keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Antti J. Jokinen: Pahan kukat Orionissa 9.5.2017

SELOn ohjaajaklubilla elokuvateatteri Orionissa 9.5.2017 esittelyssä Pahan kukat. Paikalla ohjaaja Antti J. Jokinen elokuvansa Pahan kukat (2016) kera. Flowers of Evil (2016) finnish movie, songs of suburbs of Helsinki. Näin Pahan kukat ekaa kertaa Rakkautta ja Anarkiaa festivaaleilla, paikalla olis silloin Jokisen lisäks Viljami. Tämä katsomiskerta oli rauhallismpi, eka kerta oli hyvin mukaansa tempaava, elin taas uudelleen Pihliksen, punkin, silmälasit joita pitää piilotella ja Baudelairen. Jokisen haastattelun lykkään tänne - jos joskus ehdin...
      Eniweis, Baudelairelta nimen lainaava, sitä muuntava lähiökertomus koostui ainakin lähiöistä Pihlis, Kontula, Pasila ja Malmi. Kaikki kovin tuttuja. Jokinen halusi tehdä kuvan lähiöstä, ei yhdestä nimettävästä lähiöstä, joka on monikulttuurinen, rikas, köyhä, elävä, nukkuva, inhimillinen, rujo ja runollinen. Jokisen lähiö ei ole rasistinen, vaan toimeen yritetään tulla. Kuvaus oli aitoa luonnonvaloa tai öiden keinovaloa, sekä hätäraketin punaista valoa. Punainen irokeesi päähenkilön Sipen sivuprofiilissa harmaata taivasta tai laatikkoa vasten. Junon lähikuva taas suoraan edestä päin jolloin rastat ovat juurakkoa. Kuvat muistuttivat katutaidetta, postereita ja tarroja, urbaania taidetta nykyajan muistitaululla, julkisella. Elokuvassa nähty katutaide ja graffiti oli enimmäkseen elokuvaan tehtyä varta vasiten - ja osa ei niinkään laillista tai kuten ulkomailla sanotaan: unofficial. Eikun unathorized. Myös koko tekoprosessi oli anarkistista, mutta myös ensikertalaiset ja ei-ammattilaiset huomioon ottavaa. Erikoismainintana The Exploited antoi musiikkinsa reilusti käyttöön - punkin tavara on yhteistä, solidaarista ja kommunistista ihan luonnostaan - ja sai tilale korilisen kalijaa...
     Tällä kerralla huomioin myös Eero Ahon, jota kuolasin 1990-luvulla Varubodenin edessä Tölikässä - kun asuin Pihliksessä ja koht muuttamassa itä-Helsinkiin. Koska elokuvan lähiö oli Lähiö X niin siinä ei tullut ilmi miten Pihlis on rappeutunut - ei enää kirjastoa vaan räkälöitä. Kun taas Kontula on upea kierrätys- ja kasvisruokakultuurin kehto. Myös Maunulan vanha ostari on jyrätty maan tasalle. Lähiöt muuttuvat, Eskoseni. NIMBY versus YIMBY. Mainiossa kammottavassa näytelmässä Äidin rakkaus oli yhtenä päähenkilönä Eero Aho - yhtä upeana kuin silloin Varubodenin edessä. Vaikkakin löpsöissä samettihousuissa, sitten hipsuttavissa villasukissa, miehenä, joka osaa pyytää anteeksi, ja olla huomiovainen, ja haluaa KESKUSTELLA.... kun taas Pahan kukkien isä oli ristiriitainen ihminen, duunari, elänyt, lähikuvissa katse rehellinen ja särkynyt.    
      Flowers of Evil, Les Fleurs du mal. finnish suburbia movie by Antti Jokinen at Love and anarchy film festival in Hellsinki FI. This is Finland. Too.. Viljami Nojonen, Mikael Gabriel, Juno, Eero Aho, Noora Dadu, Diana Tenkorang, Alma Pöysti, Krista Kosonen, Tommi Korpela, Joni Alhonen, Deogracias Masomi, Vilma Sippola.
     Pahan kukkia ei avannut kaikkien henkilöidensä taustoja, vaan katsoja joutui arvailemaan. Tai saa arvailla, kutoa tai purkaa kudelmaa. Jokinen itse sanoi kategoriaksi dystopian. Dystoopinen vaellus. Tarina. Rikostarina. Perhetarina.


 SELOn ohjaajaklubi, Orion, lähiöhelvetti, lähiö on hima, Pihlis, Kontula Antti J. Jokinen: Pahan kukat Orionissa 9.5.2017.
Pahan kukat Rakkautta ja Anarkiaa -pätkis:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti