Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

maanantai 19. helmikuuta 2024

Tv sarjat. True Detective: Night Country Kausi 4, ⭐⭐⭐⭐⭐ HBO Maxilla 19.02.2024:

Tv sarjat. True Detective: Night Country. ⭐⭐⭐⭐⭐Kausi 4, HBO Maxilla 19.02.2024. Tilasin kuitenkin uudelleen Hbo Maxin kun sitä ei pystynyt parina viime kuukautena katsomaan ollenkaan kun ei ollut yhteensopivia laitteita, eli Android-puhelimella ei voinut katsoa, että sen olisi striimannut toimivan chrome castin kautta tv ruudulle. Nyt on älytv. Eniweis, kylmää, sinistä, tuttua. Samalla eksotiikkaa ja samalla kotoista, lumi, porotokat, talvi, kaamos. 

Kuinka kauniisti sininen toistuu, eri sävyissään, jäänsinisenä, turkoosina, petroolina. Jodie Foster nyt kiinnostaa aina. 

Arktisella asemalla tutkitaan ja vapaalla katsotaan kun Ferris Buller vaihtaa vapaalle. 

"Hän on hereillä " 

Näyttelijä muistuttaa tosi paljon upeaa kulttinäyttelijää David Warneria. 

Muutamin osin hetalkuun tulee The Thing mieleen, toimivana kauhuna. Muistan lehtiartikkelin jossa The Thing novelli nostettiin esiin esimerkkinä kuinka rasistit kirjoittivat toimivinta kauhukirjallisuutta aiheenaan kuinka tuntematon pelottaa, kuinka ulkopuolinen pelottaa. Kuinka muutos pelottaa. Pitäisiköhän se lukea uudelleen. 

Ensimmäinen kuva tuo mieleen eläinrääkkäyksen. Kenellä on oikeus omaan maahansa. Kuka saa olla paimentolainen. 

True Detective: Night Country, 4 kautta | 29 jaksoo

True Detective ( televisiosarja 2014– )  14.01.2024 premiääri. 

Ensimmäinen jakso: K4·J1: Part 1. 56 min Kun kahdeksan miestä katoaa, Navarro yrittää vakuuttaa Danversille sen liittyvän paikallisen aktivistin ratkaisemattomaan murhaan.

Hieno musiikki. 

Sarja käsittää kaikkia hyviä elementtejä. Ihmisiä, paikallisia jotka haluavat turvallisen tulevaisuuden myös tuleville sukupolville, lapsilleen. Siksi he eivät halua vaarallisen kaivospisneksen tuhota aluetta. Aktivismi. 

Kapitalismi, ahneus, kolonialismi, rasismi. 

Seksismi ja naisiin kohdistuva väkivalta. 

Ehkä myös Villi Pohjola mutta tämä on aikuisempi, öisempi, kovaksikeitetympi ja rikossarja, jossa vahva draama. Täällä kaduilla kulkee jääkarhut, ja myytit ovat läsnä. 

Ehkä myös Twin Peaks, mutta tämä ei ole seksistinen kuten Twin Peaks. 

Naisten välisestä solidaarisuudesta. Yliluonnollisuudesta, herkkyydestä, kunnioittamisesta. 

Yhtäällä on The Thing -tyyppisestä arkitisesta skifikauhusta. Toisaalta arkipäivän naisvihasta, varsinkin alkuperäiskansan naisiin ja tyttöihin kohdistuvasta. Naisten hiljentämisestä, monin tavoin. 

Kuinka hassua, että arktisella tutkimispisteellä elämän syntyä tutkii joukko joka koostuu vain miehistä... 

Henkimaailma on läsnä. 

Kuinka hienoa on, että ihmisillä on kirjahyllyjä. Niin Tsalalin tutkimuskeskuksessa kuin kotonakin. Tietysti on eristäytynyt alue, periferia ja kaamos. Mitä tehdä pitkinä talvii-ltoina. Kodikkaat kirjahyllyt, kodit. 

Kun muissa rikostarinoissa mies teloo itseään tai ottaa film noirissa pataan, niin nainen aina puhdistaa haavan ja ompelee tikit. Tässä raikkaasti toisin päin. 


" Kosketa pimeyttä, niin pimeys koskettaa sinua. HBO ja tuottaja Nic Pizzolatto tarjoilevat katsojille piinaavan rikosdraaman, jossa kovia kokeneet poliisit joutuvat äärirajoille tutkiessaan piinaavia rikoksia. Jokaisella kaudella tähtiä pursuava näyttelijäkaarti penkoo tapauksia, jotka saavat katsojat kiemurtelemaan jännityksestä. " Elisa Viihde 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.