Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

sunnuntai 16. huhtikuuta 2023

Perhe on parasta: Dexter ja Sohvanvaltaajat. Tärähtäneet sankarit. Muistelen tv sarjoja. 2006:


Muistelen tv sarjoja. Perhe on parasta 2006- 2013: Dexter ja Sohvanvaltaajat. Tärähtäneet sankarit. Eniten pidin kaudesta 1, sitten kaudesta 7. Hannah on upea ilmestys, kaikki on oranssia, uutta, kukkivaa, luomua! Ja tietenkin Hannahilla on Marimekon kulho. 



Uusin, eilinen rikossarja Dexter alkaa pimeän ja väriloiston yhdistelmänä, väreilevänä mobiilina, ja siirtyy film noiriin. Kauniin haikea mambo svengaa taustalla, ja kertojan ääni on mieluisaa, yhtyen jopa Amerikan Psyko teokseen, koska tälläkään päähenkilö-psykopaatilla ei ole tunteita. Uima-altaalla ollaan groteskisti peräti kuin Auringonlaskun katu teoksessa – btw minä olen muuten lukenut viime aikana aika lailla auervaaroista dekkareista Dynamiittia ja ompelutarvikkeita aina Suudelma ennen kuolemaa klassikkoon asti. Näissä kuvataan kaunis ja viettelevä toyboy, don juan, casanova, kultapoika, joka iskee kyntensä sumeilematta vanhempiin, rikkaisiin naisiin… 

Ai, asiaan liittyen, niin The Producers eli Kevät koittaa Hitlerille sai ensi-iltansa! Olisipa varaa nähdä se, Lontoon produktio ja Brooksin leffa tietenkin ovat aivan täydellisen vallattomia. Nämä auervaarat ovat sosiopaatteja, jotka lypsävät rahaa ja mammonaa. 

Dexter on jotain aivan muuta. Hän loihtii aistikkaasti punaisista veriroiskeista valkoisilla seinillä kun olisi Sillä silmällä ohjelmassa juontajana. Kovaksi keitetyn perinteeseenhän kuuluu käänne, jossa päähenkilöstä tulee kostaja. Varsin kiinnostavaa tämä on naisen ollessa kostaja – eihän helvetin raivolla ole mitään sijaa naisen raivostuessa… vai miten se kliseeksi kääntynyt vääntö menikään, kuten teoksissa Morsian pukeutuu mustaan, Kill Bill, Thelma & Louise, ja Pane mua, äkkisiltään. Naisen toimiessa koston jumalattarena alkaa tapahtua, sinne ei lain kova koura pääse. Myös James Hedley Chasen ja James Ellroyn teksteissä pitää ottaa lusikka kauniisti käteen, ja samalla oikeus omaan. Koska tavallinen poliisi / oikeuslaitos on liian korruptoitunut / ylityöllistetty / alipalkattu, on kaikki resurssit vähissä. 

Tällöin on Dexterin toimittava hyvänä ja pahana, hyvä siksi, että hän hakee oikeutusta, paha siksi, että hän on sarjamurhaaja. Olemme oppineet lukuisissa poliisi- ja lakisarjoissa, miten pienellä virheellä esimerkiksi liian hätäisessä kotiratsiassa ei ole orjallisesti noudatettu joka pilkun pykälää, niin selkeä rikollinen kävelee vapaalle jalalle, koska poliisi on tehnyt pienen virheen. 

Kovasti ennakkomainostettu ja estetisoitu Dexter on omasta mielestään hyvin siisti hirviö. Mikäs siinä. Minulla on pillit puhtaina pussissa.



 
ice truck killer, se on mun broidi, Brian & Debra ja HIMin versio Wicked Game klassikosta. Sopivaa on ostaa se, juutuupi ei ilmaiseks näytä. Turhaan. Kaikkea. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.