Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

torstai 2. joulukuuta 2021

John Landis on irti. John Landis saapui Helsinkiin 02.12.2021 Night Visions Maximum Comeback IFF, Cinema Orion

Today at cinema 02.12.2021. Valkokankaalta tänään. Ehkä. Night Visions Maximum Comeback IFF  leffafestarin toisen päivän kolmas ja viimeinen elävä kuva. Paikalla ohjaaja John Landis. Totisesti.

Vaihtokaupat (Trading places, 1983) sisälsi jo Lousin "työkavereiden" amerikan psyko -possen, nuoria sieluttomia juppeja, pörssimeklareita ahneessa, korruptoituneessa kapitalistisessa hullunmyllyssä nimeltä pörssi. Tai amerikka. Vaihtokaupat oli tomera jouluinen komedia ahneudesta, rikkaiden piittaamattomuudesta, rikkaiden etuoikeuksista, rasismista, kapitalismista, vallasta huumaantumisesta. Eräs prinssi ja kerjäläispoika -versio mielestäni.

Tähtinään Hollywoodin veteraaneja ja tuoreita kasvoja 80-luvulla. Elokuvateatteri Orionissa 02.12.2021. Luonnossakin yhtä innostava ja iloa levittävä ohjaaja puheli mukavia ja paljon.

John Landis on irti. John Landis saapui Helsinkiin. Vaihtokaupat oli tomera jouluinen komedia ahneudesta, rikkaiden piittaamattomuudesta, etuoikeuksista, rasismista, etnisestä profiloinnista, tähtinään Hollywoodin veteraaneja (sanan kummassakin merkityksessä) ja tuoreita kasvoja 80-luvulla. 

Vanhan ajan mustavalkoinen komedia väreissä. Komedian muotoon pakattu ilosanoma, muistutus tärkeimmistä asioista. Komedian muodossa voi kertoa monelaista tarinaa. Ja jopa vaikuttaa. Ennen kaikkea viihdyttää. 

Mutta miten valita sopeva näyttelijä kultalusikka suussa syntyneen etupikeutetun pörssidiileri Louis Winthorpe III:n (joka on todella wasp, ei millään muotoa juutalainen jne) osaan?

Miten John Landis sai leffaansa Vaihtokauppat (1983) Hollywoodin kultakauden, 1930-1940-lukujen tähden Don Amechen?

Näihin ja moneen muuhunkin saimme vastauksen.

Elokuvateatteri Orionissa 02.12.2021 Night Visions IFF, Night Visions Maximum Comeback


Dan Aykroyd on elokuvassa monipuolisesti läsnä ensin inhana juppina, etuoikeutettuna pehmopoikana, rasistina, joka joutuu katuojaan, ja joutuukin taistelemaan, että pääsisi kotiin, lämpimään, ja ostamaan ruokaa, kun on nälkä. Jokunen kohtaus Jamie Lee Curtisin kanssa on erityisen kuuma, siis heidän katseensa. 

Joulun sanoma myös saavutetaan, eli rikkaat, joilla hilloa on liikaakin, eivät jaa sitä. Joku jää aina sateessa seisomaan ravintolan ulkopuolelle katsomaan nälässä kun osa porukka pitää hauskaa. Jouluun kuuluu myös Holiday mood, aikea, ankea yksinäisyys ja suru, kuten tässä Aykroyd joulupukin asussa epäonnistuu itsemurhassa, pärjäämisessä ja juppielämässä, mutta onnistuuko hän muualla? 

Tuore kasvo Eddie Murphy on köyhä huijari eli veijarikomedian altavastaaja, sankari ja antisankari. Tämä on myös buddy movie, kamuelokuva, jossa kaksi kundia bondaa. Hän on sukunimeltään Valentine, johon salkku ja mulkku, eikun salkku ja juppi Louis törmää rikkaiden etuoikeutettujen ukkelien kerhon portailla. Valkoinen, hyvin valkoinen protestantti anglosaksi Louis luulee, että tummaihoinen katupoika, kadulla hyvin pärjäävä suplikkimies Valentine ryöstää hänet, vaikka kohteliaana vain tarjoaa salkkua. Vartijat ja kytät, hyvin valkoiset, profiloivat etnisesti nopsaan, että Valentine olisi lukkojen takana. Oli hän syyllinen eli ei. Kuvat internet



Jouluisia veteraanitunnelmia elokuvateatteri Orionin aulassa eilen 02.12.2021 Night Visions Maximum Comeback festareilta...



Sosiaalisesta mediastani:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.