torstai 18. toukokuuta 2017

Sotilaspoika veteraanipäivänä STOAssa - ja käynnit vastarintaliikkeiden sankarien ja pasifistien haudoilla

Kävin katsomassa Sotilaspojan KOM-teatterin aulassa sopevasti itsenäisyyspäivän aikoihin lumituiskussa ja nyt huhtikuussa Itäkeskuksen STOAssa. STOAn esityksen jälkeen järjestettiin 27.04.2017 keskustelutilaisuus josta nämä kuvat. Tapahtuman jälkeen marssin Malmin hautasmaalle koleassa säässä, useampi kivi kengässä, ja löysin kun löysinkin sankarin eli Ompelijatar Martta Koskisen muistomerkin. Malmilla, kivenheiton päässä, Martta murhattiin, teloitettiin viimeisenä naisena Suomessa - so far. Kävin myös kuuluisan pasifistin nimeltä Arnd Pekurinen haudalla. Sitten varasin kirjan Sotilaspoika.
    Monologin musiikki ja äänimaailma pirstaleista, kuten sodasnvastaisissa töissä pitääkin. Hendrixin Hey Joe, where you are goin with that gun in your hand.... ja Lou Reedin Just a Perfect day.

Keskustelemassa: Ville Halkosaari - rauhanturvaaja Sari Näre - kirjailija ja tutkija

Johannes Holopainen, Sotilaspoika

vas. Ville Halkosaari - rauhanturvaaja

 toisena oikealta Sari Näre - kirjailija ja tutkija
Pasifisti Arnd Pekurinen


 Ohjaus ja dramatisointi: Essi Räisänen Äänisuunnittelu: Pauli Riikonen Esiintyjä: Johannes Holopainen Valokuvat: Ilkka Saastamoinen Kesto 1 h 20 min Ikäsuositus +13


 STOAn sivulta: " Sotilaspoika on sodanvastainen manifesti, matka ihmismielen ääriin ja takaisin sekä samaan aikaan näyttämöllinen ilotulitus. Joe lähtee sotimaan ensimmäiseen maailmansotaan pelkkänä poikasena ja herää sairaalassa torsona reilut sata vuotta myöhemmin. Hän on sotinut koko 1900-luvun demokratian ja talouskasvun nimissä ja menettänyt kaiken. Nyt hän nousee sängystään viimeisen kerran taistellakseen kaiken sen puolesta, mikä on oikeasti tärkeää. Sotilaspoika saa äänen rajoja rikkovassa ja koskettavassa monologissa. Näyttämöllä nuori ja lahjakas Johannes Holopainen. Keväällä 2015 Lappeenrannan Kaupunginteatterissa kantaesitetty Sotilaspoika perustuu Dalton Trumbon romaaniin Johnny got his gun (1939). Essi Räisäsen ohjaama esitys on vieraillut mm. Kansallisteatterissa, Teatteri Vanhassa Jukossa Lahdessa ja Porin Lainsuojattomat-festivaalilla. Sotilaspoika voitti pääpalkinnon Pärnun kansainvälisellä Monomaffia-teatterifestivaalilla elokuussa 2016 ja nähtiin KOM-teatterin Aulanäyttämöllä itsenäisyyspäivän viikolla. "Ei kommentteja:

Lähetä kommentti