Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

tiistai 4. tammikuuta 2022

Tv: Mubin parhaimmat 2021: eli MUBIn kokkeilu: Orlacs Hände,

Tv: Mubin parhaimmat 2021: Otin testiin MUBIn: Orlacs Hände, 

27.03.2021. Leffat. Seuraavaksi Robert Wienen Hands of Orlac (Orlacs Hände) saksalainen klassikkoelokuva, mykkäelokuva, kauhuelokuva, mustavalkoinen kauhuklassikko pääosassa hätkähdyttävä katseenvangitsija Conrad Veidt. Tästä elokuvasta aikoinaan vain luki, eikä sitä saanut nähdä missään 80-luvulla syrjäseudulla jossa ulvoi vain moottorisahat, ja sudet, ja minä kun en saanut mistä luin. 

Otin testiin MUBIn, jossa on voi olla paljon tuoreita vinkkejä wanhan ajan elokuvista, indieleffoista, Art house cinemasta, autereisista autereista, Euroopan elokuvakerronnan ja amerikkalaisen kassavirtojen ulkopuolella sellaiselle, joka ei ole kymmeniä vuosia ollut elokuvaharrastaja - kuten allekirjoittanut. Tai jolla ei ole ollut niitä varaa tilata 40 eukon kipalehintaan. Onhan näitä upea katsoa, ja juhlistaa. Elokuvaa. Ajattelin alkaa vuodesta 1919. 

Kaikkia listassa olevia ei ole mahdollista katsoa edes kk-maksulla, osan voi vuokrata kelpo hintaan, mutta saatavilla olevista kyllä viikon aikana löytääpi monta. Uskoisin niin. 

Rakastan mykkäelokuvista juuri kauhua. Kun näyttelijöiden piti näytellä. Suurta tunnetta, tragediaa. Painajaiset ovat komeita. Epätoivo ja pakkomielle raastaa. Teatterinlumoa Letterboxd.


Mitä tapahtuu kun suuri intohimoinen pianisti menettää kätensä... 

Tärvelee kätensä onnettomuudessa. Mutta ainahan voi saada elimiä ja ruumiinosia.... Luovuttajilta. Tämän voi lukea Frankenstein tulkintana. Menettää elinkeinonsa, eikä mikään oli kuin ennen. Osa musiikista, piano ja viulu, käyvät pakahdettavuudessaan jo melodraaman puolella. Nykykatsojalle voi olla piirin verran liian pitkä (8min), muttei tässä sähköjäniksen selässä olla. 


Kalpea poika Veidt, kaunis Traaginen roisto, vaikutti paljon 70-luvun lopun post punkkiin, gootilaisuuteen, levynkansien poseerauksiin, videoiden estetiikkaan, keikoista puhumattakaan kuten Bauhaus ja Peter Murphy, ja Blixa Bargeld tuolta Einstürzende Neubauten orkesterista. Ja varmaan myös uusromantikkojen ja futuristienkin puolella. Veidt teki myös pitkän uran värielokuvia, kassamagneetteja, Bagdadin varas on häiritsevän kaunis technicolor filkka.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.