Miten käy Simonilta suomalaiset klassikot? Miten suomalaisille käy Simonin käsissä?
1.3.–13.10.2024
Miten käy Simonilta suomalaiset klassikot? Miten suomalaisille käy Simonin käsissä?
1.3.–13.10.2024
Sound of Violence leffan ohjaaja Alex Noyer, ja päästara Jasmin Savoy Brown Night Visions festareilla joulukuussa 2021, cinema Orionissa, kuvissa ja viideoklipeissäkin:
" Night Visions Maximum Comeback -festivaalilla ensiesityksensä Suomessa saanut Alex Noyerin esikoispitkä SOUND OF VIOLENCE saapuu valtakunnalliseen elokuvateatterilevitykseen perjantaina 17. joulukuuta.
NV-kunniavieras Jasmin Savoy Brown (mm. Scream 5, The Leftovers, Yellowjackets) on innovatiivisen kauhutrillerin pääosassa musiikkia yliopistolla opettava DJ ja kokeellisen musiikin säveltäjä Alexis, jolla on harvinainen neurologinen häiriö synestesia. Sen ansiosta nuori nainen näkee osan äänistä väreinä. Kyky tuottaa päihdyttäviä äärituntemuksia, jotka kouriutuvat esiin vain väkivaltaisissa tilanteissa.
Kun pikkutyttönä tilapäisesti kuulonsa menettänyt Alexis saa tietää kuuroutuvansa todennäköisesti pian uudelleen, käynnistyy kilpajuoksu aikaa vastaan. Nuoren naisen on saatava valmiiksi suuri kokeellinen sävellyksensä, jota varten eri tilanteista tallennettavat äänet jalostuvat oikeanlaisiksi ainoastaan päihdyttävän väkivallan kautta. Kun Alexiksen kämppäkaveri ja ihastus Marie (Lili Simmons) aavistaa asioiden nyrjähtäneen raiteiltaan peruuttamattomasti, kaaos on jo vaarassa riistäytyä käsistä.
Suomalaisen ohjaaja-käsikirjoittaja Alex Noyerin kokonaan amerikkalaisnäyttelijöillä Yhdysvalloissa toteuttamaan Sound Of Violenceen tuovat kotimaista väriä myös mm. Cheekin musiikkivideoita ohjannut tuottaja-leikkaaja Hannu Aukia, leikkaaja Vertti Virkajärvi, säveltäjä Jaakko Manninen sekä äänileikkaaja Jussi Tegelman."
Tyttö vastaa The Babadook, koska se on ylevää kauhua, jossa voi käsitellä hankaloitakin, kompleksisia asioita. Katsoja ajattelee, että äitiyttä, surua, mielenterveyttä.
Tietenkin The Babadook on naisten elokuva.
Screamin sisällä on keskusteluissa elokuva Stab, joka kuulostaa kovasti Screamilta... Langan päässä uhkaava mies tekee siitä kiperän tietokisan.
#scream #scream2022 #stab #stabmovie #ghostface
Tämä on mukavaa viihdettä, on #finalgirl selviytyjätyttöjä, on viittauksia, on saagaa. Eikä pelkästään valkoihoisten heteromiesten saagaa.
Suosittelen myös kotimaista mainiota näytelmää Scream - The Love Story, jonka näin useampaankin otteeseen Teatteri Jurkassa aikoinaan.
Tässä kuvia myös tuoreimmasta Screamista jonka näin maaliskuussa Night Visions festareilla. Sekä muuta uutista höllywoodista. Näyttelijät jotka ovat julkisesti inhimillisyyden eli Palestiinan puolella israelin terroria vastaan, saavat tulevasta elokuvasta potkut.
Julkaisupäivä 14. tammikuuta 2022 (Yhdysvallat) " 25 vuotta sitten julmien murhien sarja järkytti hiljaista Woodsboron kaupunkia Kaliforniassa. Uusi tappaja on pukenut ylleen Ghostface-naamion ja jahtaa teini-ikäisten ryhmää herättääkseen henkiin salaisuuksia kaupungin tappavasta menneisyydestä."
Giffejä täältä ja muualta 1996-2022:
Rooleissa
Jenna Ortega
Tara Carpenter
Mikey Madison
Amber Freeman
Melissa Barrera
Sam Carpenter
Dylan Minnette
Wes Hicks
Neve Campbell
Sidney Prescott
Courteney Cox
Gale Weathers
Jack Quaid
Richie Kirsch
#Scream2022 film
Scream is a 2022 American slasher film directed by Matt Bettinelli-Olpin and Tyler Gillett, and written by James Vanderbilt and Guy Busick.
6,3/10 IMDb
76 % Rotten Tomatoes
85 % JustWatch
Vanhan ajan vintage-lumoa ja solidaarisuutta. Brittiläistä luokkayhteiskuntaa. Miten voi protestoida, saada äänensä kuuluville.
Kuusikymppinen Kempton varastaa taulun Kansallisgalleriasta suht näppärästi, ja polliisien tiedotustilaisuudessa tiedotetaankin, että takana on kv ammattilainen rikollisjengi, joka on hyvin rahoitettu ja organisoitu!
Olen katsonut paljon brittiläisiä leffoja jotka perustuvat tositarinaan. Osa myös minisarjoina. Kaikki sisältävät jonkin rikoksen. Tai skandaalin. Mielenkiintoinen buumi. Pienen ihmisen tarinoita. Karmeita tarinoita. Mainioita näyttelijäsuorituksia tragikomediassa, veijaritarinassa tai karmivassa rikostarinassa kuten Stonehouse, The Thief, His Wife and the Canoe ja Perienglantilainen skandaali, näitä mm Yle Areena ja BritBox näyttänyt.
" Vuonna 1961 ikääntynyt taksikuski varastaa Goyan Wellingtonin herttuan muotokuvan Lontoon kansallisgalleriasta. Hän alkaa lähettää lunnasvaatimuksia, joissa hän sanoo palauttavansa maalauksen, mikäli hallitus investoi enemmän vanhustenhoitoon."
" THE DUKE sijoittuu vuoteen 1961, jolloin 60-vuotias taksikuski, Kempton Bunton (Jim Broadbent), varasti Lontoon National Gallerystä Goyan maalaaman Wellingtonin herttuan muotokuvan. Kyseessä on (tähän päivään saakka) Galleryn historian ainoa ryöstö. Kempton lähetti lunnasvaateita, joissa hän lupasi palauttaa maalauksen, jos hallitus suostuu lahjoittamaan iäkkäille television ilmaiseksi. Vasta 50 vuotta myöhemmin tarinasta on saatu täysi kuva: hämmästyttävä tarina hyvästä miehestä, joka päätti muuttaa maailmaa ja samalla pelasti poikansa (Fionn Whitehead) ja oman avioliittonsa Dorothy Buntonin (Helen Mirren) kanssa. "
Perustuu tositapahtumiin. Newcastle, 1961. Televisioluvantarkastajat väijyvät tavallisten ihmisten ovilla. Telkkarista tullee sopivasti Robin Hood. Pääministerinä Wellington ei halunnut kansan puuttuvan maan asioihin.
Iäkäs vaimo pesee rikkaan naisen takkaa, seuraavaksi pitää puhdistaa golfmailat. Aikuista poikaa houkutellaan rikolliseen keikkaa. Iäkäs taksinkuljettaja Kempton Bunton antaa sotaveteraanille kyydin, muttei pyydä maksua. Taksinkuljettaja erotetaan. Kadunkulmassa, postitoimiston edessä, hän nousee saippualaatikon päälle ja alkaa puhua kantaansa megafoniin. Kempton suree ja kirjoittaa myös näytelmää pöytälaatikkoon.
#TheDuke2020film #TheDuke2020 #TheDukefilm #TheDuke #TheDuke2020movie #leffat #TheDukeMovie
Jim Broadbent on Kempton Bunton
Matthew Goode on Jeremy Hutchinson
Helen Mirren on Dorothy Bunton
Fionn Whitehead on Jackie Bunton
6,9/10 IMDb
6,9/10 Elisa Viihde
97 % Rotten Tomatoes
49 % piti tästä elokuvasta Googlen käyttäjistä
4,3/5 Amazon UK
Joaquin Phoenixin tähdittämän Jokerielokuvan katsoin tuoreeltaan valkokankaalla elokuvateattereissa 2019 halloweenin aikaan ensin muistaakseni IMAX-salissa, sitten normiteatteareissa. Lopulta jopa 70 mm filmiversiona. Aivan omaan universiumiin kuuluva Joker kertoo mielenterveyskuntoutujasta kovien aikojen keskellä, hän haaveilee lavakoomikon urasta, käy terapiassa, kun se on vielä mahdollista, ja syö sen seitsemää sorttia lääkettä sairauteensa. Sehän ei ole naurun asia. Hän on myös päivähaaveilija, ja ilmeisesti näkee myös harhoja, ei erota niitä todellisuudesta. Kuten naapuriin ihastuminen. Naapurin seuraaminen.
Tai suositun telkkarin talk show'n tähden (Robert DeNiro) ohjelmassa vierailu ja esiintyminen. Joker eli Arthur Fleck (kuten pilkka eli roska, tahra, lika) asuu äitinsä kanssa nuhjuisessa, ikävässä kerrostalossa. Arthur hoitaa äitiään, pesee kylvyssä. Äiti on myös vaurioitunut, höpsähtänyt, ehkä, kun odottaa joka päivä vastauskirjettä Wayne-konsernin johtajalta. Äiti on ollut töissä Wayneillä 30 vuotta sitten.
Eli teemallisesti elokuva yhdistää Koomikkojen kuningasta ja Chaplinin Parrasvaloja.
Kovasti New Yorkin oloinen Gotham City on synkkä, likainen ja vihamielinen urbaani paikka, jossa jätevuoret kasaantuvat, ja haisevat kun on kuskien lakko. Tilanne eskaloituu, ja havaitaan jättirottia.
Elokuva käsittelee myös naisvihaa, kuinka miehet häiritsevät naisia metrossa. Kuinka turvallista tilaa ei ole. Miehillekään. Kuinka korruptoitunutta kaikki on. Kuinka rikkaat etuoikeutetut kuten Thomas Wayne käyttävät valtaansa.
Musiikki alleviivaa kohtauksia, ja sanomaa, mutta sillä lailla mukavasti. Hildur Guðnadóttirin säveltämä sello/viulumusiikki sopii hämmästyttävän hyvin jokerin surulliseen tanssiin. Muut biisit, kuten Jackson C. Frank: My Name Is Carnival, Fred Astaire:. Slap That Bass, Frank Sinatran tunnetuksi tekemä Send In the Clowns, ja Creamin White Room kaikki saavat uusia ulottuvuuksia tässä kontekstissa.
Sekä tietysti erikoinen soitin Halldorofoni (Halldorofoni, dorofoni, ja islanniksi dórófónn) jonka " säveltäjä Hildur Guðnadóttir voitti Oscar-palkinnon alkuperäisestä ääniraidastaan Joker-elokuvaan joista osa oli sävelletty halldorofonilla.", wikipedia.
Mukana ehkä myös Esa-Pekka Salonen säveltämisneuvoja (rekisteröimätön)
" Urallaan epäonnistuneesta stand-up -koomikko Arthur Fleckistä kehkeytyy vastoinkäymisten myötä psykopaattinen murhaaja. "
" Joker on uusi, itsenäinen tarina. Arthur Fleck (Joaquin Phoenix), yhteiskunnan sivuttama mies, ei ole pelkästään inhorealistinen henkilökuva vaan laajempi varoittava kertomus."
Onko se sairas kertomus vai sairaskertomus? Kysyykö elokuva kenen näkökulmasta tarinoita saa kirjoittaa, näytellä. Millaista huumoria saa enää lavakoomikkona tehdä.
Onko Jokeri häiriintynyt poika, inceli, peräkammarin poika, ikuinen lapsi, suuri koomikko, sankari vai sarjamurhaaja.
Rakastan! Ostan kotiin.
Hei onko tässä lähellä solariumia?
Rakastin mm viittauksia Pabstista Rocky Horror Picture Show'hun, Hammerin muumioon.
Goottilainen satu.
Lisa Frankenstein ihastuu hylätyllä hautausmaalla komeaan pystiin. Hautakiveen.
Monia viittauksia juuri Mary Shelleyhyn ja Percy Shelleyhyn, juurikin hautausmaalla, jossa he romanttisesti kohtasivat. Välillä myös Frankensteinin morsiameen, kun Lisa näyttää Elsa Lancasterilta. Välillä Helena Bonham-Carterilta. Mutta hänen kalpea hirviönsä näyttää niin paljon Johnny Deppiltä varsinkin kulmakarvojen koukistukseltaan, erityisesti Saksikäsi-Edwardista tuonne Sweeney Toddiin.
Elokuva on ihana ja tärkeä vastaus kasarielokuvalle Pretty in Pink, jossa elokuvan kiinnostavin ja samaistuttavin naishahmo oli mustiin pukeutuva erikoinen, hiljainen tyttö. Mutta joka elokuvan lopussa pinkitettiin, tehtiin bimboksi. Yäk. Kukaan meistä ei ole antanut sitä miesohjaajalle ja mieskäsikirjoittajalle anteeksi. Että vie tytön persoonallisuuden. Ja tekee "suosituksi".
Kiharapehkoinen Lisa muistuttaa välillä The Crampsien kitaristia, upeaa Poison Ivyä, jolla on tänään muuten synttärit. Ja välillä Strawberry Switchbladen tyttöjä. Referenssit on kohillaan. Oikeita levyjä kuunnellaan, oikeita t-paitoja (Peter Murphy, Violent Femmes) käytetään.
On Lisa joka suree, ja on seinäruusunen, käy hautausmaalla hautakiviä katselemassa, haaveilemassa. Hän on helposti samaistuttava hahmo, erikoinen kuten itsekin oli, olin 80-luvulla. Amerikkalaisessa koulumaailmassa on suositut ja ne muut. Suosittuja on bimbot cheerleaderit, pinnalliset meikkipellet, jotka haluavat vain miellyttää poikia. Jotka ovat yhtä tyhmiä palloilijoita, urheilijoita. Poikkeuksena on kirjallisuuslehden päätoimittaja söpöläinen, jolla on Bowien suu, ja Lou Reedin nahkatakki. Lisa kirjoittaa runoja.
Lisa Frankenstein (2024) kauhu/komedia, 1 h 41 m. Ikäraja 16. Ohjaajana Zelda Williams, esikoisohjaus. Kirjoittanut ihana, ihana Diablo Cody. Musiikin säveltänyt: Isabella Summers.
"Väärinymmärretty teinityttö ja henkiin herätetty ruumis lähtevät veriselle matkalle etsimään rakkautta ja onnea - sekä muutamaa puuttuvaa ruumiinosaa."
" Raivokas rakkaustarina teinistä ja hänen ihastuksestaan, joka sattuu olemaan kuollut. Kun kauheat sattumat herättävät kalmon eloon, kaksikko lähtee etsimään rakkautta ja onnea – sekä muutamaa puuttuvaa ruumiinosaa."
#lisaFrankenstein #leffatvalkokankaalla2024 #cinema #elokuvavuoteni2024 #elokuvavuosi2024
My ★★★★★ review of Lisa Frankenstein on Letterboxd https://boxd.it/5SEGBT