sunnuntai 29. tammikuuta 2017

DocPoint -luento: Miten katson dokumenttielokuvaa?

Kirjasto 10 21.1. juuri suoraan Naisten marssilta luennolle. Erotatko dokumenttielokuvan genret toisistaan? Entäs mikä erottaa toisistaan uutisohjelman, realityn ja dokumentin? Näin voisi kysyä amerikkalaisilta. Tai tyhmiltä. Tai aloittelijoilta. Mutta näillä mennään. Ihminen luulee tietävänsä mikä on dokkari, mikä on amerikkalainen dokkari, tositv-skeidaa ja propagandaa. Mikä on kohudoku, miksi dokuja tehdään, myydään, jaetaan. Tulisiko enää dokuja jos ihminen eläisi rauhassa ja tasa-arvossa viljellen ja kierrättäen ja kissaa silittäen? Ja tietenkin kasvisruokaa tehden omasta maasta, kuten mekin mökillä ja ilman sisävessaa ja lämmintä vettä. Lintukoto, Impivaara, idylli voi olla - ja etsiä dokkaarin aiheita esim hirveästä historiasta. Että opimme.
DocPoint festivaalin taiteellinen johtaja Iris Olsson 

Petri Luukkainen

 Jouko Aaltonen, Kirjasto 10

" Dokumenttielokuvaohjaajat Jouko Aaltonen (Kusum, Kenen joukoissa seisot), Petri Luukkainen (Tavarataivas) sekä DocPoint festivaalin taiteellinen johtaja kertovat Kirjasto 10:ssä dokumenttielokuvan eri tyylilajeista ja antavat tärppejä tulevalle festivaalille. " Helmetin linkistä joka varmaan poistetaan mutta hae enemmän vaikka DocPoint -sivuilta t artikkeleista. Joita säilytetään

Naisen eurolla pystyin ostamaan vain kaksi lippua DocPointin dokumenttielokuvan festivaaleille - lisäksi voitin yhden lipun. 18€ on suuri raha, mutta meni hyviin kohteisiin.

Suosittelen: Death by Design dokumenttielokuva|a myös kaikilla öykkäreille jotka tviittaavat. Mutta millä hinnalla. Minun edellinen kännykkäni meni afrikkaan, koska se toimi puhelimena, sillä pystyi tekstaamaan. Taskulamppuukin toimi! Vaihdoin MaxwellSmartPhoneen ä-puhelimeen koska se on osa minua, taiteilijaa, köyhää, tallentajaa, valokuvaajaa. Sillä voi tehdä ja lähettää muistiinpanoja. En omista mitää mäkkiä enkä äpplen podeja enkä pädejä enkä phöneja. Minulla on Lumia ties mitä kolmanneksi halvin malli. Naisen eurolla, nääs. Minä en vaihda kapulaa kun malli vaihtuu - se on ihan sairasta. Vaihdan puhelinta kun se on niin rikki että tekstiviestit valuu nestemäisenä eikä mikään muukaan toimi. Minulla on kyllä useampi läppäri että työhuone muistuttaa starship ties mitä, mutta olen kasvissyöjä. En osta riisiä. En omista koiraa enkä citymaasturia. Käytän joukkokulkuvälineitä. Suihkussa olen harvoin. Mutta tarvittaessa. Ei hollywood-suihkuja. Ehkä samanmittaisia kuin Antarktiksella? Suomalainen kesämökkiläinen voi peseytyä järvessään ekologisesti sulaan aikaan ilman suihkushampoita. Mökillä ei sisävessaa, ja saunaan tulee vain kylmä vesi.
     Kuvaavaa on, ettei oikeata Death by Design traileria löydä googlettamalla - koska elokuvassa kritisoidaan Googlea. Aiheellisesti.

Docpointin ulkopuolella, ilmaiseksi tv:stä katsoin: Beware of Slenderman joka tuli HBO Nordicilta (alle 10 € pär kuukausi sarjoja kuten Game of Thrones, Westworld & Taboo, ja vanhempia kuten Twin Peaks, ja Dead Like Me. Lisäksi dokuja ) Beware of Slenderman oli kyllä ihmeellistä huuhaata, josta ei tiennyt ketä kusetetaan, alkukohta oli tosi, tosi tapahtuma, oikea rikos, true crime. Minusta oli ihanaa kun suomalaisissa kirjakaupoissa ei ollut true crime -osastoa. Beware of Slenderman dokkari oli minulle ennen tuntematon elokuva rikoksesta, jossa 12-vuotiaat tytöt puukottavat ystävänsä kuvitteellisen Creepypastan sivun hahmon vuoksi… Täysin käsittämätöntä. Minulle entuudestaan tuntematon rikos, myöskin. Teos tuli näkyviin HBO:lla 21.1. ja sen taisin katsoa tuolloin 24.1. Pikkutytöt puukottavat ystävänsä kuvitteellisen internet-hahmon Slendermanin vuoksi. Miksi? Pitääkö dokumentin vastata? Internet ja maailma on paha - senhän sanoo järkikin.. Mutta verkkoa voi käyttää myös empatian välineellä, ystävystyä, solidaarisesti, hakea apua, vertaustukea. Rohkaista.
    Dokkaria katsoessaan sattuu ikävästi sieluun. Tarina rinnastetaan vanhaan taruun Hamelnin pillipiiparista, joka lumoaa. Ja kaikki lapset katoavat. Elokuvassa on ällöttäviä pätkiä youtubesta, jossa eläimiä rääkätään. Näitä nämä pikkumurhaajat sitten katsovat ja kommentoivat. Keissi on vielä kesken - tuomitaanko heidät täysi-ikäisinä? Odotamme jatkoa. Inholla.

Dokkarit: Bright Lights: Starring Carrie Fisher and Debbie Reynolds (HBO Documentary Films) Rempseä, voimaannuttava, kreisi & rehellinen dokumentti Carrie Fisher & äitikkä. Heitä kumpaakaan ei enää ole luonamme. Carrie Fisherin hurja ja ehkä pelottavakin draici ja ehdoton voima ja elämänilo - kaikessa. Vahva prinsessa, jolla oli upea makuuhuone ja kolibreja porstuassa. Ihanata!

Katsoin Michael Mooren dokkaria Where to invade next, en nähnyt kokonaan, mutta Suomi mainittu! Rikkaat ja köyhät käyvät samaa koulua. Ei ole erikseen vain rikkaille tarkoitettuja kouluja. Suomessa. Ruohon takana on aina vihreämpää ;) Ei vaiskaan, on hienoa huomata kuinka muissa maissa osataan elää rauhassa ja tasa-arvossa, mutta on niin himpskatin vaikeaa saada omassa yhteiskunnassa sama aikaan....


DocPoint -luento: Miten katson dokumenttielokuvaa? ja docpointin ulkopuolisia dokuja:


BEWARE THE SLENDERMAN - Official Trailer (2016) HBO Documentary HD:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti