Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

keskiviikko 11. marraskuuta 2020

Viikon kuunnelma: Filosofien rakkaustarinat: Mary Wollstonecraft

Viikon kuunnelmasuosituksena: Filosofien rakkaustarinat: Mary Wollstonecraft, Yle Areenasta 11.11.2020. Mary Wollstonecraft on minulle merkittävin filosofi, koska seksistisillä filosofiantunneilla ei häntä eikä muitakaan naisia edes mainittu 80-luvulla. Jo 1700-luvulla julkaistu feministinen manifesti suomennettiin 2000-luvulla, & pidän hänen Skandinavian matkastaan - vaikka Suomea ei mainita. 

Viikon kuunnelmasuosituksena: Filosofien rakkaustarinat: Mary Wollstonecraft. Parasta aikakausiin, ikuisuuksiin. Yle Areena Audio linkissä lauvantaihin 8.11.2025 asti. 



Lainaus sivulta: "Mitä tapahtuu järjen kuulaudelle ja viisauden tavoittelulle, kun niitä ehdollistavat halun impulssit, kulttuurin säännöt, ja elämän arki? Kuinka filosofien ajatukset rakkaudesta heijastuvat heidän tunne-elämäänsä ja käytännölliseen moraaliinsa? Yltävätkö filosofit ihanteidensa tasolle, ja miten rakkauden ideaalit muuntuvat sydänkeskiajalta nykypäivään?

Filosofien rakkaustarinat kuvaa paitsi rakkautta, myös petoksia, seksuaalisuhteisiin liittyvää valtaa ja hyväksikäyttöä, sekä kuolemaa. Jokainen jakso esittää yhden elämäkerta-aineistoon pohjaavan dramatisoidun kertomuksen. Mukaan valikoituneet ajattelijat ovat Heloise, Mary Wollstonecraft, Simone de Beauvoir ja Hannah Arendt.

Keitä he olivat? Kuinka he rakastivat? Mitä heidän tarinansa voivat kertoa meille tänään?

Filosofien rakkaustarinat on neliosainen kuunnelmasarja, joka tarkastelee eräitä läntisen ajattelun keskeisimpiä hahmoja, heidän rakkaussuhteitaan ja -käsityksiään.

Minusta tulee uuden lajin ensimmäinen edustaja. Mary Wollstonecraft (1759-1797) elättää itseään kirjoittamalla kirjoja, joissa vaaditaan naisille yhtäläistä koulutusta ja samoja oikeuksia kuin miehille. Työ vie Maryn keskelle Ranskan suurta vallankumousta, jonka kaaoksessa hän tutustuu seikkailijaan, joka muuttaa hänen elämänsä. Järjen ideat universaalista rakkaudesta ja ihmiskunnan sisaruudesta sotkeentuvat salakuljetuksen, himon ja petosten ristiaallokkoon, jonka läpi luovien Mary elää ja kirjoittaa kumouksellisen filosofiansa.

Kuunnelmassa on sisältövaroitus: seksi, itsetuhoisuus. "




Tekijäloota: 

Käsikirjoitus: Pärttyli Rinne, 
ohjaus: Anna-Mari Karvonen, 
äänisuunnittelu: Tatu Nenonen, 
tuotantokoordinaattori: Eveliina Solja, 
tuottaja: Erja Manto.



Henkilöt: 
Mary Wollstonecraft - Sara Melleri, 
Fanny, Maryn ystävä - Anna-Mari Karvonen, 
Joseph Johnson, Maryn kustantaja - Samuli Niittymäki, 
Henry Fuseli, taidemaalari - Tommi Eronen, 
Sophia Rawlins,malli - Nora Rinne, 
William Godwin, filosofi, Maryn toinen aviopuoliso - Tuomas Rinta-Panttila, 
Gilbert Imlay, seikkailija ja liikemies, Maryn ensimmäinen aviopuoliso - Aleksi Holkko, 
hevoskuski - Mikko Kauppila, 
Helen Maria Williams - Kid Kokko, 
Theroigne de Mericourt - Noora Dadu, 
Amerikan suurlähettiläs - Tatu Nenonen, 
Maryn vauva Fanny - Frida Ahonen, 
Imlayn rakastajatar - Pia Andersson, 
Elias Backman, kauppias - Robert Kock, 
Ellefsen, hopealaivan kapteeni - Mikko Kauppila.


Liittyy ohjelmaan:

jossa Pärttyli Rinne: "Miksi sitten kirjoittaa draamoja rakkaudesta länsimaisen filosofian historiassa?

Filosofian historia on perinteisesti ollut äärimmäisen mieskeskeinen tarinankerronnan laji. Suurin osa alan yleisteoksista esittää yhä koko läntisen ajattelun perinteen luettelona filosofian ”suurmiehiä”. Monissa teoksissa ei ole mainittu yhtäkään naisoletettua ajattelijaa. Selitys tälle oudolle, ja oikeastaan järkyttävälle tosiseikalle on arvatenkin kahtalainen. Naisten sosiaalinen ja yhteiskunnallinen asema on historiallisesti toiminut merkittävänä haittana luovalle kirjoitustyölle: naisia on viime vuosisadalle saakka usein kasvatettu ensisijaisesti avioliittoja ja kodinhoitoa silmälläpitäen, ja heidät on monissa tapauksissa systemaattisesti ulossuljettu miehille varatun koulutuksen piiristä, sekä tieteen ja taiteen instituutioista."












Muita Maryyn liittyviä:


Seksismiä tämäkin: Kirjasammosta puuttuu kumpikin suomennettu Mary Wollstonecraftin kirjoittama kirja. Onneksi Helmetissä on. Pari. Ehjää. Onneksi kotona. Kirjahyllyssä on. 



Mary Wollstonecraft: Naisten oikeuksien puolustus, nidottu, suomi, suomentanut Ville-Juhani Sutinen, Savukeidas, 2011. (A Vindication of the Rights of Woman, 1792)

Mary Wollstonecraft: Kirjeitä Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa vietetyltä ajalta, suomentanut Ville-Juhani Sutinen, Savukeidas, 2011
( Letters Written during a Short Residence in Sweden, Norway, and Denmark, 1796 ).

Mietin, eikö Mary Wollstonecraft käynyt koskaan Suomessa, kirjan paikat eivät tuntuneet kyllä suomalaisilta, mutta onko kaikki sivut tallessa. Hurja matka. Tärkeitä, rakkaita kirjoja... Mutta missä olosuhteissa kirjoitettuna ja minä aikana.

Yksin matkustava nainen 1700-luvulla ja Pohjolan yötön yö. Lapsi mukanaan. Ja särkynyt sydän. Ja tarve, lahjakkuus kirjoittaa, elää rakastaa, olla vapaa. 

Mary Shelleyn äiti, esifeministi ja filosofi Mary Wollstonecraft, matkusti myös Ruotsissa ja Suomessa 1700-luvulla. 




Riikka Forsström: Yön valtakunta 2€ kirjamessuilta. Pistän kuusen alle. Oman. Kannen Fuselin Painajainen vaikuttaa: Frankensteinin kirjoittajan Mary Shelleyn äiti on esifeministi, radikaali ja filosofi Mary Wollstonecraft, jonka rakastaja Fuseli oli

Henry Fuselin maalaus Nightmare, rinnalla istuva, ahdistava Painajainen. Löytyy toki myös Gothic - yövieraat - leffasta. Fuseli oli syntymäpäiväsankarimme Mary Wollstonecraftin rakastaja. Maryn tytär kirjoitti Frankensteinin.








sosialistisesta mediastani:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.