Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

tiistai 15. joulukuuta 2020

Mary Shelley ja samalla Frankensteinin morsiamet: The Bride

Elsa Lanchester kertoi - hänhän näytteli Mary Shelleytä ja samalla Frankensteinin morsianta samannimisessä elokuvassa - miten keksi oman ääntelynsä, kähimisensä. = > The Bride Of Frankenstein, ohjaus James Whale (1935) 

Miltei unohdetussa Frankenstein-elokuvassa The Bride ( 1985 ) rakennetaan myös naista, mutta tämä morsmaikku ääntelee kuin pantteri. Kömpelö goottilainen draama on paikoin liiankin suurieleistä, ja osin pysähtyneen jäykkää - kuten aikakautensa, 1980-luvun musiikkivideot - onhan tohtori Frankensteininä uuden aallon popahtavasta Police-bändistä sooloiluun siirtynyt megapop-tähti ja tuleva tantrisen seksin hehkuttama edelläkävijä Sting, ja kuolleista koottuna morsiamena Jennifer Beals [ Flashdance, L-koodi ]. Heti rainan alussa Frankenstein saapuu linnansa torniin jonka korkeasta katosta rotkottaa eloton, kursittu morsian valkoisissa siteissä - aika lähelle sadomasoa, eritoten sairaalakrääsän fetisismiä. Hänessä ei näy mitään parsimisjälkiä, vaan iho on kuin kiinalaista porsliinia. Hyvin on Frankenstein onnistunut tämän morsmaikun kanssa... Salamoi, kuinka sopivasti, ja morsian herää eloon sähköisesti.

Elokuvan ensimmäinen hirviö ei ole Frankensteinin luoma miespuolinen - ulkopuolelta groteski hirviö koska tämä kehittyy varsin sympaattiseksi kääpiökaveria ei jätetä -jätkäksi. 

Miehitys on ihastuttavan dekadenttiä dandyä, mm Quentin Crisp ja ah - Anthony Higgins [ älyllis-erotomaanisen upean barokkivyörytyksen Piirtäjän sopimus pääosa ] joka kekkuloi irstaana aatelisena valkoisessa puvussaan ja pitkässä letissään. 

Frankensteinin ja hänen suhteensa on kuin Shelleyllä ja Byronilla, he polttelevat hiljakseen savukkeita, viiniä komeista laseista maistellen, ja keskustelevat pehmeillä, mukavilla nojatuoleilla, takkatuli loimuaa romanttisesti, ja Higginsin roolihahmo sanoo: 

Runot, irstailu, naiset ja viini ovat avain viisauteen...


Lause sopii niin ikään 1800-luvun alun romantikoille kuin 1970-luvun glamrockin jälkeläisille, 1980-luvun itseriittoiselle sukupolvelle, uusille hedonistisille dandyille.. 

Tämä Frankenstein haluaa luoda täydellisen naisen - jotta tämä olisi tasa-arvoinen kumppani hänelle kaikessa. Itsenäinen, vapaa, rohkea! 

Huvittavaa kyllä, kun Frankensteini puhuu Keatsin Prometheus unbound teoksesta dandy-ystävälleen, niin Morsian korjaa teoksen kyllä olevan Shelleyn eikä Keatsin. Frankenstein ei millään usko olevansa väärässä ja vasta luomansa, kiitollisen naisen olevan oikeassa. Vaikka hän oli luonut tämän virheettömäksi. 

Lisää hupia feministille tulee pääni sisäisestä ajatusketjusta jossa Frankenstein ei mene suffragettien kokouksiin, eikä innostu kannattamaan kenenkään elävän naisen itsenäistymispyrkimyksiä, vaan haluaa olla kuten jumala tai kuten nainen, äiti joka synnyttää oikein odotetun tytön, jolle koko maailma olisi avoin. Kohtukateus! Kohtukateus! 

Mutta jalkalautahuumori sikseen. Ulkomailla Beck [ tuo föönin soittaja ja Loser, honey ] kekkuloi tarkoituksella könköiksi tehdyllä animaatio-videollaan ensin miehenä joka nostaa haudasta koiran luurangon jonka pistää narun päähän, sitten luurankona joka etsii päätänsä.


Tähän on jokin koira haudattuna.    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.