Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

perjantai 17. marraskuuta 2023

NV23: Magnus Martens: There’s Something in the Barn (2023). Torille! Tua noin, aitassa tapahtuu jotain kummaa

Leffat valkokankaalla 163/2023: NV23: Magnus Martens: There’s Something in the Barn (2023). Torille! Tua noin, aitassa tapahtuu jotain kummaa. ⭐⭐⭐⭐

Valitsin katsottavakseni tämän monestakin syystä, tonttuparaatin, Martin Starrin joka oli mainiossa Freaks & Geeks sarjassa, ja pohjoisemmassa Død snø 2 leffassa DEAD SNOW 2: RED VS. DEAD, joka nähtiin NV festareilla, eikä sijoittunut olleskaan talviaikaan kuten ykkönen, josta nimi. 

Leffa viel näkemäti, toki. Hyvin sain lehdissä (lehdessä) palstatilaa ts yks positiivinen juttu. 


No nyt on nähty! 

There’s Something in the Barn! hyvinkin Torille! -huutoja aiheuttava idylliseen lumiseen Norjaan sijoittuva jouluelokuva kauhukomedia raivosta tonttujen joiden rauhaa häiritään amerikkalaisellä mölyllä ja krääsällä. Kuten E.T. ja Frankenstein opettivat ystävällisistä hirviöistä.

Myös Evil Deadin tunnelmaa ja leikkausta oli paikoin hiilihangon ja heinähangon muodossa.

Suomessa ennen maaseudulla tonttuja on kunnioitettu, kuten saunatonttua, kun se, tai hän, on antanut saunarauhan. Tai riihirauhan. Ettei talolle tapahdu mitään pahaa, halla ei vie, salama ei iske tauti ei tartu talonväkeen. Tontut ovat vähentyneet kun aittaa, riiheä, tallia ei enää ole. Mutta sauna on sentään. 17.11.2023

Norja on kovin samankaltainen kuin Suåmi. 

Huumoria revitään amerikkalaisen ja skandinaavisen mentaaliteetin yhteentörmäyksistä. Kuinka Norja on neuvotteleva kansakunt, aseita ei käytetytä niinkuin Ameriikoissa - ehkäpä siksi Ameriikoissa on ikäraja se mikä on. Amerikkalainen asehulluus ja kouluampumiset, ja ostariampumiset saavat kohdata kritiikkiä, ei auta rukoilu vaan lakeja on muutettava. 

Martin Starr esittää herkkää miestä, isää, joka muuttaa Ameriikoista vastaanhangoittelevine perheineen keskelle ei mitään, kaunista sydäntalvea. Hän on perinyt norjalaisen sukutilan äkkiä menehtyneeltä sukulaaseltaan. 

Klipeissä puhuu Kiran Shah, jonka meriittejä on mm Legenda, sekö tietysti Ken Russellin Gothic - Yövieraat -leffassa hän oli Fuselin Painajainen. Ihan julisteissakin asti. 

There’s Something in the Barn jouluelokuva ja kauhukomedia marssitti torille suomalaisia ja norjalaisia tekijöitä sekä tietysti päätontun jota näytteli aivan aidossa Norjan tikkurissa Kiran Shah... Tosin kuvissa kultaisessa takissa. 


Alla videoklippejä tapahtumasta: 



















There’s Something in the Barn / Magnus Martens



Maa ja vuosi: Norja / Suomi 2023

Ikäraja: 16

Kesto: 100 min

Ohjaus: Magnus Martens

Käsikirjoitus: Aleksander Kirkwood Brown

Tuotanto: Kjetil Omberg, Jørgen Storm Rosenberg

Kuvaus: Mika Orasmaa

Musiikki: Lasse Enersen

Rooleissa: Martin Starr, Amrita Acharia, Kiran Shah, Zoe Winter-Hansen, Townes Bunner, Calle Hellevang-Larsen, Henriette Steenstrup, Paul Monaghan

Kieli: Englanti

Tekstitys: Ei tekstitystä

Formaatti: DCP




" Vaikka Jalmari Helanderin Rare Exports (2010) oli huikea kansainvälinen menestys, joulukauhuelokuvan kaanoniin ei ole ollut tunkua Pohjoismaista. Nyt Petteri-poroa rohkaistuu tarttumaan sarvista norjalainen Dead Snow -tuottaja Kjetil Omberg, aisaparinaan muun muassa The Walking Dead -sarjaa ohjannut maanmiehensä Magnus Martens. Ilahduttavaa suomalaisväriä ja samalla suoran kytköksen Rare Exportsiin tuo genretietoinen kuvaaja Mika Orasmaa. Musiikin on säveltänyt suomalais-norjalainen Lasse Enersen.


Amerikkalaisperhe saapuu Norjaan downshiftaamaan aikomuksenaan asettua perintönä syliinsä päätyneeseen maalaistaloon. ”Käsistään kätevä” isä (Martin Starr, mm. Silicon Valley -sarja) aikoo ensi töikseen kunnostaa pihapiirin ränsistyneen ladon vuokramökiksi. Suunnitelman tiellä on vain yksi este – jolla on lyhyet raajat, piippalakki ja kokonainen armeija keinoja kaihtamattomia kavereita.


There’s Something in the Barn on ihailtavan rennolla otteella rullaava kauhukomedia, joka tuntuu pinnistelmättömästi kansainväliseltä. Tapahtumapaikkana on norjalainen tuppukylä, mutta kieli on lähes kokonaan englanti. Komediasektorilla leikitellään suurelta osin stereotypioilla, jotka tuntuvat paikoin myös hyvin suomalaisilta.


Martens asemoi kerrontansa taitavasti Jouluyö, murhayö -tason sijaan Gremlins-rekisteriin. Kuvaston graafisuus on tuunattu sillä tavoin maltilliseksi, että elokuva palvelee erinomaisesti myös nuoremman yleisön entry point -kauhufantasiana. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita Martens annostelee silti avokätisesti, eikä pidäkkeetön loppuhuipennus takuulla jätä kylmäksi myöskään varttuneempaa genrekatsojaa."


”The cheeriest and creepiest horror around”

– Kat Hughes / The Hollywood News


”Most definitely a crowd pleaser”

– Emily Von Seele / Daily Dead


”A great companion to Krampus and Rare Exports”

– Rafael Motamayor / Slash Film


”Destined to carve out its own cult classic status”

– Amylou Ahave / Nightmarish Conjurings


”A gleeful slay-ride through bloody snow”

– Matt Konopka / Killer Horror Critic


Popkulttuuria ja undergroundia: Sanokaa Gilfoyle kun haluatte hyvää. Tai pahaa:

En olisi alkanut katsoa tätä sarjaa Silicon Valley ilman tätä kuvaa. Katson Netflix, Yle Teema, HBO sarjoja, jotka ovat laatua tai rakkaita nuoruudesta. En katso mainoksia 2017



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.