Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

tiistai 5. syyskuuta 2023

Ken Russell: THE DEVILS (1971) Kino Reginassa 05.09.2023. RIIVAAJAT sarjassa

Ken Russell: THE DEVILS (1971) Kino Reginassa 05.09.2023. RIIVAAJAT sarjassa

Oliver Reed, Vanessa Redgrave, Dudley Sutton, Iso-Britannia, 111 min, 35 mm filmi 

Teemat RIIVAAJAT

John Whitingin näytelmästä ja Aldous Huxleyn kirjasta

Ikäraja 18



At cinema today 05.09.2023 at Kino Regina. 35 mm film.


Tämän kuvapariksi odotan Rakkautta ja anarkiaa leffaa POOR THINGS. 


Mutta tästä. Yllättävästi orgioissa ja nunnasploitaatiossa ei näy yhtään penistä, naisia sen sijaan jatkuvasti. Onkohan mies-näyttelijöillä ollut sopimuksissa sellainen kohta joka kieltää. Naisilla taas ei. Vai kuka on tämän leikannut.


Seksistinen. Ajalta jolloin elokuvat olivat villejä. Miehen silmille.






Lue lisää Kino Reginan sivulta : 


"

1960-luvulla alkaneen yhteiskuntakriittisten noitavainoelokuvien buumin hurjin saavutus oli Ken Russellin Warner Brothersille ohjaama suurelokuva, joka oli Suomessa kokonaan kielletty 30 vuotta. Pappi nimeltä Urbain Grandier poltettiin roviolla Ranskan Loudunissa 1636 nunnaluostarin viettelystä ja satanismista tuomittuna. The Devils ei kuvaa paholaisia vaan ylivaltaa ja toisinajattelijoiden demonisointia. Oliver Reed ja Vanessa Redgrave sekä renessanssimies Derek Jarmanin lavastus ovat kiihkeän elokuvan valtteja.


***


Kiistelty brittiohjaaja Ken Russell tarttui vuonna 1643 tapahtuneeseen Loudonin ursuliininunnien riivaukseen, ja tuloksena syntynyt The Devils ampaisi välittömästi historian kiistanalaisimpien filmien joukkoon. Se on ollut esityskiellossa mm. Italiassa, Espanjassa ja, kuinkas muuten, Suomessa. Mistään b-tuotannosta ei ole kyse. Oliver Reed, Vanessa Redgrave ja Gemma Jones johtavat erinomaista näyttelijäryhmää. Nerokkaan, 1600-luvun tyyliä ja ekspressionismia yhdistelevän lavastuksen suunnitteli sittemmin omaperäisenä ohjaajana tunnettu Derek Jarman, ja Russellin käsikirjoituksen pohjana toimivat Aldous Huxleyn kaunokirjallinen tapahtumaketjun analyysi The Devils of Loudon sekä John Whitingin siitä dramatisoima näytelmä.


Filmin kuvasto on pidäkkeetöntä: alastomia, kouristelevia, rienaa sylkeviä nunnia, kidutuksia, elävänä polttamista, psykoottisen abedissan näky alastomasta Grandierista Kristuksena. Ei ihme, jos useat niskavillat sojottivat järkytyksestä kohti taivasta, sillä uskonnon, seksuaalisuuden, vallanhimon ja julmuuden kuumeinen pyörre imee katsojan syvälle pimeään. The Devils on kuitenkin viimeistä yksityiskohtaa myöten harkittu filmi. Se ei hyödynnä järisyttävää materiaaliaan sensaatiohakuisesti, vaan esittää todellisista tapahtumista tulkinnan, jossa noitavainojen järkyttävä historia asettuu ajan, paikan ja politiikan kehyksiin. Russell valaisee Ludvig XIV:n ja kardinaali Richelieun osuuden tapahtumiin huolellisesti, usein mustan komedian keinoin. Oliver Reed tekee Urbain Grandierista kompleksisen, syvästi inhimillisen hahmon, jonka vapaamielinen ideologia sattui yksinkertaisesti väärään paikkaan väärään aikaan. Reedin suorituksen kautta The Devils kasvaa äärimmäisen raastavaksi inhimilliseksi tragediaksi, jonka katsominen ei ole helppo kokemus. Russell ei halua viihdyttää ketään, vaan ravistaa ja synnyttää ajatuksia. Makuasiat ovat juttu sinänsä, mutta The Devilsin kieltäminen on kotoisen sensuurimme suuria hetkiä, filmin taiteellisen tason huomioon ottaen. "


– Marko Latvasen (Verikekkerit : kauhun käsikirja, 1992) mukaan Antti Suonio 8.10.2003


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.