Popkulttuuria ja undergroundia

- > merkittäviksi tai huikeiksi kokemani kulttuurin tuottamat elämykset elokuvateattereissa ja näyttelyissä

tiistai 5. tammikuuta 2021

Laibach eilen, messiaanisessa valossa Vlad Dracula. Helsingissä 27.03.2012

Laibach eilen, messiaanisessa valossa, oi sinä, Vlad Dracula. Laibach Helsingissä 27.03.2012, osa zwei. Mikä on Se spektri / prisma / pyhä kolmio / jonka läpi tulee kaikki värit, vai pimeys, SPECTRE, Bondin arkkivihollinen. Ja sitten, grafiikkaa, se on vanhaa, darker side of the Moon, Pink Floyd, ja sitten Vlad Tepes joka suojelee maatansa hyökkääjiltä, barbaareilta.. Ja välispiikit, no siegheiling here, ja kuva ja peilikuva joka monistuu loputtomiin ja Tati joka on ennestäänkin sekaisin tässä modernissa maailmassa niin pyörii edes takasin... Tito, Tati ja mikä muu?
Upeeta, upeeta, edellinen kerta, vai ensimäinen kerta, oli Tavalla vuonna 2006, välissä Nosturit. Mikä spektaakkeli, multimediassa lähemmäksi abstraktia ja kryptisyyttä, selkeän graafista, musta valkea harmaa, pirstaleista, särmäistä... 
Think negative! Spectre usutti kaksi tahoa sotimaan, mutta miksi? Toisaalta - whistleblowersit ja leaksit mutta toisaalta nykyajan hitlerjugend. 
Milloin puhalletaan peli poikki natseilta, ja pistetään pillit taskuun? 
Monitasoinen ja lämmin kokoontuminen —  ( julkaistu 24.4.2015 klo 18.15 Itä-Euroopan kesäaika. Itä-Euroopan, tietenkin, muokattu uusien ja uudistettujen kuvien kera rikkiviisaana tänään 05.01.2021) By © Satu Ylavaara Photography 2012:

Me tulimme. Rauhan asialla. Muistaakseni Tavastialla. Tai Nosturissa. Yhteisenä nimittäjänä Iron Sky leffan soundtrack. Laibachin tuoreimmalla Korjaamon keikalla ei saanut valokuvata, tiukka oli linja kuten Pohjois-Koreassa. Näin orkka ja taideyhteisö Laibach sai keskittyä vain Zarathustran antamiseen ja yleisö vastaanottamiseen. Milan Fras oli pukeutunut 70-luvun leveäkauluksiseen verenpunaiseen lakkatakkiin ja -housuihin hyvin Vlad Țepeș -tyyliin, ja kaiken huipuksi hän haisteli yleisöä, kuten minua, aidon vampyyrin, muodonmuuttajan tai ihmissuden tavoin. Mutta tämä vuoden 2012 keikka oli Iron Skyn OST hengessä: We came in peace. Kuinka naurettavalta voi kuulostaa alkuperäinen Across the Universe, mutta jollain ilveellä Laibachin versiona sitä hiljentyy kuuntelemaan, ja huomaa eri tasoja, mm ironian. Hurskahtelun mahtipontisuuden.  By © Satu Ylavaara Photography 2012:

lukeminen kannattaa aina
"Wir alle sind besessen
Wir alle sind verflucht
Wir alle sind gekreuzigt
Und alle sind kaputt

Von Reiztechnologie
Von Zeitekonomie
Von qualitaet das Lebens"
tuttuja nimiä
© Satu Ylavaara Photography 2012



pubbling under:

Eli leffan, Laibach-dokun nimeltä  Liberation Day tiiraamista kera suht orikinaalin jäsenen Ivan Novakin kanssa Korjaamolla 2017  Night Visions festareilla. Hän joi tavattoman hyväntuoksuista punaviiniä. But i nerver drink. Wine. 

#LiberationDay w/ #IvanNovak @Laibach at @korjaamohki @nightvisionsff

Vlad Dracula valloittaa Stockholmin! Vlad Dracula is invading Stockholm! Barbarians! Barbarians! Or is it just a Bender.... Vlad Tepes valloittaa ruåtsin! Vai onko se Milan Fras? Laibach-huumoria? Alkuperäisen kuvan otin siis Tukholmassa, aurinko paahtoi järkyttävällä tavalla, ja tuo uhkaava sotilas on jonkin valtavan historiallisen rakennuksen silhuetti. Usko pois.... © Satu Ylavaara Photography 2016:




© Satu Ylavaara Photography 2016


 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.