Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

sunnuntai 25. helmikuuta 2024

Leffat. The Duke (2020) Hyväntuulinen ja jatsahtava heist/keikkaelokuva, 60-luvulle sijoittuva veijarikomedia, jossa päähenkilömme

Leffat. The Duke (2020) Hyväntuulinen ja jatsahtava heist/keikkaelokuva, 60-luvulle sijoittuva veijarikomedia, jossa päähenkilömme Kempton Bunton (Jim Broadbent) väitetään varastaneen Wellingtonin herttuan (Duke of Wellington) muotokuvan. Sen Francisco Goyan maalaaman. Komedia/Trilleri, 1 h 36 m, ikäraja 12. Julkaisupäivä 25. helmikuuta 2022 (Yhdistynyt kuningaskunta). Ohjaaja: Roger Michell. Kirjoittajina Richard Bean ja Clive Coleman. PrimeVideolta 25.02.2024.


Vanhan ajan vintage-lumoa ja solidaarisuutta. Brittiläistä luokkayhteiskuntaa. Miten voi protestoida, saada äänensä kuuluville. 


Kuusikymppinen Kempton varastaa taulun Kansallisgalleriasta suht näppärästi, ja polliisien tiedotustilaisuudessa tiedotetaankin, että takana on kv ammattilainen rikollisjengi, joka on hyvin rahoitettu ja organisoitu! 


Olen katsonut paljon brittiläisiä leffoja jotka perustuvat tositarinaan. Osa myös minisarjoina. Kaikki sisältävät jonkin rikoksen. Tai skandaalin. Mielenkiintoinen buumi. Pienen ihmisen tarinoita. Karmeita tarinoita. Mainioita näyttelijäsuorituksia tragikomediassa, veijaritarinassa tai karmivassa rikostarinassa kuten Stonehouse, The Thief, His Wife and the Canoe ja Perienglantilainen skandaali, näitä mm Yle Areena ja BritBox näyttänyt. 


" Vuonna 1961 ikääntynyt taksikuski varastaa Goyan Wellingtonin herttuan muotokuvan Lontoon kansallisgalleriasta. Hän alkaa lähettää lunnasvaatimuksia, joissa hän sanoo palauttavansa maalauksen, mikäli hallitus investoi enemmän vanhustenhoitoon." 


" THE DUKE sijoittuu vuoteen 1961, jolloin 60-vuotias taksikuski, Kempton Bunton (Jim Broadbent), varasti Lontoon National Gallerystä Goyan maalaaman Wellingtonin herttuan muotokuvan. Kyseessä on (tähän päivään saakka) Galleryn historian ainoa ryöstö. Kempton lähetti lunnasvaateita, joissa hän lupasi palauttaa maalauksen, jos hallitus suostuu lahjoittamaan iäkkäille television ilmaiseksi. Vasta 50 vuotta myöhemmin tarinasta on saatu täysi kuva: hämmästyttävä tarina hyvästä miehestä, joka päätti muuttaa maailmaa ja samalla pelasti poikansa (Fionn Whitehead) ja oman avioliittonsa Dorothy Buntonin (Helen Mirren) kanssa. "


Perustuu tositapahtumiin. Newcastle, 1961. Televisioluvantarkastajat väijyvät tavallisten ihmisten ovilla. Telkkarista tullee sopivasti Robin Hood. Pääministerinä Wellington ei halunnut kansan puuttuvan maan asioihin. 


Iäkäs vaimo pesee rikkaan naisen takkaa, seuraavaksi pitää puhdistaa golfmailat. Aikuista poikaa houkutellaan rikolliseen keikkaa. Iäkäs taksinkuljettaja Kempton Bunton antaa sotaveteraanille kyydin, muttei pyydä maksua. Taksinkuljettaja erotetaan. Kadunkulmassa, postitoimiston edessä, hän nousee saippualaatikon päälle ja alkaa puhua kantaansa megafoniin. Kempton suree ja kirjoittaa myös näytelmää pöytälaatikkoon. 


#TheDuke2020film #TheDuke2020 #TheDukefilm #TheDuke #TheDuke2020movie #leffat #TheDukeMovie 

 

Jim Broadbent on Kempton Bunton

Matthew Goode on Jeremy Hutchinson

Helen Mirren on Dorothy Bunton

Fionn Whitehead on Jackie Bunton


6,9/10 IMDb

6,9/10 Elisa Viihde

97 % Rotten Tomatoes

49 % piti tästä elokuvasta Googlen käyttäjistä

4,3/5 Amazon UK 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.