Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

maanantai 21. marraskuuta 2022

AV-ARKKI X ORION. Erikoisnäytös Taidetta taiteen vuoksi. Ruumis mikro- ja makrokosmoksessa: seksi

AV-ARKKI X ORION

Erikoisnäytös Taidetta taiteen vuoksi 

Ruumis mikro- ja makrokosmoksessa: seksi. 

Tällainen kattaus. 

Kokeellisia lyhytelokuvia 01.11.2022 elokuvateatteri Orionissa. Elokuvat päräyttivät niin, etten muistanut kirjoittaa, enkä laittaa listalle Elokuvavuoteni 2022.






"Pikkujoulukauden kynnyksellä syvennytään lisääntymiselinten ihmeelliseen maailmaan. Sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden peilistä tarkastellaan niin kosmologisia ja kulttuurihistoriallisia kuin sote-järjestelmiin liittyviä törmäyksiä." Vapaalippu

Cinema Orionin ja suomalaisen mediataiteen keskus AV-arkin uusi esityssarja

Sitaatit AV-arkki ja Elokuvateatteri Orion. 

" Taidetta taiteen vuoksi tarjoaa kausittain vaihtuvien teemoja alla monipuolisen kattauksen kokeellista elokuvaa ja mediataidetta, uunituoreita helmiä ja arkistojen aarteita, Suomesta ja kaikista maailman kolkista. Sarjan yhteydessä järjestetään myös keskustelutilaisuuksia ja esitetään live-teoksia. Ensimmäisen syksyn teema “ruumis mikro- ja makrokosmoksessa” jakautuu kolmeen osaan: työ, seksi ja kuolema. "


" Näytöksen avaa palkitun japanilaissaksalaisen taiteilija Sylvia Schedelbauerin Labor of Love (2020). Romanialaissyntyisen Diana Vidrascun What Is Time Made of (2017) on harjoitus, jossa opetellaan katsomaan maailmaa ajan ulkopuolelta. Meksikolaisen Colectivo Los Ingrávidosin Coyolxauhqui (2017) on lyyrinen tutkielma nyky-Meksikon naismurhien yhteydestä patriarkaaliseen historiaan, jonka juuret ovat syvemmissä kulttuurisissa rakenteissa. Alisa Javitsin Sinulle (2019) on kertomus skeittaamisen opetteluun liittyvästä tunnetyöstä. Näytöksen arkistolöytö, Sampsa Virkajärven Keväällä (2005) on runollinen kuvaus toukotöistä. Yhdysvaltalainen pitkän linjan videotaiteilija, TikTok-sensaatioksi noussut Cecelia Condit esittää uusimmassa teoksessaan AI and I (2021) kysymyksiä ihmisen monimutkaisesta riippuvuussuhteesta teknologiaan. "


" Illan päättää Mika Taanilan uuden live cinema -teoksen I Might Be Stuck (2022, nostokuvassa) Suomen ensiesitys. Siivoustyöhön liittyvä teos sai toukokuussa maailman ensi-iltansa Oberhausenin lyhytelokuvafestivaalilla. Dialogin teokseen on laatinut kirjailija Harry Salmenniemi, musiikin on säveltänyt Jussi Lehtisalo ja teoksen teknisen toteutuksen on suunnitellut Jari Lehtinen.  "


”Koska lähtökohtana on eräänlainen varjokuva ja elokuva-ilman-elokuvaa-ajatus, on fantastista, että teoksen ensimmäinen esitys Suomessa on juuri Orionissa, johon useilla helsinkiläisillä elokuvaharrastajalla liittyy omakohtaisia muistoja pitkältä ajalta. Nyt pääosassa on elokuvateatteri itsessään, sen muoto, rakenteiden yksityiskohdat ja paikalla oleva joukko katsojia,” kommentoi Taanila.


" Näytössarjaa tukevat Koneen säätiö, Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Helsingin kaupunki. Sarjan kuratoinnista vastaa työryhmä, johon kuuluvat Diego Ginartes, Sepideh Rahaa, Tytti Rantanen ja Azar Saiyar. Seuraavat Taidetta taiteen vuoksi -näytökset esitetään 1.11. (Ruumis mikro- ja makrokosmoksessa: seksi) ja 13.12. (Ruumis mikro- ja makrokosmoksessa: kuolema). "

" AV-arkin ja Cinema Orionin uuden, kokeelliseen elokuvaan keskittyvän monivuotisen Taidetta taiteen vuoksi -näytössarjan avaus esitetään osana Rakkautta & Anarkiaa -festivaalia tiistaina 20.9. klo 17 Cinema Orionissa. Taidetta taiteen vuoksi -sarja tuo yhteen taiteilijain liikkuvaa kuvaa, mediataidetta ja kokeellista elokuvaa niin Suomesta kuin ympäri maailmaa, uutuuksia ja klassikoita. Ohjelmiston ensimmäisenä syksynä tutkitaan ruumista mikro- ja makrokosmoksessa. AV-arkki ja Cinema Orion haluavat uudella esityssarjalla osaltaan monipuolistaa pääkaupunkiseudun liikkuvan kuvan tarjontaa ja vakiinnuttaa kokeellisen elokuvan näytökset ohjelmakartalle. Jokaisella kaudella koetaan myös liveteoksia ja syvennetään teemaa keskustelutilaisuuksilla. "


" Lyhyttä toisella tasolla: Taidetta taiteen vuoksi -näytöksen teokset käsittelevät kehon suhdetta työhön, niin emotionaaliseen kuin ruumiilliseen, kosmiseen ja arkiseen, uutta luovaan ja jälkiä korjaavaan. Tarkastelukulma ulottuu syvältä myyteistä ja historiasta aina kaduille, multaan ja lattianrajaan. Samalla työ arkisessa mielessä jäsentää yhä sitä, miten hahmotamme elämän kulkua päivästä päivään sekä liudentaa ihmisen ja koneen välistä rajaa. "


Tekijävieraita muuten harmaassa iltapäivässä.... 









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.