Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

torstai 2. helmikuuta 2023

Kukkoilijat (In Bruges, 2008) tollokomediana alkanut rikoskomedia olikin aikoinaan upeaa Bruggen keskiaikaisen, erinomaisesti säilyneen kaupungin esittely

Kukkoilijat (In Bruges, 2008) tollokomediana alkanut rikoskomedia olikin aikoinaan upeaa Bruggen keskiaikaisen, erinomaisesti säilyneen kaupungin esittelyä. Olisin tuolloin halunnut sinne matkata valokuvaamaan, mutta olen eettinen ja ekologinen, niin en. Buddy movie eli kamuelokuva kaveruksista eli rikollisista jotka matkaavat kauniiseen, vanhaan kaupunkiin rauhoittumaan. On joulun aika, ei näy lunta. Mustan huumorin sävyttämä tarina. Draama jossa on sisällä useampi genre. Jännittävä värimaailma melkeinpä burgundin punainen. Tomppelit palkkamurhaajat katsovat taideaarteita, mm Hieronymus Boschin Viimeistä tuomiota. 

" Palkkamurhaajakaksikko Ray ja Ken lähetetään Lontoosta pariksi viikoksi rauhoittumaan Belgian Bruggeen. Idyllinen pikkukaupunki hurmaa Kenin täydellisesti, mutta kuumaverisempi Ray ei tahdo sopeutua uuteen ympäristöön. Myös Rayn mieli muuttuu, kun hän tapaa vastustamattoman viehättävän elokuvantekijän Chloen. "

Ohjaaus ja käsikirjoitus: Martin McDonagh, pääosissa Colin Farrell ja Brendan Gleeson, 

sama kolmikko kilpaa nyt mm oskareissa, ei enempää kuin yhdeksässä sarjassa, tuoreimmalla leffallaan, täydellisellä The Banshees of Inisherin (2022) jonka näin 31.01.2023 ennakkonäytöksenä cinema Orionissa. Leffa tulee ensi-iltaan huomenna. 

02.02.2023.

Colin Farrell on Ray. Brendan Gleeson on Ken. Clémence Poésy on Chloë. 

Ikäraja 16, draama / rikos / komedia, 1 h 47 m.

Arvostelut:

84 % (434 746) justwatch

5,0 ⭐⭐⭐⭐⭐ Episodi, Arvostelija: Hannu Liekso

7,9/10 ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐ Blockbusterista 6,90 €

4,3 ⭐⭐⭐⭐(12) Iltalehti

Suomenkielinen tekstitys, MUBI.  #kukkoilijat #kukkoilijatelokuva #inbruges #inbrugesmovie

Moraali, syyllisyys, sattuma, synti, seuraamukset, katolilaisuus. Boschin Vimppa tuomio. Ketkä hihhuleita pääsevät taivaaseen, ketkä joutuvat kiirastuleen, limboon tms.

Olisi kiva nähdä Farrellin leffa jossa hän ei olisi huolissaan tai ahdistunut. Mutta olisiko se silloin aito Farrellin elokuva.

Esikoisohjauksessa huumoria revitään herkullisesti, välillä ollaan poliittisesti epäkorrekteja, mutta se onkin Rayn tapa puhua, ajatella. Eri kohtauksissa Ray on todella inhottava, toisinaan hyvinkin samastuttavan inhimillinen. Ikään kuin testataan, ollaanko yhä hänen puolellaan.

Miten mies ratkaisee ongelmat. Millainen pitää olla miesten mies, Toksinen maskuliinisuus, pyssy kourassa. Saako raavaalla miehellä olla piilarit, rillit, tunteita. Millaisia tunteita saa tuntea. 

Toisaalta, miksi katolilaiset saavat tehdä mitä vaan, kunhan ripittäytyvät. 

Mikä on miehen kunnia, voiko mies muuttua, voiko antaa anteeksi. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.