lauantai 15. huhtikuuta 2017

Näin Kyle Cooperin Roomassa 1994. Hän ennakoi somea Dianalla!

Hän jopa peukutti! Sen ehkä keksivät roomalaiset, mutta selkeä symboli naamakirjassa. Hetkinen, humalat ja malteset sekaisin: Näin Kyle MacLachlanin. Hän ei ehkä ollut enää roolissa.


via GIPHY

Lynch ja kumppanit käyttivät konventioita ja kliseitä hyväkseen, ja pistivät pakan uusiksi. Cliffhangereita ja tarpeeksi telenovelaa, kauhuromantiikkaa, kauhua, saippuaoopperaa, skifiä. Somen ennakoiminen oli huomion kiinnittämistä erityisen hyvään kahviin ja makoisaan piirakkaan, ja tämän nautinnollisen tiedon jakaminen. Bram Stokerin Dracula romaanissa käytetään monta modernia kikkaa ja tapaa luoda postmoderni tai ainakin poikkitaiteellinen teos, palapeli. Laura Palmerin palvonta on läheistä morbidia kuolleen, passiivisen naisen palvontaa alttarilla - kuten Poella.

Kuitenkin seksismi on selkeää ja vastenmielistä. Mitä Lynch halusi tällä sanoa? Että kuitenkin, suuressakin taiteessa, modernina aikana 1990-luvulla naisella on vain nuoruutensa ja kauneutensa, jota riistetään monin tavoin - vanhojen äijien taholta. Tarpeeksi vanhana nainen saa olla kylähullu, halkonainen, silmälappunainen, höyrähtänyt ja tiukka, kylmä pisnesnainen. Täysin häikäilemätön. 

Sarja alkaa kun entinen dinosaurus laulaa männyn - tai douglaskuusen oksalla. Sitten on pitkä katsaus kun puu leikataan sirkkelissä väkivaltaisesti kappaleiksi. Tuhannen... päreeksi. Hotellit ovat pelkkää puuta - kuin olisimme tilavan ruumisarkun sisällä. Alkuperäistä kansaa riistetään - toteemit koristavat hotellin seiniä ja ulkotilojakin. Ovatko ne poliittisesti korrekteja? Kolonialismiin viitataan - poliisiasemalla on yksi kiintiöintiaani. Ja rasittava bimbo.

Bob on irti!


via GIPHY

Sama suhmurointi ja korruptio jyllää - moraalittomat pisnesukot haluavat myydä pohjoismaalaisille puhdasta ilmaa elikkä friskiä luftia! Kuin myisi pierua Saharaan!

Cherry Bob ihastutti ja pelotti naistenhuoneen seinällä - josta oli suora näköyhteys peiliin.... Hm.... Peak Experience 


Kaupunki on täynnä jännitteitä. Kaikki ovat huonossa parisuhteessa, tai muuten vaan 99% asukkaista omistaa salarakkaita. Väkivalta on vastenmielistä. Ihmiset ovat valinneet väärin alun alkaenkin.

Paikalle tulee Dale Cooper, joka vaikuttaa niin kauniilta nukattomine sileine pukuineen, ja virheettömine ihoineen androidilta! Kyle on oikeasti kaunis mies, näin hänet 1994 Roomassa Linda Evangelistan kanssa. Mutta agentti Cooper on mainio hahmo. Hän ennakoi somea kun päivittää Dianaan kaiken mitä tekee, mitä syö, ja missä. Hän jopa peukuttaa. Cooper on samankaltainen kuin tuleva Salaisten Kansioiden agentti Fox Mulder - he suhtautuvat avoimin mielin kaikkeen. Uniin, ennustuksiin, kaikkeen kummaan...

Näin Aki Kaurismäen uusimman elokuvan Toivon tuolla puolen eilen [tammikuussa] ja siinä oli jotain epämääräistä ja herkkää kunnioitusta Lynchille: oli jättiläinen baaritarjoilija, ja sankarin valkoinen paita.

Kirjoitin tätä ja kuulin agentti Albert Rosenfieldin esittäjän Miguel Ferrerin kuolleen. Hänen ja Cooperin hahmoissa on havaittavissa Lynchin kiinnostus Tiibettiin, Dalai lamaan ja meditaatioon. Lynch itse kertoi kuinka meditoiminen vei hänestä aamuraivon - jonka vaimo huomasi.

Ennen kaikkea Twin Peaks on hienosti piilotettu western. Nadinen puoliso on kuin kirveellä veistetty.

Kuinkahan monta kertaa olen Twin Peaksia veivannut? Tiirannut televisiosta, VHS-kassulta, DVD:ltä, ja lopulta digiboksista ja HBO Nordicilta. Jännää on myös seurata #TwinPeaksArt häsää somessa, ja tehdä itsekin taidetta. Kröhöm. Tässä alla kuitenkin Cherry Bob näyttelystä Albertinkadulta Creat Studiosta tammikuulta. Varsinkin tyttöjen ja naisten taiteessa, päivityksissä ja peloitteluissa arvaamaton Bob pelottaa, nykyisin jopa GIF-kuvana, animaationa.
Mutta mitä ihmettä tapahtui Bobille kylpyhuoneessa? Peak Experience näyttely
Tässä uudelleen kirjoittettu Laura palmer: omakuvani maaliskuulta:


Twin peaks pallaa 25 vuoden jälkeen.... somessa, juutuupissa: Twin Peaks experience " Peak Experience" näyttely oli hiano Heltsingissä:
Henkilön Valokuvaaja (@satuylavaara) jakama julkaisuHenkilön Valokuvaaja (@satuylavaara) jakama julkaisu

Twin Peaksia voi helposti ryöstöviljellä ja banalisoida:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti