Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

maanantai 3. tammikuuta 2022

Tv: Online leffafestivaalien 2021 parhaimmistoa: Sodankylä online, Tampere film Festival, Festival Scope,

Tv: Online leffafestivaalien ja yksittäisten spessunäytösten 2021 parhaimmistoa: Sodankylä online, Tampere film Festival, Festival Scope, 


19.06.2021 Guest of Honour, Sodankylä online, Guest of Honour (2019) ★★★★½ Sodankylän elokuvajuhlat alkoivat ja jatkuvat verkossa. Kesken jäi mainio leffa Kunniavieras, pääosassa @ officialdavidthewlis David Thewlis joka on pyyristellyt viideohyllyssä ainakin Total eclipsestä, 1995 lähtien, monessa sitä ennen. Varsin vistoja rooleja hän on tehnyt myös. Ja Naked, Tohtori Moreaun saari, Divorcing Jack, Macbeth, Anomalisa, ja Wonder Woman. On kuulkaas karismaa, tässäkin. Pääroolissa, milteipä Soankylän Kunniavieraana, hän on vähän niinkuin film noirissa, mutta hän ei ole vakuutustarkastaja vaan terveys-. Mutta miksi. Tämä voisi olla eroottinen trilleri, mutta vääntää raiteita psykologisen trillerin puolelle, mutta kääntää vaihteita hieman taide-elokuvan suuntaan. Mitä tällä kerrotaan rasismista.

Kanadalainen leffa vuodelta 2019 on oudon eurooppalainen, siinä on läsnä sekä outo valo ja syksy. Leffan elementeistä Almodovar ja Haneke olisivat tehneet oman version, ja ohjaaja Atom Egoyan tekee tässä omansa. Olemme kuin Amadeuksen ja Pianonopettajan välillä ja emme olekaan.

Itse katsoin tämän miltei loppuun asti kunnes internet ei enää toiminut, mutta jstksn kun toimii. Katson loppuun kun verkko toimii. Valitsin tämän elokuvan vain Thewlisin takia, ja aloitin katselun kiulun päässä ts en hakenut mitään taustatietoa. Suosittelen. Teatterinlumoa Letterbodx.


16.05.2021. Collective, Festival Scope, Collective (2019). ★★★★½ Vittuun korruptio! lauletaan, karjutaan, öristään dokumentissa COLLECTIVE (2019) joka kertoo kuinka 30.10.2015 syttyi tulipalo Colectiv-klubilla Bukarestissa. 27 nuorta kuolee ja 180 loukkaantuu vakavasti. Ei niin kevyt, voi pitää myös dekkarina, jossa rikosta selvitetään. Itse katson Collectiveä tältä Festival Scopen alustalla, mutten saanut siitä linkkiä tähän. Voi nähdä myös Kino Reginan linkin kautta. Elokuva ei vanhene. Ensimmäisessä kuvassa on saatu yhdistettyä post punk ja Jean d'Arc mykkäfilmin kautta. Hän on Tedy Ursuleanu, pahoin palanut nainen. Watched by Teatterinlumoa Letterboxd 16 May 2021


10.03.2021. Själö - sielujen saari, Tampere film Festival. Elokuvat. Tampere film Festival alkoi. Själö - sielujen saari, koskettava versio livemusiikilla ja englanninkielisellä liveselostuksella Treen leffafestareilla. En ole vielä päässyt Seiliin, vaikka se on romaaneissa ja tutkimuksissa ollut lähellä. Kummittelemassa. Kutsumassa.


16.05.2021 Corpus Christi (2019) ★★★★½ On eurooppalaisen elokuva juhla vielä tänään, siksi romanialainen COLLECTIVE ja tämä puolalainen CORPUS CHRISTI. Oikein viehättävä poika joltain kynitty hiukset, ja hän jostain syystä on todettu syylliseksi rikokseen, ja hän antaa puutyötunnilta muiden poikien tehdä rikosta yhdelle pihalle, jota rääkkäväät. Siitä elokuva alkaa. Päähenkilö pääsee kaus toiseen kylään sahalle töihin, mutta piipahtaakin kirkkoon, ja väärinkäsitysten saattelemana hän on susi lammasten vaatteissa, eli nuorisorikollinen josta tulee pappi. Vale pappi. Mutta hän on hyvä pappi, hän pistää jytyä ja sydäntä seremonioihin ja ihmisten ongelmiin käytännön ratkaisuja. Päähenkilö on mustavalkoisissa kuvissa verkossa tosi ksuniin, vakavan ja herkän näköinen, ja sopii tähän oikein hyvin. 

Tietysti hän näyttää Blixa Bargeldiltä liperit kaulalla. 

Kun näin tämän ekaa kertaa: päivän elokuvana CORPUS CHRISTI, ihan ilmaiseksi Vuotalossa tänään 5.10. Rakkautta ja anarkiaa -festivaalien filmit ovat lähteneet kierroksille myös lähiöön. Ja mikäs siinä. Tämän veijaritarinan näen nyt ekaa kertaa, vaikka yleensä kierrän kaikki hihhuloinnit visusti. Kaukaa. Rewatched May 16, 2021. Teatterinlumoa Letterboxd.

Alan purkaa Sodankylä ikuisesti onlinen elokuvalippuja ennenku haihtuvat ilmaan. Ensimmäisenä Agnès Vardan haastattelu, joka kyllä kuuluu, mutt kääntäjän mikistä tuleva suomennos on suht puuroa. Ylen naisten maaliskuussa tuli useampiki Vardan elävä kuva. Seuraavaksi jatkui Miloš Forman, mulle läheisin Amadeuksen ja Valmontiin vuoksi, Euroopan rokokoon loiston, rappion, hedonismin vuoksi. Ja myös Amerikan vastakultuurit ja toivo (Hair, Yksi lensi yli käenpesän), ja toisaalta niiden punaniskainen tai valkokauluksinen nujertaminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.