Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

torstai 27. heinäkuuta 2023

Babylon Berlin 2020: Ensin Gereon Rath vaikutti hyvin nuivelolta, mutta sitten hänen silmissään oli jotain samaa särkynyttä kuin Blixa Bargeldillä.

Ensin Gereon Rath vaikutti hyvin nuivelolta, mutta sitten hänen silmissään oli jotain samaa särkynyttä kuin Blixa Bargeldillä. Mikään ei olekaan miltä aluksi näyttää. Weimarin ajan kabaree toimii aina, uhkea konfettia pursuava sarja jossa myös inhorealismia.

Charlotte Ritter on polkkatukkainen johon heti samaistuu, tyttökirjojen sankari, joka lähtee illan tullen radalle, mutta joutuu taistelemaan töistään patriarkaatin pesäkkeessä, polliisivoimissa. L. A. Confidental ja varsinkin 8 MM -noirien tyyppinen dekadenttinen hengittävä muraali Berliinistä 1929-luvulla / vuonna.

Babylon Berlin on kiehtova, barokkimainen kattaus Weimarin ajan kabareesta, taiteesta, ilosta ja yksilön vapaudesta, mutta myös köyhyydestä ja työttömyydestä, natsismin noususta ( Meillä Yle TV1 ja Yle Areena ).

#BabylonBerlin kiinnostaa myös feminiini/maskuliini-akselilla: vahvat naiset joutuvat tekemään vastenmielistä tekoja sodan jälkeen. Herkät miehet ovat henkisestikin sirpaleina sodan jälkeen, ja lääkitsevät itseään, jotta unohtaisivat.

Alkuperäisteos: Volker Kutscher: Babylon Berlin. Seuraava Elisa Kirjan edullinen e-kirja on Babylon Berlin, jonka näin sarjana kyllä ensin. Laajentaa taustoja, lisukkeena fb:n Weimarin ajan ryhmä, jossa kiinnostavia aikalaiskuvia, taidekuvia, monimuotoisia, luovia persoonia - ennen natsiaikaa. En tiedä olenko Rath vai Charly.

Eilen illalla Babylon Berlin kirjasarjan eka osa loppui lyhyeen. Harmi. Uuden e-kirjan voi ostaa vasta 1.7. Hieman on eroja sarjaan, kirjassa on laajemmin mm Ohrana ja Tšeka, ja nämä tappipäät (preussilaiset piikkikypärän:t). Aika paljon huutomerkkejä!

Ei ole Tolstoita, mutta toisaalta - tarvitseeko kaikkien ollakaan.

Tämä on rikoskirja, neo noiria, villiä 20-lukua, jolle on koittamassa laskun aika.


Julkaistu 29.6.2020 18.51
Babylon Berlin 2020: tv sarjana ja kirjana.

Pääosassa on Gereon Rath, ja toiseksi tärkein henkilö on Charly eli Charlotte Ritter. He tutkivat saksalaisia rikoksia Berliinissä. Naisilla on vielä vähän mahdollisuuksia kouluttautua poliiseiksi jne, mutta tämä gimma kyllä pistää täysillä.

Itse olen humahtanut täysin Weimarin aikaan, Weimarin tasavallan aikaan sen vapauden, luovuuden, kahlitsemattomuuden ja hurjuuden vuoksi. Kunnes natsit sammuttivat valot, ja veivät keskitysleireille juutalaiset ja homot. Mitä jäi kulttuurielämään sen jälkeen.

Kirja ja tv sarja sopivat oikein mainiosti ja ilkeästi nykyaikaan, jossa on myös dance macabren, surmatanssin menoa, äärioikeiston annetaan nousta, sananvapautta hillitään, tyuöttömyys kasvaa, korrputio kasvaa, naisviha kasvaa, someviha kasvaa,  poliisiväkivalta on muuttunut mukiloimisesta murhiksi. Kaikki on mullin mallin.

Weimarin ajan teoksista rakastan näyttämöllä juttuja tyyliin Cabaret ja BENT.








      Weimarin aika, Berliini klubit ja muu matsku sosialistisesta mediastani:






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.