Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

torstai 1. helmikuuta 2024

Leffat: The Master Blackmailer (1992) mysteeri/rikos. Seuraava Jeremy Brettin seikkailu BritBoxissa. Erittäin ilkeä kiristyskeissi

The Master Blackmailer (1992) mysteeri/rikos. Seuraava Jeremy Brettin seikkailu BritBoxissa. Erittäin ilkeä kiristyskeissi.

Joukko ystäviä, nuoria naisia ilakoi vailla huolen häivää, ja suunnittelee häitään mm merirosvolaivalla. 

Kaapissa oleva herrasmies sotilas, eversti Dorking (David Mallinson) on menossa naimisiin, ja naurattaa ylhäisiä naisia, myös Charlotte Milesia (Sarah McVicar), ja on ihana englantilainen kesäinen päivä puutarhassa. Kuinka romanttista! Mutta mies käy salaa gaybaarissa ja kuuntelee drag-esitystä, lavalla on mies mekossa. Kiristäjä heittää morsmaikulle kirjeen ja sit perutaan häät. Idylli särkyy. Unelmat särkyy. Karkaa, haihtuu. 

Viktoriaaninen kaksinaismoralismi. Aikamoista miesten mittelöä. Kun naisten elämä oli rajattua, niin oli kyllä miestenkin. Toksista maskuliinisuutta militanttiudessa, ja hyvin jyrkät, tarkat rajat, miten saa olla ja näkyä. 


Jakso nro 33 on Granada-sarjan kolmas TV-elokuva: pääosissa Jeremy Brett Sherlock Holmesia ja Edward Hardwicke tohtori Watsonina. Kuten pitääkin. 

Jakso on sovitus Arthur Conan Doylen novellista: Charles Augustus Milvertonin seikkailu (1904). Suomeksi novelli oli nimeltään Charles Augustus Milverton, luultavasti kokoelmasta Sherlock Holmesin seikkailut I–II. Myös sähkökirjana Arthur Conan Doyle: Charles Augustus Milvertonin seikkailu, Saga Egmont 2020. Panen korvan taakse. 


Laadukas lavastus on kohillaan. Brett hienossa valeasussa. Melkein voisi eroottisen trillerin tai romkomin tehdä rööri-Roopena. Mutta Sherlock on Sherlock. Pubit ovat miesten huoneita. Jännä seurata miten miehet puuttuvat naisiin kohdistuvaan häirintään pubissa viktoriaanisena aikana. Eli eivät puutu. 


Tässä tarinassa Holmesille tapahtuu jänniä. 


Musiikkina Claude Debussyn Beau Soir. Jacques Offenbachin Can canin lisäksi tullee Gilbertiä & Sullivania: Three Little Maids From School Are We tuosta Mikadosta. 


Ohjelma: Sherlock Holmesin seikkailut

Alkuperäinen julkaisupäivä: 2. tammikuuta 1992. Ohjaaja: Peter Hammond. Käsikirjoittajat, kirjailijat: Jeremy Paul, Arthur Conan Doyle. 


Colin Jeavons (on näytellyt Adolf Hitleriä, Professori Moriartyä Baker Streetin pojat sarjassa, pappina Hammer studion Frankenstein Created Woman leffassa, 

Ylpeys ja ennakkoluulo -sarjan herra Wickham 1958, Kotiopettajattaren romaanin lakimies Briggs vuoden 1983 minisarjassa, Kolea talo -minisarjan

Richard Carstone 1959) on mainio kuivan niljakas pikkumainen Lestrade. 


Nickolas Grace (Nottinghamin sheriffi 80-luvun ah Robin Hood-sarjasta, Anthony Blanche ah sarjasta Mennyt maailma, ja onhan hän näytellyt myös Oscar Wildeä) on taas vaudevilleväisen niljakas tässäkin roolissaan Bertrandina.

 

Mutta Robert Hardy on karnevaalistisella tavalla niljakkain Charles Augustus Milvertonina. Melkeinpä liikaa ilkeä pahis - hänen työpöydällään on valkoinen kissa! Toisinaan hän häilähtää Jokerin ja Pingviinin välillä. Toki brittiläisittäin. 


Vastapainona lämpimänä, kepeän koomisena, on Agathan roolissa oleva Sophie Thompson, joka on ilmeisesti yhtä lailla rakkautta vailla kuin elokuvassa Neljät häät ja yhdet hautajaiset... 


#sherlockholmes #sherlockholmesinseikkailut #jeremybrett #britbox #ArthurConanDoyle Charles #AugustusMilvertoninseikkailu #AugustusMilverton 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.