maanantai 2. huhtikuuta 2018

Suomen hauskin mies

Kävin katsomassa tämän kotimaisen leffan Turuus, suoraan Turun kaupunginteatterin näytöksestä Seitsemän veljestä pöllähdin. Paavo Kinnunen näyttelee molemmissa. En millään ilveellä ehdi leffasta mitään kirjoittaa - paitsi valitsin, että sen halusin nähdä. Ehdottomasti. Martti Suosalo tietenkin pitelemätön teatterissa ja valkokankaalla, oikein suuren roolin äärellä - ja paineessa. Jo mainittu Paavo on kiinnostava ja uusi. Ja Leena Pöysti tekee hienon roolin, ja Jani Volanen on myös sopevasti paineessa. Erikoismainintana Mikko Reitala, joka näyttelee sekä näytelmässä että leffassa. Elokuvaversiossa hän on pappina, ja aikasen hiljaa, mutta silti hätkähdyttävän läsnä. Reitala on myös käsikirjoittanut tämän elokuvan Suomen hauskin mies. Hienoa on myös teatteri-ihmisten käyttö: Tommi Eronen, Jussi Nikkilä ja Vesa Vierikko, joita kaikkia olen nähnyt lavalla viime vuosien aikana tyydyttävästi ;)


Kuvat stillikuvia leffasta ja kulissien takaa, internetistä. 

Jo tokkiinsa olen käynyt tämän näytelmän katsomassa. Kahesti!

Trailerit, tiiserit ja haastattelut.
Finnkinon Synopsis:

" Suomen hauskin mies on Heikki Kujanpään ohjaama mustan huumorin sävyttämä draamaelokuva elämänhalusta ja naurun voimasta. Siinä jo kerran kuolemaan tuomitut vangit valmistavat näytelmän vartijoidensa ja saksalaisjoukkojen komentajan viihdyttämiseksi. Vankeina olevien teatterilaisten on nauratettava yleisöään, jotta heidän tuomiotansa ei panna täytäntöön. Teatterilaisten joukkoa johtaa Suomen hauskimmaksi mieheksi mainittu Toivo Parikka, jota esittää Martti Suosalo.

Elokuvan muissa rooleissa nähdään mm. Jani Volanen, Leena Pöysti, Paavo Kinnunen, Panu Vauhkonen, Jussi Lehtonen, Vesa Vierikko, Jussi Nikkilä ja Karri Miettinen (aka Paleface).

Tarina käyttää hyväkseen groteskeja tilanteita ja saattaa ihmisen huvittavaan valoon. Muusta maailmasta eristetyllä vankilasaarella kaikki on suhteellista ja vakavat arvot sekä itsestäänselvyydet joutuvat naurunalaisiksi. Draaman keskellä huumori kumpuaa sieltä mistä suurin tuskakin: kuolemanpelosta ja epäoikeudenmukaisuudesta.
"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti