Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

keskiviikko 18. toukokuuta 2022

Folk horror kauhun kokemukseni: 79 - 81. / 2022:

Folk horror kauhun kokemukseni: 79. - 81. Folk horrorin kokemuksia olen nyt ynnännyt yhteen. Täsä osa kaks :

79. folk horror kokemus: folk-kauhua? Kirjat. Akseli Heikkilän Hiljainen vieras. Kirjat. Tänään ilmestyi Akseli Heikkilän Hiljainen vieras. Onko se folk-kauhua? Onko kaikki ruraali kauhu folk horroria? Kotimaista kauhua, kuitenkin. Kansallis- ja kauhuromanttinen kansi vastaväreineen. 05.05.2022. Akseli Heikkilä, wsoy 2022, sähkökirjana mm BookBeatissa ja Nextoryllä, jota nyt luen. Onko tämä spefiä kun tämä on suurelta kustantamolta? 

Tässä päähenkilö palaa kotiseudulleen maalle, kun hänen ja puolisonsa kämppä on tuhoutunut tulipalossa. Päähenkilö on Oona, kirjailija joka taistelee toisen kirjansa kanssa, ja yllättäen tuleekin vanhassa, pelottavassa, tutussa talossa raskaaksi. Onko hän luotettava kertoja? Lapsuuden traumojen ja yliluonnollisen herkkyyden / taakan kautta kautta? Kun Päivi Alasalmen Northern Gothic on hersyvää groteskia huumoria, on tässä Pohjoisessa gotiikassa sitä melankoliaa mitä romaanissa tunnetaan kun katsotaan Munchin huutoa, julistetta seinällä. Ehkä myös von Trierin Melankoliaa. Groteskia huumoria on Juhannustanssit-julisteen äärellä. 

Mitä kylässä on tapahtunut, onko se paha paikka. Missä kaikki lapset ovat. Rekat jyrisevät liian kirkkaine valoineen liian läheltä, kun lukija pelkää, että käy kuin Kingin kirjassa. Painostava tunnelma vaihtelee raskausajan toivon kanssa. Seutu vaikuttaa tutulta, ilmapiiri, lähikaupan valinnan niukkuus, jämähtäneisyys


80. oliko folk horror kokemus: Calibre (2018) leffa. Onko druidien ja skottien Alban Eilir, kevätpäivän tasaus, sopiva juhla folk-kauhu tarinaan? Skottimetsässä rikkaat turistit haluavat ampua viattomia luonnonkappaleita. Eihän siinä hyvin kää

81. folk-kauhun kokemukseni : oliko Kalevala folk horroria? Ainakin Kalevalan naiset, Louhi ja Tuonen Tytti. Naisten valta. 

Kirjasta Martti Haavio: Kalevalan tarinat. Kuvitus A. Lindberg, 1966. Louhi 

Yksi lapsuuden rakkaimmista kirjoista. Tuonen Tytti.

Oikein hyvää Kalevalan päivää.

Martti Haavion ja A. Lindebergin (kuvitus) Kalevalan tarinat kirja on kulkenut mukana 70-luvulta lähtien. Ah, Louhi.

Ja Tuonen Tytti


Tuonen Tytti soutaa joella on pieni taulu jonka aikoinani ostin kirpparilta. Tekijää ei tiedä. Painokuva.


Ilmiselvä Kalevala-kuva: Louhi tai ehkä sittenkin Milla Magia? 

Louhi Kansallismuseon katossaLouhi Kansallismuseon katossa, Barbien näyttely
Louhi ja Kalevala kirjoissa, sitten


82. folk-kauhun kohtaaminen?
Se tavallinen kauhutarina A Classic Horror Story, 2021) italialainen kauhu. Mutta onko tämä folk-kauhua? Jos metsään haluat mennä nyt... Ja Kyllä maalla on vajavaa! Tyyliin Syvä joki, Hills have eyes ja Teksasin moottorisahamurhat. Mutta onko käsittelytapa Kärpästen herra, Uhrijuhla, Evil Dead vaiko Hostel?
     Mikä on vialla.
" Elomme vaelluksen keskitiessä
ma harhaelin synkkää metsämaata
polulta oikealta poikenneena"
Dante: Jumalainen näytelmä. Eino Leinon suomennos. Dantea ei toki leffassa lainattu. 










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.