Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

tiistai 20. helmikuuta 2024

Leffat valkokankaalla 2024 : Lisa Frankenstein ⭐⭐⭐⭐⭐

Leffat valkokankaalla 2024 : Lisa Frankenstein ⭐⭐⭐⭐⭐. At cinema today 20.02.2024 perfect, tailormade and xxx just for me 💚

Rakastan! Ostan kotiin.

Hei onko tässä lähellä solariumia?

Rakastin mm viittauksia Pabstista Rocky Horror Picture Show'hun, Hammerin muumioon.

Goottilainen satu.

Lisa Frankenstein ihastuu hylätyllä hautausmaalla komeaan pystiin. Hautakiveen. 

Monia viittauksia juuri Mary Shelleyhyn ja Percy Shelleyhyn, juurikin hautausmaalla, jossa he romanttisesti kohtasivat. Välillä myös Frankensteinin morsiameen, kun Lisa näyttää Elsa Lancasterilta. Välillä Helena Bonham-Carterilta. Mutta hänen kalpea hirviönsä näyttää niin paljon Johnny Deppiltä varsinkin kulmakarvojen koukistukseltaan, erityisesti Saksikäsi-Edwardista tuonne Sweeney Toddiin.

Elokuva on ihana ja tärkeä vastaus kasarielokuvalle Pretty in Pink, jossa elokuvan kiinnostavin ja samaistuttavin naishahmo oli mustiin pukeutuva erikoinen, hiljainen tyttö. Mutta joka elokuvan lopussa pinkitettiin, tehtiin bimboksi. Yäk. Kukaan meistä ei ole antanut sitä miesohjaajalle ja mieskäsikirjoittajalle anteeksi. Että vie tytön persoonallisuuden. Ja tekee "suosituksi". 

Kiharapehkoinen Lisa muistuttaa välillä The Crampsien kitaristia, upeaa Poison Ivyä, jolla on tänään muuten synttärit. Ja välillä Strawberry Switchbladen tyttöjä. Referenssit on kohillaan. Oikeita levyjä kuunnellaan, oikeita t-paitoja (Peter Murphy, Violent Femmes) käytetään. 

On Lisa joka suree, ja on seinäruusunen, käy hautausmaalla hautakiviä katselemassa, haaveilemassa. Hän on helposti samaistuttava hahmo, erikoinen kuten itsekin oli, olin 80-luvulla. Amerikkalaisessa koulumaailmassa on suositut ja ne muut. Suosittuja on bimbot cheerleaderit, pinnalliset meikkipellet, jotka haluavat vain miellyttää poikia. Jotka ovat yhtä tyhmiä palloilijoita, urheilijoita. Poikkeuksena on kirjallisuuslehden päätoimittaja söpöläinen, jolla on Bowien suu, ja Lou Reedin nahkatakki. Lisa kirjoittaa runoja. 

Lisa Frankenstein (2024) kauhu/komedia, 1 h 41 m. Ikäraja 16. Ohjaajana Zelda Williams, esikoisohjaus. Kirjoittanut ihana, ihana Diablo Cody. Musiikin säveltänyt: Isabella Summers. 

"Väärinymmärretty teinityttö ja henkiin herätetty ruumis lähtevät veriselle matkalle etsimään rakkautta ja onnea - sekä muutamaa puuttuvaa ruumiinosaa." 

" Raivokas rakkaustarina teinistä ja hänen ihastuksestaan, joka sattuu olemaan kuollut. Kun kauheat sattumat herättävät kalmon eloon, kaksikko lähtee etsimään rakkautta ja onnea – sekä muutamaa puuttuvaa ruumiinosaa." 



#lisaFrankenstein #leffatvalkokankaalla2024 #cinema #elokuvavuoteni2024 #elokuvavuosi2024 

My ★★★★★ review of Lisa Frankenstein on Letterboxd https://boxd.it/5SEGBT













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.