmässä häntä ei käsitellä, ei edes mainita. 

Maria Anna Walburga Ignatia Mozart, lempinimeltään Nannerl. 

"Maria Anna Mozart syntyi Salzburgissa Itävallassa vuonna 1751. Hänen isänsä Leopold ryhtyi opettamaan Maria Annalle klaveerin soittoa tämän ollessa seitsenvuotias, ja Maria Anna menestyi opinnoissaan niin hyvin, että vuosina 1762–1773 perhe kiersi Euroopan hoveja ja suurkaupunkeja esittelemässä Mozartin sisaruksia lapsineroina. Anna Mariaa pidettiin usein alkuaikoina veljeään parempana muusikkona, sillä hän oli taitava klaveerin ja fortepianon soitossa. Molemmat sisaruksista osasivat soittaa vaikeatakin musiikkia sekä säveltää, ja heillä oli erinomainen sävelkorva. Marianne Mozartin ura kuitenkin pian pysähtyi, sillä hänen vanhempansa uskoivat, ettei hänen olisi enää viisasta jatkaa uraansa ollessaan avioitumisikäinen. Hänen isänsä Leopold kielsi tyttäreltään musiikin enemmän opiskelun. Sen jälkeen Maria Anna Mozart oli äitinsä kanssa kotonaan hänen isänsä kierrellessä Eurooppaa Maria Annan pikkuveljen kanssa." lainaus wikipediasta

 

Tällä hetkellä äänikirjana tai paremminkin kuunnelmana AMADEUS. L.A. Theatre Works 27.02.2017 Tässä Salierina Michael Emerson (Lost, Saw, The Legend of Zorro, The X-Files). Ja Mozartina James Callis (Austenland, Sex, Chips & Rock n' Roll, ihana tv sarja, Bridget Jones leffat) Amadeus leffa nähtiin tuoreeltaan luokkaretkelä, ja jonka kävin myös yksin katsomassa. Oli vuosina 1984 ja 1985 yksi järisyttävä elokuva! Se on yksiä lemppareitani. Kaikessa. Silloin kun sovitan peruukkia. Tai kun arvostelen näytelmää jossa liikaa nuotteja 


Turun kt:n versiosta: Elämältä kaiken sain! kuului reteesti ratiosta. Seuraavaksi sitten Salierin pariin. Joka ei ihan kaikkea saanut. Kun taas toiset sai... 

Turun kt:n AMADEUS sopii Don Juanin jatkoksi, kummassakin soi Don Giovanni. Myös Oopperan kummituksella on kovin Figaron häitten tyylinen koominen ooppera ja tietysti Don Juan Triumphant. Vaikka mainokset ovat yrittäneet banalisoida Mozartia, niin silti saan Stendhalin syndroomaa Lopperin Mozart on Måneskin-maista nuorta iloa, röyhkeyttä ja seksuaalisuutta päivitettynä Jerry Lee Lewiksen pianon takomisesta, alkaen varsamaisuudesta, kissanpennun leikistä, kun Salieri salakatselija näkee hänet ensi kerran. Kaksikko Karvonen ja Lopperi on kohdannut aiemmin Ryhmiksen 7 veljeksessä, Juhanin ja Laurin rooleissa. Kuinka mukavaa on päästä teatteriin! Karvosen Salierin synkkiä sävyjä näkyy me too -kohtauksessa, josta en Formanin leffan directors cut dvd-levystä pitänyt. Näin ah aikoinaan Amadeuksen tuoreeltaan kouluretkellä, menin heti katsomaan uudelleen. Turun kaupunginteatterilla voi kokea samaa hurmiota #välitaukotviitti




Elokuvan jälkeen:

Making of katsoin. 

Sekä kommenttiraita seuraavaksi... Kommenttisota puhelin ehdotti. Director's cut -version kommenttiraita.


Maria Teresia militäärisairaala, entinen sotilaamuseo. yläkerrassa salaisen poliIisin salaisia asiakirjoja. 

Noin 30 salaisen poliisin edustajaa ekstroissa. 

Aito puinen ooppera, Parhaiten säilynyt, täynnä kynttelikköjä ja valtavia peruukkeja. Tässä oopperassa oli Don Giovannin ensi-ilta. Tässä on aito Mozart seissyt. Shaffer meni piiloon itkemään kun sai sen tietää. 

Don Giovannin kuvauksissa Don Giovannilla on valtavan pitkä sulka. Tietysti se syttyy palamaan. 


Kommunismi oli säilyttänyt Prahan 1700-luvun näköisenä vaikka kameraan käänsi 360 astetta. Vain sähkölangat oli uusia, nykyaikaa, siis kasaria. Muutama kaasuvalo piti vain pystyttää.


Kaikki musiikki oli etukäteen äänitetty. Tom Hulcen piti vain opetella soittamaan oikeilla näppäimillä. Samoin keisarinkin (mainio Jeffrey Jones).


Myöskään mitään toistuvaa Mozart-teemaa ei ollut, koska mitään toistoa ei haluttu. Niinpä Amadeus kuulostaa tosi raikkaalta, vaikka olen sitä usein veivannut 80-luvulta teininä lähtien. Vaikka mainokset ovst yrittäneet pilata.

Ennenkin on elokuvissa ollut hienoja luonnenäyttelijöitä nimenomaan sivurooleissa. Mutta nämä muistaa ikuisesti. Ohjaaja kertoi inhoavansa leffoissa kun tulee tyyppi ja sit se katoaa, ja ilmestyy uudelleen, vai oliko tuo se. Niin hovin ja oopperan tärkeimmät jäsenet erottaa selkeästi toisistaan, mikä on heidän suhteensa ja agendansa, mikä on nokkimarjestys.

Yleensä "kansanmiehille" on ollut sivurooleissa tilaa näin paljon. 

Mutta kukaan ei ylinäyttele. 

Arkkipiispa raivostuu! 

Orsini-Rosenbergin rooliin piti Murray tulla alunperin.

 Eeppinen pattle?



Muuta ja Tom Hulcea:





Tom Hulcen kiinnostavin roolityö valkokankaalla tositapahtumiin perustuva Sisäpiiri (The Inner circle 1991) jossa hän on Stalinin henk koht elokuvakoneenkäyttäjä. Ensimmäinen Kremlissä kuvattu leffa. Hienossa kohtauksessa lehmä kusee Stalinin muotokuvaan ... https://t.co/J2UJzGgNMi





Sosiaalisesta mediastani: