Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

keskiviikko 1. syyskuuta 2021

Eräitä tärkeimpiä teoksia minulle oli Odottamaton kotiinpaluu, sen kumpikin versio. Repin Atskissa

Eräitä tärkeimpiä teoksia minulle oli Odottamaton kotiinpaluu, sen kumpikin versio. Mies palaa kotiin, hän on ollut vangittuna poliittisten mielipiteittensä vuoksi. Hän palaa kotiin. Hengissä. Oli elokuvamaisia suuren draaman kohtauksia, niin kotiinpalussa kuin väkijoukossa, auktoriteettien, väkivallan edessä. Miehet, naiset, aktivistit, kotiinpalaajat. Nardonikit halusivat paremmat olot köyhille talonpojille. Mitä vastaanotto symboloi. Ja kenelle. Kenen puolella Repin oli, ja milloin. Ja mitä hattu kourassa tarkoittaa. Saako perheellinen olla aktivisti. Ja saako anarkistilla olla palveluskuntaa. Odottamaton kotiinpaluu, 1884–1888. Kun taas harjoitelmassa Odottamaton kotiinpaluu, 1883–1898 kotiinpalaaja on nainen, ylioppilas. Pinemmössö muotokuvassa, maalauksessa, hieman salapareräiseksi jätetyn näköisenä. Realismin edustaja maalaa realistisia kuvia, myös aiheet ovat realistisia eivätkä pömpöösejä valtaukkojen mairittelevia kuvia, vaikka niitäkin.  Ilja Repin Ateneumissa 21.08.2021 © Satu Ylavaara Photography 2021:
Tyttären, nuoren tytön punk-olemus, miltipä käärmemäiset silmät, tai kissan silmät. Onko siinä pelkoa vai ihmetystä. Syyttämistä?
Entä pojan haltioituminen, onko siinäkin jotain, pelkoa. Kuinka pitkään isä ollut vangittuna. Miksi isä pääsi pois. Antoiko isä ilmi, ja kenet. 
Odottamaton kotiinpaluu, 1884–1888


Odottamaton kotiinpaluu, 1883–1898  
lainaus Atskista: "Repin ei itse asiassa ollut ensimmäinen naisaktivistia kuvannut venäläinen taiteilija, vaan oli luultavasti saanut aiheen Nikolai Jaroshenkon maalauksista. Monet talonpoikaisen kansan olojen parantamista vaatineista ylioppilaista olivat naisia, ja itse asiassa naisylioppilasta tarkoittava venäjänkielinen termi kursistka sai kielteisen sivumerkityksen ja saattoi tietyissä yhteyksissä viitata myös aktivistiin ja jopa terroristiin.  "


© Satu Ylavaara Photography 2021


Sosialistisesta mediastani:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.