Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

lauantai 25. marraskuuta 2023

Leffat valkokankaalla cinema: EVIL DEAD – KAUHUN RIIVAAMAT (1981) 25.11.2023 Kino Reginassa, 35mm

Leffat valkokankaalla 168/2023: EVIL DEAD – KAUHUN RIIVAAMAT (1981) Kino Reginassa 25.11.2023 35mmfilmiltä.

Sen ekan Evil Dead (1981) elokuvan näin vhs-kasetilta 1980-luvulla huonona versiona. Rakastuin heti, ja olen veivannut elokuvaa siitä lähtien. Minun versioni oli kopioitu moneen kertaan, ja kuvapinta muistutti rohkeata öljyvärityötä. Myös lisäujelluksia taisi olla kun nauha vingahti. Tai vongahti. 


Trilogia nähtiin, tai minä näin, viimeksi Night Visions festareilla 2016:


Kuvassa oma lippuni 18.09.2003:


12.11.16 Nights Vision Maximum Halloween 3016, Night Visions elokuvafestivaaleilla Evil Dead trilogia. Sen ekan Evil Dead (1981) elokuvan näin vhs-kasetilta 1980-luvulla huonona versiona. Rakastuin heti, ja olen veivannut elokuvaa siitä lähtien.

Minun versioni on hieman leikatumpi kun elokuvateatterissa oli pikkasen pidempi. Siinä näkyi mm yhdet villasukat ja Ashin pohje. Mutta tosi pelottava elokuva. Kyllä. Olimme mökillä. Kyllä siellä oli magnetofoni ja vanhoja nauhoja. Kyllä siellä oli moottorisaha... Samanlainen seinäkello. Ja pyöreä peili...

     Mikä kiehtoi, mikä oli uutta: kamera-ajot, äänimaailma ja vaha-animaatiot, kauhun ja naurun sekoitus. Michael Haneken sanoi Bergmanin videot -dokkarissa kuinka tärkeää ääni on hänen elokuvissaan. Haneken leikkaa elokuviensa äänimaailmaa pitempään kuin kuvaa.. Kauhu ja seksuaalisuus - kuinka kirkuu kun 1960-luvulla Screaming Lord Sutch laulaa Viiltäjä-Jackistä silinterissä ja viitassa.. Myös kauhu valkokankaalla - jos on hyvä tai rakas elokuva tuntuu siellä vatsanpohjassa tai alempanakin monenlaisena vireystilana.

      Uros luo optisen illuusion jotta naaras olisi suosiollinen - lintujen maailmassa... Anthony Hopkins sanoi Westworldin jaksossa kuinka kaiken taiteen ( hän lataa miessäveltäjiä. Ja miesmaalareita) tarkoitus on vain monimutkainen pariutumisrituaali.. Tämä ei tarkoita sitä, että nainen passiivisena istuu pyrstöllään ja mies häärää riikinkukkona ympärillään... Tai sinijalkasuulana josta Kurt Vonnegut mainiosti kirjoitti Galapagos -romaanissaan.





EVIL DEAD – KAUHUN RIIVAAMAT (1981)

siis Kino Reginassa: 


The Evil Dead

Ohjaaja

Sam Raimi

Henkilöt

Bruce Campbell, Ellen Sandweiss, Betsy Baker

Maa

USA

Tekstitys

suom. tekstit/svensk text

Kesto

85 min

Teemat

RIIVAAJAT

Kopiotieto

KAVI 35 mm

Ikäraja


Kino Reginan sivulta :


" Metsämökillä lomaileva nuorisojoukko erehtyy herättämään muinaisia sumerilaisia piruja. Parikymppisten amatöörien tekemä riivaajapainajainen oli VHS-vuosien kauhun nuorekas, törkeän innovatiivinen menestystarina. Sam Raimin pikkurahalla tekemät ihmeet avasivat portit Hollywoodiin ja kesympiin jatko-osiin.


***


Sam Raimin ohjaama ja käsikirjoittama Evil Dead on kiistatta yksi kaikkien aikojen kulttielokuvista. Sen maine on Suomessakin merkittävä, eikä vähiten siksi, että ilmestyessään se joutui vuosiksi sensuurin kynsiin ja ilmestyi lopulta videotorsona nimellä Kauhun riivaamat. Elokuva pääsi leikkaamattomana ja uudelleen ristittynä teatterilevitykseen vasta uuden lain myötä vuonna 2003.


Opiskellessaan Michiganin yliopistossa Raimi alkoi kiinnostua elokuvien tekemisestä ja ohjasi opiskeluajan huonetovereidensa kanssa lyhytelokuvan, Within the Woods (1978), joka on eräänlainen esiosa Evil Deadille. Itse elokuvan tarina on yksinkertaisen pelkistetty. Viisi nuorta matkaa maaseudun korvessa sijaitsevalle mökille ja jo menomatkalla heillä on ongelmia auton ja paikallisten punaniskojen kanssa. Päästyään perille he asettuvat aloilleen ja tutkivat taloa. Viisikko löytää talon kellarista joukon erilaisia tavaroita: haulikon, vanhan kirjan ja kasettinauhurin. Nuoret kuuntelevat nauhurista löytyvän nauhan ja lukevat ihmisnahalla päällystettyä pahaenteistä kuolleiden kirjaa. Pian he joutuvat heitä ympäröivän metsän demonien ahdistamiksi.


Kuten useat yhdysvaltalaiset 1960- ja 70-lukujen maineikkaimmat kauhuelokuvat, George A. Romeron Night of the Living Dead (1968), Tobe Hooperin The Texas Chainsaw Massacre (1974) sekä John Carpenterin Halloween (1979), myös Sam Raimin Evil Dead valmistui kengännauhabudjetilla. Valtaosa minimalistisesta budjetista kului mielikuvitusrikkaisiin erikoistehosteisiin ja rajuun maskeeraukseen. Elokuvan vahva, painostavuudessaan ikimuistoinen tunnelma, on sen suurin vahvuus. Tim Philon luova kameratyöskentely ja Edna Ruth Paulin väkevä leikkaus ovat kokonaisuuden olennaisimpia osasia. Poikkeuksellisen kekseliäs kameran käyttö sai erityisesti kauhuelokuvan piirissä mittavan joukon jäljittelijöitä. Muistettavimpana visuaalisena tehokeinona elokuva esitteli erittäin matalalta kulmasta kuvatun otoksen, leikkisästi ”Sam-Ram-a-Camiksi” nimetyn tyylin, joka loi katsojalle kuvallisen illuusion siitä, että hän katsoo uhriaan pahan voiman silmien kautta.


Evil Dead on myös viittausten ja lainausten aarreaitta, kuriositeettina mainittakoon muun muassa Raimin ja ohjaaja Wes Cravenin keskenäinen kilpailu, jonka tuloksena Cravenin ohjaaman The Hills Have Eyes -elokuvan juliste löytyy mökin kellarista ja repeytyy kahtia.


Raimi jatkoi aiheen parissa vielä kahden jatko-osan verran, joista Evil Dead II (1987) on humoristinen, suuremman budjetin uudelleenfilmatisointi ensimmäisestä ja kolmasosa Army of Darkness (1993) taas yliampuvalla komiikalla höystetty fantasia-seikkailu.


– Otto Suuronen 10.7.2008 " Kino Reginan sivulta. 


Näytökset

Lauantai 25.11.

19:30

Keskiviikko 29.11.

21:00




Kino Regina

Keskustakirjasto Oodi

Töölönlahdenkatu 4

00100 Helsinki

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.