sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Angelika saapui elokuvateatteri Orioniin. Vhdoinkin!

Angelika elokuvien sarja alkoi Orionissa 02.05.2018 komeasti. Suomessa sekä kirjat että elokuvat kulkevat nimellä Angelika. Minun elämääni hän purjehti 70-luvun lopulla. Elokuvailta muistutti myös ikimuistoisesta kesästä 1978 johon tuo leffasarja kuului Sex Pistolsien ja Pellen lisäksi...

Angelika oli toisenlainen sankari, kuten oli myös avaruusasema Alfan toisen kauden Maya, varsinainen muukalainen, ja mikä metamorfoosi. He astuivat reippasti ahtaan naisen mallin, oletusten ja kureliivien ulkopuolle.

Angelika -kirjojen turkoosit kannet aiheuttavat aina värinöitä maaseudun kirppiksillä, kuka on purjehtinut seikkailuihin hänen johdollaan.. Oi - seikkailu, fetisismi, sadomasokismi, feminismi, ja patriarkaatin vastustus: kunkku ja arkkivihollinen arkkipiispa.

Tietysti Angelika-matka on feministinen, historiallinen, jännittävä ja vauhdikas viihde. Mutta myös fetisistinen, sadomasokistien ja solidaarinen.

Tanja Sihvonen kirjoittaa hienosti Joffreystä suhteessa kolonialismiin. Katsoin Angelikan jälkeen ties monnenneko kerran Jane Campionin Pianon, jossa Ada on myös naitettu vasten tahtoaan. Hänen miehensä suhde kolonialismiin on sitä tuttua valkoisen miehen etuoikeutettua riistoa: alkuperäiseltä kansalta riistetään maat, olkoonkin maat pyhiä. tabuja, itse asiassa osin hautausmaita. Mies ei vaivaudu edes opettelemaan heidän kieltään, maoria. Kun taas Joffrey on valtias ja herra, mutta hän pitää muista maista tuomia käsityöläisiä ja ammattinsa huippuja vertaisinaan. Tai ainakin maksaa reilun palkan. Itsekin hän on tulinen renessanssi-ihminen, uuden oppija ja kenties noita. Ainakin valtaapitäville kekkuloijille mekossa eli arkkipiiskoille ja kunkuille.

Angelikaa ei ole Orionissa koskaan näytetty.  Historiallista! Tarkennetuna herstory-altista...
Lauri Lehtinen, Alasen mukana, kertoi, ettei ei ole näkynyt Suonessa 40 vuoteen valkokankailla.
Aina tyssännyt aiemmin.

Professori Susanna Paasonen puhui, mm siitä, ettei Angelikalla ole yhtään naispuolista ystävää... Ja kaikki suhteet ovat heteroita. Angelika ei suinkaan ole yksiavioinen. Mutta heteroseksuaalinen markkina-arvo on merkittävä. Onko Angelika feministi? Hän on aktiivinen ja nauttii seksistä.

Angelikaa on näynyt telkkarissa kolmesti 1970, 1980 ja 1990 -luvuilla.

Ei sopinut mihinkään pirtaan, Angelika, sankari.

Tanja Sihvonen on kirjoittanut Angelikasta pahaiten, joten lainaan tähän KAVIn sivuilta. Sekä muualta, tuonnempana.

Sihvonen Tanja: Naisen kuva menneisyyden peilissä. Angelika-elokuvat (1964 - 68) populaarina naishistoriana. 1999, pro gradu, Turun yliopisto.

Sihvonen Tanja: MENNEISYYDEN REPRESENTOINTI POPULAARIELOKUVASSA
– Esimerkkiä  Angelika-elokuva
"History does not break down into stories but into images."
Walter Benjamin
"Angelika-elokuvat ovat spektaakkelia. Käsitän ne omalakisena mediatilana, mediamaisemana, jossa merkitykset risteilevät, verkottuvat ja rihmastoituvat toisiinsa ja jossa jokaisella kuvalla on viittaussuhde itseensä – toisiin kuviin. "
Wider Screen 2 / 2000

" Enkelten markiisittaren saaga on äärimmilleen vietyä seikkailuromantiikkaa.
1600-luvulla kovia kokeva aatelisnainen Angelika on kirjailija Anne Golonin (1921–2017) sisukas luomus. ”Puoliksi enkeli, puoliksi paholainen – täydellinen nainen”, takakansiteksti mainosti. Bernard Borderien elokuvasovitukset nivoutuivat viihderomaanien sarjaan monin tavoin. Syksyllä 1968 Tammi ja Kino-Filmi järjestivät kilpailun, jossa Suomen Angelikaksi valittiin helsinkiläinen Maj-Lis Kurkaa. " KAVIn sivulta Angelika Unchained

ja lisää: "Angelika (1964), Angelika – enkelten markiisitar (1965), Angelika ja kuningas (1966), Angelika ja merirosvo (1967) ja Angelika ja sulttaani (1968) muodostavat ehyen sarjan, jossa Angelikan (Michèle Mercier) ja mystisen Joffrey de Peyracin (Robert Hossein) kaunotar ja hirviö -jännite kestää cliffhangerista toiseen. Toimintaa ja kipeitä tunteita vyöryttävä taru etenee Aurinkokuninkaan hovista Pariisin alamaailmaan ja trendikkäästä kaakaokuppilasta Marokon sulttaanin haaremiin. Elokuvatutkija Tanja Sihvosen mukaan sarjan naisnäkökulma ja eroottinen lataus avaavat aiheita, jotka historiallisissa elokuvissa yleensä jäävät pimentoon. Äärimmäisyyksiä ja koreilua rakastavan tyylin kruunaa leveä Dyaliscope-kuvaus. Sivuosia komistavat Jean Rochefort (1930–2017), Giuliano Gemma ja Jean-Louis Trintignant." KAVIn sivulta Angelika – enkelten markiisitar (1964)


Suurella kankaalla.
Nyt. Ah.


Kuvassa Susanna Paasonen ja Lauri Lehtinen. 

Angelika-tviittejä:

Tässä jo kirjaplokissani mainitut: Kun nämä elokuvat tulivat televisiosta 1978 ei mikkään ollut enää ennallaan! Yltiöromanttinen dekadenttinen historiallinen barokkimainen sadomasokistinen barokin ajan  Angelika on Sergeanne Golonin kirjoittama upea sankari. Nainen joka pärjää vaikka missä! Historiallinen romaani, viihderomaani, seikkailuromaani. Kohtalo heittää Angelikan monelaiseen heinälatoon, barokkilinnaan, rosvojen luolaan alamaailmaan, keskelle hovijuonittelua. Kuningaskin hyppii hänne perässään.

Angelika eroaa moderneista eli nykyajan sankareista sillä, ettei hän osaa jiujitsua eikä krav magaa. Täten Angelika eroaa Diana Gabaldonin romaanin Muukalainen, Matkantekijä sankari, aikamatkaaja, sassenach Claire Randall.
 
En tähän hätään löytänyt Angelikan kirjoja joita on useampia painoksia, paperikansin tai vain turkoosein kangaskansein. Angelika DVD-elokuvia löytyy circa 8 h 19 min...


Angelika ja demoni Angelika ja demoni
Angelika ja varjojen salaliitto Angelika ja varjojen salaliitto

Yle muistikuvaputkessa rouva Ruutu vastaa Angelika-kysymykseen linkissä

Kirjasammon Angelikat:
Angelika
Angelika, sarjan eka kirja:
"Tarunhohtoinen Angelika, enkelten markiisitar, saapuu jälleen – nyt 21.painos!

Nuori, lumoavan kaunis Angelika kokee huimaavia seikkailuja 1600-luvun Ranskassa. Yhtenä hetkenä hän on rikas kreivitär ja pienen pojan äiti, seuraavana jo vainottu ”noidan vaimo”, joka joutuu etsimään turvaa Pariisin rikollismaailmasta. Älyllään ja tarmollaan hän raivaa lopulta tiensä takaisin rikkaiden ja ylhäisten joukkoon ja itsensä Aurinkokuninkaan, Ludviq XIV:n hoviin.

Angelika on vastustamaton: puoliksi enkeli, puoliksi paholainen – täydellinen nainen!
(takakansiteksti v. 2003 painoksesta"

Angelika ja demoni:
"Angelika on löytänyt puolisonsa ja onnensa Uudesta maailmasta, mutta on tahtomattaan tullut syvästi loukanneeksi Joffreyn luottamusta. Ja nyt, heidän vielä horjuessaan rikotun keskinäisen luottamuksen rauniolla, omituinen haaksirikko heittää heidän tielleen naisen, joka on syntynyt kylvämään epäilyksiä ja levottomuutta, himoja ja salaista häpeää…
Uuden maailman uskonsodat ja eri siirtokuntien taistelut tuovat vaaroja myös Angelikan tielle. Tuossa kaaoksessa versovat veriset kapinat ja alhaiset salajuonet, jotka omituisesti tuntuvat keskittyvän lumoavan herttuatar de Maudbourgin demoniseen hahmoon. Oliko tuo nainen lumonnut Joffreyn? Oliko hän tietorikas, jalo ihminen – vaiko paholainen, joka salassa kylvi kuolemaa? Askel askeleelta Angelika ponnistelee kohti totuutta, joka voi tuoda hänelle takaisin rakkauden ja luottamuksen – taikka viedä häneltä kaiken…
(takakansiteksti)"

Sergeanne Golon wikipediassa

Historialliset romaanit Kirjasammon litania linkissä

Historialliset romanssit Helmetin litania linkissä

Tässä alla Angelika-elokuvien makeimpia paloja: arpiposkinen Joffrey, irtoripset ja mitkä puvut - silloin kun pysyivät päällä

 


Lisää:

Sergeanne Golon wikipedia eli Anne Golon ( Simone Changeux )


Mayasta:
" Sarja esitettiin Suomessa MTV:llä vuosina 1976 (ensimmäinen tuotantokausi) ja 1978 (toinen tuotantokausi). Molemmilla esityskerroilla sarjan esittäminen Suomessa lopetettiin kesken television ohjelmaneuvoston vaatimuksesta. Muun muassa Suomen lastentarhanopettajat esittivät lopettamista sillä perusteella, että sarja aiheutti lapsissa voimakkaita kauhureaktioita."  wikpedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti