Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

torstai 13. huhtikuuta 2023

Aki Kaurismäen Kauas pilvet karkaavat cinema Orionissa äsken, Kati Outinen vieraana 11.04.2023

Aki Kaurismäki: Kauas pilvet karkaavat (1996) 35 mm filmiltä, cinema Orionissa äsken, Kati Outinen vieraana. Matti Pellonpäälle omistettu elokuva, Peltsin piti alun perin näytellä hovimestaria, johon saivat Akin kanssa inspiraation Japanissa. Mutta Peltsi menehtyi ja rooliin päivitettiin Kati, ilman suuria muutoksia.

Cinema Orionissa 11.04.2023.

Lama-aikana 90-luvulla pankkikriisien aikaan pankin tilat tyhjenivät ja niistä tuli esimerkiksi ravintolaa elokuvaan.

Työläistrilogian, tai työttömyystrilogian toinen osa.


KAUAS PILVET KARKAAVAT

Suomi, 1996

KATI OUTINEN 

Ohjaaja: Aki Kaurismäki

Ikäraja: S

Maa: Suomi

Valmistumisvuosi: 1996

Kesto: 97 min

Kieli: Suomi

Formaatti: 35mm


"Kauas pilvet karkaavat -käsikirjoitus alkaa sanoilla ”Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö ravintola ’Dubrovnik’ ole nähnyt parempiakin päiviä: matalalla leijaileva tupakansavu ei pysty peittämään asiantuntevalta silmältä alkavan rappion merkkejä…”

" Hovimestari Ilona (Kati Outinen) ja raitiovaununkuljettaja Lauri (Kari Väänänen) koettavat selviytyä markkinavoimien myllerryksestä sydämellisessä mestariteoksessa, jossa päähenkilöt kulkevat pää pystyssä säilyttäen ihmisarvonsa ja solidaarisuutensa työtovereita kohtaan." Lainaukset sitaateissa Elokuvateatteri Orion. 

”Kun aloin kirjoittaa tätä elokuvaa, sijoitin Frank Capran tunteellisen pelastustarinan Ihmeellinen on elämä työtehtävän toiseen äärilaitaan ja Vittorio De Sican Polkupyörävarkaan toiseen ja suomalaisen todellisuuden siihen keskelle.” (Aki Kaurismäki)

”Akin käsikirjoituksessa ei ole mitään, mitä ei koko ajan tapahdu myös reaalimaailmassa, elokuva tallentaa ajankuvaa hyvin tarkkaan. Lisäksi se antaa sille emotionaalisen sisällön. Sen ajan Suomessa tunteista ei puhuta, eikä suomalainen turhan päitten itke, puree aina hammasta ja jatkaa sisulla. Työttömyys on tabu, josta ei muille huudella. Apua ei pyydellä. Nyt kun ajattelen sitä, se tuntuu tosi pöljältä.” (Kati Outinen)

Kuvasin Orionin klasia 06.04.2023.

Videoklippejä tapahtumasta Q&A :

Kati Outinen vieraana Cinema Orionissa 11.04.2023, muistellen kohtausta työnvälittäjää näytelevän Sulevi Peltolan kanssa, jossa hyllyissä oli tyhjähköjä mappeja, joiden pitäisi pursuilla papereita avoimista työpaikoista. Mutta on lama-aika, 90-luku. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.