Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

perjantai 9. helmikuuta 2024

Tv sarjat. Dead Ringers (2023) ⭐⭐⭐⭐ trilleri, psykologinen jännäri, feminismi, naiskuvia. Kauhu, kehokauhu. 1 kausi

Tv sarjat. Dead Ringers (2023) ⭐⭐⭐⭐ trilleri, psykologinen jännäri, feminismi, naiskuvia. Kauhu, kehokauhu. 1 kausi. Jännitys, draama, ikäraja18 v.  PrimeVideo-suoratoistopalvelussa. Aloitin 09.02.2024. Sisältövaatimukset näkyvät vasemmall ylhäältä sarjan alussa. Eikun sisältövaroitukset. Jotka paljon olleet puheenaiheina. Tarvitaanko niitä teatterin ulkopuolella? 

Riemastuttava, raivostuttava, radikaali, rusentava. Modernit Prometheukset. Mary Shelleyt. Friikit vaginatohtorit. Hyvin mustaa komediaa. Ja punaista. Vapauttavaa. 
Tosin enimmäkseen miehille sallittua kehopositiivisuutta. Mutta monenikäisiä naisia. Joita ei hiljennetä. Naisia joita kuunnellaan. Naisia jotka saavat vihdoinkin olla hirviöitä. Ja olla olematta. 

Punaiset puvut, maskit, kertakäyttöhansikkaat synnytysosastolla normaalin valkoisen steriilin värin sijaan. Punainen tuo mieleen Margaret Atwoodin Orjattaresi, mutta myös pyhiksi itsensä nimittäneet miehet mekoissa kautta aikojen. Vanhat ukot, jotka määrääväät naisten vartaloista. Punaiset asut tuovat mieleen myös Bergmanin elokuvan Kuiskauksia ja huutoja (1972). 


Pääosassa Rachel Weisz näyttelee kaksosten roolit. Kummatkin. Kirjoittajana ja luojana Alice Birch, jonka työtä voi käydä tsekkaamasa Espoon teatterilla esityksessä Erään itsemurhan anatomia. Birch käsikirjoitti 1. ja viimeisen, kuudennen jakson. 

Rachel Weisz näyttelee siis Beverly ja Elliot Mantlea, identtisiä kaksosia, gynekologeja. Kun Cronenbergin versiossa Jeremy Irons näytteli pääroolit, niin nyt on modernisoitu. 

Ohjaaja Sean Durkin, Karena Evans, Lauren Wolkstein, Karyn Kusama ja viimeisimmän Sean Durkin & Lauren Wolkstein, yhdessä. 

Maukkaista sivurooleista mainittakoon tyyppejä Ylpeys ja ennakkoluulo minisarjasta (1995) tuonne Spinal Tappiin asti.

" Dead Ringers on yhdysvaltalainen psykologinen trilleri-draamatelevisiominisarja, jonka on kehittänyt Alice Birch. Se perustuu David Cronenbergin vuoden 1988 samannimiseen elokuvaan, joka on itse sovitettu Bari Woodin ja Jack Geaslandin vuoden 1977 romaanista Twins. Sarjan ensi-ilta oli Amazon Prime Videolla 21. huhtikuuta 2023.  " Wikipedia (englanti)


Normaalia, puhdasta, fyysistä nainen elämää. Keskenmenoja, verta, arkea, työtä. Synnytyksiä, kipuja. Äitejä.

Mistä radikalismi alkaa. Minun vartaloni, minun päätökseni, minun valintani. Minun terveyteni.

Kun ajattelee 60-luvun lopun Rosemaryn painajaista, kuinka naisvihamielistä kaikki oli. Kun naista ei kuunnella, naisen kokemaa kipua tai pelkoa ei uskota, ei välitetä, ja jätetään noteeraamatta ns asiantuntijoiden, lääkäreiden puolelta.

Systeemi on perseestä, pilaa naiset, kehot. Miten muuttaa systeemiä, miten investoida.

Vallasta, vallankäytöstä, amerikkalaisesta luokasta, rahasta. Köyhemmistä naisista sijaissynnyttäjistä. Voimaannuttava, tukea. Kaikkia naisia. Miten kehittää alkioita labrassa, itsekin kirjoitin aiheesta joskus 1992, eli tämä on skifiä. 

Ja onhan tämä aivan kreisi sarja. Puhetta tulee miltei konekiväärin tulituksena. Kuten screwball-komedioissa, muttei pelkästään heteroparin välillä. Koska muitakin yksikköjä on. Välttämätön luonnollinen, radikaali naiseuden versio. Vaihdevuodet.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.