Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

sunnuntai 28. heinäkuuta 2024

Thanksgiving (2023) Eli Rothin tuorein släsheri Viaplayltä

Thanksgiving (2023) släsheri, kauhu/ mysteeri, musta komedia. 1 h 47 m. 26.07.2024. Eli Rothin tuorein leffa Viaplayltä.   Alun komediallista mustan huumorin menoa seuraa myös verellä läträystä, ikärajahan on 18. Satiiri amerikkalaisten ja länsimaisten kulutushysteriasta, ostoshelveteistä jälkiteollisen Romeron malliin, mutta tarkennettuna yhteen tavarataloon jossa alkaa Black Friday jo torstaina, ja verenhimoiset keräilijä-kulttuurin raivoisat jäsenet, ihmiset, tallovat toisiaan saadakseen turhaa elektroniikkaa puoleen hintaan. Black Fridayn historiaan kuuluu oikeasti toisiaan tallovat ihmiset. Kaupassa. 


On Thanksgiving eli kiitospäivä, jossa amerikkalaiset, jotka ovat maahanmuuttajia, eurooppalaisia jotka konkistadoorien jälkeen muuttivat uuteen luvattuun maahan - vaikka paikalliset jo asui siellä. Kuten kolonialismiin ja valloituksiin kuuluu, niin ryöstetään kaikki arvokas, tartutetaan tappavia tauteja, ja viedään maat ja mannut. Kuinka moni amerikkalainen tietää, että rapakon takainen maansa on saanut nimensä tutkimusmatkailija Amerigo Vespuccilta. Kun kävi niin nolosti hutkimusmatkailija Kolumbuksen harharetkillä, että luulivat tulleensa Intiaan, vaikka saapuivatkin maahan joissa asui alkuperäiskansat. Joille erheellisesti antoivat nimen intiaani, indian. Ja loppu onkin historiaa. 


Satiiri tai paremminkin tallenne kaiken kuvaamisesta ja jakamisesta somessa. Ehkä jossain diktaattorin valtiossa kaikkea ei todellakaan jaeta sosialistiseen mediaan.. Mutta kenen on syy, että ihmisiä tallotaan. Black Friday -päiviä järjestetään turhan krääsän ostamiseksi just ennen jouluu. Muutenkin elämme lopun aikoja tässä ilmastonmuutoksessa. 


Uusi naamiotappaja-hahmon syntynyt. Sopivasti ennen halloweeniä. Naamio on mukava muunnos anonyymistä (Anonymous) ja ruutisalaliiton Guy Fawkesista (Remember, remember, the 5th of November, Gunpowder, treason and plot). Kiitospäivän aikaan nämä noitahattuiset 1600-luvun uudisraivaajat istuvat saman pöydän ääreen intiaanien kanssa. "Kiittävät." Kuten mainiossa Addams Family Values elokuvassa 1993. Kiitospäivä on oikeasti pakanoiden vanha juhla, koska kyse on sadonkorjuun jaosta ja yhdessäolosta. 


Itse asiassa se on John Carver-naamio on pyhiinvaeltaja , joka ei ollut junantuoma, vaan Mayflowerin. 


#THANKSGIVING #THANKSGIVING2023 

#THANKSGIVING2023 #JohnCarvernaamio #JohnCarverMask #JohnCarver #EliRoth #kauhu #släsheri 



Kehopositiivisuutta vain miehille. Jos naisille on, niin he ovat vain negatiivisia, ahneita, aggressiivisia sivuhahmoja, ei päähenkilöitä. Yksi päähenkilöpojista poikkeaa, hän on älykäs, ei käsipallon pelaaja. Koulussa yksi pojista paljastaa vatsalihaksensa pyyhkiäkseen paidanhelmalla silmänsä luettuaan ääneen kiitospäivän vastaisen aineen. 


Teinit päähenkilöt tylsiä, steteotypioita valkoisista urheilupojista joilla aina tyhmä urheilutakki ja käsipallo kädessä.. Tytöillä napapaitaa. Marraskuussa! Tässäkin släsherissä teinit tai YA ovat joukko, joukkue kuten Screamissa, tai Painajainen Elm Streetillä, muttei näistä saa oikein otetta. 


En muista viittausta tähän Grindhousen (2007) trailereissa. 


Nyt on kirveellä töitä! Mitenkään erityisen hienolla tai innovatiivisella leikkauksella ei kekkuloida, valaistus ja värimaailma mallillaan, värinmäärittely on osunut. Paljon tapahtuu myös kirkkaalla valolla. Välillä näkyy lunta, välillä ei. Vähän niinku suomalainen kevät.


Stereotypioita tyhmistä ja pinnallisista urheilupojista toistetaan, yksikin pallonpelaaja maksaa fiksummalle koulukaverilleen aineen kirjoittamisesta. Suomessa kun lukioon pitää päästä tarpeeksi hyvien arvosanojen vuoksi, niin millä ilveellä nämä ryhmät ja raukkamaiset palloilijat ovat koulussa, jossa muut opiskelevat. Tai joutuvat tekemään läksynsä itse. Toki muitakin hahmoja on, on ihan fiksu, pitkätukkainen käsipallon pelaaja, joka pukeutuu normaalisti, ei tyhmään urheilutakkiin. Pojissa on myös

nörttiä ja kummaa. Hoikista porukan tytöistä yksi pukeutuu rennosti, ja mukaviin kenkiin, ei bimbosandaaleihin, mikä on hyvää tietty.


Wambanoagi-heimo mainitaan. Heille tämä oli surun päivä.


Chad, poika joka itkee ja vastustaa kiitospäivää ja näyttää pyykkilautavatsaansa samalla saa käytävällä tytöistä lohduttajia. Kannattaa olla kiltti ;) Paitsi yksi tytöistä sanoo, että kiltit ovat psykoja. Koska ovat hyviä peittämään sen. Mutta kuka onkaan syyllinen.


Julkaisupäivä

17. marraskuuta 2023 (Yhdysvallat)


" Black Friday -mellakan päätyttyä tragediaan, alkaa salaperäinen kiitospäivän innoittama murhaaja terrorisoida Plymouthin kaupunkia Massachusettsissa - pahamaineisen juhlapyhän synnyinpaikassa." 



Ohjaus:. Eli Roth

Käsikirjoitus: Jeff Rendell 

Tarina: Eli Roth ja Jeff Rendell. 

 

6,3/10 IMDb

84 % Rotten Tomatoes

Striimauspalvelussa ainakin Viaplayllä, josta katson. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.