Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

perjantai 1. tammikuuta 2021

Tiirauksen kohteena aivan omanlaisensa Pentti Siimes esillä leffassa Miriam sekä Kassilan Palmuissa

Tiirauksen kohteena aivan omanlaisensa Pentti Siimes esillä elokuvassa Miriam, joka nähtii syksyllä 2020 elokuvateatteri Orionissa valkokankaalta, osana Anneli Sauli -sarjaa, paikalla oli myös Sauli, jota haastatteli Antti Alanen, ja häppeninki filmattiin Saara Cantellin toimesta osana tulevaa dokumenttielokuvaa Anneli Saulista.

Just sillään loppui Yle Areenasta elokuva Pentti Siimeksestä. Palmuissa hän sai mellastaa karsinoiden, laarien ja laatikoiden ulkopuolella. 

Siimes tarjolla Matti Kassilan ohjaamassa Kaasua, komisario Palmu! (1961) 


Elokuvasta 
William Markus: Miriam (1957) kolme kuvaa
Elonetin ja KAVIn linkissä


Pentti Siimes, Fennada filmi

Siimes oli omanlaisensa myös Kassilan Palmu-leffoissa, joissa oli valtava määrä miespuolisia luonnenäyttelijöitä, ja muutama nainenkin.

Juuri loppui Komisario Palmun erehdys, eli on 01.01.2021, uusi vuosi aukeaa palmuilla näköjään nykyään. Tästä leffasta, jonka useasti olen nähnyt, ei tiedä, onko se film noir, finn noir, nordic noir, cozy crime ( leppoisa rikostoori) vai kovaksikeitetty rikostarina, dekkari, Agatha Christien tyyppinen kartanorikostarina, kauhuromantikkaa, gotiikkaa, komediaa vai uutta aaltoa... Eniweis se on mustavalkoinen elokuva, ja hyvin raikas kun on niin monenlainen. Vaikka jäyhä piipunkatkuinen Palmu tuntuu kuuluvaan menneisyyteen, niin on hänellä jotai muutakin hihassa, opetettavaa nuoremmalle polvelle. 

Insinööri Vaara (Matti Oravisto), Aimo Rykämö (Pentti Siimes) ja Bruno Ryckseckin hovimestari Veijonen, "Batler" (Leevi Kuuranne).
Finna
Elina Salo, Matti Oravisto, Elina Pohjapää ja Pentti Siimes.
Finna
Matti Kassila: Komisario Palmun erehdys (1960)


Matti Kassila: Kaasua, komisario Palmu! (1961) 
Finna
Matti Kassila: Kaasua, komisario Palmu! (1961) 
Fennada Filmi Oy / YLE



Matti Kassila: Tähdet kertovat, komisario Palmu (1962)

Matti Kassilan ohjaama Kaasua, komisario Palmu! (1961) käsittelee myös me too -liikettä ja hihhulien mädännäisyyttä. 

Siinä on myös useampi viite homoseksuaalisuuteen. 


Pentti Siimes Areena Audiossa kuunnelmissa mm

Haulikolla ei soiteta häävalssia linkissä Pentti Siimes sukeltaa jälleen lennokkaan yksityisetsivä Esko Kurvin nahkoihin viihdejännärissä, jossa "ikädekkari" muistelee ratkottuja juttujaan kaukaisella 1960-luvulla. Tämänkertainen tarina lähtee todenteolla käyntiin, kun Kurvien sukutilan rannasta löytyy kuollut sammakkomies.


Pentti Siimes elävässä arkistossa:

Murhataanpa Bobrikov Ylen artikkelissa

Suomalaiset ovat kyllästyneet kenraalikuvernööri Bobrikovin toteuttamaan venäläistämisohjelmaan. Kansan keskuudessa alkaa kyteä murhanhimo, mutta kuka lopulta saa kunnian murhasta?

Kari Sorvali (anarkisti), Voitto Nurmi (Bartolomeo), Martti Suosalo (runoilija), Pentti Siimes (Bobrikov), Oiva Lohtander (vapaaherra), Tuula Nyman (vapaaherratar), Jouko Klemettilä (poika), Milka Ahlroth (Charlotta), Vesa Vierikko (torppari), Seppo Pietikäinen (Vassil), Liisamaija Laaksonen (porttivahti), Erja Manto (Kaarina).


Ohjaaja Matti Kassila


Matti Kassilan Kaasu-elokuvista matskut Elävästä arkistosta ja Yleltä muutenkin. Tarkennus: PALMU-elokuvista 

Luen artikkelia: 


 " Kassila palasi Palmu-elokuviinsa myös Arto Nybergin nojatuolissa vuonna 2010. Ohjaajalle oli ollut selvää, millaisen Palmun hän halusi valkokankaalla nähdä – ärhäkän suurmiehen, joka ei kuvia kumartanut. "Sellaisen tsaarinajan persoonan. Siitä Jopi (Rinne) tykkäsi, olihan hän itsekin syntynyt 1800-luvulla." Kuulemme, miten ja miksi Waltari kieltäytyi hänelle tarjotusta cameoroolista. Helsingin keskeisen roolin Palmu-tarinoissa hän sanoo sopineen itselleen hyvin: "me käsiteltiin kaupunkia nuoren polven tapaan, kaupunki oli toimiva tekijä, eikä enää vain kulissi. "

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.