Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

sunnuntai 21. huhtikuuta 2019

Invisible heroes. Illalla eka jakso: Näkymättömät sankarit

No nyt näin! Puolitoista jaksoa. Ajattelin katsoa näitä vanhanaikaisesti, analogisesti ja keskittyen - vaikka minulla ei ole teleksiä. Ehkäpä suuret papiljotit päässä. Laitoin tähän lähetykseen linkkejä ja matskua. Huvittavinta - tai järkyttävintä oli lukea, miten oikeistohallitus palkitsi oikean elämän Tapani Brotheruksen. Paljon on elävässä arkistossa. Miksi päästetään diktaattorit ja muut fasistit valtaan - meilläkin.

Mikael Persbrandt on tätä ironisesti mainostanut ykkösellä, ja mikäs siinä. Laatuahan saa mainostaa. Ja kiinnostavia aiheita. Näyttelijän on saatava palkkansa, ja leipäkyrsänsä perheelle. Samoin käsikirjoittajat ja ohjaajat. Ja kaikki muutkin asianomaiset, jotka ovat olleet tätä kutomassa. Pelle Heikkilä on ollut ennenkin sankari, nimittäin minisarjassa Aktivistit, kossa hän oli Huuhentaali eli Hohenthalin Lennart. Puolisonsa Sophia Heikkilän kanssa he näyttelevät myös tässä. Aktivisteista kokosin - en nyt kokkoa mutta - kokoelman teatteriblogiini:

Aktivistit sosialistisessa mediassa. Kevään kiinnostavin historiallinen minisarja työllistää lempparinäyttelijöitäni. Kiits


Mukana Näkymättömät sankarit -sarjassa onmyös Kansallisteatterista tuttu, väkevä näyttelijä Aksa Korttila. Mm näytelmässä Tyttö joka käveli, joka jää pitkäksikin aikaa mieleen. Aksa näyttelee aivan hirveätä eiran juppia siis instagram-hipsteriä sarjassa Aikuiset.

Aiemmin eilen:
En ole nähnyt vielä sarjaa, mutta tekijöiden kuvaviesteistä päätellen pätevä, aion tiirata tänä klo 21 reikä reikä.

 " Invisible Heroes kertoo suomalaisten sankaruudesta - Tapani Brotherus pelasti 2000 chileläistä diktaattori Pinochetin kynsistä. "

Minä en tuota ajanjaksoa historiassa muista, ehkä leikin käpylehmillä tai olimme Maa on syntinen laulu -leffan kuvauksissa, joissa sain jonkun lelun. Olen nyt viikon ajan ollut katsomatta paljoakaan televisiota, matkalla 14 tiiman linjuriautomatkalla, katsoin ennen kuin aurinko nousi, niin ensimmäisen Game of Thronesin jakson vika kaudesta. Ja edellisen kauden viimeistä edellisen jakson. Kyllä kylmäsi. Sitten eilen katsoin uusimman jakson What we do in the shadows -sarjasta. Ja seuraavaksi tätä. Viikon sisällä kolme tuntia television katselua - laatuaikaa... ;)

Kiinnostava ajanjakso, ja hetki, jolloin hyvät ihmiset toimivat. Tai heillä on mahdollisuus toimia.

(KUVA: DIEGO ARAYA CORVALÁN / YLE)

”Onko tämä ensimmäinen vallankaappauksesi”






Tekijäloota:


INVISIBLE HEROES  Yle Areenassa
Suomalaisdiplomaatit pelastavat ihmisiä Chilen sotilasjuntan vainolta - TV1 su 21.4. alkaen

Tositapahtumiin pohjautuva draamasarja suomalaisdiplomaateista Chilessä vuoden 1973 sotilasvallankaappauksen aikana. Suomalaisdiplomaatit Tapani ja Lysa Brotherus sekä Ilkka Jaamala pelastivat tuhansia ihmisiä sotilasjuntan vainolta. Rooleissa: Pelle Heikkilä, Sophia Heikkilä, Ilka Villi, Aksa Korttila ja Mikael Persbrandt. Käsikirjoitus: Tarja Kylmä ja Manuela Infante. Ohjaus: Mika Kurvinen ja Alicia Scherson. Tuotanto: Kaiho Republic.

 sosialistisesta mediastani ja muualta:
"SOLIDAARISUUTTA CHILEN KANSALLE Juliste mainosti vuoden 1974 taksvärkkikeräystä, jonka kohteena oli Chilen oppositio. Taksvärkki oli tuottoisin suomalainen Chile-solidaarisuuskampanja. Kansan Arkisto. Juliste mainosti vuoden 1974 taksvärkkikeräystä, jonka kohteena oli Chilen oppositio. Taksvärkki oli tuottoisin suomalainen Chile-solidaarisuuskampanja. Kansan Arkisto. Syyskuun 11. päivän aamuna 1973 Chilessä alkoi sotilasvallankaappaus. Sosialistipresidentti Salvador Allende teki itsemurhan ja vallan otti kenraali Augusto Pinochetin johtama sotilashallitus, joka päätti vaientaa poliittiset vastustajansa. Sotilasdiktatuurin vuosina 1973–1990 tuhansia chileläisiä tapettiin, kymmeniä tuhansia kidutettiin ja sadat tuhannet joutuivat lähtemään maanpakoon."

Artikkeli osoitteessa: www.tyovaenliike.fi/tyovaenliikkeen-vaiheita



Kuvat samasta artikkelista: Arjen historia, Kansan arkisto













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.