tiistai 1. elokuuta 2017

Mitä Lynch meinaa, houraa, härnää? Twin Peaks ja Saatananan sota. Saatanan valtio

Sielunvaellus? Haltioituminen? Langeta loveen? Matkata sielussa? Syntyä uudelleen, puhtaana? Kooma? Noituus? Taikuus? Kärpässienet? Mitä Lynch meinaa, houraa, härnää? Kesäkuussa 2017.  Lössöpukuinen Sademies opettelee kaiken alusta - ja vaimo Janey-E Jones ( Naomi Watts ) tuntee huolehtivansa kahdesta lapsesta. Lasta nimeltä Sonny Jim Jones näyttelee hieno ropottipoika Pierce Gagnon tv-sarjasta Extant. Pikkiriikkisiin arkisiin asioihin pitää keskittää huomio ja pysäyttää mailma, muailma, maa - ilma. Pissahätä agentti Dale Cooperilla 1. kaudella liittyy ”Dougien” pissahätään. Ja myös sheriffin toimistoon ylennyt paha poika Bobby Briggs kärsii tavattomasta pissahädästä. Olen useasti kirjoittanut nykyajan luonnon tuhlauksesta ja turhasta saasteesta, roskittamisesta kuten kertakäyttöisistä pahvimukeista. Ihminen raahaavat pahvikahvia mukanaan muka kiireisinä mutta mihin he pissaavat? Ja milloin? Dougie jää kuleksimaan ( amerikkalaisittain loitering ) aukiolle, patsaan juurelle. Hän harjoittaa asiatonta oleskelua ja vahti tulee häätämään pois. Kahdesti. Tämä muistuttaa Roi Vaaran performanssia jossain diktaattorimaassa - seistä aivan paikoillaan pitkään, tekemättä mitään. Se jos joku on pelottavaa!

 Uudet hahmot löytyvät ainakin lopputeksteistä. Varsin kryptistä. Kuka on kukakin. Mutta onko amerikkalaista konservatismiä ja seksismiä olettaa uuden sukupolven perineen miehen sukunimen? Vai onko tämäkin Lynchin maindfukkia, pääpanoa? Pään - pyörälle - panoa? Jakson 5 uusi tuttava, paha poika polttaa tupakkaa joka on kielletty saluunassa.Jakson 5 uusi tuttava, paha poika polttaa tupakkaa joka on kielletty saluunassa. Rikas poika Richard Horne  ( Benjamin ja Sylvia Hornen poika, näytteilijänä hyinen moderrni cowboy, paha poika  Eamon Farren ) maksaa rahalla ja saa tehdä mitä haluaa. Tytöt pyörivät hänen ympärillään. Haluavat leikkiä pahaa, polttaa, vaikka se on kiellettyä.Poika on väkivaltainen, lääppijä. Tytöt kaikkoavat. Jaksossa 6 poika Eamon Farren näyttää Lee van Cleefin länkkäri-perintöä jatkavalta. Ja samalla kuin Otto Dixin maalaamalta, kulmikkaalta, natsiajalta. Kuka on taikuri?

Kuka on Oz? Mikä on OZ? Poliittisimmillaaan Frost / Lynch on kun Harry Dean Stantonin hahmo ( Carl Rodd ) tulee. Saatananan sota. Saatanan valtio. Fucking war. Fucking government. Voiko sitä selvemmin sanoa amerikkalaisten nykymeiningistä, ei ole varaa ruokkia kansalaisia mutta aseisiin on aina varaa ja uusiin sotiin, ja selkkauksiin.

Kyttäasemalla polliisi pilkkaa sanoissaan itsemurhan tehnyttä sheriffin poikaa, joka ei nyyh nyyh kestänyt sotilaan elämää. Lynch ei ole aikaisemmin kritisoinut näin selkeästi amerikkalaisten aloittamiaa ja lopettamia sotia. Eikä trauman jälkeistä mielenjärkkymistä. 1990-luvun Twin Peaks oli tavallaan Lintukoto, Impivaara, syvällä korvessa, jossa oli kyllä pahoja miehiä ja viattomia koulutyttöjä, joille käy kuten uteliaille mirreille - curiosity killed the cat. Mutta sotaa ei ollut, tai sitä ei saanut käsitellä. Korea ja Vietnam olivat kaukana. Mutta Lähi-Itä lähellä?Myös Diane näkyy. Eli säikky tai murheellinen Laura Dern platiinanvärisessä polkkatukassa. Roolihahmo Diane Evans. Agentti Cooperin sanelukoneen nimi oli Diana, siihen hän saneli sekä keissin yksityiskohdat kuin päivitti tilansa, kuten nykyään somessa, mistä saa hyvää kahvia, ja piirakkaa. Ja jopa peukutti! Näin some toimi 90-luvulla. Cooper on samanlainen kuin Jonathan Harker romaanissa Dracula. Tässä Bram Stokerin klassikossa, joka on lempikirjojani, hyvinkin modernisti, ja postmodernisti muodostettiin romaani eri aineksista, lehtileikkeistä, unkarilaisista tulisista resepteistä, eri kuvakulmista. Ja käytettiin uusia keksintöjä kuten Kodakia eli kameraa. Matkustettiin maagisiin paikkoihin.

Miehet liikkuvat, toimivat. Naiset tarjoilevat piirakkaa kahvilassa. Ja varmaan muuallakin ;)  Naomi Watts toimii naarasleijonana ja perheenäitinä, ja myös miehensä nykyisenä huoltajana - myös rahanlainaajia vastaan.Hawk, haukka. Tommy Hill. Tommy "Hawk" Hill jota näyttelee karsimaattinen aktivisti ja kissamies Michael Horse - yhtä hottiksena kuin ennenkin. Ajanjakson hopeoimana, 26 vuotta...
    Rasismia 2000-luvulla on amerikan alkuperäiskansan nimien suomentaminen. Emmehän me suomenna Arnold Schwarzeneggeriäkään. Emmekä David Lynchiä. Emmekä David Frostia, joista kaksi jälkimmäistä sopisi myös Bätmän -roistoiksi... Ymmärtävätkö lapset lallatuksineen " Istuva härkä, takapuoli märkä " miten poliittisesti epäkorrektia se on.

Mutta lössöpuku. Cooperista on moneksi. Mikä ironia, vitsi tässä on? Että miten istuu 90-luvun kulttisarja nykypäivänä? 90-luvulla oli olkatoppauksia ja Martinin värisiä pukuja.

Osa saluunassa esiintyvistä akteista sopisi hyvin Flow Festivaalille ;)

Twin Peaksin naiskuva? Nyt näkyy kahvilassa kaksi xl-kokoista naista, vihdoinkin! Mutta he hirisevät nauraa, tarjoilija ja asiakas. 90-luvullakin piirakkapaikassa oli saksalainen xl-kokoinen nainen tarjoilija joka hirisi nauraa töihin tullessaan - koska hänellä oli terve seksielämä ;)

Twin Peaksin nuoret naiset ovat tavattoman kauniita ja laihoja. Ehkä nuoret miehet myös. Kun maaginen ikä - 35 vuotta? 40 vuotta? - ylittyy niin vasta silloin saa olla karaktääri, vapaa hahmo, jonka ei tarvitse miellyttää hetero-oletetun mieskatsojan silmää. Saa kantaa halkoa ja silmälappua. Olla paha ja pukeutua mieheksi. Jopa agenttimaailmassa Rosenfield ja Cole tiiraavat pää kaltossa heitä nuoremman agentin kävelyä kynähameessa perse keinuen.

Mutta mitkä helvatan ilmapallot?

Cherry Bob helsinkiläisen gallerian naistenhuoneessa, peiliä vastapäätä. Peak Experience -näyttelyssä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti